Sitked lumikellukesed - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Sitked lumikellukesed

Joel Kukemelk

03.03.2023 08:50

Lumikellukesed on Eestis kõige varasemad õitsejad ning nende õied kuulutavad kevade peatset saabumist juba siis, kui teised taimed pole veel ärganudki. Kuna konkurente õitsemise ajal pole, on neist palju rõõmu ja kasu nii inimestele kui esimestele putukatele. Taime nii varajane õitsemine on võimalik tänu sellele, et tal on võime mõjutada taimevedelikku suhkru abil. Sibultaimena paisub lumikellukeste puhmas peenral või metsa all iga mööduva aastaga, kuid lisaks levib ta ka läbi seemnete, mida armastavad neid mööda ilma laiali kandvad sipelgad.

Lumikellukesed on varajased, sitked ja hästi levivad. Minu arust sobib see kirjeldus ka LHV rohelistes pensionifondides raha kasvatavate inimeste ja seda haldava meeskonna kirjeldamiseks. Oleme oma ideedega varajased ja otsime rohepöörde valdkonnast järjepidevalt investeeringute võimalusi ka siis, kui kõik teised veel magavad. Ja meie roheideed levivad.

Veebruari tulemus –2,5%

Väga suure tõusuga jaanuarikuule järgnes väikse langusega veebruar. Osa inflatsiooninäidikuid on jätkuvalt liiga kõrged ning hirm üha edasi kerkivate intressimäärade ees jahutas investorite riskiisu. LHV rohefondide veebruarikuu tootlus oli II samba fondil –2,5% ja III samba fondil –2,8%.

Veebruaris kasvatasime oma positsioone FirstTrusti roheenergia fondis, säästlikke ehitusmaterjale tootvas Saint Gobainis ning CO2 kvootidega kauplevas KraneSharesi fondis. Veebruari lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 44 investeeringut. 25% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 19% akutehnoloogiasse, 17% elektrifitseerimisse, 9% CO2 kvoodiõigusesse, 7% vesinikutehnoloogiasse, 6% ringmajandusse, 6% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse ning 6% oli rahas.

Hajutatud roheportfell

Kuigi võetud investeerimispositsioone on Rohelisel fondil 44 tükki, siis ca 60% rahast on investeeritud läbi erinevate rohepöörde fondide, mis omakorda investeerivad üksikinvesteeringutesse ja mis annavad meile hästi hajutatud portfelli. Kui neis fondides olevatest positsioonidest n-ö läbi vaadata, siis saab öelda, et LHV rohefondide vara on hajutatud veidi enam kui 500 erineva ettevõtte vahel. 10 suurimat üksiknime moodustavad veebruari lõpu seisuga LHV rohefondide portfellist 22%, 50 suurimat 54% ning 100 suurimat nime 69% kogu fondist.

Suurima osakaaluga üksiknimi on Plug Power, mis moodustab kogu fondi mahust 3,3%, talle järgnevad UPM ja Ignitis mõlemad 2,4% osakaaluga, seejärel Renewi ja Tesla 2,2%, Saint Gobain 2,1%, Aker Carbon 2,0%, Rockwool 1,9% ning Sunrun ja Solaredge 1,8% osaga kogu fondist.

Antarktika jää rekordiline vähenemine

Maakera põhjapoolkera talv hakkab varsti läbi saama ning esimesed lumikellukesed ootavad lumistes peenardes õide puhkemist. See tähendab, et ka lõunapoolkera suvi on lähenemas oma lõpule ja saab hakata tegema kokkuvõtteid, kui ulatuslik oli Antarktika jää sulamine sel korral. Mäletatavasti tähistas eelmine aasta Antarktika ajaloo väikseimat jääkatet. See aasta selles trendis muutust pole ning ka tänavune lõunapoolkera suvi lõppeb uue ajaloo väikseima Antarktika jääkatte pindalaga.

Kliima üleilmne soojenemine on meie planeeti üles sulatamas. Rohepööre pole enam valikuline luksus, vaid igaühe tegelik vajadus. Arusaam sellest on tänaseks jõudnud ka poliitilisele tasandile ning rohepöörde trend on maailmas tugevalt kanda kinnitanud.

Joel Kukemelk
Fondijuht

Vaata lähemalt: LHV Pensionifond Roheline ja LHV Pensionifond Roheline Pluss

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu fondide viimase 2 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 3 ja 5 aasta kohta puuduvad. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (28.02.2022-28.02.2023) tootlus on -6,56%. Pensionifondi Roheline Pluss viimase 12-kuulise perioodi (28.02.2022-28.02.2023) tootlus on -7,13%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon