Optsioonidest... küsimus. - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Optsioonidest... küsimus.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • seoses kauplemismahtude olulise suurenemisega ja erinevate optsioonide lisandumisega (viimati Eesti Ehitus ja OMXT, OMXR, OMXV) on praegune kauplemissüsteem oma aja ära elanud, uus ja palju tõhusam optsioonikauplemise süsteem lähiajal tulemas ...
  • kas uus ja tõhusam (loodetavasti automaatsem) süsteem suudab ka tehingutasudes kokkuhoidu saavutada? Praegused optsiooni teenustasud on üsna laes - puhtalt minu isiklik arvamus.
  • kas vix-i optsioone ei saa realiseerida enne lõpptähtaega?
  • Hm, kahtlen kas neid üldse realiseerida saab, VIX on volatiilsuse indeks, mida järgivat fondi ei ole. Seega ainult rahaline arveldus võimalik.
  • Balti optsioonide listis on veel MNF1L säilinud kuid optsioone muidugi pole. Äkki saaks MNF1L asemele mõne uue alusvara, UKB1L nt?
  • ...selline kysimus.
    Alusvara, ehk siis aktsia hind on langenud...put optsioon...optsiooni turuväärtus sellega aga mönevörra isegi kahanenud?!

    Ja teine asja kylg..kas tähtaja lähendes YLDISELT optsiooni turuväärtus langeb vms?!

    RR
  • rinx, optsiooni väärtus sõltub väga lihtsustatult kolmest põhilisest komponendist: alusvara hind, aeg optsiooni aegumistähtajani ja optsiooni kaubeldav volatiilsus. Muutus ükskõik millises nendest muudab optsiooni väärtust. Rohkem aega on optsiooni väärtust tõstev tegur. Seega ka vastupidi, mida lähemale optsiooni lõpule, seda väiksem on optsiooni hind (ceteris paribus muidugi).

    Võta näiteks ette http://www.ivolatility.com/calc/ ja mängi seal läbi.
  • Jim ..tänud! Ma alles roheline sel teel...:)
  • Tekkis üks võibolla veidi segane küsimus seoses sügaval ITM olevate müügioptsioonide early assignment tõenäousega. Müües sügaval rahas oleva puti võib selle ostja mingi hetk vaadata, et sünteetilise positsiooni (call ja short stock) hoidmine võib olla majanduslikult palju mõistlikum kui puti käes hoidmine (shortimise rahast tulenev intress - sama strike-iga calli väärtus > 0 (lihtsuse mõttes dividendidega ei arvestaks hetkel)). Seega puti ostja exercise'ib oma puti ja ostab calli. Kas sellisel põhjusel early exercise'i tehakse ainult siis, kui puti väätrus üle strike'i on <= 0, või võib see toimuda ka muudel tingimustel?

    Näiteks credit box spreadide puhul võib saadava krediidi tulu olla päris suur suhteliselt siis vajamineva marginiga. Early assignment võib sellise credit box spread positsiooni aga ära rikkuda ja bid/ask spreadi vahe positsiooni sulgemisel viiks tulemuse miinusesse.

    Ehk kui tõenäoline on sügavalt ITM puttide early assignment enne optsioonide aegumistähtaega praktikas (juhul kui alusvaralt ei ole oodata dividende)?
  • veel..
    Kas optsioone tasub reeglina realiseerida vöi myya?

    R:R

    Ps. proovisin realiseerida-Viga:aktsia lyhikeseks myyk ei ole lubatud!

    ?!
  • Enamasti tasub optsioone müüa. Balti optsioonidega võib juhtuda, et väikse likviidsuse tõttu pead kasumis optsioonid realiseerima.

    Veateate kohta nii palju, et arvatavasti proovisid realiseerida mingi balti aktsia puti, kuna balti aktsiatega lühikeseks müük keelatud siis on vajalik, et omaksid alusvara aktsiaid vajalikus koguses.
  • falcon, teemaarendus jäi minu jaoks segaseks, kuid vastuseks su küsimusele sügavalt ITM optsioonide early assigmenti kohta, siis rusikareegel on, et selle tõenäosus läheb suureks siis, kui väljakirjutatud optsiooni ajaväärtus on null või väga väike.
  • Täna selline huvitav seik, löön opsiooni tabeli LHV-s lahti ja mida näen, pakutav müügi hind on kallim kui minu pakutav müügi hind.
    Sai juba arvatud, et ammu sisestatud order on täidetud aga võta näpust ei oldudki sisestatud. Kahju, et ei näe kas selle kallima hinnaga ka mõni tehing tehti.
    PS.order riputati üles peale helistamist. Tünga sain ikka.
  • Lahe jälle probled.

    VIGA SERVERIS / ERROR OCCURRED WHILE PROCESSING REQUEST >
    Päringu töötlemisel tekkis viga. Info vea kohta on saadetud serveri administraatorile.
    Tegemist võib olla ajutise probleemiga - proovi päringut korrata (kasutades browseri refresh funktsiooni).
  • Algaja küsimus Ekspressi optsioonide kohta. Optsioonide lehelt näiteks selline rida:

    20-Jul-07 80 (5.11) EEG7C80 17.54 19.03

    Jõudsin optsioonide kohta enesele preemiate, callide, puttide asja ümmarguselt selgeks teha, aga hetkel ei saa aru miks on näiteks Ekspressi callide preemiad juuli optsioonidele niivõrd kõrged. Süsteem ütleb, et ostes ülalnimetatud calli maksan preemiat 19 EUR selle eest, et 20. juulil osta Ekspress grupi aktsiaid hinnaga 5 EUR. Loogika muidugi ütleb et see on absurdne. Seega peab siin mingi konks olema.

    Milline?
  • TEO12P3 0.52 0.61
    Kas see tähendab, et kui mul on TEO aktsiaid siis ma saan need müüa turule 2,48 eest või saan ma valesti aru?
    see on detsembri kolmene put.
  • Optsioonidest tiba infot, punkt 9 on eriti oluline teadmiseks võtta! :-)
  • jätkame krahhi teemadel :) küsin sellist asja, et kas on mingil põhjusel võimalik et PUT-i ei saa müüa (loe: pole ostjat) kui toimub SUUREM langus turul?
  • wrc666 - teoreetiliselt võimalik. SUURE languse korral läheb put Sügavale rahasse ning käitub nagu aktsia. Sellisel juhul võib ostjate puudus tekkida aga see on vähe tõenäoline. Pigem tekib olukord kus spread on suur ning müümisel puudub mõte. Sellisel juhul tuleks optsioon realiseerida.
  • Mul tekkis küsimus: Kas ma saan müüa Balti optsioone?
    Pole kohta leidnud.
  • Optsiooni-võimaluste kohta leiad infot küll, kui veidigi viitsid siin foorumitest otsida.
  • kas lhv-st saab optsioone ainult otse askist ostes või on lootust ka bid üles pannes optsioone sisse saada?
  • Vastus on: "võtad bidist või askist, sisse saad ikka"
    :)
  • sisse saab ikka, selles pole kahtlust aga kas on üldse mõtet aski üles riputada? ;)
  • Millest tuleb see, et I Volatility optsioonikalkulaatoriga arvutatud praeguse hetke optsiooniväärtus erineb isegi kuni 2.5 korda tegelikust optsiooni väärtusest? Tundus niimoodi, et mida rohkem rahas, seda väiksem on erinevus. Uuurisin nimelt DNDN optsioone. Näiteks may 2009 call strike 15.00 väärtus on kalkulaatoriga arvutatult 1.34, samas kui tegelik hind on bid 0.7 ask 0.73.
  • Millalgi (kaugemas) tulevikus on ju kuuest sisendmuutujast ainult volatiilsus tundmatu suurus (dividendidega ei tule antud juhul arvestada). Käesoleva hetke kohta on aga volatiilsus teada (minu arusaamise järgi). Miks siis I Volatility ei anna optsiooni turuhinda? Kes oskab vastata?

    P.S. Kui vastust ei tule, hakkan kahtlustama vabamüürlaste vandenõud ja Nibiru peatset tulekut:))
  • Ausi
    Sa ilma otsinguta tead, mis on: Gleason score?
  • stocker,
    katsume ikka teemas püsida:)
  • Ausi, põhjalikult antud juhtumisse süvenemata, siis optsiooni hind sõltub "kaubeldavast" ehk oodatavast volatiilsusest jah. Või õigemini, kaubeldavat volatiilsust saad välja arvutada optsiooni turuhinna järgi.

    Mis volatiilsus sul teada on? Ikka implied volatility?

    Arvestada tuleb sellise nähtusega nagu "smile" ehk siis rahast kaugel väljas optsioonide kaubeldav volatiilsus (implied vol) on sageli kõrgem kui raha peal olevate optsioonide vol. Ja mis puudutab rahas sees olevaid asju, siis seal on optsiooni väärtus järjest lähemal intrinsic value'le ja hind volatiilsusest suurt enam ei sõltu (kuna väga suure tõenäosusega lõpeb optsioon rahas).
  • Kas keegi oskab öelda
    Miks on vahest selline imelik case
    alusvara kaupleb 10$ peal
    ja 15 strkega put optsioon maksab nt 0.3/0.4 kui loogiliselt peaks "rahas" olevate optsioondie väärtus olema 5$+
  • finance.yahoo annab hetkel igale strikile kaks calli: ntx MSFT mai 09 strike 13 calle on kaks. MQFEM.X 5.40 ja MQFQM.X 0.18. See teine on küll midagi seninägematut, vähemalt minu jaoks:) Varem pole sellist asja näinud seal lehel. Mingi ajutine häire või Uus Maailmakord?
  • Tundub ajutise häirena. Tundub, et üks neist callidest on hoopis put (puttide tabel allpool on tühi).
  • Lähiajal on USA optsioonikauplemisel tulemas üsna suuri muutusi, nimelt standardiseeritakse optsioonisümbolid ning kõik varasemad sümbolid asendatakse uutega. Hetkel on toimumas üleminekuperiood ning kui tekib küsimusi mõne optsiooni sümboli osas, siis paluks julgelt helistada maaklerite nimbril 6 800 420
    Lisaks lugemist: http://www.theocc.com/initiatives/symbology/default.jsp
  • Optsioonisümbolite muutmise esimene etapp on edukalt lõppenud ning lähiajal on toimumas teine etapp, milles minnakse üle alusvara õigele nimele (näiteks lühend MSQ muutub MSFT ehk sümbolist MSQ100320C00030000 saab MSFT100320C00030000).

    Muudatused toimuvad järgmiselt:

    Alusvara esitäht A-C sümboli muudatus 12.04

    Alusvara esitäht D-I sümboli muudatus 26.04

    Alusvara esitäht J-R sümboli muudatus 10.05

    Alusvara esitäht S-Z sümboli muudatus 17.05

    Seoses muudatustega tühistatakse kõik tühistamiseni optsiooniorderid, mille sümbol muutub. Investeerimiskontol ordereid ei tühistada, küll aga tehakse seda Trader kontodel.

  • Aidake palun genereerida ideid, kuidas oleks võimalik teenida nägemuselt, et instrumendid A ja B liiguvad mõnda aega tugeva korrelatsiooniga ning instrument B seejuures tugevama amplituudiga. Ühesõnaga, kui A kukub, toob see kaasa ka B kukkumise, aga suuremas ulatuses ning tõusul siis sama vastassuunaliselt. Paraku on muidugi vastavalt ka instrumendi B volatility premium-id kõrgemad.

    Annab siin mingi turuneutraalse ja samas ka pikemaks ajaperspektiiviks sobituva optsioonitehnika sellele korrelatsiooninägemusele ja volatiilsuserinevusele tuginedes üles ehitada? Küsimus on optsioonide teemas ainult tinglikult. Ka kõik muude instrumentide baasil ideed on oodatud.
  • Olen küll väga rumal aga...
    minu meelest töötab see idee ainult juhul, kui sul on optsiooni väljakirjutaja ees informatsioonieelis.
    St. sina oled kirjeldatud korrelatsiooni ja võimendusefekti tuvastanud, aga teised mitte.
    Vastasel korral, nagu ütlesid - preemia peaks oodatava võidu efektiivselt ära sööma.
  • PeaLiK
    Aidake palun genereerida ideid, kuidas oleks võimalik teenida nägemuselt, et instrumendid A ja B liiguvad mõnda aega tugeva korrelatsiooniga ning instrument B seejuures tugevama amplituudiga. Ühesõnaga, kui A kukub, toob see kaasa ka B kukkumise, aga suuremas ulatuses ning tõusul siis sama vastassuunaliselt. Paraku on muidugi vastavalt ka instrumendi B volatility premium-id kõrgemad.

    Annab siin mingi turuneutraalse ja samas ka pikemaks ajaperspektiiviks sobituva optsioonitehnika sellele korrelatsiooninägemusele ja volatiilsuserinevusele tuginedes üles ehitada? Küsimus on optsioonide teemas ainult tinglikult. Ka kõik muude instrumentide baasil ideed on oodatud.


    Ainult siis kui instrumentide A ja B liikumiste vahel on time gap.
  • PeaLiK
    Aidake palun genereerida ideid, kuidas oleks võimalik teenida nägemuselt, et instrumendid A ja B liiguvad mõnda aega tugeva korrelatsiooniga ning instrument B seejuures tugevama amplituudiga.


    Ainuke asi, mis kohe meenub, on variance swap kahe alusvara vahel. Niiöelda plain vanilla optsioonidega sa ei saa seda lahendada, kui sa just ei soovi panustada kahe alusvara volatiilsuse spreadile. Sel juhul aga tekib sul terve uus ports probleeme, kuidas lahendada continuous delta hedge, kui alusvarad avanevad gapiga.
  • A-le gammat juurde (ratio) ja calendar spreadi.
  • Mõlemas suunas calendar spreadiga sööb theta decay sul koguaeg profiiti, ei?
  • Vanarahvas räägib, et kui sul on kaks instrumenti olgu nad Alice ja Bellarosa, siis tugevama amplituudiga (antud juhul Bella) intrumendile pead sa ütlema, et Alice kukub radarilt maha kohe, kuid tegelikult kui kukub Alice kukub ka Bella.
    Kui instrument Alice on madala ajaväärtusega ja Bella kõrgega, siis mingil juhul ei tohi öelda instrument Alice`le et eksisteerib väga kõrge volatiilsuspreemiaga sõiduvahendeid. Maksad ja nutad, muidu lendab instrument A rahustuspreemia hind lakke ja margin call :( kellad jäävad seisma.
    See on vana rahvatarkus.

    Mida vähem instrumente, seda kontsentreeritum bet.
  • MrDAX
    Mõlemas suunas calendar spreadiga sööb theta decay sul koguaeg profiiti, ei?


    1:1 theta decay hakkab strike juures kohe sinu kasuks tööle, eriti kui B imp.vol on suurem, ja seda ka mõlemas suunas. See paar aga vist ei püsi hästi paigal, ma pakun.
    Ma ehitaks mingi OTM asja, eriti kui on teada et B kasvatab imp.voli ühes suunas suhteliselt rohkem.
  • Jah, aga see ei lahenda ju tegelikult underlying probleemi. Ma pakuks endiselt variance swapi :)
  • Pole tähele pannud uudist foorumis, aga märkamatult on lisaks suht uutele nädala optsioonidele juurde lisandunud ka kolmapäevased, varsti pole ilmselt kaugel aeg, kus iga päev optsioonid aeguvad :D
  • pahurik
    Pole tähele pannud uudist foorumis, aga märkamatult on lisaks suht uutele nädala optsioonidele juurde lisandunud ka kolmapäevased, varsti pole ilmselt kaugel aeg, kus iga päev optsioonid aeguvad :D


    Ma ootan pikkisilmi ennelõunaseid...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon