Farmaatsiatehase pankrott - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Farmaatsiatehase pankrott

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Öeldakse, et kes vana asja meelde tuletab, sellel silm peast välja. Aga siiski, kuna mõned foorumi liikmed olid huvitatud farmasse investeerimisest.
    Vastavalt sotsiaalministri käskirjale peab Farmaatsiatehase tootmine alates juulist 2001. vastama GMP (Good Manufacturing Practice)standardile, vastasel juhul peab tehase tehase kinni panema. Selleks, et GMP vastata, vajaks tehas ca 20 mio EEK'u investeeringuid, mida tal ei ole aga kusagilt võtta.
  • objection: GMP standardid ja eurodirektiivid FARMA laadsele ettevõttele on tavaliselt väga üldsõnalised ning ei sea mingeid eriti karme eeskirju sellele, kuidas tootmine peab olema korraldatud. usutavasti suudab FARMA neid triviaalseid nõudeid ka täita ilma selle 20M'ta. nõuded tootmisele paneb paika hoopis see, kes toodangut põhiosas ostab. kui miski tõsisem ettekirjutus tuleks FARMA'le hoopis Grindeks'i poolt lõpeks asi Eesti tehase sulgemisega vist jah.

    PS. GMP'sid peavad järgima ka toiduainetööstused, mis on kindlasti hullemas seisus...
  • Paistab, et keegi on õige aktsia ostuaja maha maganud ja nüüd kisub silmad peast. Parem üritab müüjaid turule tuua, et siis osta saaks.

    20 mln krooni hankimisest on juba juttu olnud, väidetavalt sellega tegeldakse. Teiseks ei ole GMP saamine sugugi võimatu, Grindeks sai selle ise augustis. Kolmandaks ei hakata ühtegi ettevõtet loodetavasti sulgema kui selleks lausa karjuvat vajadust pole. Eesti tööpuudus on niigi kõrge. Ajapikendus on ka üks variant. Pankrotist on asi igal juhul kaugel. Vene kriis oli ikka märksa raskem katsumus.

    Igal investoril on muidugi õigus oma arvamusele, iseasi kas see on ratsionaalne ja mõistuspärane.
  • Kaaskodanikud...
    kuidas siis nii karmilt/...../ iseasi kas see on ratsionaalne ja mõistuspärane/..../

    Tõsiselt rääkides, ei kavatse Farmat osta- vaadake bilanssi.

    Farma bilansimaht oli 30.06.2000 seisuga 96 miljonit krooni, omakapital 16 miljonit krooni. Kas keegi pakuks välja kuidas ettevõte suudab investeerida vajalikud 20 miljonit krooni tehase rekonstrueerimisse. Kas mõni investor on silmapiiril ? Westmees-äkki soovid anda laenu...

    GMP hankimiseks peab Farma rekonstrueerima katlamaja, liinid ja laod. See tõesti ei ole võimatu, nõuab vaid natuke raha- näiteks 20 milj. krooni.

    /...../Teiseks ei ole GMP saamine sugugi võimatu, Grindeks sai selle ise augustis /..../
    Grindex ei saanud GMP- seoses oma allhanketöödega Johnson&Johnsonile sai ta õiguse eksportida Grindexis pakendatud tablette Suurbritanniasse, seda serveeritakse vaid kui GMP-d.

    /.../Kolmandaks ei hakata ühtegi ettevõtet loodetavasti sulgema kui selleks lausa karjuvat vajadust pole/...../
    milline on Sinu arusaamine karjuvast vajadusest, kui mittesanitaarne tootmine seda ei ole, siis mis veel.

    /.../ Ajapikendus on üks variant/.../. Miks teised kohalikud ravimitootjad siis pidid need investeeringud tegema. Mille poolest Farmaatsiatehas on parem kui teised. Kui ta ei suutnud neid investeeringuid teha 1.5 aasta jooksul, siis miks peaks ta suutma nüüd.

    PS. GMP on spetsiifiliselt ravimitööstusele laienev standard.
    Asjassepuutuv sotsiaalministri käskiri on toodud allpooltoodud lingil:

    http://trip.rk.ee/cgi-bin/thw?${BASE}=akt&${OOHTML}=rtd&TO=5&TA=1999&AN=2363
  • Nii pikk analüüs ja tõsine väidete ümberlükkamine. Tõepoolest! Kus olid minu silmad enne? Loomulikult lõpetab tootmise, loomulikult läheb pankrotti. Elu näitab, et alati tuleb valmis olla halvimaks ja enamast ka nii läheb. Loodetavasti on homme aktsial müügipool üleval ja aktsia saab üle oma madala likviidsuse probleemist.
  • Westmees, su iroonia on siinkohal üsna ülearune, praegu on marko kord muiata :)
  • teema arendus kipub väga pamfletilikuks.
    Väide, et Farmaatsiatehas läheb pankrotti oli mõnevõrra publitsistlik- lihtsalt pealkiri peab müüma.

    Nende investeeringute tegematajätmine ei võimalda tehasel toota ca 60 % oma praegusest käibest moodustavaid steriilselt pakkimist nõudvaid ravimeid. Tõenäoliselt suudab ta edasi vegeteerida ka selle 40 % tootmise puhul (kuni 2001.a. suveni). Arvestades raha, mis Optiva on sinna pumbanud ei tasu oodata, et aasta pärast pankrott välja kuulutatakse.

    Tõenäoliselt näeme, analoogselt PCT, mingit tralli ja pidevat restruktureerimist jms. sibimist mille tulemuseks on sarnane moodustis nagu XXL tänaseks.

    Kui keegi suudab mulle välja joonistada selle skeemi, kuidas Farma aktsionäride väärtust plaanib suurendada, siis ma ootan seda.
    Kindluse mõttes kordan oma küsimuse üle- (westmees), miks Sa arvad, et Tallinna Farmaatsiatehase aktsiale tuleks anda kas hinnang hoia või osta ?
  • to marko1:
    ehk selgitaksid mõnigaid momente oma väidetest.
    1. nimeta teisi eesti ravimitootjaid
    2. kus on nimetatud investeeringuvajadust 20M GMP-ks?
    3. mis on steriilne pakkimine 60% ulatuses farma toodangust ja mis võiks olla 40% mittesteriilne?
    4. millist raha pumpas optiva farmasse?

    adekvaatsete vastuste puudumisel tunduvad su arutlused pehmed olevat
  • Viimane väide Optiva rahapumpamise kohta on eriti huvitav.
    Huvitav kas Marko1 on A. K., kes pärast Farmast lahkumist lastele muinasjutte hakkas kirjutama?
  • Miks ma soovitan kõneksolevat aktsiat hoida või osta? Kahtlemata sisaldub minu seisukohas parasjagu optimismi ja heauskset lootust, kuid millise aktsia hinna prognoosis seda ei sisaldu.

    Väidan, et sellel ettevõttel on ajalooliselt väljakujunenud teatud keskmine tootmismaht, mille ümber tegelik tootmismaht vastavalt olukorrale tiirleb (nagu SKP ümber potents. SKP moodustab Gapi). Niisiis teatud tootmismaht, mis ei sõltu omakapitali hetkesuurusest. Seni on sellelt mahult õnnestunud keskeltläbi marginaali teenida, sõltumata omakapitali suurusest. Võib väita, et ettevõtte väärtus on seotud peale omakapitali suuruse ka tootmismahu ehk käibega. Kui omakapital on ka ajutiselt väike, hakkab hinna kujunemist mõjutama üha enam tegevusmaht. Tegevusmahud on võrreldavad 1997. aastaga (hetkel veidi üle poole sellest). Läbi tegevusmahtude on aktsia praegune hind seotud kunagise hinnatasemega, mis oli kõvasti kõrgem (27 korda praegusest kui arvestada kontraspilitiga). Muide, kas aktsia hind on ökonomeetria mõistetes statsionaarne või mittestatsionaarne aegrida? Vaatamata nõrgale omakapitalile on käesoleva aasta kasumiprognoosid vastavad pigem tootmismahule kui omakapitali suurusele.

    Väidan, et aktsia on tugevalt alahinnatud ja kui on lootust kasumit teenida ja omakapital taastada, on aktsial potentsiaal tõusta minevikutasemetele. Muide, kasutatakse aktsia väärtuse leidmiseks aktsia optsionaalse väärtuse leidmist. Ka negatiivse omakapitaliga ettevõtte aktsia hind võib olla üle nulli, tulenevalt eksisteerivast võimalusest, et ta hakkab kasumit teenima.

    Minu meelest on põhjust väita, et nimetatud ettevõte on raskest seisust väljumas. USA turul võib ettevõte, mis kahjumit vähendab näha oma aktsia hinda tõusmas neli-viis korda. Farma on kasumis ja makromajanduslik keskkond tulevikuks näib samuti hea.

    Suure väärtuskasvu saavutamiseks on aktsiate odava hinnaga ostmine üks parimaid meetodeid. Riskiga on seotud ükskõik millise aktsia ostmine.
  • Ettevõtte võrdlus XXL-ga on ääretult pahatahtlik ja sobimatu, kuna XXLl näivad puuduvat kasumiteenimiseks vajalikud konglomeraadid. Farmal on XXL-ga võrreldes korralik rahavoog ja mis kõige tähtsam - kasum.
  • Teiste ravimitootjatena kellele laienevad sotsiaalministri käskirja nõuded:
    1.Nycomed;
    2.Glaxo-Wellcome;
    3.Vagos.
    Kõik need tegijad pakendavad ravimeid Eestis ja peavad seeläbi vastama antud käskkirjale.

    Investeeringute maht koosneb järgmistest numbritest:
    investeeringud salvitootmise liini lõpu osa rekonstrueerimiseks 4 miljonit krooni- ehitustööd;
    investeeringud uute tootmisseadmetesse ca 10..12 miljonit krooni (keetmiskatlad);
    uue veesüsteemi ehitamine salvitootmisesse ca 4 miljonit krooni;
    lisaks on vajadus rekonstrueerida ka katlamaja, mis tuleks viia üle gaasiküttele see maksab ca 6 miljonit krooni.
    See summa jooksis juba 25 miljoni tuuri, katlamaja rekonstrueerimisega võib siiski mõne aja oodata.
    Tehase hinnangul on investeeringute maht kogu tootmise viimiseks aktsepteeritavale tasemele ca 60 miljonit krooni. Praegune 20 miljonit krooni tagab vaid tootmise püsimise. Spetsiifilsemaks ma enam ei lähe, see ei ole ehitusalane foorum.

    Raha kantimine Optivast. Optiva on Arialsi omanik, Arials on Grindexi omanik, Grindex on Tallinna Farmaatsiatehase omanik. See on omandisuhe. 31.12.1999. seisuga oli bilansis üleval pangalenusid 38miljonit krooni, millele lisandus kohustusi emaettevõtte ees 28 miljonit krooni. Kokku seega Optivaga seotud kohustusi 58 miljonit krooni. Viimase aasta jooksul pole siin olulisi muutusi toimunud. Kuigi selline kahe ettevõtte (Grindexi ja Optiva panga) kohustuste liitmine on mõnevõrra meelevaldne on see praeguses kontekstis täiesti kohane.
    Lisaks tasuks küsida milleks on kasutatud pangalaenu ja mida on finantseeritud emaettevõttelt saadud laenuga- kas müüki emaettevõttele või midagi muud.

    Kui eemaldada kogu vaht selle ettevõtte ümbert siis hetkel on tegu 1970.ndate aastate tehnoloogiat ja sisseseadet kasutava täittapu salvi tootva vabrikuga, mida on rämedalt pappist tühjaks pumbatud ja kohustusi täis pumbatud. Täpselt nagu XXL.
    westmees, arvan, et Sa oled optimist ja normaalse mõttemaailmaga inimene ning seetõttu eeldad, et enamus inimesi on ausad ja korralikud. Sellest lähtuvalt arvad, et see mis Farmas toimub on rekonstrueerimine ja toomise täiustamine, et liikuda edasi uutele turgudele. See ei ole kahjuks nii.
  • täpsustaks marko1 poolt esitatut:
    1. Glaxo & Nycomed pole eesti ravimitootjad, mõlemad omavad siin pakendamiseks tsehhe(tehaseid?)
    Vagos on kohalik pakendaja. Enamasti on sarnase "tootmise" tarbeks vajalik paar tütarlast valgetes kitlites jaendamaks tablette purkidesse ning kleepimaks viimastele silte. Kasutatavad seadmed on paremal juhul mingi jaendamis agregaat ja kleepimis masin. Sellest tulenevalt oleks kohatu võrrelda farmat eelnimetatutega. Sotsiaalministri käskirja nõuded kehtivad muidugi kõigi kohta.

    2. GMP - see vidin ei eelda otseselt mingeid investeeringuid. Juhul, kui vaatad seda dokumenti, siis on jutt mingist kindlast garanteeritud kvaliteedist ja selle tagamisest. Oma olemuselt üsna sarnane farmal olemasoleva ISO9002-ga, lühidalt farma kirjeldab/kehtestab protsessi ja järgib seda. Igasugused momendil tehtavad investeeringud parandavad aga ainult farma (kasumi)tootlikust tulevastes perioodides.

    Kuuldavasti on nad "salvitootmise liini lõpu osa" rekonstrueerimise lõpetanud.

    Hinnangus, et tegu on "1970.ndate aastate tehnoloogiat ja sisseseadet kasutava täittapu salvi tootva vabrikuga" kõlaks aga nagu kibestumus, kas ostsid farma osakuid '97 suvel.

  • marko1 teksti lugedes peab jääma mulje, et ettevõttes toimub edasi raha kantimine. Üldse nii karmid süüdistused vajaksid ehk paremaid põhjendusi miks on põhjust nii arvata. Kus jookseb piir reaalsuse ja visiooni vahel.
  • Westmees, arx- te olete külma kõhuga tüübid. Isegi ei viitsi minu väidete üle diskuteerima hakata.

    Soovitan Teile lisaks Farmasse investeerimisele ka muid ekstreemspordi alasid- näiteks langevarjuhüpped, sööstlaskumine, Vene rulett jms.
    Erinevus on vast selles, et nende spordialadega on võimalus pääseda terve nahaga, farmasse investeerijal aga mitte.
  • Marko1 puhul on märgata, et ta varjab midagi.
    Spekuleerime. Marko1 on farmaga hästi kursis (näiteks farama pearaamatupidaja või keegi muu tipp juhtkonnast on lähedane tuttav)ja teab, et raha kanditakse välja ja ettevõtte lõpp on paratamatu ning soovitab kaasatundvalt aktsiatest loobuda.
    Teisest küljest ootab Marko1 sihilikult aktsiatest loobujaid, et ise positsioon võtta, sest tal võib olla infi aktsiate peatsest kokkuostust.
    Võta nüüd kinni...
  • to marko1
    kui Sul on infot selle kohta, mida tehti Optivast erinevaid kanaleid pidi saadud rahaga elik kuhu see pumbati, siis ehk jagad seda. Sinu ülimalt mustades värvides kirjutist lugedes tekkis mul veel küsimus, miks peaks Farma n y y d pankrotti minema ja mitte varem. Mingi sotsiaalministri käskkiri mingi segase sisuga standardist pole eriti usutav põhjus...

    teata raiskamisest Farmas ja Optivas ning Sampo on Sulle tänulik. ja maksumaksja kah ;-)
  • Marko1 on tubli. Ka mina teeksin samamoodi kõik endast oleneva, et keegigi mõned tuhanded tükid maha müüks, et ise samal ajal positsioon sisse võtta. Taipasin seda juba esimese Marko1 sõnavõtu ajal.
    ja õigesti teeb! Kuidas Sa muidu alla 25 krooniga kätte saad!
  • Huvitav on see kuidas Farmaatsiatehasel on välja kujunenud täielik fan-club. Kui keegi midagi kritiseerivat mainib siis paiskub valla fan-club'i pahameeletorm ja süüdistused a la "Marko1-tahab-ise-odavalt-osta".

    Minu jaoks ainult üks loogiline seletus: fan-club="Farmat üles pushivad pisi-aktsionärid" + "Farma töötajad"
  • Toetan Markot ja soovin talle pikka meelt.
    Ega spekulatsioonidele oma isiku teemal polegi vaja vastata, näiteks pole LHV foorumi jaoks erilist vahet, kas A.K. kirjutab muinasjutte või romaane.
  • Aga selle foorumi pealkiri on farma-sisuliste kirjutiste jaoks isegi pisut parem!
  • Palun selgitada seda miinust, kas jälle mingi varem kokkulepitud tehing? Kogus aint 100 tk. Samas on ka ost 2,72 EUR , müük 3,00 EUR, mis toimub!?
  • Äripäeva kommentaar: "Tallinna Farmaatsiatehase aktsia hind kukkus täna 21,16 protsenti, 42,56 kroonile (2,72 eurole). Suureks kukkumiseks piisas tehingust saja Farmaatsiatehase aktsiga, mille käibeks 4255,9 krooni."
    Kuidas siis saab kukkuda nii palju kui alla 15% päevas langeda ei saa. Ma saan aru, et mina loll olen aga et Äripäevas nii kirjutatakse?
  • Tehing on tehtud ja asi õige. See oli sellel hetkel ka ainuke ostuorder - 300 hinnaga 2.72
  • From > MENACE > tedmised nõrgad ) kui eile pole tehingud siis tekkib selline situatsioon!
    Vat siis milline lops!

    Tänan, kuid panen selle kõrva taha!
  • siit küsimus. Kui pole olnud tehinguid mõnda aega, kas aktsiahind võib siis muutuda ükskõik kui palju? 30%, 50% või isegi 70%? Või on seal ka mingi piirang ikkagi?
  • See, et asi õige, jõudis kohale. Nüüd aga küsimus = Kas langusel on ka alust? Sooviks mingit infot, mis hinda alandab. Olen küll laisk, mis siis aga kellelgi on kindlasti juba põhjus teada!
  • Võrdlushind, mille suhtes see 15% limiit kehtib on üldjuhul viimane sulgemishind. Juhul kui eelmisel päeval tehinguid ei olnud, siis varasema päeva sulgemishind. Kui aga mõnel päeval on aktsia sulgemise hetke bid või ask viimasest sulgemishinnast vastavalt kas kõrgemal või madalamal, siis saab võrdlushinnaks hoopis see.
  • CharlieF
    Ilmselt nii on jah.Nägin ise kui üks päev,oli see vist jaanuaris,Alytus Tekstil-i aktsia tõusis päevasiseselt ligi 100%.See on küll offtopic kommentaar,kuid püüdsin vastata küsimusele.
  • Tänan selgituste eest, kuna täna jälle -19,12% aga siiski millest selline käitumine tingitud kui Grindeksit just soovitatakse?
  • Kas keegi oskab kommenteerida vabalangemist?
  • Kas võib mõni firma ka lihtsalt börsilt "välja kukkuda" kui sellega mingit kauplemist ei toimu?
    Praegu ost 100tk 1,91 müük 100tk 2,57 on ainsad orderid, vahe ülisuur ning hind pole pea kuu aega kummalegi poole liikunud.
  • Suht oodatud tulemused. Või siis grammi võrra paremad:)
  • Parandan, tunduvalt oodatust paremad tulemused. Uimane kuidagi täna, ei pannud tähele, et aruandes tulbad pisut harjumuspärasest erinevalt järjestatud.
  • "Põhiaktsionär on esitanud Tallinna Farmaatsiatehase AS juhatajale
    taotluse üldkoosoleku kokkukutsumiseks vähemusaktsionäridele
    kuuluvate aktsiate ülevõtmise otsustamiseks. Vähemusaktsionäridele
    makstava hüvitise suurus on 80 krooni ühe aktsia kohta."

    Kas trükiviga, valearvestus või trikk? Sel aastal on TFA küündinud vaevu üle 60 krooni jaanuaris. Ilmselt õige oleks 40 krooni pakkuda.
  • Grindeks omab üle 95% aktsiatest. 5% aktsiate kokkuostmiseks 80 krooniga peab firma välja käime vaid 5 miljonit krooni.
  • 5 miljonit krooni on ikkagi 5 miljonit krooni. HK eeskujul oleks tegelikult piisanud pakkumisest kuni 3 eurot. Natuke liigagi üllatav heldekäelisus GRD poolt.
  • proovisin hanzaneti kaudu mikrokogust farmat püüda. müüa oli 380 aktsiat hinnaga 3 eurot. üritasin siis ostupoolel 50 aktsiat sama hinnaga kätte saada. miskipärast ei õnnestunud. milles probleem. nt selles, et vastaspoolel oli korraldus "kõik v mitte midagi" ?

    (müüja ilmselt ei jõudnud ülevõtupakkumise uudisele reageerida ja iseenesest muidugi õiglus võitis).
  • Minu arust oli seal kaks müüjat. Ühel 100 aktsiat ja teisel 280. Kui kõik tõsi, oleks 15 000 teeninud.
  • jah sisestasin ka ostusoovi kogusele 380 3,0 pealt aga ei saanud
  • TSE: KAUPLEMISE PEATAMINE TALLINNA FARMAATSIATEHASE AKTSIATEGATallinna Börs KAUPLEMINE 29.09.2006

    KAUPLEMISE PEATAMINE TALLINNA FARMAATSIATEHASE AKTSIATEGA

    Tehingute tegemine Tallinna Farmaatsiatehase AS-i aktsiatega on peatatud
    seoses olulise informatsiooni avalikustamisega börsi infosüsteemi kaudu.

    Kauplemine Tallinna Farmaatsiatehase AS-i aktsiatega jätkub esmaspäeva hommikul.


    Tallinna Börs
    Turuteenused
    640 8800

    http://market.ee.omxgroup.com/?pg=news&news_id=209639
  • Muidugi ei saanud, kauplemine ju peatati.
  • Mis kellaajal te te need orderid sisestasite?
    Asi selles, et alates kella 13.00-st on kauplemine peatatud, ja seda kuni esmaspäeva hommikuni.
  • 13:42. Siis on minu tehingu mittetoimumine OK (nagu on peale sellist uudist mõistlik ka kauplemise peatamine). Ainult et uudistes võinuks peatamise kohta ka miskit öelda :)
  • OMXi lehekyljel uudis oli. Ainult LHV esilehel on täna börsiuudistes mingi auk...
  • Kui juba parandamiseks läks, siis *Äripäeva ja BNSi uudistes*. No ei jõudnud ses erutuses õigesse kohta (OMXi lehele) :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon