Hästi jahtub! Tasub eemale hoida. - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hästi jahtub! Tasub eemale hoida.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Head, vanad, tuntud USA ettevõtted on tegelikult eelmise aasta sama ajaga võrreldes juba väga tagasihoidlike kasvudega.
    Ford (-23%)on viimase aasta madalaimate tasemete juures, omaaegne täht Coca-Cola -13%, Philip Morrisesse (-52%) ei julgekski investeerida, sest kes kurat seda teab, mis nõudeid veel tulla võib. Boeing (+11%) kaotab maailmas turuosa Airbus'ile.
    Pangad: Bank America -30%, Chase Manhattan Bank +8%. Citigroup oma +51%-ga on justkui erandiks.
    Ainult General Electric (+33%), Microsoft (+22%) ja IBM (+29%) hoiavad veel Dowd aasta kokkuvõttes positiivsel poolel.
    Kütusefirmadest on Royal Dutch +22% on olnud parem kui Dupont -6%, ExxonMobil on ka vist aasta arvestuses enam-vähem nullis.

    Ameerika on surev maa, tasub eemale hoida. Ainult Nasdaq-i fännid ei ole sellest veel aru saanud. Ega selliseid madala cap.-iga biotechi ja interneti aktsiaid ainult kannatab seal veel klientidele müüa, sest nende hind liigub kergemini. Siis saab näidata positiivset trendi. Lõpuks on need põhilised kannatajad, isegi siis kui need "vanad head" ettevõtted kuskil järgmistel aastatel juba uuesti tõusule on pööranud.
    Tegelikult on lõpp huvitav jälgida, kui kaugele Greenspan sellel asjal areneda lubab. Ühel hetkel peaksid tugevad laenajad-investeerijad omadega hätta jääma ja on juba sunnitud müüma. See computer-selling on veel üks huvitav asi, mis teatud tasemetel oma osa langusesse juurde annab (näiteks limited loss). 1998. aasta sügisel oli mõnel päeval kauplemist päris normaalne vaadata.
    Siingi leheküljel populaarsed biotechid ja keskmised internetifirmad kukuvad vähegi pikaajalisema vindumise puhul rohkem kui kõik need suured kokku.

  • Panin ühe Economistist leitud pildikese üles. Teemakohane. Link: http://my.tele2.ee/lepik/76n2.jpg . Aega pole Photoshopis mütata, muidu oleks TALSE 1995 -1998 (or smth.)ka lisanud :)
  • http://www.eei.ee/vordlus.htm
    ,sellel lingil on siis Talse 96-97 ka lisatud.
  • Makrosõbrad on juba ammu ärevil mu meelest. Kallinenud on peamised
    klassikalised tootmissisendid: kapital (järjest tõstetakse intressimäärasid),
    tooraine (nafta, metallid). Ainult tööjõud pole oluliselt kallinenud.
    Märkimisväärsete kulude tõusu taustal on DJ edasisi rekordeid raske uskuda, kuna
    tulude kasv (tarbimine) ei ole kasvanud samas proportsioonis kuludega. Viimased USA
    tööstustoodangu andmed näitavad juba vähenemist tootmises, samas kui tarbmine
    veel natuke kasvab. Midagi head kulude suurenemine ja tulude vähenemine
    ei ennusta :).

    Tech sektoris on aga olukord osalt teistsugune. Seal on kasvanud tööjõu kulud. Tooraine hinnad
    neid nii oluliselt ei mõjuta, samas aga on see sektor ka enamasti kapitalimahukas. Ainus, mis NASDAQi
    võib päästa on positiivsete tulevikuootuste realiseerumine. Mõnel firmal kindlasti veab ja saavutatakse
    oma tehnoloogia läbimurre standardiks vms.

    Kokkuvõtteks tundub, et reedesed sündmused USA-s on siiski suure asja väike algus
  • Aasta algusest on kõige paremat tootlust lähiturgudest näidanud Eesti aktsiaturg, järgnevad Rootsi, Soome ja Vene. Negatiivset tootlust näitavad Läti ja Leedu.
    Suurematel turgudel juhib Saksa aktsiaturg, järgnevad USA tehnoloogiasektori aktsiad, Jaapani ja Hongkongi aktsiaturg. Sügavas miinuses on USA Dow ja Inglise aktsiaturg.

    11.02. YTD seis
    Naaberbörsid
    Eesti TALSE 148,69 23,14 (18,43%)
    Rootsi Stokholm General 6160,17 778,49 (14,47%)
    Soome Helsinki General 16048,49 1469,81 (10,08%)
    Vene RTS 187,61 9,9 (5,57%)
    Leedu Litin 10 1188,95 -6,45 (-0,54%)
    Läti RICI 177,39 -8,31 (-4,47%)
    Suuremad börsid
    Saksa DAX 7611,55 653,41 (9,39%)
    USA NASDAQ 4395,45 326,14 (8,01%)
    Jaapan NIKKEI 225 19710,02 775,68 (4,1%)
    Hong Kong Hang Seng 17380,3 418,2 (2,47%)
    USA Dow 10425,21 -1071,91 (-9,32%)
    Inglise FTSE 100 6193,3 -736,9 (-10,63%)

  • Loen siit ja sealt juba pikemat aega nii kurjakuulutavaid ennustusi, et hirm tuleb kohe peale. Absoluutselt ei vaidle vastu selles osas, et fundamnetaalselt ettevo~tete tasandilt on USA turud ylehinnatud ja ka majanduskasv on aeglustunud. Samas on minu arvates praegusel olukorral yks erinevus nt. 1987 a. krahhiga ja krahhieelse ajaga. Kui siis ra"a"giti pidevalt, et ko~ik on ko~ige paremas korras ja kukkumine tuli kylma dushina, siis praegu hoiatatakse ja hirmutatakse rahvast yle maailma juba pikemat aega. Uskudes mingisugussegi efektiivsusesse turul vo~iks oletada, et turg on juba osa neist o~udusunena"gudest hindadesse diskonteerinud ja kui ko~ik kukkumist ootavad, siis seda tegelikult ei tulegi.
  • Nagu juba öeldud, saab US-le järjekindluse eest ainult tunnustust avaldada. Kui sama asja varsti juba kaks aastat järjest korrutada, saabubki lõpuks see kauaoodat tõe hetk ja kõik need teenimata n x 100% saavad vastukaaluks ühe n x -10%, kusjuures teadjamees ise ei teeni selle pealt sentigi. Sest vähemalt teoreetiliselt oleks ta oma seniste lühikeste positsioonidega juba enamuse oma rahast kaotanud.
  • Kristjan mina olen US-ga juba kuu aega ühes leeris :). Kui asi USAs nii edasi läheb, siis on meid paratamatult ükskord kriitiline hulk.. et midagi kõigutada

    Muuseas Äripäev ennustab Vene turule põrgutuld, kui pahad lääneriigid ei taha maha kanda vene välisvõlamiljardeid (või nimetati seda struktureerimiseks :)...)
  • Kristjan!!
    Kurat, küll. Kui ma leian, et turg on kallis, siis ma lihtsalt väldin seda. Need on võib-olla minu eluaja jooksul üksikud momendid, kui ma julgeks mängida lühiajaliselt turu langusele. Tähtis ei ole minu arvates mitte püüda maksimaalset kasumit välja võtta, vaid õigeaegselt olla lihtsalt õigel pool. Ma ei näe midagi imelikku, kui investor astus 2 aastat tagasi USA turult välja ja liikus mõneks ajaks uuele turule (näiteks Euroopasse). Jah, võib-olla jäi veidi rohkem tulusid kahe aasta jooksul saamata, aga siiski on see investor pikas perspektiivis õiges kohas. Praegu võib-olla liiguks mina isegi juba Lääne-Euroopast ära, näiteks Ida-Euroopasse. Ega see, kui Dowst investor 7000 pealt välja läks, ei tähenda, et ta ei võiks 9000-10000 pealt sisse tagasi minna. Vahepeal ta võib-olla teenis teistelt turgudelt rohkem kui see 30%-line erinevus Dows. Samas on ta olnud närvilistel hetkedel ohtlikult turult väljas.
    Sama kehtis ka näiteks 1997. aasta lõpu kohta Eestis. Kui keegi läks aasta varem turult ära, siis ta küll ei saanud osa megatõusust 1997. aasta suvel, aga ka ei kannatanud selles, mis pärast lahti läks. See, kes võib-olla 1997. aasta augusti lõpus müüs, oli ka oktoobris-novembris turul tagasi ja mõtles, et nüüd ongi langusega ühel pool.
    Minu jutu põhiline mõte on ikka selles, et see, kes on kõrvuni asja sees, ei näe seda asja väljast. Vähemalt ma ise olen seda enda puhul tunnetanud. Muidugi, ma pean tunnistama, et üldjuhul pärast minu müüki liigub see aktsia 20-30% üles. Seetõttu ei julge ma tavaliselt isegi kasumit võtta kui makronäitajate põhjal võib turule pikemas perspektiivis tõusu prognoosida.
  • Lugedes Sinu jutu kahte lauset, "Minu jutu põhiline mõte on ikka selles, et see, kes on kõrvuni asja sees, ei näe seda asja väljast. Vähemalt ma ise olen seda enda puhul tunnetanud.", tuli mulle meelde ,et ma olen sellest juba varem kirjutanud. Toon seletuse siin ära, ära pahanda, aga lihtsamalt ma seletada ei oska.
    Vastavalt minu tähelepanekutele põhjustab määramatust see, et aparatuuri mõju objektile eksperimendi teostamisel pole lõpmatult väike. Määramatuse printsiibist järeldub samuti, et teades täpselt osakese asukohta ruumis, puudub igasugune informatsioon tema impulsi kohta. Teades aga täpselt impulssi, ei ole võimalik midagi öelda osakese asukoha kohta. Seega kaotab kvantmehaanikas mõtte klassikalises füüsikas tsentraalset sisu omav osakese trajektoori mõiste.
  • Vaatan, et keegi pole kommenteerinud. Teen seda siis ise.
    Tõepoolest mingis süsteemis sees olles on seda süsteemi raske mõõta(hinnata), sest oma tegevusega(ost-müük) Sa ise muudad süsteemi.
  • eeem... ameerikas see vist ei kehti eriti. eestis küll.
  • kuule, ma juba varem tahtsin märkida, et probleem vist ikka rohkem nasdaqiga on kui dowga. või?
  • Heisenberg!
    Ma pidasin tegelikult silmas mitte süsteemis olija mõju süsteemile, vaid pigem seda, et tihti lühiajaliselt süsteemis olijad ignoreerivad (või lihtsalt ei näe) üldisi trende. Jah, loomulikult turuosalised mõjutavad süsteemi (eriti lühiajaliselt, näiteks mõne aasta jooksul).
    Ma väidan, et USA-s on just tegemist sellise probleemiga, et investorid on ära unustanud aktsiainvesteeringu põhitõed. Turule on jäänud ehk väga väike osa investoreid, kes arvestavad, et kui ta investeerib aktsiasse ja näiteks võtab siis kohese müümise võimaluse (ehk turu) ära, siis kas ta on nõus hoidma aktsiat pikaajaliselt, s.t. saama tagasi vaid dividenditulu ja lisaks tunda rõõmu arvestuslikult tema osaks olevast iga-aastasest kasumist. Kasvavate intressimäärade juures ei tohiks selline perspektiiv olla eriti rõõmustav, et EPS on 1% aktsia hinnast aastas (P/E=100) ja dividenditootlus kõvasti alla selle. Jah, ootused EPS-i kasvule võivad küll kõrged olla, aga kindlasti ollakse liiga optimistlikud.
    Aga nagu ütles hiljuti üks analüütik: Yes, it is crazy at the moment, but I think that it will get even crazier. Õigustades sellega ka edasist tõusu mõne aasta perspektiivis.
    Mina päris nii ei arva. 2000. aasta on juba rahunemise aasta.
    Vaatasin muide, et S&P500 aastane kasv on ainult napilt üle 10%. See peaks olema kõige normaalsem indeks. NASDAQ on rohkem selline naljaindeks. See on võrreldav näiteks indeksiga, kuhu arvestatakse ainult suurimaid tõusjaid ja siis on iga päev võimalik uudistes öelda: another record!! Amazing run! Will it break 1,000,000 before Christmas?
  • No ja väga hea ju, kui sinna Nasdaq-i vaid kuumi asju arvatakse. Tehkem siis panused indeksile (ntx indeksfutuuridega), mitte üksikutele väärtpaberitele.
  • Nüüd on vist tõusule juba hilja teha, kui tagurpidikäik mõneks ajaks sisse läheb.
  • kuule, ära päris valeinfi kah ikka jaga. Nasdaq Composite Index (see mida põhiliselt vahitakse), sisaldab ikka igasugust saasta ka - mingeid butiike ja taco-restorane ja salad bar'e. Kokku ca 5000 ettevõtet.

    Futuurid on vist küll olemas ainult nasdaq100le. Pole täpselt huvi tundnud.

    See on tõepoolest see koorekiht, aga eks samamoodi ole ka talse puhul - telekom ja hansa annavad sellest ju megasuure osa. See ei tähenda ju seda, et sinna kellegi suva järgi rohkem tõusvaid ja paremaid aktsiaid sisse arvataks.
  • Aga indeksis annavad tooni ikkagi lühikese ajalooga viimaste aastate ülibullid populaarsetel aladel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon