Päevakaja - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Päevakaja

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • See "Culture Clubi" video on täis vastuolusid -- ühtepidi peaks sellist videot just "tänapäevastele standarditele" vastavalt igati soosima, teistpidi tuleb see video rangelt ära keelata, ära põletada ja tegijaid karistada.
    "Culture Club - Do You Really Want To Hurt Me (Official Video)"
    https://www.youtube.com/watch?v=2nXGPZaTKik
  • Brüsselisse sattunud idaeuroopa jussi rõhutatud põlgus enda päritolu suhtes viis mõtte lendlema progressiivsetele radadele.
    Kuna rassi- ja white supremacy teemad on lumehelbekeste foorumis nüüd juba mõnda aega tulipunktis ja õige käitumise retsepte välja pakutud üksjagu, otsustasin kontrollida, kuidas on lood sooneutraliteediga.
    Esimene meeldetulnud päring pani jahmatama - ikka veel on ERRi arhiivis vabalt saadaval "näidend" "Mees, naine ja kontsert"! Lausa kahes versioonis!!!
    Progressiivne üldsus nõuab viivitamatult selle blasfeemia ümberpealkirjastamist mittesolvavalt sobivaks "Isik, isik ja kontsert"!
    Pole vist tarvis lisadagi, et seejärel tuleb viivitamatult asuda sisu kallale - kas trupi koostamisel on rangelt jälgitud m̶e̶e̶s̶-̶ ̶j̶a̶ ̶n̶a̶i̶s̶ isik- ja isiknäitlejate arvulist võrdsust trupis, kas kõigil on võrdse pikkusega tekst ning ega kedagi diskrimineerita nn. pea- ja kõrvalosadesse sildistamisega?
    Loodetavasti saab progressiivne kunstitroika ametisse asuda juba lähiajal, sest kõnealune oli alles esimene leid ja võib vaid õudusega aimata, millisest diskrimineerimisest, vihakõnest, soostereotüüpidest, natsisitast ("Saaremaa onupoeg" tuli kohe meelde) jms kõntsast ERRi arhiiiv veel kubiseb!
  • Olen alati imestanud, miks neil juhmidel ekre valijatel nii mage huumorimeel on. Kogu nali seisneb millegi absurdsuseni võimendamises. Kes võrdleb hiirt lõviga on juba kõva naljamees, kes elevandiga, on ületamatu huumorikunn. Üldiselt tasub vait olla kui keegi su naljade peale ei naera, või siis teha neid omasugustele. Aga eks sellega on nagu tropp olemisegagi - sellest saavad aru teised, mitte sa ise.
  • eln
    Mingis raadio IT saates juba räägiti, et poliitilise korrektsuse huvides kavatsetakse muuta ära süsteemis keelatud ja lubatud lehekülgi tähistavad terminid blacklist ja whitelist.

    Ongi kauaks püsima jäänud arvestades seda ja seda ja ...
  • Mastercardil oleks aeg karistusena mõnda aega Slavecard olla, alles siis saaks nimeks Equalitycard.
  • https://www.err.ee/1106429/eduskunta-keeldus-pagulasi-halvustanud-polissoomlaste-saadikult-puutumatust-votmast
    Mäenpäält puutumatuse äravõtmise ettepaneku poolt hääletas 200-liikmelises parlamendis 121 saadikut ja 54 olid vastu, mis tähendab, et algatus ei saanud parlamendis piisavat toetust.


    ~60% Eduskuntast leidis, et saadiku võiks oma arvamuse avaldamise pärast kriminaalvastutusele võtta. Kuidagi libedad paistavad need põhjamaa teed siit vaadates.
  • ikaldus
    https://www.err.ee/1106429/eduskunta-keeldus-pagulasi-halvustanud-polissoomlaste-saadikult-puutumatust-votmast
    Mäenpäält puutumatuse äravõtmise ettepaneku poolt hääletas 200-liikmelises parlamendis 121 saadikut ja 54 olid vastu, mis tähendab, et algatus ei saanud parlamendis piisavat toetust.

    ~60% Eduskuntast leidis, et saadiku võiks oma arvamuse avaldamise pärast kriminaalvastutusele võtta. Kuidagi libedad paistavad need põhjamaa teed siit vaadates.

    Artiklist: "Juhtum puudutab umbes aasta tagasi Mäenpää öeldut, milles ta võrdles asüülitaotlejaid võõrliikide sissetungiga."
    Situatsioon on täiesti kummaline, sest ma saaks aru kui oleks ähvardatud kõik need immigrandid maha lasta või midagi sellist ja kui sellise ähvarduse läbi viimiseks oleks mingeid praktilisi tegevusi lisaks ette võetud....
    Aga selline lahja võrdlus? Varsti ei tohi immigrandi peale kurja silmaga ka vaadata, kohe oled trellide taga.
  • Sellega seoses oli kohalikus lehes ühe punase poliitiku tsitaat, mis kõlas umbes nii: sõnavabaduse piirid pole mingi poliitiline küsimus, see on puhtalt juriidiline küsimus ja sellega peabki tegelema prokuratuur.

    Kohalik põhiseaduskomisjon soovitas puutumatuse ära võtta; mitte ükski küsitletud ekspert ei arvanud, et just selliste asjade jaoks ongi parlamendi liikmel puutumatus.

    Mäenpää õnneks on vaja puutumatuse äravõtmiseks ligi 85% saadikute hääli, seega põhimõtteliselt oleks ka ainult Põlissoomlaste häältest piisanud.
  • stagna
    Selgus palju Eestis on inimesi, keda võib nimetada tibladeks. Üle viiendiku.

    https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/enam-kui-viiendik-eesti-elanikest-usub-et-noukogude-okupatsiooni-pole-kunagi-olnud-eesti-astus-liitu-vabatahtlikult?id=90259267
    Ja see piir ilmselt ei jookse täielikult rahvuse ega emakeele järgi vaid on rohkem kinni koduses kasvatuses ja infokeskkonnas .

    On ikka masendav küll...

    Ja lisaks iga kolmas arvab, et NATO kohaloleku "ainus põhjus on Venemaa ärritamine ja provotseerimine " .

    Selliste inimestega kõrvu mingit oma riiki pidada või arendada on ülimalt raske.


    Oli au sel nädalavahetusel kohata Adaži polügonil Tapal baseeruvaid briti sõdureid. Mõningase tutvumise ja õlle järel surusin neile piimavuntsiga poisikeseohtu sõduritele käe pihku ja ütlesin, et " I really appreciate you guys being here". Nad vastasid, et ma olen esimene, kes neile seda on ütelnud.
  • https://www.postimees.ee/7005009/anija-vallas-on-suur-maastikupoleng
    Ja nii pidevalt. Sundige jah puudekallistajate soovil RMKd ülekasvanud metsa raiumisest loobuma ja tulemus täpselt selline ongi. Ju siis mõne inimese arvates metsa põledes või mädanedes vabaneb vähem CO2te. Või siis on lindudel põlevas metsas parem pesitseda.
  • Kust selline arvamus, et üleküpsenud (100+) metsas levib tuli paremini kui, ütleme 50-aastases metsas? Praegusel kuival ajal pole eriti vahet, ka lageraie langil võib leek täitsa edukalt levida, seal ju värske tihe võsa peal.

    Tule leviku piiramiseks rajatakse metsa kraavid ja teed, mille ääred tuleb puhtana hoida. Miski muu tuld tagasi ei hoia peale vihmasaju.
  • metsas rajatakse sihid, kuid need on pärast taasiseseisvumist sageli täis kasvanud ja ei täida oma otstarvet .
  • Kuii see pole rassism, siis mis see on?
    Sai vähemalt teada, kuidas on korrektne pikalt päevitanuid nimetada:
    “Black Lives Matter” ehk “Tumedate Elu Loevad” liikumine on kogunud poolehoidu kõikides Premier League´i klubides.
  • kindsigo
    ...ka lageraie langil võib leek täitsa edukalt levida...

    Teoorias, võib-olla mingi megapõua, napalmi ja soodsa tuulega? Olles elus nii mõnegi asja põlema pannud, siis ülesanne 'lageraielank maha põletada' oleks ikka top proovikivi küll.
  • lauriy
    kindsigo
    ...ka lageraie langil võib leek täitsa edukalt levida...

    Teoorias, võib-olla mingi megapõua, napalmi ja soodsa tuulega? Olles elus nii mõnegi asja põlema pannud, siis ülesanne 'lageraielank maha põletada' oleks ikka top proovikivi küll.

    Kas alepõllundus mitte ei ole pmst raielankide põletamine?

    Oksavaalud lähevad põlema küll. Need sisaldavad kuni 50% materjalist, seal on peamiselt väga peenike sortiment ja mõnikord ka hästi ära kuivanud.
  • Cynic
    https://www.postimees.ee/7005009/anija-vallas-on-suur-maastikupoleng
    Ja nii pidevalt. Sundige jah puudekallistajate soovil RMKd ülekasvanud metsa raiumisest loobuma ja tulemus täpselt selline ongi. Ju siis mõne inimese arvates metsa põledes või mädanedes vabaneb vähem CO2te. Või siis on lindudel põlevas metsas parem pesitseda.

    Lugesin läbi kommentaari ja siirdusin seejärel artiklit lugema. Muutusin mõnevõrra nõutuks, sest vihjeid, nagu oleks tegu ülekasvanud metsaga või et see RMK-le kuuluks, ei märganud. Kartuses, et miski on kahe silma vahele jäänud sirvisin ka fotogaleriid ja nõutus süvenes - lubatud kolepadriku asemel vaatab vastu silma järgi ca 60-70 aasta vanune hõredaks raiutud männik, kus päästjad metsa äärde jäetud vanadest raiejäätmete kuhilatest tekkinud tulekoldeid kustutavad.

  • Kogu selle jama juures on ainus probleem, et õigusriigi alustalad tallatakse maatasa. Soovite eskimote ümbernimetamist toodetes ja teavitustahvlites, raamatutes ja vihikutes - palun. Esitage soov, eelarve ja garantiikiri, et maksate selle lõbu kinni. Töökohti tuleks ka juurde, seega positiivne sotsiaalne aspekt ka asja juures olemas.
  • Kusagil, hollandlaste arvates venes, lekib isotoope, venkud (loomulikult) eitavad. Head värskendavat vihma meile.


    bbc.com/news/world-europe-53214259
  • Eskimo pole isegi mitte halvustav sõna vaid lihtsalt naaberrahva poolt inuitidele antud nimi, mis on levinud laiatarbesse, kuna eurooplastel oli selle pisut lõunapool elava rahvaga rohkem kokkupuudet. Praegusel ajal ilmselt tuntakse Kanadas ja Gröönimaal elavaid inuite rahvana ikka rohkem nende oma nimega. Eskimo tundub tänapäeval olevat rohkem mingi populaarkultuuri termin. Kardan et see jäätise nime muutmise idee on tulnud mitte selle algselt eskimoteks nimetatud põhjarahva nõudmise peale vaid hoopis praegu moes olevast haiglasest enesetsensuurist.
  • Lugemist Ivan Makarovilt:

    Kuidas võib oma või ükskõik mis rahvuse kohta üldse väita, et sellel on varaste ja litside maine? Kuidas on võimalik, et seda väidab õpetaja? Kuidas on võimalik, et soliidne väljaanne avaldab sellise pealkirja? Kas varsti on saadaval ka särgid kirjaga „Sõna on vaba, eesti litsid ja varganäod“, ja keegi tõmbab selle selga? Näiteks parlamendis?

    Allikas on teatavasti poliitiliselt ebakorrektne, lisaks sellele veel ka rassistlik ning suhtub halvasti LGBT++++ temaatikasse, seega lugemine omal vastutusel:
    https://objektiiv.ee/ivan-makarov-estofobus-coccinum-centiceps/
  • Kahju, et teised uudisteportaalid Makarovi artikleid ei avalda, sest "objektiiv.ee" lehele ilma lisaviiteta ei satu.
  • Makarov ise kahtleb seal artiklis: Kas ma sain ikka õigesti aru, et see imelise leksikoniga õpetaja nimetas sisuliselt oma õpilasi hoorapoegadeks ja varganägude lasteks?

    Tundub et ei saanud õigesti aru, aga arutleb ikka edasi...
  • Pole esimene kord, kus Makarov meelega loetud tekstist aru ei saa. Aga arusaadav, kui solvumisolümpial ei osaleks, siis jääks kolumnid tühjaks.
  • Aga vähemalt Aivar Mäe kaitsmine ühendab kõiki ja poliitilised erimeelsused maetakse maha. Isegi muidu austusväärsena tunduvad hallipäised näitlejannad võtavad sõna, parafraseerin "aga see ongi teatris traditsioon, et ülemusega peab magama ja tema mängudes osalema, et rolle saada ja karjääri teha" ...

    Laske politseil jt seaduses selleks ettenähtud ametkondadel ometi tööd teha.
  • hex
    Pole esimene kord, kus Makarov meelega loetud tekstist aru ei saa. Aga arusaadav, kui solvumisolümpial ei osaleks, siis jääks kolumnid tühjaks.

    Muide, kui nüüd kaevata, siis tundub, et suure töö on ära teinud Postimees. Makarovi üks sihtmärkidest on Silver Tamburi venekeelne artikkel. Ainult et see on tõlge. Sama tekst ilmus ka eesti keeles. Originaali pealkiri: "rassimi vastu seismine on osa Eesti põhiväärtustest". Arusaadav, põhiseaduse paragrahv 12 räägib tõesti sellest, et kõik rassid ja nahavärvid on seaduse ees võrdsed, ei tohi diskrimineerida ega vihkamisele ja vägivallale õhutada. Vene tõlkes on põhiväärtustest saanud "prioriteet". Kõige suurem probleem, millega tuleb esimesena tegeleda. No... tõesti ei ole.

    Teises kohas on "matslikest rünnakutest mustanahaliste vastu" saanud vene keeles "massilised rünnakud". Esimene on tõesti eesti elu taunitav osa ja teine jälle asi, mida... ei toimu.
  • ziff
    Lugemist Ivan Makarovilt:

    Kuidas võib oma või ükskõik mis rahvuse kohta üldse väita, et sellel on varaste ja litside maine? Kuidas on võimalik, et seda väidab õpetaja? Kuidas on võimalik, et soliidne väljaanne avaldab sellise pealkirja? Kas varsti on saadaval ka särgid kirjaga „Sõna on vaba, eesti litsid ja varganäod“, ja keegi tõmbab selle selga? Näiteks parlamendis?

    Allikas on teatavasti poliitiliselt ebakorrektne, lisaks sellele veel ka rassistlik ning suhtub halvasti LGBT++++ temaatikasse, seega lugemine omal vastutusel:
    https://objektiiv.ee/ivan-makarov-estofobus-coccinum-centiceps/


    "Kui korrata kogu aeg, et eestlased on rassistid, siis hakatakse sellesse lõpuks ka uskuma ehk kahtlustama, kartma ja vihkama eestlasi ning üritama ennast nende eest kaitsta."

    Peksab jälle segast. Kindlasti pole kõik eestlased rassistid, EKRE toetajad on, see on vähemus. Venelased on palju kõvemad rassistid kui eestlased.
  • Malenupud saab üle värvida aga mida teha sebraga?
    Loom sebra kui ülekäigurada sebra mis teha?
  • Vanaema,kes sinu määratluses on rassist ? Kas inimene,kes ütleb,et ma ei taha multi -kultit oma maale, las need võõramaised , võõrakeelsed,võõrausulised, värvilised,karvased ja sulelised elavad oma kodumaal, on rassist ?

    Sel juhul jah, ma olen kindlasti . Ja muide,ma näen praegu Eestis suuremat ohtu venestamises ja venestumises kui Aafrikast ja Araabiast sisserännus . See ei ole küll rassism, sest venelased ja slaavlased üldse on samuti valged, pealegi valdavalt kristliku kultuuriruumi taustaga . Mis see siis on , russofoobia ? Seda sõna oleme Kremlist sageli kuulnud,et eestlasel pole õigust venelasi tõrjuda ja üldse rääkigu isandatega vene keeles, sellest ugri-mugrist jauramisest, kus on lausa 14 käänet, ei saa ju venelane midagi aru .

    Minu arust rassist on see, kes põhjendamatult kiusab taga inimest nahavärvi pärast. Olgu see värv siis must, pruun, kollane, roheline või valge .Mina seda ei tee ja ka heaks ei kiida .Ei usu,et ka Ekre mehed valitsuses seda teeks. Kuid tulnukate oma kodumaale mittelaskmine pole tagakiusamine. See on iga koduomaniku püha õigus : ta ise valib,keda lasta oma koju ja keda mitte. Ja Eesti kodanikuna on Eesti Vabariik minu kodu, mul on ka selles õigus kaasa rääkida
  • stagna

    Minu arust rassist on see, kes põhjendamatult kiusab taga inimest nahavärvi pärast. Olgu see värv siis must, pruun, kollane, roheline või valge .Mina seda ei tee ja ka heaks ei kiida .Ei usu,et ka Ekre mehed valitsuses seda teeks. Kuid tulnukate oma kodumaale mittelaskmine pole tagakiusamine. See on iga koduomaniku püha õigus : ta ise valib,keda lasta üle oma koju ja keda mitte. Ja Eesti kodanikuna on Eesti Vabariik minu kodu, mul on ka selles õigus kaasa rääkida

    Aga kas see on rassism kui tuttavatele külla tulnud vähe tumedama nahatooniga inimene läheb Tartus õhtul baari ja kohalikud jõmmid hakkavad temaga kohe tüli norima?

  • Eksid, stagna. Rassist on see, kes tunnistab, et rassid on pisut enamat, kui sotsiaalne konstruktsioon. Rassism võib olla positiivne või negatiivne, seejuures julgeksin piiri nende vahel pidada hägusaks ja situatsioonipõhiseks. Positiivseks rassismiks nimetaksin eripäradest tulenevate omaduste positiivset rõhutamist ja soodustamist, negatiivseks nende omaduste eitamist või tasalülitamist.
  • kangelaspioneer
    Eksid, stagna. Rassist on see, kes tunnistab, et rassid on pisut enamat, kui sotsiaalne konstruktsioon. Rassism võib olla positiivne või negatiivne, seejuures julgeksin piiri nende vahel pidada hägusaks ja situatsioonipõhiseks. Positiivseks rassismiks nimetaksin eripäradest tulenevate omaduste positiivset rõhutamist ja soodustamist, negatiivseks nende omaduste eitamist või tasalülitamist.

    ei ole siis midagi enamat või? Et tegelikult ei ole geneetiliselt nahavärv määratud?
    Kogu selle rassi ja rassismi jutu juures on kõige absurdsem, et USA afroameeriklased ise rõhutavad ju just oma rassi ja nahavärvi, st on ise ses mõttes rassistid(black lives...)
  • Olevipoeg
    stagna

    Minu arust rassist on see, kes põhjendamatult kiusab taga inimest nahavärvi pärast. Olgu see värv siis must, pruun, kollane, roheline või valge .Mina seda ei tee ja ka heaks ei kiida .Ei usu,et ka Ekre mehed valitsuses seda teeks. Kuid tulnukate oma kodumaale mittelaskmine pole tagakiusamine. See on iga koduomaniku püha õigus : ta ise valib,keda lasta üle oma koju ja keda mitte. Ja Eesti kodanikuna on Eesti Vabariik minu kodu, mul on ka selles õigus kaasa rääkida

    Aga kas see on rassism kui tuttavatele külla tulnud vähe tumedama nahatooniga inimene läheb Tartus õhtul baari ja kohalikud jõmmid hakkavad temaga kohe tüli norima?



    see on lihtsalt matslus. Need jõmmid hakkavad ka siis tüli norima kui sa pole kohalik stammkunde ja nende kambajõmm, näed pisut välja erinev, teed juttu kohalike naistega või mis iganes muul ettekäändel. Lihtsalt on teatav tüüp inimesi,kes alkoholijoobes muutuvad agressiivseks ja kelle peamine meelelahutus kõrtsis käies ongi kuskil hämaras nurgataguses kellelegi molli anda.

    Lihtsalt tuleb neist kohtadest hoiduda või minna sinna kohaliku saatjaga,kes oskab situatsioone lahendada ja rahustada. Mul ei tuleks näiteks pähegi minna üksi õhtul kuskile Sillamäe või Lasna baari, ehkki ma pole ju neeger ja räägin ka vene keeles ja inglise keeles kui just vaja . Ei tuleks ka pähe seda teha kuskil neegrite linnaosas USA-s . Ega sa ometi ei taha öelda, et neegrid Comptoni kõrtsides on rassistlikud ?;) Niiviisi ei tohi ju mõeldagi ,see on keelatud !

    Mingi ohutunne peab olema. et hoiduda ohtlikest olmesituatsioonidest
  • stagna
    Olevipoeg
    stagna

    Minu arust rassist on see, kes põhjendamatult kiusab taga inimest nahavärvi pärast. Olgu see värv siis must, pruun, kollane, roheline või valge .Mina seda ei tee ja ka heaks ei kiida .Ei usu,et ka Ekre mehed valitsuses seda teeks. Kuid tulnukate oma kodumaale mittelaskmine pole tagakiusamine. See on iga koduomaniku püha õigus : ta ise valib,keda lasta üle oma koju ja keda mitte. Ja Eesti kodanikuna on Eesti Vabariik minu kodu, mul on ka selles õigus kaasa rääkida

    Aga kas see on rassism kui tuttavatele külla tulnud vähe tumedama nahatooniga inimene läheb Tartus õhtul baari ja kohalikud jõmmid hakkavad temaga kohe tüli norima?



    see on lihtsalt matslus.

    Ära keeruta, ütle kas on või ei ole. Kas Eestis tohivad üldse mittevalged turistid käia või mitte?

  • Sa küsi nende jõmmide käest, mis asjaoludel nad hakkasid seal tüli norima. Mina pole norinud, mina pole seal olnud, mis krt sa minu kallal plärtsud ?

    ja muuseas, niisugust kohustust pole kellelgi,et talle peaks keegi teine inimene meeldima. On kohustus end teatud viisil ülal pidada, mis ei seaks teise inimese elu, tervist ja vara ohtu.

    Riigis on selleks seadused. Kui seadusi pole rikutud,on kõik korras. Suust mingi plära väljaajamine pole Eestis seaduserikkumine . Kui sa tead seaduserikkumisest, pead teatama politseile. Kas teatasid ?
  • stagna
    Sa küsi nende jõmmide käest, mis asjaoludel nad hakkasid seal tüli norima. Mina pole norinud, mina pole seal olnud, mis krt sa minu kallal plärtsud ?

    Ma tahan, et sa selgelt välja ütleksid, mis on sinu arust rassism ja mis ei ole. Kui tullakse selle pärast meest baarist välja viskama, et ta on tumeda nahavärviga, kas see on rassism? Kas Tallinna baari uksel silt "kui on must, siis näita ust" on rassism? Kas see, et eesti mees keeldub aafrikast pärit mehele kätt andmast on rassisim või ei ole?
    Palun anna kolm jah/ei vastust ilma keerutamata.

  • Mis on rassism on üldiselt ära seletatud.
    Pigem on küsimus, et mis maani on rassism (rassistlikud tegevused, rassistlikud olukorrad) normaalne ja lubatud nähtus ja mis maalt on keelatud nähtus.
    Ja kas "suhtumine" venelastesse ja neegritesse on ikka sama asi , st sama rassism või on need erinevad asjad?
    Praegu paistab et väga erinevaid asju topitakse sõna "rassism" alla ja üritatakse ära keelata.
  • Kui naisalluv keeldub ülemusele andmast, siis kas see on šovinism või ei ole?

    Ma olen alati arvanud, et kõige alumist otsa tuleb järele aidata. Sotsiaalabi peaks saama vaid need, kes tõesti hakkama ei saa. Ülejäänutele tuleks teha ühesugune võrdsete võimaluste keskkond.

    Sellest lähtuvalt ma arvan, et rassismi ja ksenofoobiaga peaks kõigepealt tegelema Aafrika pealinnade baarides ja Rio agulite tänavatel.

    Just vaidlesin FBs Nika Kalantariga, kes väitis, et valgete kannatustest ei tohi üldse rääkida, isegi juutide omadest vist, kuna need vähendavad mustade kannatusi. Konkreetselt oli juttu küll iirlaste omadest, kes pidid isegi oma keele imperialismiajastul unustama.

    Maailm on lolliks läinud. Elu ei ole must-valge, elu on värviline. Meil on igatsugu inimesi, kelledel kõigil on koht Maa peal.
  • raulir

    Just vaidlesin FBs Nika Kalantariga, kes väitis, et valgete kannatustest ei tohi üldse rääkida, isegi juutide omadest vist, kuna need vähendavad mustade kannatusi. Konkreetselt oli juttu küll iirlaste omadest, kes pidid isegi oma keele imperialismiajastul unustama.

    Maailm on lolliks läinud. Elu ei ole must-valge, elu on värviline. Meil on igatsugu inimesi, kelledel kõigil on koht Maa peal.


    Mõtlesin moment, et kus kuradi kohast see nimi tuttav ette tuleb. Kiire guugeldus tõi asjasse selgust, et see on "see".

    Minu teada pole ühelgi feministil või inimõiguslasel, relv meelekohal, kästud siin olema ja valgenahaliste peale vimma kandma. Minu pärast võiks siin terve see kaagutajate bande oma seitse asja kokku pakkida ja Aafrikasse neegreid päästma/hoidma/kaitsma minna. Aga miskipärast nad ei kipu väga suure hurraaga seda tegema.
    Kusagil diivanil vedeleda ja FB-s valgenahalisi kiruda on ju tunduvalt mugavam, kui savannis lõvide eest ära joosta.
    Kuigi ega lõvidel on jumala suva, kas nende saagi nahk on nüüd must, pruun või valge.
  • Olevipoeg
    Ma tahan, et sa selgelt välja ütleksid, mis on sinu arust rassism ja mis ei ole. Kui tullakse selle pärast meest baarist välja viskama, et ta on tumeda nahavärviga, kas see on rassism? Kas Tallinna baari uksel silt "kui on must, siis näita ust" on rassism? Kas see, et eesti mees keeldub aafrikast pärit mehele kätt andmast on rassisim või ei ole?
    Palun anna kolm jah/ei vastust ilma keerutamata.

    Sa murrad siin suht lahtisest uksest sisse. Need on "klassikalised" rassismi näited. Ütle parem ise, kui tänaval jõrgub kamp, kes vastutulijatega tüli norib ja mõnele ka lõuga annab...
    Kui siis järgmisena saab must mees nende käest klobida. kas see on rassism?
  • Sa ,olev, ei ole mingi prokurör ega kohtunik, ma pole milleski süüdi ja ma ei pea sulle üldse aru andma.

    ma käitun nii kui ise õigks pean ja sul pole selle kohta mingit mölisemist.

    Kelle tahan, sellele annan kätt,kellele ei taha ,sellele ei anna. Sulle kah ilmselt ei annaks ega teistele woke- totakatele.

    kui mul oleks baar, siis omanikuna on mul õigus teha uksel face-control ja ebasoovitavaid tüüpe sinna mitte sisse lasta . Mistahes põhjusel . Ka maani täis ja narkojoobes kaagid jäävad ukse taha, koledad prostituudid ja need, kes tulevad Rossija koondise dressides ,spordiriietuses üldse , plätudes või shortsides .

    Minu koht, minu õigus. Juriidiliselt saab seda alati vormistada mingi kinnise klubina vms .
  • Olevipoeg
    Kas see, et eesti mees keeldub aafrikast pärit mehele kätt andmast on rassisim või ei ole?

    Aga kui Araabiast pärit naine keeldub valgele mehele kätt andmast?
  • Ühendriikides tungisid meeleavaldajad eravaldusesse.

    https://www.youtube.com/watch?v=MW0zgNUd-f0

    Nüüd arutatakse, et kas oma valduses relvaga ähvardavalt käitumine sissetungijate suhtes on ikka lubatud. Paluks tähele panna, et tegemist ei olnud "eratänavaga" (mingil moel kõigile ligipääsetava alaga), vaid lukustatud raudväravaga.

  • Olevipoeg
    stagna
    Sa küsi nende jõmmide käest, mis asjaoludel nad hakkasid seal tüli norima. Mina pole norinud, mina pole seal olnud, mis krt sa minu kallal plärtsud ?

    Ma tahan, et sa selgelt välja ütleksid, mis on sinu arust rassism ja mis ei ole. Kui tullakse selle pärast meest baarist välja viskama, et ta on tumeda nahavärviga, kas see on rassism? Kas Tallinna baari uksel silt "kui on must, siis näita ust" on rassism? Kas see, et eesti mees keeldub aafrikast pärit mehele kätt andmast on rassisim või ei ole?
    Palun anna kolm jah/ei vastust ilma keerutamata.


    Kui eesti naine keeldub mustale mehele andmast, kas see on siis rassism või ei ole?

    Ma annan kätt sellele, kellele tahan anda. Emban ka vaid neid, keda tahan emmata. Teatavatel põhjustel on see viimane mulle eriti raske ja juba väiksest peale on napakad kõigi-kallistajad mulle närvidele käinud.

    Kaks esimest on rassismi näited ja keegi ei vaidle neile vastugi. Samas teisest küljest on eravalduse puhul omanikul õigus valida, keda ta sinna lubab.
  • raulir
    Ühendriikides tungisid meeleavaldajad eravaldusesse.

    https://www.youtube.com/watch?v=MW0zgNUd-f0

    Nüüd arutatakse, et kas oma valduses relvaga ähvardavalt käitumine sissetungijate suhtes on ikka lubatud. Paluks tähele panna, et tegemist ei olnud "eratänavaga" (mingil moel kõigile ligipääsetava alaga), vaid lukustatud raudväravaga


    See USA-s toimuv hakkab meenutama mingil määral juba siinset Pronksiööd, kui tiblakari röökis ja laamendas tänavatel ning peksis sodiks või rüüstas ettejuhtuvaid objekte.

    Keegi enda hoone/valduse omanikest-kaitsjatest peab vist ikka veel mõne padruni, peotäis haavleid või soola ära raiskama- ega see tänavatel töllav kahejalgne loomakari muidu seal ei rahune.
  • marker
    Olevipoeg
    Ma tahan, et sa selgelt välja ütleksid, mis on sinu arust rassism ja mis ei ole. Kui tullakse selle pärast meest baarist välja viskama, et ta on tumeda nahavärviga, kas see on rassism? Kas Tallinna baari uksel silt "kui on must, siis näita ust" on rassism? Kas see, et eesti mees keeldub aafrikast pärit mehele kätt andmast on rassisim või ei ole?
    Palun anna kolm jah/ei vastust ilma keerutamata.

    Sa murrad siin suht lahtisest uksest sisse. Need on "klassikalised" rassismi näited. Ütle parem ise, kui tänaval jõrgub kamp, kes vastutulijatega tüli norib ja mõnele ka lõuga annab...
    Kui siis järgmisena saab must mees nende käest klobida. kas see on rassism?

    Kui öeldakse välja, et saab selle pärast klobida, et ta must on, siis on küll. Tegelikult on meil stagna näol tegemist üsna ilge näitega. Ta tahab samal ajal koogi ära süüa ja alles jätta. Ta tahab käituda, nagu kõige stiilipuhtam rassist, aga samas ka solvuda kui teda rassistiks peetakse. Ausaltöeldes selline silmakirjalikkus on iseenesest vastik.
  • PeaLiK
    Olevipoeg
    Kas see, et eesti mees keeldub aafrikast pärit mehele kätt andmast on rassisim või ei ole?

    Aga kui Araabiast pärit naine keeldub valgele mehele kätt andmast?

    Mehe ja naise vaheline käepuutumine on väga paljudes kultuurides erineva tähendusega. Ei ma ei arva, et sellest keeldumise puhul peaks küll kellelegi kompensatsiooni maksma. Aga minuteada on eestis 21.sajandi kontekstis meestevahelises käesurumisest keeldumine, kui sellel ei ole selgelt hügieenilist või meditsiinilist põhjust, on otseselt solvava alatooniga, millega antakse teisele mõista, et peetakse teda alaväärseks või ebameeldivaks.
  • stagna
    Vanaema,kes sinu määratluses on rassist ? Kas inimene,kes ütleb,et ma ei taha multi -kultit oma maale, las need võõramaised , võõrakeelsed,võõrausulised, värvilised,karvased ja sulelised elavad oma kodumaal, on rassist ?

    Sel juhul jah, ma olen kindlasti . Ja muide,ma näen praegu Eestis suuremat ohtu venestamises ja venestumises kui Aafrikast ja Araabiast sisserännus . See ei ole küll rassism, sest venelased ja slaavlased üldse on samuti valged, pealegi valdavalt kristliku kultuuriruumi taustaga . Mis see siis on , russofoobia ? Seda sõna oleme Kremlist sageli kuulnud,et eestlasel pole õigust venelasi tõrjuda ja üldse rääkigu isandatega vene keeles, sellest ugri-mugrist jauramisest, kus on lausa 14 käänet, ei saa ju venelane midagi aru .

    Minu arust rassist on see, kes põhjendamatult kiusab taga inimest nahavärvi pärast. Olgu see värv siis must, pruun, kollane, roheline või valge .Mina seda ei tee ja ka heaks ei kiida .Ei usu,et ka Ekre mehed valitsuses seda teeks. Kuid tulnukate oma kodumaale mittelaskmine pole tagakiusamine. See on iga koduomaniku püha õigus : ta ise valib,keda lasta oma koju ja keda mitte. Ja Eesti kodanikuna on Eesti Vabariik minu kodu, mul on ka selles õigus kaasa rääkida


    Stagna, ma olen Sinuga paljus nõus, aga mõned täpsustused:
    1. Mina ei näe niivõrd ohtu venestamises kui inglise keele pealetungis. Küsimus pole selles, et Narva taksojuhid ei oska eesti keelt piisavalt hästi, vaid selles, et Tallinna restoranis teenindaja ei oska eesti (ega ka vene keelt). Igasugused startapperid peksavad inglise-eesti segakeelt - minu jaoks on emakeelt labastav tegelane kasvatamatu mats, olgu tal pealegi peakontor kuskil Räniorus. Kõrghariduses inglise keele rolli tõstmine on eesti keelele väga halbade tagajärgedega.
    2. Mõnede EKRE tegelaste väited nagu "kui on must, näita ust", "siin on täispuit, neegri pea on õõnespuit" on kahtlemata rassistlikud, püüavad rassistide hääli ja neid meil jätkub. (Sellega ei taha ma väita, et Eesti peaks oma konservatiivset immigratsioonipoliitikat muutma või hakkama mingeid pagulaste masse vastu võtma - üldiselt on 30 a suhteliselt arukalt toimitud. Üldiselt pooldan ka põhimõtet - iga roju oma koju.).
    3. EKRE rõhub üldse vihkamisele, olgu siis neegrite, homode, ukrainlaste jne vastu ja seeläbi oma toetajate mobiliseerimisele. Minule on see vihkamise õhutamine vastik, ei saa aru, kuidas see haakub kristlike väärtustega, mida nad nagu ka hindavat. Juhti võib vahetada, aga nii nagu ma ei usu uuenenud Keskerakonda ei usu ma ka uuenevasse EKREsse (noh nemad vähemalt pole ka uueneda lubanud).

  • Ma ei saa tänaseks sellest aru, kuidas saab keegi olla rahul seletusega et "nad lihtsalt vihkavad neegreid, homosid, naisi, jne" ning kõik. Et no vihkavad noh. Ammendav vastus. Rohkem edasi mõelda pole vaja. Sellest piisab et kõik "vihkajad" maha kanda..?

    Aga miks vihkavad? Mida see "viha" üldse tähendab?

    Ühest küljest, see mida meedias "viha" või "vihakõne" all silmas peetakse, on igasugune mittemeeldimise, mitteheakskiidu väljendamine. Kui kellelegi sulle meeldi lillkapsa maitse -- kohe üldse ei meeldi -- siis võib öelda et sa vihkad lillkapsast. Ühe ja sama emotsiooni magnituudi suhtes on lihtne kasutada ajakirjanduslikku ilustamist, mistap igasugune teatud nähtuste või ühiskonnagruppide suhtes väljendatud mittemeeldimine või mitteheakskiit saab praktiliselt alati loetud "vihaks". Kui vaadata peavoolumeediat, eriti lääneriikides, siis ei leia ühiskondlikust diskursusest mitte kusagilt esindatuna seda määratut hulka inimesi, keda näiteks homotralli ekstsessid ainult _natuke_ häirivad. See on tegelt omamoodi muljetavaldav.

    Teisest küljest, viha on inimlik emotsioon nagu iga teinegi, mis tekib reaktsioonina ebaõiglusele ja ülekohtule. Näiteks just sellele, et inimestel on Läänes praktiliselt võimatu väljendada mõõdukat ja tingimuslikku vastuseisu näiteks valgete vastu suunatud rassivaenule või liigsetele perverssustele. Muidugi teeb see tigedaks. Eriti kui nn usaldusväärne meedia taolistel teemadel palju valetab. Eri inimesed leiavad eri kanalid oma pahameele väljendamiseks, kõik neist pole kõige kõrgemalaubalised. Lõppkokkuvõttes aga toimivad kõik inimesed enda arvates õigluse nimel. Vaatamata sellele et eriti vasakliberaalide seas on levinud stamm-mõtlemine, et ainus põhjus miks keegi neist teisiti arvab, on et noid inimesi motiveerib mingi vaid arusaamatu ja paratamatu kurjus.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon