Ratase II valitsus - Guud ja Bääd - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Ratase II valitsus - Guud ja Bääd

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sõnajalad said veel ühe kohtuvõidu Riigikohtus .

    https://arileht.delfi.ee/news/uudised/riigikohus-tunnistas-aidu-tuulepargi-ehitusload-kehtivaks-ja-sonajalad-voivad-ehitusega-edasi-minna?id=87387131

    Mis suurendab minu veendumust, et enamus sõjandusega seonduvaid isikuid üldiselt ( ja kamina asjapulgad sealhulgas ) on endiselt juhmaka/ ülbe sovetipolkovniku mentaliteega, et kuna tegu on kaitsevaldkonnaga/ sõjaväega, siis võivad nad seadusest lihtsalt jõhkralt üle sõita ja teha seda, mis neil pähe tuleb .

    Ehitusluba tühistada ei õnnestunud, ehkki asekantsler Oidsalu käis isiklikult vallaülemusi survestamas, et nad ehitusloa tühistaks .

    Kuid asja sisuline vaidlus seisab alles ees TJA vastu . Kas ehitatavad tuulikud vastavad ehitusloale ja projektile ? Pole saladus,et paljud ehitised ehitatakse projektist mööda ja alles pärast valmimist viiakse paberid tegelikkusega vastavusse . Niiviisi ehitati ka enamus eramaju ENSV-s,märksa suuremad, kõrgemad ja erinevad äbarikust tüüpprojektist . Kuid küsitav kas riigiga kiusu ajajail see kah õnnestub . Nüüd hakatakse pabereis näpuga rida ajama,kõike sentimeetri pealt üle mõõtma ja see asi ei pruugi enam vennastele soodsalt lõppeda .
  • Pigem seda, et soovile alla-6,4% tankida tekib mingi turuhind. Kui kõrvuti on kaks püstolit, ühes 0% ja teises 10%, siis esimese hind läheb niikaua üles, kuni keskmine kokku tuleb.
  • jesper
    Pigem seda, et soovile alla-6,4% tankida tekib mingi turuhind. Kui kõrvuti on kaks püstolit, ühes 0% ja teises 10%, siis esimese hind läheb niikaua üles, kuni keskmine kokku tuleb.


    See ongi veel kõige tobedam - biolisand kergitas hinda (kusjuures ka E98 hinda, kuhu biolisandit ei pandagi). Biolisandita E95 omahind on madalam, seega ka väljamüügihind peaks olema madalam. Aga ei ole, sest muidu hakkaksid kõik seda ostma ja keskmine ei tuleks enam kuidagi 6,4%. Seega peab vabaturul odavama omahinnaga kütus hakkama rohkem maksma kui kõrgema omahinnaga kütus ja päris palju rohkem maksma, et väga vähesed seda osta jaksaksid, sest muidu peab biolisandiga kütusele juba väga palju biolisandit panema, et see 6,4% keskmiselt täis tuleks, mis omakorda võib veelgi rohkem autosid lõhkuma hakata.

    Ma arvan et biolisandita E95 massiliselt vabamüüki ei tule. Huvilised ostavad seda hulgi ja see tuuakse neile "koju" kätte. Mitu tünni üldse tanklates maa alla on projekteeritud? Ei tahaks uskuda, et nii igaks juhuks on siiani 1 tünn tühi hoitud, kuhu nüüd biolisandita E95 lasta.
  • Võib-olla on kaval-antsud leidnud muu triki kuidas EU lollustest mööda hiilida ?

    Misasi on üldse "kütus" ? See on ollus,mis põleb . Kas keegi käsib seda etanooli imtingimata sispõlemismootorisse kallata ? Tundub, et ei käsi, see kohustus oli Eesti enda truualamlik püüdlikkus . Võib-olla saab selle etanooli muudmoodi ära põletada,kuskil krdi katlamajades vms ? Ja linnuke läheb ikka kirja,et oleme nii ja niipalju biokütust põletanud ja "planeeti päästnud " ?

    Eestil peaks olema suur kogemus kuidas lollakatest keskvalitsuse suunistest mööda hiilida .
  • hetkel kehtiva vedelkütuse seaduse kohaselt peab tarbimisse lubatud bensiini, diislikütuse ja biokütuse koguenergias olema biokütuse koguenergia osakaal tarbimisse lubatud kütuses vähemalt 6,4 protsenti.

    saab ka juba täna nii, et müün kogu bensiini ja diisli ilma biolisandita, eeldusel, et müün piisavalt ka 100%-list biokütust ja 6,4% jookseb seeläbi kokku ... Alexela väidetavalt nii teebki, et müüb oma gaasitanklates vaid eestimaist biometaani ja kuna protsent tuleb kokku, siis pääseb bensiini ja diisli solkimise nõudest.

    uus seadus oleks kehtestanud reegli, et peab tarbimisse lubatud bensiini, diislikütuse ja biokütuse koguenergias olema biokütuse koguenergia osakaal tarbimisse lubatud kütuses vähemalt 10 protsenti ja mitte vähem kui 6,4 protsenti tarbimisse lubatud kütuse igas liitris.

    koalitsioon nüüd tühistab selle alates 01.01.2020 igas liitris 6,4% nõude, aga kokku läheb nõue suuremaks ...

  • siis tuleb seda biogaasi rohkem toota ja kuskil ka ära põletada .

    Biometaani tootmise perspektiividest Eestis

    https://elering.ee/gaasituru-kasiraamat/7-biometaan/73-biometaani-tootmine-ja-potentsiaal-eestis

    Sõidukite sihilik rikkumine metanooliga peab lõppema,see on sihuke rohefašistlik sigadus, mida pole võimalik taluda
  • Eesti ühistranspordi saab gaasi peal käima panna küll kui poliitiline tahe on olemas. Tallinnas ja Tartus ongi see protsess juba alanud, aga terve bussipargi väljavahetamine võtab ikkagi aastaid kui just vanu busse enne amortisatsiooni liinilt maha ei võeta. Nii kaua pole vist aega oodata riigil. Eraisikute sõidukid gaasile liikuma eriti ei hakka. LPG gaas on aastakümneid saada olnud, seadmed ei maksa enam ulme hinda, ometi on neid liikluses vähe. Biometaani jaoks peab olema CNG gaasiseade, mis maksab 2x rohkem.
  • stagna
    Kas keegi käsib seda etanooli imtingimata sispõlemismootorisse kallata ? Tundub, et ei käsi, see kohustus oli Eesti enda truualamlik püüdlikkus . Võib-olla saab selle etanooli muudmoodi ära põletada,kuskil krdi katlamajades vms ? .


    Röögatu toasooja hinnatõus, kui diisli asemel sundkorras bioetanooli kasutama hakata. Kuigi selliseid katlamajasid meil vist enam ei olegi suurt järel, paljud on puiduhakkel või gaasil.
    Kaugküttefirmad ei taha üldse midagi biolisandiga kütusest kuulda: https://www.err.ee/974116/kaugkutte-uhing-biolisandiga-diislikutus-rikneb-reservvarudes-kiiresti
  • kuid katlamajadel peaks küll ükskõik olema,missugust gaasi kasutada - kas torust tulevat Venemaa maagaasi või Eestis toodetud biometaani ?
  • kindsigo
    stagna
    Kas keegi käsib seda etanooli imtingimata sispõlemismootorisse kallata ? Tundub, et ei käsi, see kohustus oli Eesti enda truualamlik püüdlikkus . Võib-olla saab selle etanooli muudmoodi ära põletada,kuskil krdi katlamajades vms ? .


    Röögatu toasooja hinnatõus, kui diisli asemel sundkorras bioetanooli kasutama hakata. Kuigi selliseid katlamajasid meil vist enam ei olegi suurt järel, paljud on puiduhakkel või gaasil.
    Kaugküttefirmad ei taha üldse midagi biolisandiga kütusest kuulda: https://www.err.ee/974116/kaugkutte-uhing-biolisandiga-diislikutus-rikneb-reservvarudes-kiiresti


    Üldiselt tuleks selle bioetanooli puhul lähtuda sellest, kus selle põletamine tekitab kõige vähem lisakulusid. Kontseptsioon bioetanoolist kui mingist keskkonnasõbralikust kütusest on nagunii täielik nonsenss ja selle kadumine on tõenäoliselt mõne aasta küsimus (nii lolli asja ei hoia isegi suure PR pingutusega üleval).

    Seega, seniks kui seda jama vaja on, võiks seda põletada kas Auveres või siis mõnes logistiliselt sobiva asukohaga katlamajas. Atmosfääris saavad jääkproduktid kõik nagunii kokku.

    PS CNG on väga hea asi. Seoses Tartu ühistranspordi ümberkorraldamisega tekkis mulle akna taha bussiliini lõpp-peatus, kus tunnis vähemalt 6 bussi löriseb ja aega parajaks teeb. Müra ajab lolliks, aga ninaga ei tunne absoluutselt mitte midagi. Ma kujutan ette, mis tunne oleks, kui need 6 bussi oleksid diislid... Pluss biogaasi saab erinevalt bioetanoolist tõesti loodussõbralikult toota.
  • 2 olulist uudist

    Kadri Simson sai siiski energeetikavoliniku portfelli

    Riigikogus toimus "Ettepanek Vabariigi Valitsusele Eesti alus- ja koolihariduse ühtseks ja eestikeelseks muutmiseks" eelnõu arutelu, mille stsenogramm on lugemist väärt ... ettekandja ja küsimustele vastaja on Jürgen Ligi :)

    Eraldi tasub vaadata ka hääletustulemusi antud eelnõu osas - Eelnõu poolt hääletas 32, vastu 44 Riigikogu liiget, ei osalenud 21.

    Poolt:
    RE fraktsioon täies koosseisus
    Vastu:
    EKRE, kuid ei hääletanud Ruuben Kaalep
    KE, kuid ei hääletanud Kadri Simson, Kaido Höövelson
    aknaalune Raimond Kaljulaid

    Ei hääletanud: täies koosseisus Isamaa fraktsioon

    SDE - valdavalt ei hääletanud, aga Ossinovski, Sikkut ja Raik olid vastu

    muidu, valimislubaduste kohaselt oleksid EKRE ja Isamaa pidanud poolt hääletama ... aga koalitsiooni koos püsimise huvides tehti eelpool kirjeldatud valikud ...
  • Miks ref kõigi oma võimul oldud aastate jooksul reaalselt selle küsimusega ei tegelenud?
  • stagna
    kuid katlamajadel peaks küll ükskõik olema,missugust gaasi kasutada - kas torust tulevat Venemaa maagaasi või Eestis toodetud biometaani ?


    Eesti biogaasi aastane toodang on praegu veel nii väike, et sellega ei saavuta erilist võitu selle piirmääraks seatud 10%-lise osakaalu saavutamisel energiamajanduses. Väide, et Alexelal tuleb 6,4% täis, tundub olevat pooltõde. Nagu siit artiklist selgub, müüsid nad II kvartalis madalama biolisandiga kütust edasi, III kvartali kohta ma hetkel infot ei leidnud ja kõnet teha praegu ei viitsi.
  • Henno Viires

    Vastu:
    EKRE, kuid ei hääletanud Ruuben Kaalep

    ...


    kiire kommentaar ka ... eetris on Moonika Helme ...

    "Otsustasime, et Reformierakonna hukk on tähtsam kui eestikeelne haridus"

  • energeetika on siiski tähtsam kui "koostöö külvivolinik". Pole üldse välistatud,et seal tuleb teha isegi sisulist tööd ja tagumikutundidest ei piisa .

    Iseasi kui hästi Kadri sellega hakkama saab. Rohefašistide surve igast hulludeks energiaprojektideks on suur . Kas tal jätkun julgust ja tahet mõistuse häält rakendada ,seda näeb tulevikus .
  • Ühtse Venemaa koostööpartner EL energeetika kallal.
  • kindsigo
    kui diisli asemel sundkorras bioetanooli kasutama hakata.

    Diisli asemel ei kasutata etanooli, vaid on kaks konkureerivat rüübet - FAME, mida tohib autokütuses kasutada kuni 7% ja HVO, mida võib olla kasvõi 100%. Viimane muuseas ka vähendab kütusekulu ja säästab neid paljukirutud tahmafiltreid. Kuna endal hetkel majapidamisest traktor puudub, siis pole tükk aega vaadanud, mis see seni vist ainsana HVO baasil olev Neste Pro Diesel tanklas maksab, aga noh selline stiilis 10 senti oli hinnavahe, 15% sisalduse juures.

    Kuna Eestis tarbitakse diislit umbes 2-3 korda rohkem kui bensiini, siis teoorias saaks HVO kaudu lõdva randmega igasuguse kvoodi täis ilma bensiine puutumata.
  • Biokütuse kohustuslik kogus tuleb põlevkivielektrijaama ahjus ära põletada, ongi loodus ette antud ulatuses "säästetud".
  • jesper
    Diisli asemel ei kasutata etanooli, vaid on kaks konkureerivat rüübet - FAME, mida tohib autokütuses kasutada kuni 7% ja HVO, mida võib olla kasvõi 100%. .


    Jutt käis katlamajades etanooli põletamisest. Selliseid automootoreid on vähe, kus puhast etanooli põletada saab ilma mootorit rikkumata. Minu neljarattalisele võib näiteks E85 paaki valada tehase andmetel, kuigi ma pole päriselt seda järgi proovinud.
  • Henno Viires
    2 olulist uudist

    Kadri Simson sai siiski energeetikavoliniku portfelli

    Riigikogus toimus "Ettepanek Vabariigi Valitsusele Eesti alus- ja koolihariduse ühtseks ja eestikeelseks muutmiseks" eelnõu arutelu, mille stsenogramm on lugemist väärt ... ettekandja ja küsimustele vastaja on Jürgen Ligi :)

    Eraldi tasub vaadata ka hääletustulemusi antud eelnõu osas - Eelnõu poolt hääletas 32, vastu 44 Riigikogu liiget, ei osalenud 21.

    Poolt:
    RE fraktsioon täies koosseisus
    Vastu:
    EKRE, kuid ei hääletanud Ruuben Kaalep
    KE, kuid ei hääletanud Kadri Simson, Kaido Höövelson
    aknaalune Raimond Kaljulaid

    Ei hääletanud: täies koosseisus Isamaa fraktsioon

    SDE - valdavalt ei hääletanud, aga Ossinovski, Sikkut ja Raik olid vastu

    muidu, valimislubaduste kohaselt oleksid EKRE ja Isamaa pidanud poolt hääletama ... aga koalitsiooni koos püsimise huvides tehti eelpool kirjeldatud valikud ...


    Refi plaan oleks venelaste eestikeelsetesse koolidesse kokkusegamine? Või kust need eesti keele õpetajad võetakse? Loosung lahe, aga sisu.....
  • Seos käesoleva teemaga: Ratase valitsuse minister guud, opositsiooni esindaja bääd.

    Kuulasin Äripäeva "Kuuma tooli", 09.09.19, kus teedeehituse ja PPP üle väitlesid Martin Helme ja Aivar Sõerd. Kas ma nüüd Helme jutu just ära ostsin, aga Sõerd oli ikka täielik katastroof. Ketras ühte ülilühikest plaati - "väga keeruline, jube kallis, Euroopa Komisjoni raport negatiivsete näidete kohta, teile meeldivad lihtsad lahendused" ja kõik. Ei suutnud ühelegi saatejuhi küsimusele, sealhulgas lihtsale, aga olemuslikule - "mis varianti Teie siis kasutaksite?" vastata. Meenus kurikuulus esinemine Riigikogus, "Ma arvan, et ma ei eksi, aga selle reservi all võib olla mingisugune eraldis, aga ma hetkel ei suuda seda üles leida, üks moment,”
    EI ole lühike pink mitte ainult EKRE mure...
  • Sekeldaja
    EI ole lühike pink mitte ainult EKRE mure...

    Minu jaoks isiklikult on suurima pettumuse allikad Sõerd ning Lauri. Eriti Lauri, kes oli väga hea analüütik aga peale parteilaseks hakkamist hakkas ühtlasi ka pasteediveskiks.
  • Aivar Sõerd on vist nagu lobotoomia enda peal läbi viinud. Täielik pettumus.
  • kindsigo
    Jutt käis katlamajades etanooli põletamisest.

    Sellel sinu järgmisel real oleva lingi taga olev kaugkütte-jutt käis igatahes diislikütusest, millel pole etanooliga mingit pistmist. Noh ja kütmiseks kasutatakse umbes 5% diislist, vt https://www.stat.ee/34173, isegi kui sinna 100% biokütust laksata, ei vii see normi täitmiseni.
  • ttrust
    Biokütuse kohustuslik kogus tuleb põlevkivielektrijaama ahjus ära põletada, ongi loodus ette antud ulatuses "säästetud".

    Kahjuks on põlevkivielektrijaam kõvasti maa küljes kinni. 10% taastuvatest allikatest tuleb asendada transpordisektoris.
  • No siis tuleb võtta veneaegsed diidelvedurid, mis samuti peaks olema võimelised põletama midaiganes. Mõne võib näiteks viia Ruhnu saarele, las teeb seal elektrit.
  • Eile oli ERRi eetris tipppoliitikute "debatt", peateemaks justkui pensionireform.
    Vaatajana tekkis küsimus, et kellele ja milleks praegusel perioodil sellist mõttetut tsirkust (a la "Ärapanija") vaja on?
  • https://www.err.ee/979268/err-i-zurii-esimese-stuudio-poliitikadebati-voitis-kaja-kallas

    nägin vaid saate lõpuosa, eelkõige pensionireformi ümber toimuvat arutelu, aga selles osas küll Kaja Kallase esitus ei olnud tugev ...

    tema probleem oli selles, et räägib põhimõtteliselt õiget juttu, aga liiga ümmarguselt, pehmelt ja laialivalguvalt, st. selles saate formaadis ei jõuagi talle eraldatud aja jooksul midagi põhjapanevat öelda ...
  • Tegin vea. Vaatasin saadet. Tekkis selge tunne (ja teadmine), et kuigi siiin foorumis on ballasti ja pasteeti, siis võrreldes selle laialivalguva lobaga, mis seal aeti, on siinne kajakamber mõistliku ja hästi struktureeritud kõrgintellektuaalse diskussiooni oaas!
  • Saate ämber oli ju pärit Kajalt : Milleks toimivat süsteemi lammutada ?

    No krt, ei ole ju toimiv süsteem see 2.sammas ,selles asi ongi !

    Ja siis veel otsene Kaja vale, millele ka Ratas üritas reageerida,kuid suures üksteisesest ülekisamises ei tõusnud see esile : See on nii küüniline,et sa ütled lausa välja , et võtke oma raha 2.sambast välja ja lööge laiaks, sealt saab riik tulumaksu ja saab teha erakorralise pesnionitõusu .

    Ratas tõepoolest ega ka ükski teine valitsuse liige pole öelnud, et võtke oma raha välja ja lööge laiaks . 2 sammas muutub vabatahtlikuks, mitte ei kao ära.

    Kui see sammas tehti, siis vanematele kui 40.a inimestele anti valik : kas ühineda või mitte . Mina näiteks ei ühinenenud, ega ma loll pole, et oma raha võõra onu kätte viiks .Nüüd antakse sama valik kõigile ,muud midagi.

    Ja saate parim torge oligi Helmelt opositsiooni pihta : teie olete liberaalid ja teie olete selle vastu, et inimesed ise saaks oma raha käsutada ja kasutada !

    Tõepoolest , kuidas see käib kokku liberaalse ideoloogiaga, mis justkui peaks andma inimesele maksimumi vabadusi ise oma elu sättida ja peaks riigi rolli inimese ellu sekkumisel viima miinimumini . Kuid häda selles ongi, et moodne liberalism midagi seesugust ei taotle. Moode liberalism taotleb maksimumi riigi sekkumist kõikidesse inimelu valdkondadesse, see on sisuliselt midagi marksismi ja Orwell 1984 ristsugutise taolist . Moodne liberalism tahab isegi seda ette kirjutada kuidas inimene peaks mõtlema ja rääkima ning hurjutab neid ,kes ei mõtle ega räägi õigesti .Loomulikult sõimab ta neid, kes valivad valesti või teevad mingi vale žesti .Ta tahab ette kirjutada, missugust elektrit peaks tootma ja mida toasooja saamiseks katlasse ajama ja mismoodi peaks vanemaid oma lapsi kasvatama . Ja loomulikult tahab moodne liberalism käsutada võimalikult palju inimeste raha .
  • stagna
    Saate ämber oli ju pärit Kajalt : Milleks toimivat süsteemi lammutada ?

    No krt, ei ole ju toimiv süsteem see 2.sammas ,selles asi ongi !

    Ja siis veel otsene Kaja vale, millele ka Ratas üritas reageerida,kuid suures üksteisesest ülekisamises ei tõusnud see esile : See on nii küüniline,et sa ütled lausa välja , et võtke oma raha 2.sambast välja ja lööge laiaks, sealt saab riik tulumaksu ja saab teha erakorralise pesnionitõusu .

    Ratas tõepoolest ega ka ükski teine valitsuse liige pole öelnud, et võtke oma raha välja ja lööge laiaks . 2 sammas muutub vabatahtlikuks, mitte ei kao ära.

    Kui see sammas tehti, siis vanematele kui 40.a inimestele anti valik : kas ühineda või mitte . Mina näiteks ei ühinenenud, ega ma loll pole, et oma raha võõra onu kätte viiks .Nüüd antakse sama valik kõigile ,muud midagi.

    Ja saate parim torge oligi Helmelt opositsiooni pihta : teie olete liberaalid ja teie olete selle vastu, et inimesed ise saaks oma raha käsutada ja kasutada !

    Tõepoolest , kuidas see käib kokku liberaalse ideoloogiaga, mis justkui peaks andma inimesele maksimumi vabadusi ise oma elu sättida ja peaks riigi rolli inimese ellu sekkumisel viima miinimumini . Kuid häda selles ongi, et moodne liberalism midagi seesugust ei taotle. Moode liberalism taotleb maksimumi riigi sekkumist kõikidesse inimelu valdkondadesse, see on sisuliselt midagi marksismi ja Orwell 1984 ristsugutise taolist . Moodne liberalism tahab isegi seda ette kirjutada kuidas inimene peaks mõtlema ja rääkima ning hurjutab neid ,kes ei mõtle ega räägi õigesti .Loomulikult sõimab ta neid, kes valivad valesti või teevad mingi vale žesti .Ta tahab ette kirjutada, missugust elektrit peaks tootma ja mida toasooja saamiseks katlasse ajama ja mismoodi peaks vanemaid oma lapsi kasvatama . Ja loomulikult tahab moodne liberalism käsutada võimalikult palju inimeste raha .


    hästi struktureeritud kõrgintellektuaalse diskussiooni oaas! ...... :D
  • siimos, elu iroonia on suisa poeetiline vahetevahel!

  • päris naljakas saade oli,meenutas seda uut Ken Saani sarja ETV-s,osades;pidevalt irvel(kartlik-ebakindla) näoga Kaja korrutamas oma joru(ei,meie ei loonud seda sotsialismi siin),kriiskav,päheõpitud küsimusi vahelekarjuv,saatejuhist hüsteeriline plika,karmi(ähvardava) olekuga Helme,tülpinud Jüri,väärikas(robot) Seeder ja üks lottis silmaalustega väsinud sots.Meessaatejuht üritas nagu miskit jänest välja tõmmata,et seda madalat kukepoksi siluda aga....Kuu aja pärast saab uuesti pulli.

    Ah-jaa,meelde jäi veel Kaja mure kas ikka piisavalt slaavi töölisi saame,Mart kurivaim susserdab seal midagi.
  • Teate, mõeldes viimasel ajal Kaja Kallasele, kuuldes või nähes teda meedias, manab kujutlusvõime talle iseenesest pähe punase kleidi, jalga valged põlvikud ja pähe valge lehvi. Ranitsat selga just mitte, aga seal oleks kõik nõutud asjad - igal hommikul nõelteravaks teritatud värvipliiatsitest paberdatud ja kiletatud õpikuteni väljs. Oivik, viieline, eeskujulikult tubli tütarlaps, kes teeb kõike just nii, nagu eeskujulikult oodatakse. Mitte kunagi mitte mingeid ootamatusi, midagi erilist või meeldejäävat. Null karakterit, nulli lähedal isiksust. Liiga igav isegi selleks, et poisid oleks koolis patsist tirinud. Ette heita pole justkui midagi, aga...
  • Sekeldaja
    manab kujutlusvõime talle iseenesest pähe punase kleidi, jalga valged põlvikud ja pähe valge lehvi.

    See on veel ok, ettevaatlik tuleks olla siis, kui kujutlusvõime hakkab punast kleiti näiteks Helmele või Ratasele selga manama ;)
  • Kaja on lihtsalt nõrk juht. Kuidas suur valimisvõit suudeti nii kiiresti maha mängida, on omaette rekord. Ja edasi läks aina hullemaks. Nende frustratsioon aina süveneb, sest vaatamata kõigile pingutustele pole suudetud valitsust lõhki ajada . Ref on lausa raevus, sest juba ilmutab valitsus ka esimesi otsustava tegutsemise märke ja ei häbene tegemast vigade parandust. Alkoholiaktsiisi tagasipööramine ja 2.samba reform on alles algus .Ees on põhjalik riigieelarve revisjon, mis muuseas võib viia ka kivistunud bürokraatia kulude ümbervaatamisele ,kes Refi valitsemisaja 17 aasta jooksul olid harjunud mõnusa ja küllusliku tiksumisega .Muuhulgas loodetavasti võetakse luubi alla ka igast ideoloogiliselt laetud liba-kodanikeühenduste rahastamine, mis seni puukidena olid end maksumaksja vereringe külge imenud .

    Kui suudetakse pehmendada ka rohefašismi lööki põlevkiviga seotud majandusele ning käivitada suured infrastrktuuriprojektid ning pisutki leevendada immigratsioonisurvet ja kõrvaldada kõlvatu konkurents tööjõuturult, oleks see juba piisav õigustus sellise valitsuse eksisteerimisele .
  • Mitte et ta pole nõrk juht, vaid ta polegi juht (no offense). Ei ole see materjal. Mis ei tähenda, et ta poleks hea advokaat (haridus) või bürokraat (senine kogemus). Muide, kas keegi mäletab, mis ametit ta Brüsselis täpsemalt pidas? Peast, ma mõtlen.
    Ühes FB jutulõimes väitis refiga seotud isik, et KK ajavat "teistmoodi" või "uut" poliitikat ning et nn machopoliitikud kartvat teda sellepärast. Minu siiras küsimus, et milles nimetatud kvaliteediomadustega poliitika täpsemalt väljendub ning kes nimeliselt teda kardab, jäi vastus mõistagi saamata. Ent ka avalikus ruumis vehitakse sellise umbluuretoorikaga. Nagu keegi siin varem tabavalt märkis - padrunisalv on ikka päris tühi.
  • stagna
    Kaja on lihtsalt nõrk juht. Kuidas suur valimisvõit suudeti nii kiiresti maha mängida, on omaette rekord. .


    See jutt hakkab ära tüütama. Põhimõttelageduse koalitsioon oli sõlmitud kas juba enne valimispäeva või äärmisel juhul valimispäeval ja Kajal polnud siin midagi teha (eeldusel et ta ise ei muutu põhimõttelagedaks poliitprostituudiks nagu ümmargune tühisus).

    Ma pole Kaja fänn, pole võib-olla jah väga tugev juht. Kuid võrrelda Jüri, Mardi, Helir-Valduri, Indreku, Kristina või näiteks Zuzuga - siis on ikka mäekõrguselt teistest üle sümpaatsem ja intelligentsem inimene.

  • Valimised võitnud partei ülesanne on saada võimule. Kui seda ei suudeta, on erakonnas midagi väga valesti, midagi on väga mäda .

    Kas oskate ette kujutada, et näiteks Ansipi juhitud Ref oleks niisuguse valimisvõidu järel isolatsiooni jäänud, et talle oleks kambakas ära tehtud ? Ja seda veel mingi niru ,vaevu hingitseva Isamaa ja siseheitlustes tõmbleva Keski poolt ? Ei iial . Ma pole mingi Tammelinna partorgi fänn, kuid ta oleks osanud asjad niiviisi sättida, et oleks ikka tõmmanud sellest loosist pikema kõrre .

    Mingist põhimõttekindlusest pole poliitikute ja poliitika puhul üldse mõtet rääkida . Poliitik on juba definitsiooni poolest flip-flop . Ja see, kes pole, pole ka edukas , see on lihtsalt rumal .
  • Vanaema

    See jutt hakkab ära tüütama. Põhimõttelageduse koalitsioon oli sõlmitud kas juba enne valimispäeva või äärmisel juhul valimispäeval ja Kajal polnud siin midagi teha (eeldusel et ta ise ei muutu põhimõttelagedaks poliitprostituudiks nagu ümmargune tühisus).



    Keegi siin foorumis kuskil väitis ka, et ta "ei reetnud kohe kõiki Reformierakonna põhimõtteid". Ma pole enda täpsustavale küsimusele, kas väitja nimetaks mõne nendest põhimõtetest, siiani vastust saanud. Aitad ehk?

  • Kellel on õigus : kas rahminni ametnikel, kes arvutasid kokku,et kütuseaktsiisi langetamine Läti tasemele tooks kaasa 50 miljonit eurot kahju eelarvele või kütusemüüjate arvutused, mis väidavad, et riigi tulu suureneks 20 miljoni võrra ? Kütuse hinna langusega väheneks ka hinnatõusu surve ilmsesti, sest kõikide kaupade ja teenuste hinnas on transpordikomponent sees. Mina kui tarbija seda kindlasti tervitaks .

    https://arileht.delfi.ee/news/uudised/helme-tahab-diislikutuse-aktsiisilangetust-edasi-pressida-peaksime-usaldama-alternatiivseid-arvutusi?id=87421643

    Helme tugineb alkoholiaktsiisi langetamise kogemusele, kus samad rahminni matemaatikud kah häda ja viletsust ennustasid. Ja neil polnud õigus . Aktsiisilaekumised on suurenenud ja ka käibemaksu laekumine koos sellega .

    Kuid kas 2 kuud on piisav aeg, et veel järeldusi teha ,kas see jääbki nii kui asjad paika loksuvad? Selle hulka käis ju ka tavapäraste laovarude soetamise aeg,mida aktsiisilangetuse eel ei tehtud .Seda ei tea, kuid algus on lootustandev.

    Valitsus on nagu kihlvedaja,kes tahaks kangesti panustada 50 miljonit Nadali võidu peale Federeri üle koefitsiendiga 1,4 . 20 milli oleks magus saak, millega saaks üht teist ära teha . Samas 50-st ilma jääda kah ei tahaks kuidagi ,see oleks valus mats .

    Ma arvan, et Ratas ei tahaks teist riski võtta . Ta on juba loomult palju ettevaatlikum kui Ekre poliitikud ja püüab alati uljast kurvide võtmist pidurdada .

  • tegelikult mingit riski ei ole. Isegi kui laekumine väheneb, siis see jääks meie maksumaksjate kätte, mitte naabritele ja parandaks meie konkurentsivõimet transpordis kui tavaelus.
  • Jah,kuid valitsus pole väga huvitatud palju inimestel või ettevõtetel on raha pangaarvel. Teda huvitab eelkõige, palju ta sellest maksudena kätte saab.

    Eestlased on üldiselt kokkuhoidlik ja säästlik rahvas . Inimesed säästavad oma sissetulekutest umbes sama protsendi, mis Euroopas keskmiselt, ehkki meie sissetulekud on märksa väiksemad kui Vana Euroopa riikidel .Ja järelikult peaks vaba raha esmavajaduste rahuldamise järel ka väiksem osa üle jääma.

    Valitsusel pole sellest aga kasu, sest uusi/suuremaid makse kehtestamata neile säästudele ligi ei pääse . Kui olemasolevate maksude alandamine eelarvele plussi tooks, oleks see üks väheseid win-win võimalusi kuidas eelarve kitsikust parandada . Ja kindlasti suurendaks ka koalitsiooniparteide reitingut ,sest kellele siis ei meeldiks bensujaamas ja poes väiksemat hinnasilti lugeda .
  • Ma alkoholiaktsiisi langetamise mõjust rääkides soovitaksin järeldustega mitte rutata ja oodata vähemalt 2019. aasta lõpuni. Eestis langes aktsiis 1. juulist ja Lätis vastukäiguna 1. augustist.

    Käesoleval nädalal rahandusministeeriumi suvise majanduprognoosi ja riigieelarve ees seisvate valikute kommenteerimisel ei ole Martin Helme suust aktsiisiteemalisi rõõmukilkeid kuulda olnud, samas kui augusti alguses suure õhinaga rääkis kuidas aktsiisi laekumine on üle 40% tõusnud (lõplik number 53,1% leitav 12.09.2019 avaldatud 7 kuu maksulaekumiste tabelist) ...
  • Alko aktsiiside alandamisest on näha, et mitte kõik hinnaalandus ei jõua lõpptarbijani. Vahendajad võtavad oma osa, sellest ka vastav lobitöö. Pean vajalikuks tõhustada piirinaabritega aktsiisialast koostööd, siis tekib ka ausam konkurents pakkujate vahel.
  • Henno Viires
    Ma alkoholiaktsiisi langetamise mõjust rääkides soovitaksin järeldustega mitte rutata ja oodata vähemalt 2019. aasta lõpuni. Eestis langes aktsiis 1. juulist ja Lätis vastukäiguna 1. augustist.

    Käesoleval nädalal rahandusministeeriumi suvise majanduprognoosi ja riigieelarve ees seisvate valikute kommenteerimisel ei ole Martin Helme suust aktsiisiteemalisi rõõmukilkeid kuulda olnud, samas kui augusti alguses suure õhinaga rääkis kuidas aktsiisi laekumine on üle 40% tõusnud (lõplik number 53,1% leitav 12.09.2019 avaldatud 7 kuu maksulaekumiste tabelist) ...


    Kuid see Läti langetus oli väljaspool Eesti võimupiire, seda käiku Eesti mõjutada ei saanud ega olnud seda ka võimalik prognoosides arvestada .

    Samas ka kütuseaktsiisi puhul võib Läti omakorda langetada. Ega kuuevarbalised kilusõdalased siis päras lollid kah pole, et Eestilt käest kahmatud priskest vorstijupist mõne viilu meile tagasi loovutaksid
  • stagna
    Henno Viires
    Ma alkoholiaktsiisi langetamise mõjust rääkides soovitaksin järeldustega mitte rutata ja oodata vähemalt 2019. aasta lõpuni. Eestis langes aktsiis 1. juulist ja Lätis vastukäiguna 1. augustist.

    Käesoleval nädalal rahandusministeeriumi suvise majanduprognoosi ja riigieelarve ees seisvate valikute kommenteerimisel ei ole Martin Helme suust aktsiisiteemalisi rõõmukilkeid kuulda olnud, samas kui augusti alguses suure õhinaga rääkis kuidas aktsiisi laekumine on üle 40% tõusnud (lõplik number 53,1% leitav 12.09.2019 avaldatud 7 kuu maksulaekumiste tabelist) ...


    Kuid see Läti langetus oli väljaspool Eesti võimupiire, seda käiku Eesti mõjutada ei saanud ega olnud seda ka võimalik prognoosides arvestada .

    Samas ka kütuseaktsiisi puhul võib Läti omakorda langetada. Ega kuuevarbalised kilusõdalased siis päras lollid kah pole, et Eestilt käest kahmatud priskest vorstijupist mõne viilu meile tagasi loovutaksid


    vastava alkoholiaktsiisis langetuse eelnõu seletuskirjast, siiski leiame märkuse:

    Ebasoovitavate mõjude risk: Muudatuse tulemusena langeb aktsiisitulu. Lisaks võivad ebasoovitavad mõjud olla järgmised:
    3) hinnaerinevus ei vähene loodetud ulatuses, kui Läti jätab ära 2020. aastaks kavandatud aktsiisitõusud või otsustab aktsiise langetada;


    ja vahetult enne seda

    Mõju olulisus: Mõju majandusele tervikuna ei ole oluline, kuid aitab kaasa Läti piirikaubanduse ohjeldamisele ning toetab turismi Eesti põhjapiiril.

    ja veel loeme viidatud seletuskirjast

    Eelnõu on seotud Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ning Isamaa Erakonna valitsusliidu aluspõhimõtetega aastateks 2019-2023. Nimetatud koalitsioonileppes nähakse ette ohjeldada piirikaubandust läbi aktsiiside langetamise.
    Eelnõule ei ole koostatud väljatöötamiskavatsust, sest tegemist on riigieelarve tulude kiireloomulise küsimusega. Vabariigi Valitsuse 23.05.2019 kinnitatud tegevusprogrammis aastateks 2019-2023 nähakse ette aktsiisimäärade vähendamine maksutulude Eestisse toomise eesmärgil.

    teisisõnu, Läti võimalikku vastutegevust siiski nähti ette, kuid oli jube kiire selle majandusele ebaolulise muudatusega, sest nii oli kirjas koalitsioonileppes ...

    Minu isikliku arvamuse kohaselt:

    - oleks kõige targem tegu olnud jätta aktsiisid muutmata ja lasta Lätil tõsta 2020. aasta kevadel nagu see neil enne Eesti tegevust plaanis oli. Kuna sissetulekud kasvasid ca 7% aastas ja kasvavavd ka edaspidi, siis Läti aktsiisitõusu ja sissetulekute kasvu mõjul oleks tasapisi see Läti sõitmise tuhin vähenenud;
    - paremuselt järgmine variant olnuks Reformierakonna eelnõu kohaselt langetamine - selle aluseks oli põhjalikum analüüs ja lahja alkoholi aktsiisile sooviti suuremat langetust;

    Ei ole muidugi võimatu, et valitsuse käik siiski soovitud eesmärgi täidab, aga selles selguse saamiseks on tõepoolest vaja vähemalt 6 kuu aktsiisilaekumised ära oodata ...




  • https://www.err.ee/980214/helme-valitsus-liigub-ppp-ga-edasi

    Luminori peaökonomist Tõnu Palm ütles neljapäeval, et kui nüüd valitsus planeerib suuri tee-ehitusi paralleelselt Rail Balticu ehitamisega, siis see tähendab seda, et meil on väga palju Ukraina töölisi nendel objektidel, sest meil ei ole kohalikku tööjõudu selle jaoks.

    Martin Helme: Tööjõu küsimus loomulikult on asi, millega tuleb tegeleda või arvestada. Me saame ju kõik aru, et praegu on majanduses selline seis, et tööjõupuudus on olemas. Meie jaoks on selle teede ehitamise üheks suureks plussiks see, et tekib võimalus ja hoob, kuidas hoopis tagasi kutsuda Eestisse neid inimesi, kes on läinud välismaale tööle. Ehk me räägime Soomes olevate eestlaste rakendamisest kodumaal tööjõuna.


    eeee ... kas ma saan ikka õigesti aru, et nooremal kaabul on plaan võtta riigi poolt liisingusse Soome palgaga ehitatud neljarealised maanteed?
  • Tööjõukulud kasvavad Eestis niikuinii kiiresti.Euroala üks kiiremaid kasve.

    https://www.aripaev.ee/uudised/2019/03/24/eesti-paistab-silma-toojoukulude-kasvuga

    Nii et illusioon nagu teeks Eesti ehitaja/ teedeehitaja kodumaal odavat tööd, on minevik .

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon