Börsihai vs. Investor Toomas - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Börsihai vs. Investor Toomas

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ma lugesin ja ei lugenudki välja, mis see algne summa suurus oli, millelt starditi? 100-200 000 ? 250 000?
  • TNT
    Ma lugesin ja ei lugenudki välja, mis see algne summa suurus oli, millelt starditi? 100-200 000 ? 250 000?

    loe kõige esimest posti :)
  • no väga tähelepanelikult tuli lugeda 290 000 ?
  • Kuda siis Mikul see investeerimine in real life siis nii suure miinusega on kui in game on tootlus pea 100%?
  • TNT
    no väga tähelepanelikult tuli lugeda 290 000 ?

    just
  • TNT
    Kuda siis Mikul see investeerimine in real life siis nii suure miinusega on kui in game on tootlus pea 100%?


    Sinu kirjutatud 100% ei ole Miku tootlus, vaid tema parima portfelli tootlus.
    Olen korduvalt uurinud, mis on Miku kõikide portfellide keskmine tootlus? Kahjuks ei taha keegi sellele vastata :(
  • Ja aga ükski Miku portu ei võbele kuskil 75 000 piiril. Ikka peale 290 000 vist.
  • Mikul on palju kontosid, mille nimeks on kuud, aastad või protsendid. Neid on alumise saja seas päris palju, ma sain lausa 13tk.
  • 924/924 100% 156 159.26 EUR -416 451.70 EUR
    925/925 oktoober 143 231.30 EUR -429 379.66 EUR
  • VAHEAUHINNAD
    Jaanuari parimaid (TOP 10) ootab äsja ilmavalgust näinud raamat „See üks asi“. „See üks asi“ on USA bestsellerite nimekirjades olnud enam kui 350 korral, sh on see olnud Wall Street Journali, New York Timesi ja USA Today nimekirjas esimesel kohal. „See üks asi“ on võitnud 12 raamatuauhinda, see on tõlgitud 30 keelde ning hääletatud Goodreadsi kõigi aegade 100 parima äriraamatu hulka.

    Erinevalt peaauhindadest, kus teoreetiliselt võib üks inimene ära napsata kogu auhinnafondi, kehtib raamatute ja muude vaheauhindade puhul põhimõte üks auhind inimese kohta.

    Võitjatega võetakse ühendust!

    Auhinnad saab kätte alates tänasest LHV Tallinna kliendikontorist Tartu mnt 2 isikut tõendava dokumendi alusel.

    Veebruari parimaid (TOP 10) ootab Eesti juurtega legendaarse börsikaupleja Alexander Elderi bestseller „Börsikauplemine kui elatusallikas“. Ja see pole veel kõik. Kolm veebruari parimat (põhimõttel üks auhind inimese kohta) saavad Alexander Elderiga silmast silma kohtuda juba septembris, mil vilunud börsihai taas Eestit külastab! Kolm esimest saavad priipääsme 8. septembril toimuvale kohtumisele, mil vanameister esitleb raamatu juurde käivat praktilist töövihikut ning räägib nii kauplemise psühholoogiast kui oma vaatest turgudele.
    Elderi kohta saab pikemalt lugeda näiteks siit, siit ja siit.

    Palju õnne kõigile auhinnasaajatele!
  • VAHEAUHINNAD

    Veebruari parimaid (TOP 10) ootab Eesti juurtega legendaarse börsikaupleja Alexander Elderi bestseller „Börsikauplemine kui elatusallikas“. Lisaks saavad kolm veebruari parimat (põhimõttel üks auhind inimese kohta) Alexander Elderiga silmast silma kohtuda juba septembris, mil vilunud börsihai taas Eestit külastab! Kolm veebruari parimat saavad priipääsme 8. septembril toimuvale kohtumisele, mil vanameister esitleb raamatu juurde käivat praktilist töövihikut ning räägib nii kauplemise psühholoogiast kui oma vaatest turgudele.

    Erinevalt peaauhindadest, kus teoreetiliselt võib üks inimene ära napsata kogu auhinnafondi, kehtib raamatute ja muude vaheauhindade puhul põhimõte üks auhind inimese kohta. Auhinnad saab kätte alates tänasest LHV Tallinna kliendikontorist Tartu mnt 2 isikut tõendava dokumendi alusel. Võitjatega võetakse ühendust.

    Palju õnne kõigile auhinnasaajatele!

    Ühtlasi tuletan meelde, et „Börsihai vs. Investor Toomas“ mängu võitja auhinnaks on reis kahele mais toimuvale Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekule, Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) aastatellimus ja investeerimisalane raamat. Teise ja kolmanda koha saavutanud osalejaid premeeritakse vastavalt 3000 ja 2000 eurose rahalise auhinnaga, investeerimislase raamatu ja Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) 6 või 3 kuu tellimusega.
    Samuti saavad Börsihai edetabeli TOP 10 (põhimõttel üks auhind inimese kohta) kutse 8. septembril toimuvale kohtumisele Alexander Elderiga. Viimane on muu hulgas aktsiamänguga hästi kursis ning juba aastate eest lõi ta oma jälgijatele virtuaalkeskkonna SpikeTrade, kus kauplejad üle kogu maailma oma parimad ideed samuti iganädalaselt proovile panevad.

    PS. Jäänud ongi aktsiamängu viimased nädalad, mistõttu soovitan võtta mängust viimast!
  • Ootame kõiki huvilisi 28.03.2018 kell 17.30 Börsihai vs. investor Toomas mängu lõpuüritusele. Anname võitjatele üle auhinnad ja vaatame tagasi mängu käigule. Mängu aitavad lisaks selle võitjatele kommenteerida Äripäeva investor Toomas ja LHV vanemmaakler Nelli Janson.
  • Seoses suveajale ülemineku erinevustega Eestis ja USA-s muudame mängu reeglite punkti 6 järgmiselt.
    Vana:
    16:30 Algab kauplemine USA turgudel
    23:00 Lõpeb antud päeva orderite sisestamine USA turgudel
    Uus:
    15:30 Algab kauplemine USA turgudel
    22:00 Lõpeb antud päeva orderite sisestamine USA turgudel
    Muudatus kehtib ajavahemikus 12.03.2018 - 23.03.2018.
  • Kuna viimasel paaril päeval on orderite täitmine tavapärasest rohkem aega võtnud, siis küsiksin, et millest see tingitud on? Nt 13.03.2018 15:48:08 limiithinnaga order pole praeguseks hetkeks veel käiku läinud.
  • Börsihai edetabel on uuendatud ning esialgsete andmete põhjal on võitjaks Mikk Talpsepp. Esmaspäeval vaatame tehingud üle ning kinnitame tulemused. Palju õnne!
  • Nüüd on ka tulemused ametlikult kinnitatud. Mängu võitis Mikk Talpsepp. Palju õnne võitjale!
    Kogu edetabel on nähtav www.lhv.ee/et/hai/edetabel Auhinna pidulik üleandmine toimub 28.03.2018 kell 17.30 LHV kliendikontoris.

    Täname kõiki osalenuid! Uus mäng juba järgmisel aastal.
  • Kas on võimalik näha viimase koha saanud kaupleja tehinguid?
  • Kippari
    Kas on võimalik näha viimase koha saanud kaupleja tehinguid?

    Ei ole, näha on ainult 50 esimese kaupleja tehingud.
  • Sander Pikkel
    Kippari
    Kas on võimalik näha viimase koha saanud kaupleja tehinguid?

    Ei ole, näha on ainult 50 esimese kaupleja tehingud.


    Lihtsat oleks olnud huvitav teada, mis põhja viis :)
  • Palju õnne ka minu poolt! Minu kokkuvõtet mängust saab lugeda siit.
    Mikk Talpsepp käis täna külas Äripäeva raadio hommikuprogrammis ning saadet saab järelkuulata siit.
    Intervjuud kuula alates 28:15.
    LHV Panga vanemmaakleri Nelli Jansoniga teeme mängust kokkuvõtte alates 1:03:45.
  • Kas tehakse tabel ka mängjate arvestuses, mitte portfellidena? Ehk mängja vs mängja, mitte portfell vs portfell.
  • Kevin
    Kas tehakse tabel ka mängjate arvestuses, mitte portfellidena? Ehk mängja vs mängja, mitte portfell vs portfell.


    Esikümme mängijate arvestuses näeb välja selline:



  • Täna kell 17.30 on auhinna pidulik üleandmine LHV kliendikontoris. Mängu võtavad kokku selle võitja Mikk Talpsepp, Äripäeva investor Toomas ja LHV vanemmaakler Nelli Janson.
  • Eeldades, et Miku portfellide nimed olid kõik kindla mustriga, võib keegi kes viitsib välja arvutada kogutootluse. Lihtsalt huvi pärast. Vastuvaidlematult on ta antud reeglite juures suveräänne võitja. Palju õnne!
  • Kas Marat Kasparov katkestas? Algus oli tal ju tubli.
  • Tõstan küsimuse siia. Börsihais võis seekord tõesti omada mitut portfelli aga need olid tasu eest. Lõpparvestuses läks arvesse parim portfell. Me oleme aastast-aastasse katsetanud erinevaid lahendusi, kuidas mängu paremaks ja huvitavamaks muuta, võimalik et selle aasta kogemuse baasil korrigeerime tulevikus taas reegleid.

    jaakl
    Vabandage võhiku küsimus, aga kuidas käib Börsihail võistlus mitme portfelliga? Kas sul võib olla neid ükskõik kui palju, ja vaid parimad neist lähevad lõpuks arvesse?

    Kui nii, siis kuidas saab seal "monte carlo" strateegia vastu, ehk ma ostan/loon näiteks 100 portfelli ja rakendan neile täiesti suvalisi strateegiaid, enamus ilmselt hävivad, aga mõnega võib juhtumisi õnnestuda ja võidangi, ja saan investeeritud raha kuhjaga tagasi? Kõik veel kiidavad pärast, kui tark investor ma ikka olen. Loogiline oleks minumeelest börsivõistlusel lähtuda reaalelule lähedasemast lahendusest - et kui sa haldadki 100 portfelli, siis sinu tulemus on nende summa (või keskmine), mitte parim; nii nagu sul juhtub kui sa investeerimisfirmas portfelle haldad. Võitma pead summas, mitte et ühega teenid ja kaotused pühime vaikselt vaiba alla peitu.

    Jätame siin kõrvale paralleeli, et ka reaalelus tõesti tehakse igasugu skeeme (a la pensionifondid), kus sa võidutasud (ja teenustasud) võtad endale, aga kaotuse eest maksavad "teised".

    p.s. Intellektuaalselt oleks iseenesest huvitav, et kuidas juhuslikud portfellid töötavad, kas iniminvestor saab sellisele "tehisintelligentsile" vastu.
  • kindsigo
    100 portfelliga sa võidad tõenäoliselt senikaua, kuni tekivad ka teised samal moel võita soovivad isikud. Pärast seda hakkab tõenäosus kahanema ja peab ikkagi ajusid ka kasutama.
  • Kahjuks edetabelis https://www.lhv.ee/et/hai/edetabel ei ole kirjas kõikide portfellide omanikke, muidu saaks natuke excelis klõpsides teha võistlejate, mitte portfellide edetabeli, mis oleks sportlikus mõttes huvitav statistika, ja annaks isikupõhiselt infot kes on võiks ka päriselus olla parem kaupleja. Eks igal mängul omad reeglid ja võidab see kes neid paremini oma jaoks ära kasutab :) Kusjuures vabalt võib olla, et tuleb sarnane tulemus, vähemasti top-10 ja bottom-10 paistavad olevat üsna erinevad, kui portfellide nimede järgi ennustada nende tõenäoliselt omanikke.
    Korraldajad pole seda plaaninud?
  • Erko Rebane
    kindsigo
    100 portfelliga sa võidad tõenäoliselt senikaua, kuni tekivad ka teised samal moel võita soovivad isikud. Pärast seda hakkab tõenäosus kahanema ja peab ikkagi ajusid ka kasutama.


    Eks sellega on nagu suusatamise vabastiiliga: alul vaadati et mis veidrus see veel on, siis vaadati et kurat võidabki niimoodi, ja kõik hakkasid proovima, siis taheti ära keelata, ja lõpuks tehti lihtsalt kaks eraldi arvestust eri stiilides. Siingi võiks olla see mõte.
  • Nagu päriselt tehke kaks mängu, kauplemismäng ja investeerimismäng. Te ajate alati need kaks valdkonda segamini ja siis ongi selline tohuvabohu milles kauplejatel on investeerimismängus edu.

    Investeerimisotsuseid tehakse pikaajaliselt ning madalate riskidega. Nüüd implementeerige see lihtne põhimõte ka mängu, ehk siis mängu pikkus 1 kvartal, 1 portu ja sul on nädala peale üks tehing max, ja indeksi aktsiatega. Simple, easy, nothing complicated.

    Kauplemismäng põhimõtteliselt free for all kuu aega aga samuti üks portu.

    1 portveli põhimõte on see mis hoiab ära walletwarriorid nagu seekord vist juhtus.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon