uus kõva sõna energeetikas? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

uus kõva sõna energeetikas?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilses ÄP Online's ilmus selline artikkel. Kui see tõsi on, siis on tegu ju asjaga, mida on aastakümneid otsitud ning mis võib tuua olulisi muutusi energeetikasse.

    ***
    Kanada võtab kasutusele termotuumaenergia

    Venemaa Aatomienergeetika ministeerium esitas Venemaa TA-le maailma esimese termotuumareaktori ITER projekti. Kanada on juba ametlikult taotlenud reaktori paigutamist oma territooriumile.

    ITER-i projektist võtsid osa Venemaa, EL, USA, Kanada ja Kasahstani teadlased.
    Kütusena kasutatakse sellistes reaktorites liitiumi ja triitiumi (vesiniku üks isotoop). Nii ühte kui teist jätkub elektrijaamadele umbes 70000 aasta tööks.

    Termotuuma reaktoris on töö ajal radioaktiivsus 100 korda kõrgem, kui uraaniga töötavates aatomielektrijaamades, kuid töös on korraga nii vähe kütust, et reaktori plahvatuse korral on kahju kümneid tuhandeid kordi väiksem, kui tavalise reaktori puhul.

    Lisaks kõigele - töödeldud kütus pole mitte nagu praegused ohtlikud tuumajäätmed, mida peab enne töötlemist spetshoidlates hoidma kümneid aastaid, vaid lihtsalt heelium.

    ITER-i teaduslikeks uuringuteks on kulutatud 16 aasta jooksul juba 12 miljardit dollarit (see on tegelikult juba neljas põlvkond termotuumareaktoreid), Kanadasse ehitatav reaktor läheb projektis osalevatele riikidele maksma 3,5 miljardit dollarit.


  • Sama intrigeeriv nagu esimene uudis, on ka teine :)

    25. ja 26. septembril (2010) viivad/viisid TTÜ keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna dekaan professor Andres Öpik, akadeemik professor Enn Mellikov ja professor Dieter Meissner EXPOl läbi töötoa jätkusuutlikust energeetikast.
    Töötoa eesmärk on tutvustada potentsiaalsetele välistudengitele säästva energeetika maailma ja TTÜ rahvusvahelist magistriõppekava "Materjalid ja protsessid jätkusuutlikus energeetikas".
  • See jutulõim võiks olla adminnide poolt kiiremas korras vaba teema alla tõstetud. Aitäh juba ette, investeerimisega pole sel kõigel siin vähimatki pistmist!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon