Trigon otsib paha poisi staatust - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Trigon otsib paha poisi staatust

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Trigon andis täna neutraalse soovituse NORMA-le ja varem MERKO-le.
    Trigon ei hinnanud minevikus eriti kõrgelt ka EYP väljavaateid. Ometi tehti EYP-le investoritele 40% turuhinnast kõrgemalt ülevõtmispakkumine.

    NORMA ja MERKO võivad olla fundamentaalses mõttes õigesti hinnatud, kuid arvestades, et mõlemad aktsiad on ülevõtmise suhtes atraktiivsed, võivad Trigoni soovitused investoreid segadusse ajada.
  • Minu jaoks on naljakas see, et näiteks Harju Elektris pole nad oma kiidetud põhimõttekindlust rakendatud. Nende resarch tuli välja kunagi suvel ja HELEK-i target oli 52 EEK. Sellest ajast on PKC aktsia, mis moodustab enamuse HELEK-i aktsia väärtusest, kukkunud 15%. Mitte mingit muutust targetis või OUTPERFORM ratingus!
  • Vabandan! 14.08. on siiski see downgrade juba tehtud - jäi kuidagi kahe silma vahele.
  • Segadusel on põhjendus. Trigoni ja tema klientide portfelli ilmselt vajatakse neid aktsiaid, kuid võimalusel madalamalt tasemelt.
  • Vastuseks:

    1. 12 Aprillil 2000 andsime Ühispangale "Outperform" reitingu viidates SEB'i poolse väljaostu võimalusele ja fundamentaalselt atraktiivsele hinnale. Hinnasiht oli 38 ja seda ning ostusoovitust säilitasime me SEB pakkumiseni. Meie "kriitiline" suhtumine Ühispanka väljendus realistlikes kasumiprognoosides.

    2. Helek'i downgrade'isime seoses PKC hinna langusega 14 Augustil 2000.
  • Vabandan, Ühispanga hinnasiht oli siiski EEK 35.
  • 22.veebruar arvab Trigon, et Hansapanga börsilt äratoomise hind on 200EEK,

    täna loeme, et Trigon on tõstnud HP hinnasihi 190-le EEK-le

    200EEK pealt 190EEK-ile peale tõstmine meenutab

    mulle episoodi "Svejki'st", seal on juttu teooriast mille kohaselt maakera sees on veel üks maakera, mis on palju suurem kui välimine maakera
  • Sai väheke (d)efektne võrdlus kuna
    majandustulemustel põhinev hinnasiht oli Trigonil siiamaani siiski 180krooni tasemel, seega tõus 180kroonilt>190kroonini

  • Trigoni võtmeisikud teatasid peale fondiäri väljaostupakkumise tagasilükkamist ettevõttest lahkumisest
    Nüüd, kui võtmeisikud on terve meeskonnana firmast lahkunud, võib oletada, et ka fondide juhtimisel ei jää kõik samaks.
    On huvitav jälgida, kas firmasse jäävad töötajad on suutelised fondide juhtimist sama võimekalt jätkama?

    Trigoni fondidejuhtimise meeskond (veel vanas koosseisus)
  • Möödunud aastal läksid mitmed SEB EYP investeerimisgurud SUPREMAsse. Niiet tööjõu siirded on aktuaalsed ka kõrgematel tasemetel.
  • Trigoni fondiäri on olnud omapärane selle poolest, et ei ole püüeldud ülemäärase diversifitseerimise e. "munade erinevatesse korvidesse laialijaotamise" poole, vaid pigem on püütud hoida "kvaliteetsed munad ühes kindlas korvis" ja neil pidev pilk peal.
  • Igakord, kui ma vaatan seda Graafik´u pilti, siis meenuvad mulle EÕM aegsed piiraka rühmapildid. Graafik on see nii?
  • olen õem-is käinud küll (1982),
    aga see on hiiu kaluri plastmassnokaga õhukesest riidest müts ;)
  • Tänud. Lõbus pilt sellegipoolest :)
  • Mütse jagati aktsionäride üldkoosolekul?
  • Kristel on teinud Trigoni fondidega väga head tööd (noh, õnne on ka kindlasti olnud). Turundus on neil olnud ka suurepärane - sama tuntud kui Trigoni kaubamärk, on ka Kristeli nimi Ida-Euroopasse investeerimise valdkonnas. Täitsa huvitav, kas nüüd mingi arvestatav osa fondiinvestoritest liigub lahkunud töötajatega n.ö. kaasa või jääb mass paigale.
  • Ütleme nii, et kõik muudatused finants ja investeerimismaastikul on teretulnud. Ka pangad peaksid snitti võtma trendidest.
    Kui Eestis säästetakse naeruväärselt vähe ning investeerimisest ei tea noored, keskaeliased nö "tavakodanikud" midagi, siis mujal skandinaaviamaades on pankades kõigil isiklik tegelinski, kes räägib sulle su võimalustest ning kes räägib investeerimisvalikutest jne.
    Seda ka väikeste summade juures.

    Muidugi Ouna Ants'ul õigus Trigoni turunduse suhtes. Joakim ise on üks suur "bränd" juba mida paljud püüda tahavad. Pidev figureerimine meedias üsnagi mõistlike kommentaaridega toob kogu ettevõttele positiivset kaja.

    Samas Kristel & Co võiks edasi liikuda ikka ühes.
  • Seletaks keegi ära, mis seal pool miljardit maksab? Ostetakse ju fondivalitsejat üle. Ja see ei maksa ju nii palju. Maksab 5-7 aasta EBITDA ehk sel juhul peaks fondivalitseja aastas 100 milli kokku küveldama.
    Ning lihtsalt huvi pärast, kust see pool miljardit võetud oleks või kes oleks sellise summa laenanud?

    Mul on selline tunne et ÄP ajab segamini fondivalitseja ja fondi enda?
  • "Ütleme nii, et kõik muudatused finants ja investeerimismaastikul on teretulnud"

    No tere talv! Mis siin selles jamas teretulnut on? Trigon on läbi LHV end promonod kogu aeg, ma panin siis ka mingi kopika kuhugi Trigoni hallatavasse kohta. Nüüd peab vist cash-out tegema, ilusti teenis, aga Trigonis on korralagedus ja kommunistlik hädaoht - mina küll ei julge oma isiklikku raha jätta sellise firma hallata, kuskohast inimesed lahkuvad suurte kiirustega ja hulgakaupa!
  • hannesve
    Trigoni fondihaldus on ilmselt olnud edulugu nii Trigonile kui ka fondihoiustajatele viimastel aastatel. Eeldades, et fondifirma pole dividende maksnud peaks seal olema päris palju raha kogunud, nii et tehinguhind 0,5 mrd oleks sel juhul võimalik fondifirma oma rahaga osaliselt finantseerida.

    Trigoni ja Oma Ehitaja/YIT juhtumid näitavad missuguseid riske on olemas firmades kus personaal on mitte-väljavahetatav. Börsil võiks eelkõige Eesti Ehituses ja Merko Ehituses olla samasuguseid riske.
  • stefan, äkki selgitad neid mõttekäike veidi?

    fondifirma peaks finantseerima töötajate buy-out projekti?
    miks just ehitusfirmades on "asendamatud inimesed" tööl?
  • to: Sir Erki

    Noh, pigem on see lahkuv seltskond seal bränd (positiivses mõttes). Helenius on selles mõttes bränd (vähemalt minu jaoks), et tema kätte/juurde/käeulatusse oma raha ei viiks. See on täiesti müstiline, kui palju on ühel mehel tekkinud persetäis goodwilli lihtsalt selle pärast, et ta välismaalane on. Ilmselt on see tema poolt olnud osaliselt teadlik mainekujundus, et ta on suutnud endast positiivse kuvandi luua. Huvitaval kombel pole teda kohalikus pressis eriti ka koinitud, jällegi ilmselt see aupaklikkus välismaalase suhtes.

    Ei tasu unustada, kuidas Helenius ise endale jalad alla sai. Huvitav, kas siis, kui Helenius Hansa Investmentsist poolt välja tahtis osta, siis vana hansagrupp ka naerupahvakuid kuuldavale lasi? Vast mitte. Selles mõttes suhteliselt üleolev reaktsioon ka tema poolt sellele täiesti legit pakkumisele oma töötajate poolt. See on ilmselt järjekordne samm selleks, et näidata, et tal pohhui.
  • opex
    -Me ei tea missugust bilanssi oleks ostetud.
    -Vastuküsimus: Miks mõned Norma töötajad ei lahku, ja hakkavad turvavöid oma firmas tootma?

    Tulevikku vaadates oleks tervitav kui Trigoni endine meeskond hakkaks konktureerima pensionifonditurul. Praegune konkurents tundub nõrk arvestades aina kasvavaid summasid sel turul.
  • paar lapsinvestorit on kotkaks läinud
    vahest tuleb verevahetus vaid kasuks
  • stefan, minu arvates on lähimineviku eestis väga suur osa majandusest olnud seotud ehitusega. neid inimesi kes on "arenenud" koos buumiga on päris suur hulk, seega saavad merko ja EEE omanikud vähemalt palgaga leida uue tiimi kui praegune peaks lahkuma. aga suure osa võtmetegelaste lahkumine lööb muidugi firmat valusalt. igal alal.
  • Suffiks nõustun sinuga, kuid ära arva, et paljud lihtinimesed teavad, kes seal Trigoni taga otseselt oli. Helenius muidugi ilma koinimiseta läbi saanud ja nõustsun ka üleoleva suhtumise osas, sellest hoolimata on turupositsioon ja nimi väga tugevaks läinud.

    Samas kui võtmetegelased lahkuvad, siis see kahtlemata hea ei ole. Stefanil oli hea point. Mis oli minu teretatava jutu point oli see, et loodan, et nad ei lahku välismaistele radadele vaid jäävad Eestisse ning tuleb midagi uut ja huvitavat.

    Suur osa võtmetöötajate lahkumine ehituses tähendab lihtsalt seda, et varsti on uus firma püsti, kes alustab madalalt aga saab kiire tõusu osaliseks, know how ja ajalugu.
  • stefan

    Merko on pigem kasvulava ning ma ei näe seal töötajate liikumisega väga suuri riske. Merko peamine väärtus on tema bränd.

    Trigon on töötajate arvu poolest väikefirma ning kogu tema väärtus seises inimeste ajude vahel ning kui mõelda Trigoni peale, siis tuleb kohe päehe Hr Reisenbuk, mitte Helenius.

    Ja ükski mõistlik omanik ei tohiks firmat üles ehitada sellistele inimestele, kes trammi alla jäädes firma kollapsini viivad. Trigonis on muidugi mitu sammast, millel edasi püsida.
  • wise
    Äkki on EE parem näide kui Merko. Samas kuulsin Jaano Vink investeerimispäeval paar nädalat tagasi, ja mitte ainult andis ta väga head muljet üldiselt, vaid rõhutas ka just töötajate motiveerimise olulisust. Nii et sellega kindlasti tegeldakse, aga ikkagi peaks tavainvestor aru saama, mida on kergem omada/kontrollida, ja mida raskem. Brändide omandamine on paljudele investoritele populaarne, just sellepärast et bränd firmast põgeneda ei saa. Pikemaajaliselt võib aga muidugi ka bränd hävida. Nii et väga pikaajaliselt sõltub kõik ajudest ja mitte midagi finantskapitalist. Sellepärast kahtlen ma analoogselt naftariikide võimaluses säilitada oma rikkust, pärast naftaeksportide vähenemist. Trigoni puhul on praegu ilmselt oluline säilitada brändi väärtust. Minusugune börsipessimist näeksin praegu aga risk, et Idaeuroopa börsid (ja Trigoni fondid) kukuvad 2007, ja siis Trigonil risk, et fondihoiustajad kuidagi seda seostavad töötajate lahkumisega.
  • Investeerimispanga Trigon Capital varahaldusosakonna endised võtmetöötajad omandavad enamusosaluse varahaldusettevõttes Avaron Asset Management ning toovad turule Kesk- ja Ida-Euroopa regiooni investeerivad aktsia- ja kinnisvarafondid.

    Kivinurm-Priisalm ütles, et endised Trigoni võtmetöötajad otsustasid liituda Avaroniga, sest Avaronis saavad neist ettevõtte aktsionärid, mis võimaldab tagada meeskonna pikaajalise pühendumise ning luua usalduslikud kliendisuhted. Uues varahaldusfirmas saavad partnerid keskenduda oma põhiäri agressiivsele kasvatamisele ning pühenduda ettevõtte pikaajalisele arendamisele, lisas ta.

    ...

  • Trigoni fondiinvesteeringutega on seis tõesti keerulisem kui algul arvata võis. Tuttavatest tegijatest on Trigonisse jäänud vaid Mehis Raud (huvitav, miks tema äraminejatega ei liitunud?).
    Mis oleksid need argumendid, mis sunniksid Trigoni fondide paarikümmet suurosanikku, kes omavad enamuse fondide mahust, jääma lootma uuele meeskonnale (mida nagu polegi eriti)?
    Ise kaldun arvama, et märkimisväärne osa nendest võiks siiski kaasa liikuda seni edu toonud meeskonnaga.
  • See avaron.ee on küll vist lähipäevil üles löödud, siis kui meeskond minema otsustas minna! neti.ee, google.com mitte miski seda ei kajastanud esimese 20se otsingu seas! :)
  • Loogiline, et kohe saab kuuma uudist ja senist head nime rakendada... ka täiesti uues ja värskes ettevõttes!
    IT-mehed võivad uurida, mis päeval avaroni sait tekkis ;))
  • To: rakuc

    Domain Name: AVARONCAPITAL.COM
    Created on: 19-Nov-06

    Registrant:
    Avaron Capital OU
    Kunnapuu 57/1
    Tallinn, 12011
    Estonia

  • Tundub võrdlemisi kindel, et Kristel&Co on planeerinud Trigonist lahkulöömist juba eelmise aasta sügisest.
    On ju loogiline, et sedasorti äraminek ei toimu hetkelise ajusähvatuse ajendil. Ning justkui sooja pesana on Avaron juba bäkapina
    taustal ootamas asjade käiku.
    Oman mõningaid Trigoni fonde, kuid müüa neid veel ei kavatse. Olen äraootaval seisukohal. Eelkõige tahaksin näha, kui hästi Joakim täidab tühjaks jäänud kohad ning ühtlasi jään ootama Avaroni lennukaid etteasteid, mis tõestavad uue tegija võimekust.
  • storm tänud!

    Samas salvestatud ajalugu kodulehel ei paista olevat - ei 'com' ega 'ee' lõpulist.

  • Kas see lahkumine puudutab kuidagi ka Viisnurga arendusprojekti ja selleks sõlmitud lepingut?
  • LHV võiks kiiresti lollikindla juhendi koostada, kuidas neid fondiosakuid märkida saab! Sry, et tundub algajate foorumisse sobiva postitusena.
  • Viimases Saldos huvitav lõik: Kui Saldo uuris, kas Trigonist lahkumine mõlkus juuba ammu mõtteis, vastas Kivinurm-Priisalm, et pakkumine osta Trigoni fondide äriliin välja 540 miljoni krooni ees ei teki üleöö ega emotsioonide ajel. Ta ei lahkunud Trighonist üksi. Koos temaga läks firmast ära kaheksa inimest. Alguses nii suurt inimeste äraminekut reklaamida ei tahetud. Nüüd juba võib. Praegu on nad aktsionärid ettevõttes nimega Avaron Capital. Paneb mõtlema, et kui palju ja kes üldse Trigonisse jäid. Mis puutub Trigoni varahalduse segmenti, siis sellest võib ainult hea mälestus järele jääda kui suur osa meeksonnast lahkub.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon