Annetused - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Annetused

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Väga hea algatus Swedbank'i poolt kes on pannud Internetipangas otselingid valitud annetusvõimalustele. Ma pakun, et just selline kontroll võiks mõjutada inimeste annetustahtmist positiivselt.

Swedbanki Internetipanga otselingi kaudu võib annetada:

Lapsed ja nooredSA Dharma LähemaltSOS Lasteküla Eesti Ühing LähemaltSA Maarja Küla LähemaltSA Noored Kooli LähemaltMTÜ Anni Akadeemia LähemaltSA Junior Achievment Eesti LähemaltKeskkonnakaitseEesti Loomakaitse Selts LähemaltSA Eestimaa Looduse Fond LähemaltVarjupaikade MTÜ LähemaltMTÜ Kasside Turvakodu ja MTÜ Kassiabi LähemaltToetus väljapoole EestitMTÜ Mondo LähemaltRahvatervisMTÜ Eesti Vähiliit LähemaltEesti Tervisedenduse Ühing LähemaltSA Pelgulinna Sünnitusmaja Toetusfond LähemaltMTÜ Hiidlaste Koostöökogu LähemaltMTÜ Eesti Patsientide Esindusühing LähemaltSA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond LähemaltTerve Eesti Sihtasutus LähemaltPerekond ja toimetulekSaaremaa Puuetega Inimeste Koda LähemaltMTÜ Järva-Jaani Tuletõrje Selts LähemaltEesti Asenduskodu Töötajate Liit LähemaltSihtasutus Eesti-Hollandi Heategevusfond (Eesti toidupank) LähemaltMTÜ Vanurite Eneseabi- ja Nõustamisühing LähemaltSA Juht- ja Abikoerte Kool LähemaltMTÜ Perekoolitusühing Sina ja Mina Lähemalt
  • Olen praegu Inglismaal ja siin telekast reklaamide ajal muud ei tulegi, kui anneta siia ja anneta sinna. Ja mitte yhekordsed annetused vaid tehakse vist mingi liitumine, nii et iga kuu hakkab teatud summa annetuseks minema. Kuidagi liiga peale surutud variant tundub...liiga kommerts. Mul tekkis kohe vastureaktsioon ja kysimus, et kes palju selle pealt raha tasku kyhveldab. Aga noh...eks pikapeale harjub sellega lihtsalt ara nagu iga uue asjaga :)
  • Nende MTÜdega on tavaliselt see häda, et abivajajani jõuab suht kesine ports annetustest. ÄP kirjutas mõni kuu tagasi, kuidas ühe MTÜ annetustest jõudis abivajajani ainult 27% kogitud rahast. Ülejäänud läks MTÜ juhi palgaks ja muudeks kuludeks. Kui te tahate annetada, siis annetage otse. Enamusel kohtadel on kodulehed netis ja seal kontode nr ja muu vajalik.

Kaaluge ka seda: http://wikimediafoundation.org/w/index.php?title=WMFJA026/en&utm_source=20101214_JA013A_EN&utm_medium=sitenotice&utm_campaign=20101214JA022&referrer=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FEstonia
  • Väikeseid ja nõrkasid MTÜ-sid muidugi ei ole vaja toetada. Minumeelest see on natuke nagu aktsiatega. Kui uurida ja analüüsi teha ei viitsi, siis on ka tulemus lahtine. Kui jopppab, siis on tulemus hea, kui ei, siis ei ole. Samas suuremad sotsiaalse ettevõtluse sektori kehad võiks ka midagi asjalikku korda saata. Üldiselt aga heategevus- ja kultuurisektori asutustega tuleb äärmiselt ettevaatlikult ümber käia. Firmaväärtuse metoodilise suurendamise loogikaid saab kasutada ka heategeval või kultuuri pakkumise eesmärgil: kui toode on hea, siis firma saab kasumit ja ettevõte laieneb. Õigustab oma eesmärki ka elus püsimist. Kui keha on väike ja suur osa läheb juhtkonna ülalüidamiseks, siis on tegevus mõttetu ja tuleks juhe (rahavoog) seinast tõmmata.

Eriti SDE-lased jutlustavad paksemast riigist ja suuremast maksude kogumise vajadusest. Üldiselt see on täitsa loogiline et kui on rohkem maksutulusid, siis on võimalik ka rohkem teenuseid pakkuda. Aga ma poleks üldse nõus andma raha mingisse üldisesse poliitikute poolt juhitavasse potti. Kui SDE-lased jutlustaks hoopis sellest, et tõstaks protsendi või kaks tulumaksu ja iga inimene saab selle protsendi või kaks omal vabal valikul suunata kolmanda sketori finantseerimisse, siis võib ideel jumet olla. Nimelt on eraisikutel võib-olla kontrolli ja järelvalve mehhanismi tõhusam korraldada. Downside võib olla sektori killustumine ja seega võimetus suuri asju korda saata, kuid selle pärast ma ei muretse: kui oleks selge, et 1..2% täiendavalt tulumaksu pealt läheks kolmandasse sektorisse, siis küll tekiks ka effektiivsed sotsiaalsed ettevõtted mis maksavad küll nii juhtkonnale kui ka töötajatele palka, kuid käituks nagu tavalised äriettevõtted: (sotsiaalne) tulu maksimeerimine on ainus eesmärk. Nt Minu Eesti laadne organisatsioon minus suurt kahtlust ei tekitaks. Sinna võiks küll raha allokeerida.

Muud moodi kui enda valiku abil otsuseid tehes mina küll ei tahaks riiki paksemaks teha.
  • MTÜ-dele annetada on suht riskantne. Raha läheb MTÜ ladviku palkadeks, ametiautodeks.jne
  • Et minimeerida riske tuleks muidugi ainult iseennast toetada. Kui kõik ostaksid ainult iseendale jõulukingitusi, siis oleks 100% kindel et raha ei raisataks.

Aga vahel tuleb mõtelda samm edasi.
  • Muide, kas see Swedpanga annetussüsteem on tasuta? Pank võtab ülekannetelt 2,5 või 6 krooni. Samuti võetakse internetimakse võimaldajalt (antud juhul siis MTÜd) olenevalt pangast 1000-3000 krooni kuus.
  • Annetamise suhtes olen ma kõigiga ühel meelel, kes toetavad otse annetamist, sest organisatsioonid neelavad enamuse annetusest ja kui siis sealt raha küsima lähed vastavalt nende tingimustele, siis praktiliselt esita äriplaan, kuhu selle raha paned. Kuid kas keegi teab ka niisigust kanalit, kust saaks ühendust otse annetajatega, et luua kontakt ja seletada ära oma probleem, milleks annetust kasutatakse ja mis see võiks tulevikus anda. Praegused annetused lähevad ju põhimiselt riigi tegemata tööde paikamiseks nagu seda on Kodutunne.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon