Päevakaja - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Päevakaja

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimsi raudtee viib algatuseks Maardusse ja lõpuks Lasnamäe tagant esimese "porgandini" vist saab Lagedi peatusest? Tundub päris mõistlik pakkumine.
  • Kui see raudtee Viimsist läheks enam vähem lühemat teed pidi üle Pirita ja Kadrioru Balti jaama,pealegi veel elektrifitseeritud , siis olekski seal Partsu porgandid liiklemas.Vähendaks ka ummikuid muuseas .

    Aga niiviisi, ametkondlik kaubaraudtee ja pealegi veel Muuga ja kesteab kust suure ringiga , täiesti mõttetu .Justkui sõidaks Haapsalusse Rapla ja Lelle kaudu .
  • Miidurannast Maardusse? Miks need 20 tuhat hinge peaks tahtma seda lõiku sõita?
    see ikka eelkõige kaubaliigutamisraudtee, kuigi kaupa kah eriti ei liigu seal.
  • Tahetakse ju lausa trammi teha Viimsisse ja teistesse kuldse ringi küladesse. Aga nojah, teadagi, raha kulutamine tallinlaste-harjumaalaste niigi hea elu parandamiseks on progressiivne idee, seevastu Haapsalu elanike, lõunaeestlaste jne jaoks aga arutu rahapõletamine.
  • Partsiporgandid Viimsisse oli muidugi nali, kui keegi aru ei saanud. Ajendatuna Haapsalu-raudtee teemadel. Aga põhimõtteliselt saaks Viimsi-Baltijaam otseliini (suure ringiga küll) käima panna.
  • Homemaker
    Tahetakse ju lausa trammi teha Viimsisse ja teistesse kuldse ringi küladesse. Aga nojah, teadagi, raha kulutamine tallinlaste-harjumaalaste niigi hea elu parandamiseks on progressiivne idee, seevastu Haapsalu elanike, lõunaeestlaste jne jaoks aga arutu rahapõletamine.

    Nad ei suuda isegi trammiliini lasnamäe kraavi sisse tekitada, mis veel Viimsist rääkida.
  • http://arileht.delfi.ee/news/uudised/tootu-pangajuht-aivo-adamson-pole-tootukassaga-rahul-mees-saab-paevaraha-5-eurot-ja-veidraid-toopakkumisi?id=82104333

    Endine Versobanki juht Aivo Adamson kirjutab portaalis Edasi, et Eesti riik töötab endiselt plaanimajanduse põhimõtete järgi - raha kogutakse kokku ja jagatakse siis laiali. Mullu riigile 240 000 eurot tööjõumakse maksnud mees saab töötukassast 5 eurot päevaraha ja veidraid tööpakkumisi. Adamson kuulub ka vastloodud Riigireformi SA nõukokku.
  • ttrust
    Huvitav, Kas Taal ostis ikka muldkeha või ta ostis raudtee - ehk siis infrastruktuuri mis paikneb seal muldkehal - liiprid, rööpad, killustiku, postid, märgid ja muud seadmed?

    Ta ostis raudtee infrastruktuuri, mis by definition sisaldab nii muldkeha kui ka kõik seal peal oleva.
  • Kui maa kuulub riigile, siis raudtee muldkeha asub seal hoonestusõiguse alusel. Mingit muud võimalust minuteada pole. Hoonestusõiguse puudumisel kuuluvad kõik ehitised krundil maaomanikule ja selle üle ei saa samuti mingit vaidlust olla.

    Hoonestusõigus oleks olnud vaja tühistada kuue kuu jooksul peale relsside ülesvõtmist, sest Asjaõigusseadus ütleb:

    (1) Kui hoonestaja ei ole hoonestusõiguse seadmisel kokkulepitud tähtaja jooksul nõutavat ehitist püstitanud või kui hoonestaja rikub oluliselt oma lepingulisi kohustusi, on kinnisasja omanikul õigus nõuda hoonestajalt nõusolekut hoonestusõiguse enda nimele kandmiseks (omanikule langemine).
    (3) Käesoleva paragrahvi 1. lõikes nimetatud nõue aegub kuue kuu möödumisel hetkest, mil kinnisasja omanik saab teada vastava eelduse olemasolust, kuid mitte hiljem kui kahe aasta möödumisel nõude tekkimisest.

    Kui riik andis hoonestusõiguse raudtee opereerimiseks, siis raudtee opereerimise lõpp kindlasti oleks olnud hea argument nõuda hoonestusõiguse tagasiandmist.

    MKM peaks siin vaatama peeglisse või otsima ajaloost, kes oli otsustaval hetkel minister ja kes kantsler. Täna peavad nad seatud hoonestusõiguse tagasi ostma Taali küsitud hinnaga ja pole lootustki, et mingi juriidiline nipp neid aitaks. Väide, et raudteetamm pole ehitis ei pea ühestki otsast vett, MKMil peaks piinlik olema sellist jama ajada (seda enam et nad vastutavad ka ehitamise ja planeerimise eest). Palju õnne meile kõigile, eriti aga Taalile.
  • Edit: Lääne Elu artikli põhjal OÜ Taavil hoonestusõigust pole! Seega MKMil on õigus ja kõik mis maal asub, on maaomaniku oma. Huvitav oleks erastamislepingut näha, tundub olevat küllaltki käpardlik dokument. Osta-müüa ehitis ilma maata ja hoonestusõiguseta?
  • Homemaker
    Elroni progandid annaksid võimaluse Haapsalus elada ja Tallinnas tööl käia. RBd ju kiidetakse, et see muudab Pärnu aegruumiliselt Tallinna linnaosaks, miks siis Haapsaluga sama teha ei tohi?

    Emm.. see ikagi ei seleta mis vahepeal muutunud on? Minule teadaolevalt pole Haapsalu saanud suuremaks tõmbekeskuseks või rohkem elanikke sisse kolinud või vajaks rohkem kaubaronge vms, et seda oleks vaja nüüd rongiliiklusega juurde doteerida..
  • 113366
    Edit: Lääne Elu artikli põhjal OÜ Taavil hoonestusõigust pole! Seega MKMil on õigus ja kõik mis maal asub, on maaomaniku oma. Huvitav oleks erastamislepingut näha, tundub olevat küllaltki käpardlik dokument. Osta-müüa ehitis ilma maata ja hoonestusõiguseta?

    Tol hetkel kui ta seda kõike ostis, oli plaanis kõik vähegi väärtuslik vedada kuusakoskisse ja seejärel oleks need raudtee-alused kinnistud olnud negatiivse väärtusega - raudteetammi laialilükkamise vaev. Nüüd kus tekkisid riigil uued ideed, hakkas kunagine ostja trikitama.
  • Rage
    Homemaker
    Elroni progandid annaksid võimaluse Haapsalus elada ja Tallinnas tööl käia. RBd ju kiidetakse, et see muudab Pärnu aegruumiliselt Tallinna linnaosaks, miks siis Haapsaluga sama teha ei tohi?

    Emm.. see ikagi ei seleta mis vahepeal muutunud on? Minule teadaolevalt pole Haapsalu saanud suuremaks tõmbekeskuseks või rohkem elanikke sisse kolinud või vajaks rohkem kaubaronge vms, et seda oleks vaja nüüd rongiliiklusega juurde doteerida..

    Bussiga sai kiiremini Haapsalust Tallinnasse ja tagasi, rääkimata autost.
  • Mina olen maksumaksjana väga tänulik. Äkki jääb sellel valitsusel üks lollus veel tegemata.
  • Cynic
    Mina olen maksumaksjana väga tänulik. Äkki jääb sellel valitsusel üks lollus veel tegemata.


    Jääb loota, et nad ei jaga ära seost, et oot, meil on ju nüüd raha üle, paneme selle põlema kuidagi teisiti!
  • juured
    http://arileht.delfi.ee/news/uudised/tootu-pangajuht-aivo-adamson-pole-tootukassaga-rahul-mees-saab-paevaraha-5-eurot-ja-veidraid-toopakkumisi?id=82104333

    Endine Versobanki juht Aivo Adamson kirjutab portaalis Edasi, et Eesti riik töötab endiselt plaanimajanduse põhimõtete järgi - raha kogutakse kokku ja jagatakse siis laiali. Mullu riigile 240 000 eurot tööjõumakse maksnud mees saab töötukassast 5 eurot päevaraha ja veidraid tööpakkumisi. Adamson kuulub ka vastloodud Riigireformi SA nõukokku.


    Mu jaoks natuke veider artikkel. Alustas Töötukassa teenustest, siis hakkas rääkima turvalisusest, tervishoiust ja haridusest, siis tuli välja, et protsessijuhi ametipost on liiga madal ja lõpetas tõdemusega, et õhem riik on parem.
    Millest ta siis tegelikult kirjutada tahtis?
    Kui oodatakse riigilt konkreetsemat tegutsemist (nt. avalike teenuste paremat piiritlemist), siis võiks sellest enda kirjutatud artiklis alustada. Praegu mõjus see artikkel täpselt samuti nagu avalik sektor kirjutaja loodud pildina - hägune, sihitult edasi-tagasi jooksev moodustis, millest ei saagi täpselt aru, kus see fookus on.

    Artikli algusega ma olen selles mõttes muidugi nõus, et Töötukassa ei oska tippspetsialisti CV-d nähes midagi soovitada ega pakkuda. Pangajuhti kohates siis veel enam. Ollakse harjunud sellega, et müügispetsialist suunata järgmisele kliendihalduri tööle või otsida klienditeenindajale teine töö teenindussektoris. Et pangajuht sellest teenusest midagi kasu ei saa, on praegune reaalne seis. Pragmaatilisemad võiks muidugi öelda, et eelmisel aastal 240 000€ teeninule pole Töötukassa teenused ka päriselt suunatud.
  • Pangajuht töötukassa ust kraapimas on sama nähtus kui näiteks leopard loomaiast tuleks sinna ust kraapima - töötukassa ei oska sellise elukaga midagi peale hakata.

    Aga see, et töötukassa pakub absurdseid töökohti ning pakub töötutele mõttetuid koolitusi, see kisa on olnud aastaid.
  • ttrust
    Viimsis on oma raudtee olemas. Miks ei sõida mööda seda aga partsiporgandid? 20000 sisse kirjutatud inimest on piisav hulk.
    Kuhu seda Viimsi raudteed mööda sõita saab?

  • Velikij
    ttrust
    Viimsis on oma raudtee olemas. Miks ei sõida mööda seda aga partsiporgandid? 20000 sisse kirjutatud inimest on piisav hulk.
    Kuhu seda Viimsi raudteed mööda sõita saab?

    Saab sõita Balti jaamast Viimsi sisekardiraja juurde, kui rööpaid olemasoleva raudtee otsa veidi juurde panna. Kui rööpaid veelgi pikemalt panna ja ehitada viadukt, saab sõita otse Viimsi SPA-sse.
  • Ilma olümpiamängudeta oleks Lasnamäe 2x väiksem ja meil poleks praegust linnaviletsust ja ümargust vasakpoolset Ratast.
  • Kas Indrek Neivelt tahab öelda, et ma peaks olema selle üle uhke, et ma astusin leninlikku komsomoli formaalseks liikmeks, kuna põhikoolis õpetajad avaldasid selleks survet, ähvardades sellega, et kui pole liige, siiis ei saa ülikooli sisse astuda?
    Või mida helget Indrek Neivelt veel oma nooruspõlvest mäletab kui ta punase kaltsu lehvides mööda koolipõrandaid oma püksipõlvi kulutas?
  • Ma usun ta tahtis öelda, et hoolimata valitsevast võimust on tavainimese argielu ikka täis samu rõõme ja muresid. Lapsed üles kasvatada, leib lauale teenida ja hea kui vorsti ka leivale saab. Seda kõike sai nõukaajal teha. Isegi seks oli N.Liidus olemas, kuigi teki all. Neivelt lihtsalt sõnastas oma mõtted kehvasti ega kõnetanud sellega endisi N.Liidu kodanikke. Tere võib vast ikka öelda.
  • Ma natukene kahtlen, kas ma tahan.

    Meie põllud ja metsad hoiti korras, ehitati uusi tehaseid ja koole ning õpetati lapsi. Leia kolm viga.

    Neivelti arvates andis enamik nõukogudeaegseid juhte endast parima, et elu Eesti pinnal areneks. Elsa Gretškina näiteks? Kolmetäheliste organisatsioonide juhid näiteks? Dvigateli juhid näiteks? Veendunud karjäärikommunistid näiteks? Jah?

    Nad ajasid Eesti asja. See kõik toimus raamides, mida nemad muuta ei saanud. Hiljuti oli ETV2 pealt film Nürnbergi protsess. Soovitaks vaadata.

  • Ta ei pea silmas mu meelest kolmetäheliste organisatsioonide esindajaid, vaid neid, kes oma tervise arvel rügasid tehastes, kolhoosides jm. Ja ka nende tehaste ja kolhooside juhte, kelle seas oli kahtlemata südamega ja arukaid inimesi, kes juhtisid ettevõtet nii mõistlikult kui olud võimaldasid ning ehitasid ka nt kultuurimaju ja lasteaedu, nö panustasid kogukonda, nagu nüüd öeldakse. Paradoks, millele Neivelt osutab, on see, et 50 okupatsiooniaasta järel oli eesti rahvas hariduslikult, kultuuriliselt ja majanduslikult nii heas vormis, et suutis ette võtta iseseisvumise tee. See ei saanud juhtuda ilma kohapealste inimeste, sh juhtide panuseta. Mulle tundub ammu, et ENSVd tuleks käsitleda kahe erineva perioodina: Stalini aeg ja sellele järgnenud aastakümned. Need on ühte patta panekuks liiga erinevad.
  • ...sellisel juhul võiks intelligentne inimene oma teksti veidi paremini läbi mõelda. Ma pole sugugi ainus, kes leidis sealt täiesti kohatu ENSV apoloogia.

    Mis puudutab seda, et pärast Stalinit läks elu lilleks kätte ära, siis see on paraku jama. Kui sa olid traktorist Jüri, siis eksisteerisid sa oma rutiinis ja ehk polnudki väga häda. Kui sa olid raamatuid lugenud maailmast huvituv inimene, kelle vanemad ja vanavanemad oli sulle asjade seisu veidi seletanud; kui sa olid pidanud kaks aastat kuskil steppides sinust selgelt hiljem puu otsast alla tulnud tüüpide keskel end kehtestama; kui sul tagasi tulles veel veidi energiat oli, et mdagi arvata ja omasugustega asjadest rääkida - siis võis sinuga üht-teist juhtuda. Veel 88nda aasta kevadel pandi inimestel sõrmi sahtli vahele jne.
  • Eks avaldused stiilis "Eesti NSVs polnud õnnelik lapsepõlv võimalik" provotseerivad kergesti ka vastassuunalisi ülevõlli avaldusi.
  • Kui Neivelt tahtis öelda, et elu läks ENSV-s edasi mitte tänu valitsenud režiimile, vaid sellest hoolimata, siis just nii pidanukski end väljendama. Ja ma ei usu, et väljendusoskus tema nõrk koht on. Mis keelel, see meelel. Kuidas tema vaateid on mõjutanud Oktoobrirevolutsiooni hällis veedetud karjääriaastad, võib ainult oletada. Isiklikust kogemusest tean, et kui venelane võib muidu olla igati intelligentne, laia silmaringiga ja empaatiline, siis neistki vaid üksikutega on võimalik emotsioonivabalt ja objektiivselt rääkida ajaloost ning poliitikast. Enamik sulgeb end kahjuks kohe džotti, kust hakkab "didõvajevali-t" tulistama niipea, kui võtta teemaks näiteks Balti riikide "ühinemine" NSVL-iga või II MS Kremli ametlikust erinev narratiiv.
  • Homemaker
    Eks avaldused stiilis "Eesti NSVs polnud õnnelik lapsepõlv võimalik" provotseerivad kergesti ka vastassuunalisi ülevõlli avaldusi.


    Seda küll. Vaatamata sellele, et ma nägin mitte just liiga kaugelt distantsilt seda, mis dissidentidega toimus, oli ka minul igati õnnelik lapsepõlv. Minust palju targemad on öelnud, et isiklikud positiivsed emotsioonid on süsteemist lahus. Ka Gulagis naerdi.


  • Seisev mees on tõesti veidi lõbusas tujus ja tundub lausa õnnelik.



    Veidi rohkem rõõmsam pilt veel lisaks.
  • Karum6mm
    Ma ei pea võimalikuks antud kirjatüki autorit enam teretada.

    https://majandus24.postimees.ee/4488988/indrek-neivelt-kas-pole-paras-aeg-minevikuga-rahu-solmida-ja-tunnistada-et-50-aasta-jooksul-oli-ka-palju-head?_ga=2.169085349.504719199.1526162975-2094752340.1491426686


    Kolm varianti, miks sellise sisuga artiklid tekivad:

    - hiiliv seniilsus
    - valikuline mälu
    - vaba aega liiga palju.
  • Stealth, neljas variant - venemaal töötamise ajal FSB poolt "ära ostetud"?
  • Stealth
    Karum6mm
    Ma ei pea võimalikuks antud kirjatüki autorit enam teretada.

    https://majandus24.postimees.ee/4488988/indrek-neivelt-kas-pole-paras-aeg-minevikuga-rahu-solmida-ja-tunnistada-et-50-aasta-jooksul-oli-ka-palju-head?_ga=2.169085349.504719199.1526162975-2094752340.1491426686


    Kolm varianti, miks sellise sisuga artiklid tekivad:

    - hiiliv seniilsus
    - valikuline mälu
    - vaba aega liiga palju.


    - heast elust lolliks läinud
  • See kõik pole juhuslik. See on üks osa venemaa informatsioonirünnaku-plaanist.
    On ju selliseid "ideoloogiliselt suunatud" artikleid viimasel ajal ridamisi ilmuma hakanud, pea kõik on vormistatud sarnaselt, sarnane sõnum jne. Gustav Kõlvarti Gümnaasium tegi lausa sellise kontsertturnee. Alles hiljuti väljutasid sarnase artikli Tiit Vähi ja üks teine ärimees.
    Kas selline ajaline kokkulangevus on juhuslik? Ei ole!
  • Äkki pendel on nüüd lihtsalt niimoodi liikunud, et enamus nõukapoliitikaid, mille üle naersime ja mida vihkasime, on nüüd lumehelbekeste jaoks taas ideaalid? Seetõttu on imelik ka neid poliitikaid viljelenud riiki halvustada, vaid peab vaikselt hakkama konstrueerima lugu, kui ilus seal kõik oli?

    Minu hüpotees on näiteks, et Noorte Hääle toimetuses oli 1985. aastal vähem ideelisi kommuniste kui täna Eesti Päevalehes.

    Venekeelse oskustööjõu massiline sissevedu on ideaal, natsionalismi-ilmingutega võitlemine on prioriteet, naistraktorist on ideaal ja kodune pereema paaria, religioonibäshimine on on iga teadliku seltsimehe kohustus, riigiettevõtlus peab olema ja jääma, kulakutega tuleb võidelda, sõnavabadus tohib olla üksnes piiratud kujul. Ja riiklik elamuehitus peab olema!

    Kui Karl Vaino ütleks, et N-Liidu asemel pooldab ta nüüd Euroopa Liitu ja et ta on loobunud oma raske lapsepõlve tõttu kujunenud ekslikest seisukohtadest homoseksuaalsuse küsimustes, siis miks ta ei sobiks Sotside au-esimeheks? Või miks ei sobiks Gretškina täna haridusministriks? Ma arvan, et varsti peetakse riiklikult korraldatud konverents suure mõtleja ja visionääri Jevgeni Kogani mälestuseks, kes nägi ette tärkavast natsionalismist ja neoliberaalsest turumajandusest põhjustatavaid hiiglaslikke probleeme ja püüdis neid interrinde kaudu ennetada.
  • Imelik artikkel jah. Venelane 1940 tuli ja "peksis riigi segi". Pigem fantaseerige milline oleks olnud Eesti siis kui vene kirsa ei oleks tulnud meid tallama ja taguma. Olen proovinud ja arvan, et oleksime majanduslikult olnud edukamad kui Soome täna.
  • Mälu ongi valikuline ja noorus tundub alati parem ja päikeselisem kui see tegelikult oli.

    Niiviisi nuteti ENSV-s taga Pätsu aega, Pätsu ajal aga tsaariaega . Ometi polnud mõlemad mingid eriti head, demokraatia, inimõigused ja sõnavabadus olid piiratud.Inimesi võis poliitiliste vaadete pärast vangi pista ja isegi ilma kohtuta maha lasta .Ajakirjandust, kirjandust ja isegi teatreid tsenseeriti.

    Meenutame kasvõi Uue turu veresauna 1905.a. ja Irboska veretööd juba EW ajal . No ei tahaks vist keegi mõistlik inimene elada korra ajal, kus sellised asjad on võimalikud.

    Niiviisi on ka ENSV paljude mälus ( pean silmas Brežnevi suht liberaalset ja majanduslikult jõukat perioodi) kui mingi mõnus noorusmälestus. Meeles on EÕM ja EÜE,head sõbrad ja pruudid, väga maitsev ja odav toit kolhoosisööklas, sõit tiiburlaeval Raketa Piirissaarele ja jaanituled, kus mõne tüdrukuga sai sõnajalaõit otsitud. Meeles on see, et täikalt ostetud Lee Cooperi kuluvad, Deep Purple`i vinüülplaat ja Cameli sigaretid tegid sind hoobilt üle kooli poisiks keskkoolis .Nii vähe oligi vaja !

    Kuid pole meeles totakas punane propaganda, täielik vabaduse puudus, sealhulgas reisimisvabaduse puudus. Soome TV vaatamise eest vangi ei pandud, kuid valgele laevale kah sind ei lastud . Isegi Saaremaale lasti vaid piiritsooni lubadega ja Vene piirivalve kontrollis dokumente .Meeles pole totaalne venekeelne plära igal pool . Meeles pole, et hammaste parandamine oli tõeline piin ja kirvetöö, mida nähes Lääne hambaarstid hoiatasid, et teine kord ärge ise neid parandage .

    See on nii tüüpiline igale ajajärgule .

    Selle tagant mingit suurt vandenõud otsida on asjatu .

    On üsna tõenäone, et praegused 30 aastased hakkavad kah 30 aasta pärast rääkima nooremale põlvkonnale kui suurepärane oli elada taasisesisvunud Eesti Vabariigis, kui polnud veel EU direktiive ja oli veel Eesti kroon ning tänavatel polnud näha ühtki tumedat pagulast .
  • ttrust
    Gustav Kõlvarti Gümnaasium tegi lausa sellise kontsertturnee


    Tabasin end mõttelt, et kuigi avalikkuses seda teemat tambiti, siis ei hakanud silma, et oleks lapsevanematelgi selle vastu midagi olnud. Mingi üldisem nostalgiaihalus tõusuteel?
  • Hitleri Saksamaal hoiti põllud ja metsad korras, ehitati uusi tehaseid ja koole ning õpetati lapsi. Pöörati palju tähelepanu rahva tervislikele eluviisidele ning astuti esimesed sammud suitsetamise vähendamiseks.

    Enamik Hitleri-aegseid juhte andis endast parima, et elu Saksamaa pinnal edeneks. Isegi seks oli III Reichis olemas, kuigi teki all.

    Nad ajasid Saksa asja. See kõik toimus raamides, mida nemad ise muuta ei saanud.
  • Karum6mm
    ...sellisel juhul võiks intelligentne inimene oma teksti veidi paremini läbi mõelda. Ma pole sugugi ainus, kes leidis sealt täiesti kohatu ENSV apoloogia.

    Mis puudutab seda, et pärast Stalinit läks elu lilleks kätte ära, siis see on paraku jama. Kui sa olid traktorist Jüri, siis eksisteerisid sa oma rutiinis ja ehk polnudki väga häda. Kui sa olid raamatuid lugenud maailmast huvituv inimene, kelle vanemad ja vanavanemad oli sulle asjade seisu veidi seletanud; kui sa olid pidanud kaks aastat kuskil steppides sinust selgelt hiljem puu otsast alla tulnud tüüpide keskel end kehtestama; kui sul tagasi tulles veel veidi energiat oli, et mdagi arvata ja omasugustega asjadest rääkida - siis võis sinuga üht-teist juhtuda. Veel 88nda aasta kevadel pandi inimestel sõrmi sahtli vahele jne.


    Seekord pingutab mõmm küll üle ja mina julgen asuda Neivelti kaitsele.
    Normaalse elu elamiseks ei pidanud sa olema "traktorist Jüri". Väga paljud haritud insenerid, arstid, teadlased jt. said tegeleda oma erialaga ja ennast tõeliselt realiseerida. Täiesti võimalik oli andekal maalapsel käia läbi täiuslik haridustee a'la maakool->Nõo Keskkool-> Moskva ülikool. Ja seda riigi kulul.
    Keeruline oli eeneseteostust leida humanitaarhingedel ja tõepoolest nõukogude armeeteenistus oli Vene rulett - seal võis mõnel minna ka väga halvasti.
  • DonRoberto
    ttrust
    Gustav Kõlvarti Gümnaasium tegi lausa sellise kontsertturnee


    Tabasin end mõttelt, et kuigi avalikkuses seda teemat tambiti, siis ei hakanud silma, et oleks lapsevanematelgi selle vastu midagi olnud. Mingi üldisem nostalgiaihalus tõusuteel?


    FB vilistlaste grupis oldi ikka väga verised
  • siretsch
    Hitleri Saksamaal hoiti põllud ja metsad korras, ehitati uusi tehaseid ja koole ning õpetati lapsi. Pöörati palju tähelepanu rahva tervislikele eluviisidele ning astuti esimesed sammud suitsetamise vähendamiseks.

    Enamik Hitleri-aegseid juhte andis endast parima, et elu Saksamaa pinnal edeneks. Isegi seks oli III Reichis olemas, kuigi teki all.

    Nad ajasid Saksa asja. See kõik toimus raamides, mida nemad ise muuta ei saanud.


    See ongi õige. Aga edasi järeldada, et tuleks selle perioodiga rahu sõlmida ja tolleaegsed juhid väärivad tunnustust, näitab struktuurse mõtlemisvõime puudust. Minu meelest on ainuvõimalik, et meie suhtumine nõukaaega jääb skisofreeniliseks.
  • Minu jaoks on nende 50 aasta tõlgendamine väga lihtne - muidugi oli ka Nõukogude ajal midagi head, aga selle taga olid pigem konkreetsed inimesed, kes tihti head tehes riskisid ka oma heaoluga. Süsteem ise oli täiesti kuritegelik ja inimvaenulik ning süsteemi kiuste toimunud heade asjadega seda õigustada on ülimalt küüniline. Ma ei tea miks Neivelt sellest aru ei saa.
    Võtame kasvõi maleva - see oli äge sellepärast, et lahedad noored inimesed olid koos ja tegid lahedaid asju ja komissarid (või kes nad olidki) pigistasid silma kinni ja ei viinud ellu seda propagandat mida neilt oodati. Mitte sellepärast, et NL viljakas pinnas oleks võimaldanud sellisel toredal nähtusel tekkida.
  • Kuldar1, selle kõnealuse loo autoril on mingi oreool, mida ta minu arvates enam ei vääri. Oli tegija. Tubli. Siis tasapisi tulid igati okeid, kuid veidi patroniseerivad sõnavõtud. Siis tulid küsitava väärtusega maailmalõpulood. Siis tuli ajutine sotsialistlik hala. Selles loos lihtsalt jõuti selles aegreas kvalitatiivselt uuele tasandile.

    Meie põllud ja metsad hoiti korras, ehitati uusi tehaseid ja koole ning õpetati lapsi.

    Ainuüksi selle lause eest küsiks ma siiralt, what the actual F...
  • Kuldar1
    Karum6mm
    ...sellisel juhul võiks intelligentne inimene oma teksti veidi paremini läbi mõelda. Ma pole sugugi ainus, kes leidis sealt täiesti kohatu ENSV apoloogia.

    Mis puudutab seda, et pärast Stalinit läks elu lilleks kätte ära, siis see on paraku jama. Kui sa olid traktorist Jüri, siis eksisteerisid sa oma rutiinis ja ehk polnudki väga häda. Kui sa olid raamatuid lugenud maailmast huvituv inimene, kelle vanemad ja vanavanemad oli sulle asjade seisu veidi seletanud; kui sa olid pidanud kaks aastat kuskil steppides sinust selgelt hiljem puu otsast alla tulnud tüüpide keskel end kehtestama; kui sul tagasi tulles veel veidi energiat oli, et mdagi arvata ja omasugustega asjadest rääkida - siis võis sinuga üht-teist juhtuda. Veel 88nda aasta kevadel pandi inimestel sõrmi sahtli vahele jne.


    Seekord pingutab mõmm küll üle ja mina julgen asuda Neivelti kaitsele.
    Normaalse elu elamiseks ei pidanud sa olema "traktorist Jüri". Väga paljud haritud insenerid, arstid, teadlased jt. said tegeleda oma erialaga ja ennast tõeliselt realiseerida. Täiesti võimalik oli andekal maalapsel käia läbi täiuslik haridustee a'la maakool->Nõo Keskkool-> Moskva ülikool. Ja seda riigi kulul.
    Keeruline oli eeneseteostust leida humanitaarhingedel ja tõepoolest nõukogude armeeteenistus oli Vene rulett - seal võis mõnel minna ka väga halvasti.

    Igal ajal ei olnud see kohe üldse võimalik. Kui su vanemate "röntgenpilt" polnud korras, siis ei saanud sa isegi mitte kohalikku ülikooli. Vähemalt mitte enne 60-ndate keskpaika. Ja kolhoosnikud olid ka enam vähem sunnismaised. Keegi ei tea palju neid andekaid maalapsi ennast kolhoosis surnuks jõi.
  • Karum6mm
    Meie põllud ja metsad hoiti korras, ehitati uusi tehaseid ja koole ning õpetati lapsi.

    Ainuüksi selle lause eest küsiks ma siiralt, what the actual F...


    Vanaraamat.ee lehelt on võimalik igaühel nn. punanurgast omale sobiv ajupesulektüür osta ja lugeda- juhul kui tervis vastu peab. :)

    Aga neivelt näikse olevat vist lugenud kas "Milles seisneb töötajate kommunistlik kasvatus" või "Ametiühingu aktivisti käsiraamat". Mõlemad raamatud on täis taolist, hoogsat ja eufoorilist sit.... s.t. lauseehitust, nagu tema artikkelgi.
  • Karum6mm
    Kuldar1, selle kõnealuse loo autoril on mingi oreool, mida ta minu arvates enam ei vääri. Oli tegija. Tubli. Siis tasapisi tulid igati okeid, kuid veidi patroniseerivad sõnavõtud. Siis tulid küsitava väärtusega maailmalõpulood. Siis tuli ajutine sotsialistlik hala. Selles loos lihtsalt jõuti selles aegreas kvalitatiivselt uuele tasandile.

    Meie põllud ja metsad hoiti korras, ehitati uusi tehaseid ja koole ning õpetati lapsi.

    Ainuüksi selle lause eest küsiks ma siiralt, what the actual F...


    Et keegi mulle Neivelti fänni silti ei kleebiks siis lisan, et käesolev kirjutis oli lisaks Rail Baltika kriitikale üks väheseid, millele ka mina alla kirjutaks.
    P.S. nõukaaja "headest" asjadest rääkides pean silmas Stalini järgset perioodi
    P.P.S. suguvõsa järgi represseerimine ei olnud ka absoluttne. Minu isa tegi normaalset ametialast karjääri, kuigi tema isa (minu vanaisa) oli EW politseiametnikuna saanud Stalinilt 25+5
  • Olevipoeg
    Ja kolhoosnikud olid ka enam vähem sunnismaised. Keegi ei tea palju neid andekaid maalapsi ennast kolhoosis surnuks jõi.

    Kolhooside absoluutne sarjamine on minu arvates sama moodi väär. Kesk-Eesti edukad kolhoosid olid teatud mõttes nagu tänased edukad vallad - ehitasid lasteaedu, arendasid elamufondi, edendasid kultuuri ja sporti, tegelesid sotsiaaltööga jne. Neil oli raha ja nende juhid tegid kõik selleks, et seda raha kusagile ATK-süsteemi ära ei võetaks, vaid ikka oma piirkonda investeerida. Ja fakt, et kolhoosiesimehed olid kompartei liikmed, ei muutnud neid kuidagi halvas mõttes "punasteks".
  • Selle eest, et kord oli pmst orjanduslik, miinuspunkte ei tule? Lisaks hävitati kultuuri ja lagastati maad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon