Märsilohistajate sektor Eestis - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Märsilohistajate sektor Eestis

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Taga lõbusamaks läheb, seda ei tihka isegi poliitikateemasse torgata. Ei mingeid kalkulatsioone, ei mingeid numbreid 300€ kuus "puhtaana käteen".
    http://erakond.ee/uudised/kaspar-kurve-kodaniku-palk-ehk-vasak-ja-parempoolsuse-tervitatav-surm/
  • Olevipoeg
    Taga lõbusamaks läheb, seda ei tihka isegi poliitikateemasse torgata. Ei mingeid kalkulatsioone, ei mingeid numbreid 300€ kuus "puhtaana käteen".
    http://erakond.ee/uudised/kaspar-kurve-kodaniku-palk-ehk-vasak-ja-parempoolsuse-tervitatav-surm/

    400 eurot kuu on selline raha, et niikuinii tuleb selle raha saajatele sotsiaalabi ja toetusi pakkuda, sest sellest rahast ära elada võimalik pole. Ma ei hakka siin seda käsitlemagi, et kust kõik see raha saada.
  • Ma kunagi (äkki siinsamas lõimes) olen teinud tagasihoidliku kalkulatsiooni, et kui võtta kogu Eesti sotsiaaltoetuste eelarve (pensionid, toetused) + tervishoiu eelarve ja saata laiali neid jagavad asutused (sotsiaalkindlustusamet näiteks), saaks kodanikupalgana laiali jagada umbes 200-220€ kuus. See summa on väiksem kui keskmine pension praegu ja tähendaks samal ajal igasuguse solidaarse tervishoiusüsteemi lõppu.

    Kõiksugu teoreetilisi artikleid võib ju pastakast puhuda, aga lihtne matemaatika muudab selle arutluse mõttetuks.
  • Draax, oleks sellest arvutusest väga huvitatud, kuna üks tuttav zongleeris ka nende numbritega ja sai hoopis teise tulemuse. Huvitab just, kust need vahed kahe arvutuskäigu vahel tulevad.
  • R.Ott
    Draax, oleks sellest arvutusest väga huvitatud, kuna üks tuttav zongleeris ka nende numbritega ja sai hoopis teise tulemuse. Huvitab just, kust need vahed kahe arvutuskäigu vahel tulevad.


    Arvutuskäik on umbkaudne:
    - Sotsiaalkindlustusamet jagab aastas laiali orienteeruvalt 2,25 miljardit eurot (pensionid, peretoetused, puudega inimeste toetused, muud hüvitised sh. vanemahüvitis)
    - Haigekassa eelarve on ca 1,1 miljardit eurot aastas

    Kui see 3,35 mld jaotada 1 300 000 kodaniku vahel, saab igaühele 2500-2600 € aastas ehk 200-220€ kuus.

    See kalkulatsioon ei arvesta toetusi, mida täna maksavad KOV-id. Absoluutnumbris on see kindlasti väiksem osa, samas tuleks siis kodanikupalga maksmiseks KOVide eelarve kallale minna. Samuti ei ole ma täppistööd teinud asutuste eelarvete kohta, aga sellel skaalal isegi 10 miljonit siia-sinna ei suuda seda igakuist summat väga palju tõsta.

    Kümnete eurode võrra võin veel eksida, aga 300-400€ kodanikupalga lubadust pean väga optimistlikuks. Tänane toetuste ja hüvitiste eelarve ei suuda seda ära katta. Kui keegi lubab 400€ kodanikupalka, siis tuleks juba panna sinna kõrvale ka see, missugustest avalikest teenustest ollakse valmis loobuma - maanteed? sisejulgeolek? riigikaitse? keskkonnakaitse?
  • Proovime veel kord arvutust.
    Eestis on 1,1 miljonit 15-aastast ja vanemat inimest

    2016.a. oli tervishoiu eelarve 1,1 miljardit ja sotsiaalne kaitse 3 miljardit, kokku 4,1 miljardit

    4,1 jardi / 1,1 miljonit/ 12 kuud = 310 eurot kuus 15-aastastele ja vanematele.

    Aga kahtlemata oleks praeguse pensionisüsteemi ning solidaarse tervishoiukindlustuse lõhkumine suur katastroof. Kodanikupalgast rääkides tuleks kõne alla ainult selle lisamine olemasolevale sotsiaalsele kaitsele, mitte olemasoleva asendamine äraspidise pearahaga kõigile, nii neile, kes vajaks ja neile, kes üldse ei vaja.

    Kuid kohe tekib küsimus : kust see 4 miljardit võtta ?

    Mina küll ei oska öelda. Kui diivanist hakkaks lõpmatult naftat purskama, siis jah võiks mõelda selle peale
  • Suurem osa sellest kuu summa erinevusest tuleb ilmselt selle pealt, kas see piir tõmmata 18 või 15 aasta peale või jagada ka lastele.
    Aga see, kas see summa on nüüd 300 või 400 €, ongi natuke teisejärguline. Miskipärast on kodanikupalga pooldajatel mingi utoopiline ettekujutus, et riigieelarve vahenditest võiks kõigile jagada nii palju, et elab lahedalt ära.
    Samal ajal kui aritmeetika ütleb, et kõige vahetum kodanikupalga tagajärg oleks vanaduspensioni langetamine ja seda ei müü ükski osapool kolmandikule valijatest maha.
    Teine šokk on siis kui saadakse aru, et kodanikupalk lööb jalad alt ära just neil kes endaga toime ei tule. Hästi teeniv kahe töötajaga leibkond maksab tasulise ravikindlustuse eest ja läheb eluga edasi, aga kui puudega inimestelt ja pensionäridelt võtta ära kõik toetused ja teenused ja öelda, et selle 300€ eest peategi kõik need teenused turuhinnaga ise ostma, siis...
  • Ühest asjast ma ei saa aru, miks see uduheeringas Kaspar Kurve ei paku oma artiklis kodanikupalgaks: "800 eurot ja realistlike ning pisikeste maksumuudatustega saaks selle tõsta umbes 900 euroni kuus"? Oleks ju palju rohkem "jumet" artiklil ja mõnigi kergeusklik läheks liimile.
  • stagna
    Proovime veel kord arvutust.
    Eestis on 1,1 miljonit 15-aastast ja vanemat inimest


    Mulle ikka ei andnud selle 15-aasta piir rahu ja ma pean tunnistama, et ma ei saa sellest kontseptsioonist päris hästi aru. Miks saavad kodanikupalka 15-aastased ja vanemad? Loogika oleks justkui selles, et sellest vanusest kaovad riigi poolt seni finantseeritud teenused ja toetused. Aga kui alla 15-aastased lapsed kodanikupalka ei saa, siis tuleks neile siiski teenuseid pakkuda? Arstiabi, lastetoetus, ranitsatoetus, koolilõunad, hambaravi, lasteaia koha hüvitamine KOVi poolt jne. See tähendaks, et riigipoolset struktuuri (riigiametnikud, infosüsteemid, eelarvestamine) tuleks laste osas ikkagi jätkuvalt elus hoida.
    Kui need toetused ikkagi eelarve kulude poolelt ära kaotada, tuleks ikkagi kohe esimesest eluaastast kodanikupalk välja käia, sest muidu läheb siin maanurgas iibekõver väga kiiresti põhja.

  • stagna

    Kuid kohe tekib küsimus : kust see 4 miljardit võtta ?
    Mina küll ei oska öelda. Kui diivanist hakkaks lõpmatult naftat purskama, siis jah võiks mõelda selle peale


    Stagna, Sa mõtled nagu eestlane (laenuleib ja laastutuli....võlg on võõra oma....jne).
    Mõtle parem nagu kreeklane ja kohe lööb pildi selgeks :D




  • Olevipoeg
    Taga lõbusamaks läheb, seda ei tihka isegi poliitikateemasse torgata. Ei mingeid kalkulatsioone, ei mingeid numbreid 300€ kuus "puhtaana käteen".
    http://erakond.ee/uudised/kaspar-kurve-kodaniku-palk-ehk-vasak-ja-parempoolsuse-tervitatav-surm/


    Ta ju ütleb: Arvutused näitavad, et kodanikupalk saaks juba praegu Eestis olla umbes 360–400 eurot kuus, realistlike ning pisikeste maksumuudatustega saaks selle tõsta umbes 450 euroni kuus. :)

    Lihtsalt infoks: https://www.kodanikupalk.ee/

    Ja siin saab oma hääle anda: https://rahvaalgatus.ee/initiatives/c79c1938-dc37-439e-9e5b-9033c534239b
  • Vanusepiiri kohta niipalju, et näib, et seda ei planeerita, sest:
    "Hüvasti, alimendid
    Pole kahtlust, et üks igipõline teema kaob minevikku - alimentide maksmine lastele pärast abielulahutust ning alimentide maksmisest kõrvalehoidjate jahtimine. Tingimusteta põhisissetuleku kehtides maksab igaüks igale lapsele ning iga laps saab põhisissetuleku.
    Vägivaldse kooselu lõppemisel oleks see pealegi perevägivallaohvri jaoks psühholoogiliselt vastuvõetavam. Tal kaoks mistahes sundus suhtlemiseks vägivaldse osapoolega. Täna on kahjuks nii, et alimendid on otsekui pealesunnitud rahaline sild endiste pereliikmete vahel. TPS vabastab sellest olukorrast 100%-lt."
    https://www.kodanikupalk.ee/
  • Seda excelit on viimasel ajal kirutud piisavalt, aga neile kodanikupalga eest võitlejatele võiks keegi siiski tutvustada tabelarvutuste maagilist maailma ja kui nad joone all tulud ja kulud klappima saavad, võiks eesmärkidest ja meetmetest edasi rääkida.
  • See on positiivne, et inimene ütleb, mida mõtleb. Väga uudne lähenemine Eesti poliitikas. Kuid ta räägib liiga palju, see on halb, see vihjab juba eheda talendi muundumisele tavapoliitiku mõttetu ibarajura suunas. Kui haigus progresseerub, võime tüübi leida peagi kuskil linnanõuniku kohal või koguni mõnes erakonnas vastutavas ametis.

    Nii nagu ütles mõõganeelaja Alfredo Astrid Lindgreni surematus teoses Rasmus, Pontus ja Lontu : selleks et saada mõõganeelajaks, tuleb varakult harjutada nööpnõeltega. Siin on nööpnõelte staadium juba läbitud, ta neelab lahedasti lauanuge.
  • Et seksides lihaga mitte- kokkupuutuda.
    Lapsed pole surevale, ülekoormatud planeedile ju teretulnud ka. Ja nagu öeldud, kõige ökom ja Gaiale meelepärasem on Taaskasutada kilekotte või kondoome oma laste lämmatamiseks. Inimloom kontrolli alla!
  • ttrust
    Sekeldaja
    "Julmuse vabad vegan kondoomid".

    Milleks veganitele kondoomid?


    Et vältida mistahes loomset (antud kontekstis ka inim-) päritolu substantsi sattumist organismi mistahes viisil?
  • Huvitav mis siis juhtub kui vegan saab aru et ta on ise loom ja tema sees on liha :)
  • Kas õige vegan üldse seksibki teise lihast-luust organismiga? On ju olemas igasugused taimset päritolu- või kunstmaterialidest tehtud vastavaid atribuute mis seksimisprobleemi lahendavad?
    Muidugi kui õige vegani puhul rohunärimisest piisavalt energiat on kogunenud, et üldse seksikihk peale tuleb.....
  • Õige vegan peaks üldse laskma liha luudelt eemaldada ja asendama selle põhuga. Aju on neil niikuinii juba põhku täis.
  • kuusemaa
    Õige vegan peaks üldse laskma liha luudelt eemaldada ja asendama selle põhuga. Aju on neil niikuinii juba põhku täis.

    Vähemalt peaks vegan laskma endal iseennast kõvasti piitsutada, nagu seal Tujurikkuja muusikavideos kuzzer tegi.
  • ttrust
    kuusemaa
    Õige vegan peaks üldse laskma liha luudelt eemaldada ja asendama selle põhuga. Aju on neil niikuinii juba põhku täis.

    Vähemalt peaks vegan laskma endal iseennast kõvasti piitsutada, nagu seal Tujurikkuja muusikavideos kuzzer tegi.


    Piitsutada saab vegan ainult kanepist nööriga
  • Tesla tuleb nüüd ainult vegan istmetega ja vajadusel saab ka vegan rooli, et olla 100% vegan.
    https://electrek.co/2017/07/22/tesla-seat-options-now-vegan/
  • siimos
    Tesla tuleb nüüd ainult vegan istmetega ja vajadusel saab ka vegan rooli, et olla 100% vegan.
    https://electrek.co/2017/07/22/tesla-seat-options-now-vegan/


    Mul on olnud auto, mille istmed olid samuti vegan-nahast. Selle asjanduse nimi on alcantara ning toimis ilusti. Tore oli aga selle juures see, et sakslased seda vegani turunduargumenti ei kasutanud, Oleks paha maitse suhu jäänud.
  • "Alcantara is composed of about 68% polyester and 32% polyurethane", pigem nagu sünteetiline tekstiil mis proovib seemisnahka mängida. Naftatooted vast on vegan tõesti, mitteloomsed. Aga turunduslikult on väga hästi see kõik välja mängitud, oleks nagu premium materjal.
  • veganite ja ökoinimeste puhul hakkab sageli silma võimetus näha suurt pilti või enda tegusid sellest pildist johtuvalt mõtestada. Olen ise kunagi viibinud UK-s kahenädalasel koolitusel ühes suures mõisas väikese 12-liikmelise grupiga. Selle koordinaator oli ka peast öko ning keelas kohvipausi ajal topside tarbimise (hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök toimusid mujal, ainult kohvipaus oli mõisa enda juures). Teisi inimesi samal ajal mõisas ei viibinud, oli talveks nö kinni ja ma püüdsin varsa järjekindlusega selgitada, et majutus- ja toitlustusasutuse nõuete kohaselt peab pärast iga pausi laskma need 12 kruusi läbi tööstusliku pesumasina - see on selline hiigelsuur pesukapp, kuhu tavaliselt terve restoranijagu nõusid sisse läheb, kus neid siis kuumutatakse ja survepestakse. Palusin isegi eraldi köögi külastust, et talle näidata, et 14x12 topsi ära visata 2 nädala jooksul on väga palju keskkonnasõbralikum kui iga päev seda tühja masinat käiata (veekulust rääkimata), aga ei. Tops on pähh.
  • Kogu jäätmemajandusest on mingisugune tops väga-väga-väga väike kogus, seda enam, et tegemist on pabermaterialiga ja näiteks meie prügiskäitlemises põletatakse see ilusasti ära, ilma et tekiks mürgiseid heitgaase.
    Ka näiteks võidelda elektroonika, kodutehnika, arvutite jne pakendite üle on nonsenss - inimene või ettevõte ostab seda kraami äärmiselt harva, seega ka pakendeid tekib äärmiselt vähe, võrreldes kogu prügihulgaga.

    Ja mitte keegi ei võitle selle vastu, et kaubandusvõrgus on hiigelsuurtesse kile-plastikpakenditesse või alumiiniumpakenditesse pakitud paar singiviilu või pisike salati-suutäis või pisike kogus jogurtit või muu pisike toidupala. Või maius. Sest nende ajudeni see ei jõua, kust tuleb põhiline materialikulu ja prügihulk.
  • Märsilohistajatest/hipsteritest "looduskaitsjad" väärivad täielikult nende määratlemiseks kasutatava sõna ümber jutumärke. Neil nimelt puudub võimekus/tahe mingit suuremat pilti aduda. Selle looduse kaitsmise taga ei ole mitte midagi muud kui iseenese identiteedi kandvaks parameetriks valitud teema hüsteeriline tõestamine - peamiselt iseendale.
  • opex
    "Alcantara is composed of about 68% polyester and 32% polyurethane", pigem nagu sünteetiline tekstiil mis proovib seemisnahka mängida. Naftatooted vast on vegan tõesti, mitteloomsed. Aga turunduslikult on väga hästi see kõik välja mängitud, oleks nagu premium materjal.


    Mille peale inimene ka ei mõtle... alcantara ei ole ju vegan, sest nafta pole vegan, sest nafta koosneb muuhulgas ka näiteks planktoni jääkidest. Horror.
    Kas Tesla taburetikatted on ikka vegan?
  • Kui on tehtud taimedest või kividest, siis on vegan. Keegi võiks leiutada paekivist riidemateriali tootmise ja sellel oleks oi kui palju turgu veganite seas. Ja kui paekivist sealiha tegemine leiutatakse ... Mõtle, vegansealiha!
  • ttrust
    Kui on tehtud taimedest või kividest, siis on vegan. Keegi võiks leiutada paekivist riidemateriali tootmise ja sellel oleks oi kui palju turgu veganite seas. Ja kui paekivist sealiha tegemine leiutatakse ... Mõtle, vegansealiha!


    Paekivi on ju pea 100% loomne?


  • See ei ole ometi ju vegan, selle tarbeks on tapetud puu!
  • mx77
    ttrust
    Kui on tehtud taimedest või kividest, siis on vegan. Keegi võiks leiutada paekivist riidemateriali tootmise ja sellel oleks oi kui palju turgu veganite seas. Ja kui paekivist sealiha tegemine leiutatakse ... Mõtle, vegansealiha!

    Paekivi on ju pea 100% loomne?

    Uhoh, jah, vabandust! Siis basaldist? Graniidist?

    Siimos, vegan kasutab sõna "mõrvatud".
  • Tuli meelde lugu, kuidas inimene käis Indias. Oi kui hinnas seal vesi on, poleks uskunudki! Nüüd ma panen alati hambapesu ajal vee kinni!
    Tuletas meelde seda, et söö oma puder ära, laps! Vaat kus neegrilapsed nälgivad ..
  • See on juba Ultra-märsilohistamine. Kust tuleb selline õelus ja paranoia? Mis põhjusel on telefon lülitatud välja?
  • Keegi unustas baari telefoni ja teenindaja siis mõtleb, et helistab juhuslikule mälus olevale numbrile ja annab teada, et see telefon on kadunud. Valib ühe sõbranna numbri, oletatavalt blond:
    "Tere!"
    "Kuule, ma leidsin selle telefoni, st. su sõbranna kaotas selle ära või jättis siia baari"
    "Ahah...nooo...okei....ma siis helistan talle ja annan teada"

    ..ja sama telefon helisebki. Elust enesest muide.
  • Kord ammu - ammu, kui mobiiltelefon polnud veel ei enesestmõistetav aksessuaar ega ammugi inimõigus, ostsin Panasonicu lauatelefoni. Mis jäi paari kuu möödudes tummaks. Mis seal ikka, müüja juurde garantiijutule.

    Mina: "Tere, telefon on vait. Siin, palun, ostutšekk."
    Müüjatar: "Selge, võtame garantiiremonti või -vahetusse. Paneksin teie telefoninumbri kirja?"
    Mina: "Jah, muidugi. Number on XXXXXX... Kirjas? Hästi. Nüüd arvake palun ära, kas ma võtan kõne vastu, kui te mulle helistate?"
    Müüjatar: "Aga miks te siis ei... Ahjaa, õigus küll..."

    Mul oli siiski ka teine telefon, nii et kõik lõppes õnnelikult.
  • ja mina ei saa aru kuidas meedia seda juba praegust pole teemaks võtnud, et kuidas Sõõrukas üldse poliitikasse saab kandideerida kui ta juba mitu aastat tagasi ära keeras.. külaliste list on ka suhteliselt kõnekas:
    Sütelkõnd Urmas Sõõrumaa sünnikodus Adilas - kohal olid Diana Klas, Anu Saagim, Kati Saara Vatmann, Prooviabielu-Helen, Kalvi-Kalle, Tom Valsberg jpt.

    Kes saab Sõõrukat tõsiselt võtta?
  • Miks
    Rage
    ja mina ei saa aru kuidas meedia seda juba praegust pole teemaks võtnud, et kuidas Sõõrukas üldse poliitikasse saab kandideerida kui ta juba mitu aastat tagasi ära keeras.. külaliste list on ka suhteliselt kõnekas:
    Sütelkõnd Urmas Sõõrumaa sünnikodus Adilas - kohal olid Diana Klas, Anu Saagim, Kati Saara Vatmann, Prooviabielu-Helen, Kalvi-Kalle, Tom Valsberg jpt.

    Kes saab Sõõrukat tõsiselt võtta?


    Miks ei saa? Nendesamade külaliste järgijad võtavadki ja neid on palju /püramiidi alumine rida/
  • Üks märss sai Rootsis tööle ja nüüd materdab Eestlasi
    Rootsi on vastupidi Eestile paljude maailmas asetleidvate suursündmuste keskmes või juhtiv osapool ning peab ajaga kaasas käima. Sealne ühiskond on pidanud viimaste aastakümnetega muutuma tolerantsemaks ja avatumaks, et säilitada oma seisus ja tõsiseltvõetavus.

    Nad on valinud suhtumise, et endast teistsuguste inimeste suhtes leplik olemine ei eelda rootslusest loobumist. «Mis on rootslus?» küsivad nad. See pole muud, kui paljude teiste kultuuride ühine pärand, tõdevad nad. Kui nüüd see arusaam kõrvutada eestlaste kainuse ning mõistuspärasusega, sooviga hoida oma rahvust ja riiki ning olla iseseisev, mõjub see naiivsele ja inimese headusesse uskuvale rootslasele külma dušina. Arusaamatuna. Rassistlikuna.
  • Kuusemaa viidatud märsi-artiklis oli mõtlemapanev tekst:

    "Nii see eemalt vaadates teiste väärtuste keskel elades paistab. Tõsi, kohapeal Eestis on asjalood teisiti. Siin sind võõrad inimesed näiteks maanteel rehvi lõhkedes, võõras linnas ära eksides või raha puudumise korral bussipileti sabas naljalt hätta ei jäta. Küll jalutab enamik rootslastest sellistel puhkudel abivajajast külmalt mööda, mõtlemata, et eraisiku abistamine võiks teisele eraisikule korda minna. Selleks on riik, mõtleb tema."

    Kas me tahame sellist ühiskonda?
  • ttrust
    Kuusemaa viidatud märsi-artiklis oli mõtlemapanev tekst:

    "Nii see eemalt vaadates teiste väärtuste keskel elades paistab. Tõsi, kohapeal Eestis on asjalood teisiti. Siin sind võõrad inimesed näiteks maanteel rehvi lõhkedes, võõras linnas ära eksides või raha puudumise korral bussipileti sabas naljalt hätta ei jäta. Küll jalutab enamik rootslastest sellistel puhkudel abivajajast külmalt mööda, mõtlemata, et eraisiku abistamine võiks teisele eraisikule korda minna. Selleks on riik, mõtleb tema."

    Kas me tahame sellist ühiskonda?


    See osa oli jah ainuke kus kiideti Eestlasi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon