Saku vs Tartu - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Saku vs Tartu

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tänases Postimehes (Onlines) on uudis mis teatab, et Tartu Õlletehas on möödunud Sakust jookide koguturul. Mis juhtub nüüd?
  • mis seal ikka juhtub, olulisem on ehk ikka õlleturg ja seal peaks saku ikka suhteliselt pikalt liider olema. mis ei tähenda muidugi, et sakut soojalt osta soovitama peaks. target 60, või siis peale dividende 55. kui ei näidata kardinaalselt paremaid tulemusi kui siiani oodatud. 1Q muidugi on suht väheoluline ka, midagi õlle müüginumbritest saab ehk aasta kohta välja lugeda. Samas, eelmise aasta 1Q numbrid lubasid arvata 10% tarbimise kasvu - aasta kokkuvõte oli aga hulga nutusem. Nii on ka seekord ilmselt 1Q põhjal väga keeruline midagi väga selget öelda.
  • To:matrox
    kui ostu kohapealt mõtled saku aktsiaid siis seda ei oska soovitada aga kui õlle kohapealt siis soovitan soojalt
  • Tartu võtaks Sakult turu kiiremini üle paraku ei jätku Tartul krooniliselt(juba aastaid)tootmisvõimsusi.

    AleCoq uus kandiline pudel on hea näide kuidas vorm muudab sisu. Olen kuulnud, et inimestele, kelle magu õlut muidu ei kannata, maitseb uues kantpudelis õlu hästi.
  • nojah, kirjutama ajendas SAKU I kvartali tulemused, mis olid pehmelt öeldes kesised.
  • Dablornik, Sven!
    "Saku õllede müügimaht oli aasta esimese kolme kuu kokkuvõttes 8,2 miljonit liitrit, jäädes samale tasemele eelmise aasta esimese kvartali tulemusega ajal, mil Eesti õlleturu maht vähenes 5% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga."

    Kelle turuosa kasvas? tik-tik-tik...
  • jah, huvitav küll, millise hinnaga? mis see lõplik eesmärk sinu arvates on ettevõtetel - turuosa või kasum?

    pealekauba on 1Q müük suhteliselt väike osa aastamüügist. Oma prognoosis oleme eeldanud 50% turuosa anyway, möödunud aasta lõpus oli vist 48% kui ma ei eksi. Nii et turuosa kasv + turukasv 8% olid eeldused, millega peaks see meie 55 target (exdividend) kokku tulema.
  • Mina paadunud Tumeda õlle jooja mekin praegu seda kandilises pudelis õlut ja arutlen, millise rea peal näitab SAKU ära oma siidri müügi? Kas see kajastub õllemüügi real või karastusjookide real või on veel hoopis mingi kolmas võimalus?
  • Kui ÄP homme midagi harjumuspärases headuses üllitab, siis võib teoreetiliselt ju 46'ste plokkide laviin turu tõesti 55'ni alla ajada....

    Aga tänase põhjal vastusena Sinu küsimusele sakuoptimistide asukohast: "59 kroonil"
  • Milline tume õlu kandilises pudelis on? Graafik, ära joo pudelist, vala klaasi, siis näed ka mis värvi õlut Sa jood!
  • Vanaema, see on hiilgav näide heast marketingist! Inimene arvab, et ta joob ainult tumedat õlut, aga selgub, et ta joob kas tumedat õlut või kandilisest pudelist! 2 võimalust, anna aga ette!
    :-)
  • Ärge arvake, et ma pudeli lõpuni jõin:-)
  • kristjan, mitut järjestikkust nõrka kvartalit sinu arust sakuoptimistid vajavad, et optimismi paar mõra tekiks? 2-3? Kuigi pakkumine on praegu Sakus piiratud (46-mehed...), siis võib ju ometi juhtuda, et konkurents ei luba Sakul jätkata näiteks ka 5 krooniste dividendide maksmist. Kolm krooni oleks juba suht väheatraktiivne, mis? Või on sellise stsenaariumi tõenäosus alla 5% sinu arust?

    Saku hind on praegu ikka suhteliselt selle vindi peal, et midagi väga viltu minna ei saa.
  • graafik: maha valasid siis asja või?
  • "Saku hind on praegu ikka suhteliselt selle vindi peal, et midagi väga viltu minna ei saa". Sul on sedapuhku täitsa õigus. :-)
  • Sakut võiks vist teoreetiliselt hinnata nagu ilma lunastamistähtajata võlakirja, mis maksab igavesti kupongiintressi (dividendi). Juhul kui dividend jääks 5 eek juurde ja rahuldaks 8% aastatulu, oleks õige hind 62,5. Juhul kui dividend langeks 4,5 eek-ni ja 10% oleks rahuldav, oleks õige hind 45. Vist võiks mõningate mööndustega ja erinevate riskipreemiatega ka norma aktsiale teoreetiliselt nii läheneda.
  • Seega 45 on suht hea ostukoht ja 62.5 suht hea müügikoht. Või mis? Unless kellelgi on mingit huvitavat infot BBH edasiste plaanide osas Sakuga.
  • Kristjan, sa ei vastanud küsimusele - mitut niru kvartalit sa näha tahad, et 59-60 enam nii hea ostukohana ei tunduks? Kahte või kolme?

    Eks olin minagi omal ajal ju sakuoptimist, aga möödunud aasta lõpus sai must pessimist - isegi kui nad suudavad 5 eek dividendi säilitada (hakates näiteks laenu võtma?) tundub see ikkagi piisavalt väheatraktiivne investeerimisvõimalus olevat.

    turg ei kasva (kristjani vana küsimus - aga, mis siis kui sajab, mh?), konkurents on terav (nüüd on kolmas tõsisem trügija ka turul), investeeringud oodatust suuremad, dividendid varem oodatust väiksemad, ekspordivõimalused on rohkem ulmelised kui reaalsed...

    On kellelgi midagi südant soojendavat ka öelda ehk?
  • Mis oleks siiski Saku alternatiiviks portfellis? Kas on veel kusagil pakkuda kroonis denomineeritud ja inflatsiooni eest kaitstud pikaajalist võlakirja mis annaks eraisikule 7-8% maksudejärgset tootlust?
  • see aeg, mil aktsiat võlakirja pähe ostma hakatakse on täpselt tagumine aeg müümiseks. ma arvasin, et see aeg pole veel Eestis kätte jõudnud, aga näe - võta näpust. Kui 7-8% peaks endast kujutama aktsionäri nõutavat tulunormi Eestis, siis kehtib üks kahest - kas on Saku liiga kallis või enamik ülejäänusid liiga odavad.
    Pealekauba 8% oleks 3% üle Eesti riigivõlakirjade eeldatava tulususe - see on suhtkoht nigel riskipreemia tänases situatsioonis.
  • Miks peaks üks vara sadu aastaid tootma rohkem kui teine? Kui Saku must stsenaarium on dividendide langemine 3 kroonini, siis tähendab see tootluse langust 5% peale. Ehk halvimal juhul teenib deposiidi asemel Sakut ostnud tegelane sama palju kui ta oleks teeninud depoga.
  • Ilmselt võime 1 kvartali tulemuste baasilt umbkaudu teada saada palju peaks saku turuosa kaotama, et mitte kasumit teenida. 1.kvartalis oli ta umbes nullis, st. et ka ülejäänud kvartalites peaks ta müüma sama palju kui 1. kvartalis, mis teeks aasta käibeks 127*4=508 miljonit. kui eelmise aasta käibe juures 730mio oli tema turuosa u. 50%, siis 508 mio käivet tähendaks u. 35% turuosa. Ilmselt see oleks must stsenaarium ja ei saa öelda, et see välistatud oleks.
  • Talse, see oli nüüd küll pisut liiga lihtsustatud pilt. Alustades sellest, et turuosa on õlleturu osa ja käive kogukäive, mis muuhulgas sisaldab ka taarat. Lõpetades sellega, et esimese kvartali käive ei küündi kaugelti neljandikuni aastakäibest.

    Cynic, mida sa silmas pead? Et miks aktsiad peaks rohkem tootma kui võlakirjad või? Selle küsimuse esitamiseks peab ilmselt olema ameeriklane. Neil on negatiivsed riskipreemiad kuidagi iseenesestmõistetavad. Meil siiani pole veel olnud.
  • matrox, selge see et lihtsustatud. point on selles, et esimene kvartal andis enam-vähem break-evani kätte. nullis oleks asi siis, kui selline müük jätkuks keskmiselt kõigis kvartalites, mis tähendakski turuosa vähenemist kuna suvel on turumaht suurem. asja võiks detailseks ajada kui oleks andmed muude jookide, õlle, taara jms. kohta eraldi. ma ei viitsi sellega tegeleda. Kas sa sellega oled nõus, et 1.kvartal andis saku break-eveni kätte?
  • Jutt ongi just nimelt riskipreemia põhjendatusest. Ma pole näinud mitte ühtegi analüüsi kus oleks teoreetiliselt suudetud põhjendada rohkem kui 1% suurust aktsiate riskipreemiat. Samas CAPMil baseeruvates hinnangutes võetakse automaatselt aluseks, et kui miski vara on minevikus rohkem tootnud siis peab nii olema ka tulevikus ja järelikult peab minevikus suuremat tootlust andnud vara jäämagi madalamalt hinnatuks. Minu arvates ei ole see aga jätkusuutlik, sest varem või hiljem pikaajaliselt paremat tootlust andev vara 'avastatakse' ning tema liigne riskipreemia kaob.
  • natuke peaks ikka volatiilsust ka arvestama vist või kuidas? nii konservatiivsuse mõttes? ja eesti puhul tasuks seda veel eriti arvestada seoses turu olematu likviidsusega.
  • Eelmine aasta põhjendas saku suve halba müüki kehva suvega, kui see aasta tuleb ropult soe suvi ja kõikidel on saku õlle suul, kas saku aktsia läheb 100 välja või mis? ma ikkagi tahaks näha aktsionäri või investorit, kes on 8% tootlusega nõus!
  • To: Cynic

    Mine www.kmv.com ja võta dokumentide menüü alt Vasiceki "Credit Valuation". Valem 19 üks komponent sisaldab investorite riskikartlikkust. Sellega võib ära põhjendada mistahes riskipreemia, kusjuures peamiseks on just riskikartlikkuse komponent. Kuigi jutt käib võlakirjade kohta annab seda kohaldada aktsiategi puhul. Kui kedagi peaks huvitama, siis on riskikartlikkuse kvantifitseerimise kohta läbi ajaloo üks working paper olemas. Kunagi arvutasin näppude peal, siis mälu järgi tunduks ülalmainitud 1% olema pisike vahe.

    Miks ikkagi on aktsiate ja võlakirjade preemia oluliselt vähenenud? Usutavasti on üks oluline asjaolu, et riskikartlikkus on ennekõike süsteemse riski funktsioon. Mida aeg edasi, seda rohkem hinnatakse diversifitseerimise mõju, mis koheselt alandab konkreetse investori süsteemset riski. See on ikka jabur jutt, et aktsia peaks võlakirjadega samapalju teenima - sellisel juhul peaks näiteks inimestel pikema perioodi tähtsus võrdsustuma lühikese perioodiga (kas sa tahaksid oma majas elada praegu või 10 aasta pärast?).


  • kas siit võib järeldada, et kõik kohalikud investorid, kes tse-l kauplevad on väga riskikartlikud- ei kuku ega tõuse.
  • ei seda *siit* küll järeldada ei saa.
  • TSE-l kauplejate riskikartlikkus võib olla võrdne USA investorite riskikartlikkusega ja ometi on TSE-l küsitav riskipreemia suurem, kuna riskide hajutamise võimalused on väiksemad. Keskmine eestlane on käinud Kaubamajas ja ehk loeb Äripäevast uudiseid Saku kohta - sellisest keskkonnast tulnul on raskem hajutada oma riske kaasates portfelli USA aktsiaid (mitmes Wal-Martis me oleme käinud ja kui tihti loetakse FT-d?). Kuna riskide hajutamise võimalused on väiksemad, siis on süsteemne risk suurem. See kõlab juba nagu väsinud Sorose jutt kapitali keskusest ja ääremaadest, niiet on aeg lõpetada :)
  • Ei te kas Saku Suurhall ja uus jalgpallistaadion peaksid kah Saku läbimüügile mõjuma? Kalevi hallis oli küll hea minek, aga need kaks ju palju suuremad. Muidugi jalgpallistaadionil ei pruugi neil monopoli olla?
  • Tundub, et rivaalid on sõbralikult kohtunud ... üheaegselt tõstetakse enne jaani hinda... ja keegi vist teadis seda juba varem, sest Saku aktsiat on juba paar päeva ilma selge põhjuseta ostetud. Inside õitseb jätkuvalt.
  • Suht vist marginaalne osa on uutel "lokaalidel". Midagi kindlasti aga ei tasu muidugi unustada, et rahvusvahelised mängud (vähemalt jalgpall), mis toovad staadioni pilgeni täis, ei luba staadionil alkoholi müüa. Õlletelk küll staadioni kõrval tegutseb aga ega seda vist ei anna võrrelda olukorraga kus 8000 janust meest vaheajal sooviks õlut kaanida?
  • Alguseks disclaimer:

    1. Ei ole õllejooja
    2. Korralikult(pikka aega) pikk Sakus

    Laupäeva lõuna ajal inimtühjast Tallinnast lahkudes ei osanud arvatagi, et jaanipäev Saku osas muremõtteid tekitab.

    Esimene peatus Statoili bensiinijaamas:

    Tartu display bensiinijaamas, eriti uued pudelid sixpackides andis Sakule kõvasti ära. Pidin vaat et pingutama, et Saku omale pilk pidama jääks.
    Kassajärjekorra korvidest paistis A Le Coq.
    Õues nägin tuttava pickupi. Tagaruumist paistis A Le Coq.

    Episode 2: Muhu praam

    Kust need jõmmid küll kõik jaanipäevaks välja ilmuvad. Kus nad peituvad ülejäänud osa ajast?
    Ja neid on palju.
    Kardan, et ka rahvaloendajad pole neid märganud - muidu oleks Eesti rahvaarv oluliuselt suurem.

    Lühikese soengu, palja kõhu, Nike-i pükste ja sandaalide lahutamatuks aksessuaariks oli aastal 2001 A Le Coqi pudel.
    Kuigi keegi väitis hiljem, et stiiliraamatu kohaselt pidanuks Sarvik olema.

    Kas Saku rahvas on suveks kollektiivpuhkusel?
  • Saku PR (uus inimene?) näeb kurja vaeva, et võrrelda viimase kahe nädala tulemusi neile eelnenud kahe nädala omadega, mis näitaks kasvu. miks küll, i wonder? yoy kasvu kohta öeldakse enamasti napisõnaliselt, et nagu eelmisel aastal või natuke parem. Sellest hinna püsimiseks minu arust ei piisa. Palju parem peaks müük olema kui see 1.5% yoy kasv, mis neil oma jutu järgi mais oli.
  • Ja matroxil on õigus. Siiski on soovitus ära oodata suvesoojad ja Saku järgmised tulemused. Hetkel on ilma suurema analüüsitagi selge, et liigset riski võtta ja mingi umbmäärase lainega positsioone suurendama minna pole mõtet. A pealtnäha on mõista, et Saku bännerite kõrval on Tartu omad üsna suure osa turust vallutanud. Kui Saku on Eestis ja põhjalas sisse sööbinud bränd, ei suuda ühel suvel välja lastud kandiline pudel nii suuresti turuosa võita, kui kuldsete sertifikaatidega kullatud orikas. Oleneb muidugi.
  • Saku järgmised tulemused on ukse ees - 2Q. Ilma pole, mai kohta on teada, et kasv 1.5% juuni kohta, et umbmääraselt sama mis mullu. See kõik pole kooskõlas tõusuga, mis on toimunud. Või on?
  • Just see, et Saku õlu on eestlase ajukurdudes selline bränd, millega on ehk võrreldav ainult Rakvere viiner, teeb ärevaks. Kui sellise sissetöötatuse tasemelt lüüakse pooleteise aastaga jalad alt, on asi rohkem kui halb. Samas, eks igasuguse muu pudi-padiga (mineraalvesi, siider, jne.) suudab Saku ennast vee peal ikka hoida vähemasti mõnda aega, aga erilist kasvuperspektiivi asjal küll enam ei näe.
    Lisaks on ka Viru õlu otsustanud turgu korrigeerida ja mingi osa saavad nad oma pingutuste eest preemiaks ikka. Tundub, et see osa tuleb eelkõige Saku arvelt.
    Kõige halvem on Saku vaatevinklist asja juures muidugi see, et A le Coq on lihtsalt oluliselt parem õlu.
    Ja veel - kandiline pudel omab marginaalset rolli kogu asja juures. Seda võib vast võrrelda Saku on Ice vaimustusega, mis vaibus üsna kiiresti.
  • Minumeelest on Saku õlled tunduvalt paremad...Ainuke solk mis Sakult välja tulnud on Ice laimiga. A le Coq ei lähe kohe kudagi peale...
  • Lisaks kandilisele pudelile on veel keeratav kork,

    aga kahjuks joon Saku Tumedat või Porterit
  • Turuosad võivad olla siiski ka suhteliselt püsivamad.
    Kui suure osa õlle müügist moodustab kraanist müük? Kas see on kasvav või kahanev?

    Coca-Cola strateegia üks osi on olnud domineerida toitlustamises. Sealsed harjumused viiakse koju kaasa. Sisenemine restoranidesse, baaridesse, pubidesse(vast vähem) nõuab algset kapitalikulu ja dealmakingu kogemusi omanikega(mis on nende tulu).

    Tartu näib suvekohvikutest toimuvat vaadates olevat agressiivne ka siin, ent Saku-l on tubli edumaa.

    Saku väärtuse hindamise koha pealt paanikasse ei satuks. Hetkel veel pole niivõrd oluline suhteline turuosa suurus kui cashi teenimise võime. Viimane pole ilmselt oluliselt halvenenud, endiselt peaks Saku olema Eesti kõrgeima (ennustatava) dividenditootlusega aktsia.
  • Õlu on väga marketingitundlik toode ja edu võti on marketingis. a-le coq on rünnanud sakut tema endises nishis väga edukalt. saku on loobunud oma elitaarsuse imagost. asendatud on see labasuse ja rahvalikkuse imagoga. vanasti rõhuti originaali puhul eksklusiivsusele jms. praeguseks on see asendunud sassis peaga joodikuga kes on nõus turismireisist loobuma õlle nimel. sakul on tekkinud ka paar uut sama nishi toodet: light, mida reklaamitakse samuti läbi purjujäämise (ilmselt sihtgrupp peaks tunnistama, et tal on probleeme alkoholiga)ja presidendi õlu, mida reklaamib mingi vuntsidega napsulembeline debiilik (valdur), kes tahab nalja teha. prognoosin et turuosa kaob just nende imagomuutuste tõttu. a-le coqil on õnnestunud just vältida oma joogi labastamist, isegi labane inimene ei tunnista endale et ta on labane ja joob jooki mis talle paremat enesetunnet annab. kunagi 70-ndatel tagas ühele saksa õllele (kui ma ei eksi oli see holsten) tohutu müügiedu see, et muudeti esimesena oma imago elitaarseks, reklaamiti kui jooki mida juuakse veiniklaasist ja peenes seltskonnas. edu oli suur ja tänaseks üritavad praktiliselt kõik saksa õlled olla elitaarse joogi nishis. edukad ei reklaami end läbi labasuse ja purjujäämise.
  • See on muidugi täiesti õige, et turuosal ei ole hetkel veel aktsiahinna suhtes põhjapanevat tähendust. Eestis on õlle tarbimine ikkagi alles kui mitte lapse, siis teismelise kingades ja kasvamiseks peaks ruumi jätkuma veel kõigile.
    Lihtsalt, kurb on vaadata, et üks tegija on ettevaatamatusest või puhtast rumalusest (üleolekust?) sellest kerkivast pirukast suurt osa käest ära andmas.
    Muuseas, oleks tõesti huvitav näha kuskil statistikat, mis peegeldab kraaniõlle müüginumbreid. Tegelik võitlusareen võibki just seal olla. Olen tähele pannud, et tihti on baaris saadaval kas ainult Tartu või ainult Saku õlu (enamasti küll viimane). Huvitav, et kõrtsid seda endale lubada saavad? Eesti elanik ei ole ilmselt veel piisavalt margitruu.
  • Talse, väga huvitavad tähelepanekud.

    Minu arust on saku cashiteenimise võime vägagi halvenenud. investeeringud on kasvanud peadpööritavalt, käive ei tule järgi.
  • Saku imago kohta lisaks, et kui juba sarviku pudeli järgi identifitseeritakse joodikuid, siis on ikka halvasti. Aga teisest küljest on Sarvik Eesti enimmüüdud õlu.
  • Jutu sekka on kõlanud sõnu turustamine ja Coca-cola,

    ma panen siia lingi Hansapanga lehelt "Kuidas Öseli kali sõi Coca-cola turuosa"

    http://www.hansa.ee/et/Soone_essee.rtf 

    Töö võitis Hansapanga korraldatud esseekonkursi "Suurim turundusfiasko ehk karid säravate tulemuste saavutamise teel"

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon