Veel üks tiksuv pomm : CDS (credit default swaps)
Log in or create an account to leave a comment
-
Et siis sub-prime on selle kõrval pühapäevakooli piknik...
The financial crisis has put a spotlight on the obscure world of credit default swaps - which trade in a vast, unregulated market that most people haven't heard of and even fewer understand. Will this be the next disaster?
http://money.cnn.com/2008/09/30/magazines/fortune/varchaver_derivatives_short.fortune/index.htm
http://www.ft.com/cms/s/0/6beabcdc-8f51-11dd-946c-0000779fd18c.html -
Täna saame siis teada, kas Lehmani CDSis settelduvad ära. See on selgelt tänase päeva peamine teema - kas tuleb globaalne suur feilamine või mitte.
-
palju pole seega oodata jäänud.
-
Avatud CDS-id tuleks valitsusel lihtsalt jõuga kinni keerata ja seejärel lubada uuesti, standardiseeritult alustada, seekord juba kas noteerituna (väärtpaberistatutena, sisuliselt put-optsiooni väljakirjutamisega analoogne) või siis spetsiaalse kindlustusliigina (regulatsioone up the wazoo, iga detail ette määratud), kuhu saaks siis näiteks Buffeti sugused ennast kiirelt sisse süüa. Ostjatele premium + mõistlik intress tagasi ja vsjo. Saaks kolossaalse koguse ärevust turult ära. Need, kes on kurjad - mis teha, greater good!
-
mõned päevad tagasi oli uudistes, et kaks börsi valmistuvad juba nendega kauplemise alustamist ette.
-
aga kui tänane päev ilma "esimese, teise, kolmanda, neljanda ja võib isegi et öelda, et anonüümse ringi efektideta", siis selle positiivset mõju ei ole eriti raske ette kujutada. Sama ka muidugi vastupidisel juhul.
-
Ok: minu tagasihoidlik prognoos on siiski selline, et tuleb mingi enam-vähem kergendust andva tulemiga setteldamine. Võimalus pnagaaktsiaid shortida keerati taas lahti ja on olemas piisaval hulgal ka neid, kes selle peale esimese 0,1 sekundi peale taipaksid oma positsioone sulgema hakata See tekitab esialgu käivet ja sellele võib midagi edasist ehitada.
Aga nagu ikka : KST.
Seda siin võib käsitleda minu "bottom callina". -
Variant A. Lehmani CDSide setteldamine läheb hästi. Keskpangad jätkavad rahaturu lahtisulatamist ja intressimäärade langetamist kuni leiavad reaalselt toimiva meetme. Ühel hetkel pääseb süsteemi pumbatud likviidus "nagu paisu tagant" välja ning riskantsete varade hinnad suudavad kenasti korrigeeruda.
Variant B. Lehmani CDSide setteldamine feilab liiga mitmest punktist. Then what? -
parimal juhul käiakse siis see välja juba koos mingi enam-vähem lahenduse moodi paistvaga, näiteks JPM vms saab riigilt kapitalisüsti
-
kui Variant B, siis on lôpuks ometi aeg teha S&P=100
ehk siis tulemus, mille saame , kui pikendame sajanditevanust ajaloolist graafikut:
http://img508.imageshack.us/img508/4949/kondratieffcyclegy8.png
Kui suur on maailma börsside kogukapitalisatsioon kokku vôrreldes selle CDS-ga ôhus rippuva 60 triljoniga? -
taksidermist: suur osa sellest CDS mahust on tänaseks juba vastastikku ära klaaritud, mõned nädalad tagasi oli see üleval olev number ca 45 triljonit, järgmiseks nädalaks võib olla juba ainult pool sellest 60-st järgi.
-
kristjan või keegi,
oskad sa seletada eesti keeles milleks neid CDSe tarvis on? -
Et oleks veel üks moodus kuidas pangad saaksid raha teenida:-) Tegelikult aga ehk selleks, et oleks võimalik erinevate emitentide krdiidiriski kaubelda. Kui CDSi turg toimib siis on tunduvalt odavam mingi varaga seotud krediidiriskist CDSi ostes vabaneda kui et hakata konkreetset vara müüma.
-
Näiteks ostad ettevõtte võlakirja ning maandad krediidiriski CDSiga. Praegune hinnaralli CDSides peegeldab seda, et väga paljud tahavad krediidiriski maandada ja on valmis maksma selle eest päris ulmelisi summasid.
-
Algne idee:
Mina laenan Rünnole 100 krooni, aga kuna sina oled ebausaldusväärne joodik, siis mul on mure, et kas ikka oma rutsi tagasi saan. Siis ma helistan Maunole ja ütlen, et tahaks Rünnole antud laenule kindlustust. Tema ütleb, et "davai, viska 3 krooni ja siis ma järgnevad viis aastat kindlustan, et saad raha tagasi, kui Rünno jooma kukub ja ei maksa"
Vahepealse orgia käigus vormus see aga millekski huvitavamaks, millest ka valdav osa räägitud ilusast numbrist, $60 triljonit:
Ma ei anna ise üldse Rünnole laenu, vaid helistan lihtsalt Maunole ja ütlen et tahaks Rünno ja tema 19 sugulase (kõik joodikud) võlale (igaüks 100 krooni) kindlustust. Mauno ütleb, et "davaido-hokkaido-Olavi-Laido, 3 krooni per kärss 5 aasta katmise eest". Flipin Maunole 60 krooni ja nüüd on minu huvi, et Rünno või mõni tema sugulastest defaultiks (hakkaks süstima, läheks võõrleegionisse, astuks reformi- või keskerakonda, reisiks 35 aastat jalgsi mööda Mongooliat, etc) ja nigu nakstu masab Mauno mulle 100 krontsi. Täitsa nunnu ritöön. -
Lõpuks jõudis CDS sisu ka mulle kohale.
Aitüma, suffiks. -
Väga kena jutt, aga jama on selles, et Mauno võtab raha, aga tegelikult tal vara pole, et midagi tagada.
-
Õige. Aga niikaua, kuni Rünno ja ta sugulased maksavad (head ajad), on kõik korras. Mauno eeldabki, et ta ei pea sotat välja käima ja lihtsalt korjab mu 60 krontsi ei millegi eest.
-
Kas kuskil skeemis ei peitu veel keegi Kalmer, kellele Mauno oma kindlustused hulgi edasi kindlustab?
-
Ja siis on veel suurt karja moronitest kliente omav pank, kes Kalmeri poti kõige radioaktiivsematest osadest oma kundedele struktureeritud toote kokku paneb
-
AIG oligi üks neist pesades, kus vennad kirjutasid CDSe välja asja-eest-teist taga ilma "kindlustusele kapitali assigneerimata."
-
Sellise praktika pärast istub AIG-l praegu FBI sees ning kõigi märkide järgi tuleb seal tippjuhtkonna näidispoomine pärast pikka kohtusaagat. Kuna eilses Fortune's oli peapatusele sõna antud ning samuti tema kaitseadvokaadile, siis arvestades seada mida nad rääkisid ja mis formaadis, ma arvan et white-collar crime-suspecti'ide kaitsele spetsialiseerunud advokaat New Yorgis olla on tunduvalt tulusam ja riskivabam kui investeerimispangandust aretada.
-
karum6mm, kas treasury poolne pankade rekapitaliseerimise soov läbi preferred shares etc osaluste pole osaliselt töötav lahendus?
-
tänud suffiks aj 12 points,
nüüd saavad ka lihtsad inimesed aru miks meil finantssüsteem crashib. Let the shit crash? -
eino... see on tore jah et "lihtsad inimesed" pääsevad lõpuks õndsast teadmatusest ja tõde pole enam "eriliste inimeste" pärusmaa...
-
AIG oligi üks neist pesades, kus vennad kirjutasid CDSe välja asja-eest-teist taga ilma "kindlustusele kapitali assigneerimata."
-
Sorry topeltpostituse pärast. Tehnoerror.
-
Aga miks piirduda nii lihtsate ja labaste instrumentidega? Rünno suguvõsasse on lähema 30 aasta jooksul sündimas mitu last ning nende tulevased laenud võiks kohe vanematele korraks kätte anda - ja siis Mauno juures võimaliku laenufeilimise ära kindlustama (Mauno siis omakorda Kalmeri juures jne.) Nimetus sellele finantsintsrumendile oleks näiteks FCDS (future credit default swaps).
-
Lehman Brothers CDS auction sets initial value of 9.75 cents on dollar
-
Finally price is 8.625 cents on the dollar.
-
a on see siis hea või halb?
-
pisut halvem, kui oodati.
-
Õnneks pisut. Aga peaasi, et halb :)
-
About 350 banks and investors are thought to have insured an estimated $400 billion of Lehman’s debt through credit default swaps. These include Pacific Investment Management, the manager of the world’s largest bond fund, Citadel, the US hedge fund, and AIG, the insurer that the US Government recently bailed out with two loans totalling about $123 billion.
8,6% siis müüdud, 365 B $ ootab setteldamist kahe nädala jooksul, mõned 350 kindlustajast ilmselt kukuvad veel kummuli... -
naked capitalism: "DTCC Claims Lehman Credit Default Swap Worries Overblown, Net Payments Only $6 Billion"
On võimalik, et Lehmani võla CDS probleem on 66,6 kordselt liialdatud ja liialdatus võib olla representatiivne kogu CDS turu suhtes. -
Meil pole siin mõtet kadakasakse mängida ja peeneid välismaiseid nimetusi täitsa maalähedaste instrumentide kohta kasutada. Keegi ei ütle ju, et ostan share või lähen bondides lühikeseks, seega milleks selline nõme võõrsõna-akronüüm nagu CDS. Äripäev on juba ammu tänuväärselt meie eest tõlketöö ära teinud ning "CDS" ilusti ära tõlkinud: "krediidivõlgnevuste valuutavahetus". Edaspidi siis võiks kasutada seda maakeelset, suupärast terminit.
Project Syndicate'i Sorose originaal. -
tänud suffiks, koostan just 1 ülevaadet ja maakeelsed investoritele arusaadavad terminid on abiks
ÄP samas loos: Investeerimispankade võimendusväljaostu lubadus muutus kohustuseks? LBO = võimendusväljaost -
$33.6 triljonit - uus hinnang CDS turu mahule.
-
chain reaction
credid default swaps- weapons of financial mass destruction
http://www.youtube.com/watch?v=neAFEvNsiqw -
Täna peaks olema Itaalia CDS kuum kaup ja võimalik tõusujoon võib tulla sarnane Kreekaga.
Küsimus selline,kuidas nendega kaubeldakse? Kas kellelgi on kogemusi?