Otsustamise neli sammu - LHV raamatukogu - Investeerimiskool - LHV finantsportaal

Otsustamise neli sammu

Chip Heath, Dan Heath

Raamatu autorid pakuvad välja ainulaadse praktilise meetodi, mis aitab valikuid selgemalt läbi mõelda. Nad kirjeldavad neljast sammust koosnevat otsustusprotsessi, mida järgides võime kindlad olla, et oleme teinud kõik endast sõltuva parima otsuse langetamiseks.
Otsustamise koha pealt on aju üks vigane masinavärk. Tavapärasesse otsustusprotsessi on sisse kodeeritud paljud tegurid, mis meid hea otsuse langetamise teelt kõrvale kallutavad. Chip ja Dan Heath selgitavad psühholoogiauuringutele toetudes, miks me nii sageli eksiteele satume – miks meie eeldatavalt ratsionaalset aju mõjutavad võimsad eelarvamused ja soovmõtlemine.
Neli peamist otsustamise vaenlast on kitsas vaateväli (me ahendame põhjendamatult kaalumist väärivate võimaluste hulka), kinnituse otsimine (otsime infot, mis meie veendumusi kinnitaks), lühiajalised emotsioonid (teeme otsuse peagi hajuvate emotsioonide mõju all) ja liigne enesekindlus (usume liiga palju oma ettenägelikkusesse). Lihtne poolt- ja vastuargumentide kaalumise meetod, mida on aastasadu kasutatud, ei aita neist vaenlastest jagu saada. Mida siis teha, et langetada paremaid otsuseid?
Selleks et teha hea otsus, tuleb suurendada oma valikuvõimaluste hulka, proovida oma oletusi tegelikkuses, vaadata olukorda enne otsuse tegemist eemalt ja olla valmis selleks, et võime eksida.

Otsustamise neli sammu

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon