Eesti Telekom - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Eesti Telekom

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuidas võiks ETL aktsia liiklema hakata esmaspäeval - peale 1999 aasta tulemuste avaldamist? Isiklik arvamus arvestades meie küllaltki spetsiifilist vp turgu on, et kohalik hakkab müüma ja välis hoiab. Mis mõtted selles suhtes on ?
  • no poleks selles nii spetsiifilist midagi. vaata, mida nokia peale oma oodatust paremat tulemust tegi. läks alla ja üldse mitte vähe. tõe huvides tuleb märkida, et see anomaalia tasandus peagi.
  • Ma arvan, et kui midagi väga positiivset ei tule, siis aktsia kukub. Minu arvates on ETL praegu ülehinnatud.
  • Kas seoses, ET tunduvalt madalamate tulemustega vaadatakse üle ka selle aasta prognoosid?
  • optimistid, kus te olete?
  • Näikse, et pole üldse kedagi. Ka pessimiste mitte. Ei tahaks nagu uskuda, et see langus ainult 1,mis-ta-oligi protsendiga piirdub.
  • mina julgeks ikka olla kergelt pessimistlik. Kuigi tulemus ei jäänud oluliste näitajate osas palju alla oodatu (konsol. EBITDA -3%), jäi ta ometigi alla. EV/EBITDA, mida lääne tegijad tahtsid, et oleks üle 10 on nüüd seda. Kuna telekomi puhul mkt cap = ca. enterprise value (EV), siis saan ma eelmise aasta suhteks ligi 11. TPSA-l on see suhe 12.5 ja selleks aastaks 10.2.
    Mujal Euroopas on see suhe samuti kuskil 10 tuuris.

    Arvestades sektori viimase aja megapopulaarstust küsiks ma, et kuhu edasi? Mina ei näe ruumi.
  • optimistid on vist telekomi võitudest saadud raha arvelt Saalbachi suusatama sõitnud. keegi ei taha toru tõsta... :-(

    ja pessimistid vaadaku aknast vihmast halli Tallinna... :-(((
  • Olen Telekomi suhtes väga pessimistlikult meelestatud ja annan soovituse "müü". EMT tegevusega olen rahul, kuid ET teeb muret ja mis juhtub aastal 2001.
  • BNS/Reuters/Bridge äkki peaks selle M-sõnaga soovituse ka saama?
  • kindlasti, paraku võtab ülevaate kirjutamine aega. nii et ärge muretsege.
  • väga originaalne, kui keegi annaks telekomile soovituse müü.
    juhin tähelepanu, et telekomi juhib t.sõmera - viimane mohikaanlane. muudelt kohtadelt on nõukogude aja ametnikud ammu minema pekstud või ma eksin.
  • sellekohase soovituse on kliendid meilt saanud.

    tulemused ei vastanud ootustele, ma ei näe muud varianti. targetit küll tõstaks, aga see jääb turuhinnast tugevalt allapoole, nii 110 kanti.

    vaadake EMT arput, kliendikasvu, investeeringuid...
    vaadake ETC tariife ja konkurentsi algust järgmisel aastal.

    pealekauba pole meil vaja põhjendada turuhinnalähedaste targetitega telekomi praegust turuhinda.
  • minu kõige palavamad vabandused, kui see nyyd kedagi riivama juhtus.
  • hehehe...eino mind see Eesti Telekom ei riiva nüüd küll enam eriti...lihtsalt tore on teada, et Ühispank taaskord miski analüüsiga maha saanud...
  • et tulid välja? ega sa valesti ei teinud. vähemalt minu arvates mitte.
  • Eesti Telekom liigub 105 EEK allpool, EÜP analüütikute arvates asuvad siinkandis ka stop-loss orderid. Mis saab edasi?
  • Mulle teeb pisut muret valitsuse eilne avaldus ET kohta.

    Pisut juttu teen sellest siin:

    https://uplaza.eyp.ee/uudised/uudis.php3?u=532&c=12
  • ET monopoli lõppemisel plaanivad konkurendid võistlema hakata ca. 25%-lise turuosa pärast. Kas see arv tundub reaalne? Või kujuneb Eesti Telefoni kui negatiivse imidziga brändi turuosa isegi 75%-st lähematel aastatel väiksemaks?

    Ja kui lisada valitsuse avaldus, siis ET(L) väljavaated kuigi roosilised pole. Julgeb keegi juuli 2001 hinnataset ennustada?
  • Are you kidding?

    Kes need 25% turuosa võtavad? Starman ja Comtrade? Tele 2? ha hahaha ha
    Neil ei ole raha isegi müügikampaania launch'iks. Nende juhtmed ulatuvad liiga vähestese kohtadesse.

    ETL'st:i valitsus võib tariifide tõusu ära keelata küll. Mis pole ju ebaõiglane. Tariifid üles - jah OK, aga mitte abonenttasud. Need on juba ammu amortiseeritud.
    Selline koorimine teeb nagatiivset kuvandit, mis langetab turuhinda. Mõned ikka ei tea, mis neile hea on.
    Veel: ETL müüdi alla Telia sabas, ilmselt välismaalased (kas eestlased üldse seda hoiavad?). Kui nad kosuvad, küll ETL ka kosub. Eriti kui poolaastatulemused hea välja kukuvad. Mida on ju oodata.
  • Mina peaks Telekomi turuväärtuse seisukohast poolaastatulemusi küll äärmiselt väheoluliseks. Hakkaksin majandustulemusi vaatama alles selle aasta viimasest kvartalist alates, sinnani jälgiks pigem erinevate telekommunikatsioonifirmade avaldusi ja käitumist, et aru saada, kes kuidas reageerib pärast turu vabanemist. Mobiil, rahvusvahelised kõned ja internet pakuvad eriti suurt huvi.

  • No väheolulised nad ka ei ole. Mind küll näiteks huvitab väga, missuguseid pingutusi tuli teha 33 tuhande uue kliendi saamiseks 2Q-s. Eelmises kahes kvartalis ei suudetud pooltki nii palju kliente saada ja ARPU kukkus nii mis mühises.
    On oluline teada, mis 2Q-s siis toimus. Kui keegi tahab kihla vedada, kas näiteks ARPU kukkumine teises kvartalis 10% mõjub negatiivselt või ei, siis ma olen nõus.

    Konkurendid on selles mõttes olulised, et neil tundub olevat väga hea klapp valitsusega, kes tõmbab kahe käega pidurit Eesti Telefoni tariifipoliitika konkurentsile vastavaks kohandamisel. Või on see lihtsalt rumalate valijate häälte ostmine? (soovitan lugeda foorumit ee.side tariifimuudatuste ajal, väga lõbus). Anyway, mina näen seda viimase languse peapõhjusena, mitte seda kas keegi kuskil teeb mingi uue Tele2 või BellBaltic

    Ma väga suurde ET kliendikaotusse ei tahaks ka uskuda, sest nii Telial kui Soneral on suht hea kogemus konkurentsis tegutsemisel.
  • ET kõige suurem probleem seisneb aeglasel restruktureerimisel. 2001 alguseks peab olema ET jupideks jaotatud ja turu eest hakkab võitlema iga osa iseseisvalt. Selle asjaolu teadustamisega näikse olevat tõsised probleemid ET-s.
  • ET-l on neli allüksust. Vaata et kodulehelt.
  • Vaatasin just CNNi ja kuulasin huviga, et Fitch ja S&P on koledal kombel mures Lääne-Euroopa telekomide ja nende 3G vaimustuse pärast. Litsentsid on kallid ja tulusid pole loota niipea.

    Ei tea, kes see küll eei.ee foorumist sellesama asja pärast kohalikus kontekstis kunagi veebruarikuus muretses?

    Tundub, et varsti on aeg telekomide suhtes ostumõtteid mõlgutama hakata. Et las need reitingud langetatakse ära ja las mure jõuab massidesse...

  • oodatavad reitingute langetamised saavad olema arvestatavad, näiteks British Telecom AA+'lt single A'sse, Deutsche Telecom AA-'lt A-'ni. Kogu telekomisektori võlakirjad ja laenud on pärast Mannesmanni poolt tehtud Orange ülevõtmiskatset seotud reitingutega, nii et reitingute alandamine on otseselt seotud telekomide raha hinnaga ehk lisaks litsenside ostmisele, võrgu ehitamisele, tuleb hakata ka rohkem intresse maksma. Mure läheb massidesse siis kui asset managerid on uute finantsprojektsioonide valguses telekomid alla müünud, loomulikult ostavad nad ennast hiljem sisse tagasi, seniks aga "sell as hell"
  • Kuid kuna võiks siis näha telekommunikatsioonisektori languse lõppu? 3G litsentside ostmisega nihkub telekomide tuluteenimine veelgi kaugemale, kuid nendega kaasneb ju ka edukal toimimisel täiendav kasv.
  • Telekomi 100EEK- kõrvale naabrite hinnad
    LTEL (lattides) 2.11 IPO 3.10
    TELIA (SEK) 66 IPO 85
    SONERA (EURO)36.56 oli veel märtsis ~100
  • LTEL hind muidugi littides, aga see selleks...

    Hoopis huvitavam on ET tänaseid avaldusi lugeda. Investorid peaksid nüüd pettumusest istuli potsatama, sest ET teatab, et langetab igasugu hindu across the board alates oktoobrist. Mitte sõnagi esialgu kohalike minutitasude tõstmisest või kuutasude tõstmisest. Siit kumab läbi tõsine müügisoovitus.
  • Tegelikult kohaliku kõne hind ikkagi tõuseb ja mitte vähe (vt. ET teadet siin.

    Kas keegi aga oskab öelda, kas osade hindade tõstmine ja teiste langetamine toob lõppkokkuvõttes rohkem või vähem tulu?
  • Kui siiani pole saadud sünergiat ET ja EMT vahel toimima, siis ei usu ma sellesse ka tulevikus. Seega oleks hädavajalik EMT spin-off, kuna edasine sidumine ET suguse dinosaurusega on ilmselt üsna hävitav. Millisele kompromissile jõudis ET siis valitsusega?
  • Jah, minu arvamuseavaldus oli pisut enneaegne, ma lihtsalt jälgisin BNS pealetulevaid uudiseid ja ei jõudnud viimast ära oodata.

    See tegelik uudis, millele Andres viitab on ju päris normaalne. Kuutasusid siiski ei tõsteta, mida on samas lubatud IPOst saadik.
  • eriõiguste kadumine = vaba konkurents (efektiivsuse tõus)
    EMT ja ET lahutamine = ka kasulik, investoritel võimalik valida tulevikus kahe aktsia vahel (Näiteks:rahulikud investorid valivad ET ja agressiivsemad EMT)
  • cross-posted:
    hansapank haibib oma "hommikuses turuülevaates" ETL'i pidevalt üles, aga hind muudkui langeb... Ühise 110 hinnasiht on ka vist hiljutine muutus.
    Kas 100 EEK on languse põhi? kAs tõus on võimalik.
  • to: heisenberg!

    Kahtlen pisut Su väites, kuigi mõte EMT ja ET lahutamine igati meeldiv tundub. Küll aga arvan, et rahulikumad investorid valiksid EMT ja agressiivsemad ET (kuna ei või iial teada, mis seal jälle juhtumas on, tariifid, eriõigused e.t.c.)
  • Männiku suhtes olen skeptiline. Kuigi Eesti Telefoni on kõrvutatud Mataviga (mis pidavat kõva sõna olema), ei jäta ET tugeva tegija muljet.
  • arvan, et see on hea lahendus ETLi jaoks

    to Sven
    oled sa mahti saanud neid seni toimunud lääne 3G oksjoneid mingit pidi analüüsida. Ühe elaniku kohta võttes tulid hinnad näiteks UK ja Saksa oksjonitel väga sarnased vist. Et mis ma tahtsin tegelikult küsida - kas sinu arvates maksti üle või enam-vähem normaalselt? Ise arvan, et raha võetakse enivei klientide käest tagasi ja rikastes riikides riigiisad väga ei põe ka selle pärast, et liiga kallid teenused võivad tootlikkuse kasvu kinni tõmmata (kuigi USAle järgi Euroland nii küll ei jõua). Ida-Euroopas, kus on vaja majandust läänele siva järgi kasvatada, peaks taoliste oksjonite korraldamisega tunduvalt ettevaatlikum olema ja kuulda on et mõnes riigis tehaksegi beaty contest (Poola vist).
  • to alo: Nõus, et Männik on üsna hea lahendus ETLi jaoks. Piisavalt põhjalikult organisatsiooniga tuttav jne. Kuid ilmselt soosib Männik siiski ET-d ja kuidas kujunevad suhtes EMT-ga on päris huvitav.

    3G litsentsid tulid Saksamaal minu mäletamist mööda ligi 2x kallimad elaniku kohta kui UK-s, Saksamaal kujunes hinnaks vist 12 000 eek.
  • Mobiiltelefoni arpuga on asi nutune: aastataguselt 589EEKilt on näitaja langenud 469EEK-ini
  • Ka klientide arvuga on asi nutune, Radiolinja kasv on oluliselt kiirem. Kui numbrid kätte saaks, ilmneks arvatavasti, et EMT omad lähevad Radiolinja juurde üle. Q on küsimärk, neil justkui ka suur juurdekasv, aga need ei ole vist kaugeltki tulusad kliendid.
  • Radjolinjal võib ju viimasel ajal suur klientide juurdekasv olla. Ta jagab ju tasuta vanu tagasitoodud telefone (reklaamiti teadlikult ainult venekeelses pressis). Sai veel tasuta lisavarustust, näiteks hands free, kah. Ainult ühine. Nende arpu on vist 0-lähedane.
  • vandenõu teooria telekomi hinna liikumise kohta on järgmine:

    eesti valitsus peab 30.septembriks panema paika 27% osalusest loobumise ajakava.

    Võimalik strateegiline investor pole praeguses situatsiooni ilmselt eriti kõrgelt nõus telekomi aktsiaid ostma (mis juhtus Leedu Telekomiga)

    Küllap püütakse sobivat hinnataset leida turgu allamüües.
  • heisenberg: tavaliselt töötab see vastupidi: hinnatase lepitakse kabinettides kokku ja turg järgneb sellele.
    Radiolinja arpu küll nullilähedane ei ole. nad ainult ei koori nii jõhkralt kui EMT. Sama raha eest saab rohkem rääkida.
  • Dougal

    kabinetivaikuses sündinud kokkuleppele eelneb veel üks staadium - ostjapoolne aktsiate allamüük (miks teha pakkumine kõrgelt hinnatasemelt),

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon