Viisnurk (VNU1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Viisnurk (VNU1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi räägitakse TVB varjusurmast, on seal siiski noteeritud edukaid ettevõtteid. Madala riskiga tulusaks aktsiaks loetud Saku kõrvale pürib Viisnurk (VN). Erinevalt Sakust ei ole märgata konkurentide põhjustatud kasumi kahanemist.

    Madalat riski näitab kindel kasumis püsimine aastate jooksul ning asjaolu, et 1997. aastal aktsiat ostnud investorid ei olegi kahjumis!

    Jätkuvale ettevõtte arengule viitab uus plaanitav 37 mln kroonine aktsiaemissioon.

    Mina olen oma investeeringuga Viisnurga aktsiasse rahul. Aktsia likviidsus on praegu mediaaninvestorile piisav.
  • Natuke pessimismi Viisnurga ostjatele:
    Puidutootlemissektoris, kuhu VN liigub, on yheks maaravamaks asjaks effektiivus, mille suures osas maarab ara pohivahendite hind. Senised VN head tulemused tulevad suhteliselt madalast pohivahendite hinnast e. vaikestest amortisatsioonikuludest.
    Kui vaadata palju VN viimasel aastal investeerinud on ja palju selle abil potensiaalselt kaivet suurendatakse, siis kahtlen sygavalt seniste kasumimarginaalide sailimises.
    "Informeeritud allika teatel":) on aktsiaemissioon vajalik rohkem seniste investeeringute lopetamiseks (asi on lainud kallimaks kui plaanitud) ja likviidsuse parandamiseks, mitte laienemiseks nagu avalikkusele raagitakse.
  • Arvestusliku amortisatsiooni mõju muutumise peaks elimineerima rahavoo jälgimine. Tõepoolest, dividende pole Viisnurk ammu maksnud.

    Kui läks kallimaks, siis läks. Teiselt poolt on positiivne, et keegi veel Tallinna Börsi raha hankimiseks julgeb kasutada. Edu oleks teistele indikaatoriks. Aga põletavat huvi ei julge prognoosida liideraktsiate languse/madalseisu ajal.
  • Heleniuse sõnul on Viisnurgal siiski plaanis osta mõni konkurent puidutööstusest. Kas TVMK või mõni Leedu ettevõte.

    Veel toredam on lubadus 5-6 aasta pärast 3 mld kroonise käibeni jõuda. Juh. esimees Kukk lubab saada Balti riikides esimeseks puidutöötlejaks.

    Seega tekkimas on uus "Saku" portfellide jaoks.

    Aga miks sisering pasundab? Kui on hea, peaks nad ise väikeaktsionäridelt kokku ostma. Kes "Aktsiamänguri pihtimust" lugenud, teab millest on jutt.
  • Millist sünergiat annaks Viisnurgale TVMK ost? Vastupidi, pigem suurendab veelgi killustumist juba olemasolevate toodete-sektorite vahel. TVMK ost lisaks juba eksisteerivatele üksustele - saeveski, liimpuit, mööbel, suusad-hokikepid, kiudplaat, soojatootmine ka vineeri-spooni ning furnituurid mille tootmise ja turustamise kogemus Viisnurgal puudub.

    Kindlalt ei suuda VN olla turuliider kõigis sektorites, seega oleks hetkel pigem mõistlik keskenduda paarile alale milles ollakse tugevad ja suurendada investeeringuid nendesse, näiteks sporditooted ja mööbel ning vertikaalse kasvu asemel lisada allhankijate kasutamist.
  • Aasta oli 98., kui käisin analüstidekambaga TVMKd külastamas. Sõidutati mikrobussiga mööda tehase territooriumi ja tutvustati tootmist. Eesmärgiks oli aktsiate müük, mis vististi ebaõnnestus. Keegi võiks tolleaegsed analüüsid üles otsida.

    Mulle jäi meelde ettevõtte suhteliselt amortiseerunud olemine.

    Kas siis Viisnurk ostab amortiseerunud seadmed ja odava tööjõu? Kinnisvara ei tohiks samas firmas olla.
  • Lubavad keskenduda mööblitootmisele. Kuigi väljavaade VN muutumisest Tarmeko-suguseks 1200 töötaja ja 0.1 mln kroonise aastakasumiga firmaks pole ahvatlev.

    Nüüd süüdistatakse VN juhte tööstusspionaazhis Soome Hackman'is. Kui tõeks osutub, siis võib öelda, et vähemalt midagi tehakse Soomele järgi jõudmiseks.

    Ükskõik, mida VN ostab, esmatähtis on hind.

    Emissioon suurendaks vähemalt mingil määral aktsiate arvu ja likviidsust. Kahtlane, kas õnnestub kõiki aktsiaid müüa, vaadates TVB viimaste päevade seisu.
  • Kõigil, kel on küsimusi ja spekulatsioone VN asjus, on oodatud täna Palace hotelli kell 15.00 VN presentatsioonile.

    Trigon Markets
  • Kas keegi tark inimene seletaks, mis mõte on märkimiseesõigustega kauplemisel börsil.
    Emissioon toimub täiendavate rahaliste sissemaksetega, seega aktsia hinnale otsest mõju olla ei tohiks, küll pikemas perspektiivis arvestades emissioonist saadava raha kasutamist.
    Kui sisuliselt on aktsiat võimalik osta emissiooni hinnaga ka börsilt siis, mis peaks olema investori huvi omandada veel mingit märkimisõigust.
    Oskab keegi kommenteerida, milliseks võiks kujuneda VN märkimisõiguse hind?
  • Kui turuhind võrdub emissiooni hinnaga, siis teoreetiliselt peaks märkimisõiguse hind olema null ehk teisisõnu - turul puudub instrumendile nõudlus.
  • Nii aktsiakapital kui omakapital suurenevad emissiooni tulemusel päris tublisti. Kas on oodata ka samas mahus kasumi kasvu, et säilivad endised EPS ja ROE näitajad? Et kui ei, et kas siis ikka oleks jätkuvalt õigustatud 60 kroonine hinnatase?
  • Aktsiat ei saa siiski võtta ainult praeguste EPS-de ja ROE-de järgi. Saadud raha ju investeeritakse, mis omakorda peaks mõjuma positiivselt tulevasele kasumile (millegipärast tuli negatiivse poole pealt meelde Pennu, kus ei osatud kokkukorjatud rahaga midagi mõistlikku peale hakata).
  • Miks see neljapäevane BNS-i uudis pole leidnud kõlapinda?

    Soome finantsinspektsioon uurib Pärnu puidutöötleja AS-i Viisnurk käimasolevat emissiooni, mille sihtgrupiks on muuhulgas Soome väikeinvestorid, kirjutas Kauppalehti neljapäeval. Soome finantsinspektsioon ei ole saanud Viisnurgalt emissiooniprospekti, mida emissiooni korraldamine Soomes eeldab, kirjutas ajaleht. Inspektsioon ei soostunud asja avalikult kommenteerima.
  • Viisnurga tulemus vastas ootustele (vt. ootust eespoolt) ja panustan tugevalt sellele, et rentaabluse langus ei ole ajutine ega erakorraline.
  • Pigistades silma kinni liimpuiduvabriku 7 miljonilise kahjumi ees, võiks öelda, et ettevõte on suutnud aastaga kasumit kasvatada veerandi võrra.
  • Silma kinni pigistades oleks hea teada, et Eestis ei ole vähemalt paari viimase aasta jooksul ühtegi kasumis olevat liimpuidu tehast. Estinvest maadleb siiani AS-ga Lemrat (AS-ga Tarmel kahasse tehtud liimpuidu ettevõte). Kuna äri ise on ebarentaabel, siis on ka investeeritud varad ebalikviidsed ning likvideerimine äärmiselt komplitseeritud. Isegi võlausaldajatel (Lemrati puhul Hansapank) on raske oma raha kätte saada, omanikest rääkimata.
  • Seda on hea teada. Kuid miks siis Viisnurk sellise asja ette on võtnud?
  • To: Kuldar1

    Lambist paned? Ükski Eesti üle 300 kuupmeetri kuus tootva liimpuiduettevõtte pole kahjumis.
  • to: Loowi
    Vahetame andmeid:
    Flexa-l on kilbitootmine üks vahepealne tootmisprotsessi lõik ja selle kasum/kahjum sõltub, kuidas tahetakse kulusid erinevate tootmisprotsesside peale jagada.
    Barrus on mitte väga ammu öelnud, et ilma liimkilbita oleks nad rentaablimad, mis tähendas, et hea meelega hoiaks nad kuivativõimsust saeveski jaoks, kus see teeniks paremini. Seega kasum/kahjum on jällegi suhteline.
    Lemrat on pankrotistunud ja keegi ei taha raha sisse panna, et asi käima läheks. Midagi seal tehakse, kuid happyd nad ei ole.

    Kes veel sellesse gruppi (ca 300m3 kilpi kuus) kuulub?

    Viisnurga kilbitootmisse usuks ma siis, kui neil ka korralik saeveski oleks, kuid seda pole ja tänase turuseisuga vaevalt ka olema saab.
    Kokkuvõttes oli mu point järgmine: Viisnurk võib ka oma liimpuidutehasega kasumisse jõuda, kuid senised rentaablusmäärad tuleb kokkuvõttes neil küll unustada.
  • to: Kuldar1
    Kas midagi OÜ GM Panelsist oled kuulnud. Toodab 600-700 m3 kuus ja on kasumis.
  • Olen küll. Aga ta alustas vist alles eelmise aasta keskel ja tema tulemustest ma ei tea midagi. Üldse on need 100% välisosanike käes olevad ettevõtted raskesti hinnatavad. Samamoodi on seal kõrvalasuv Toftani saeveski üks aasta suures miinuses ja siis jälle suures plussis. Saa sa siis aru, kas on tegemist tulumaksuseaduse muutuste, eduka majandusaasta või millegi muuga.
  • To: Kuldar

    Panedki lambist, sa ei tea pooli tootjaid :) Ja Viisnurk meenutab iga kvartaliga üha enam mööblivabrikut. Mulle hirmsasti meeldivad oma liimpuidutehasega mööblivabrikud, niiet väide on, et liimpuidu ja mööbliosakonna kasum on varsti otseselt seotud. Ja Lemrat on üldse halb näide, mosse eest miljonit ei saa.
  • To: Loowi
    Seoses Viisnurga majandustulemustega, tuli mulle meelde, et sa jätsid info nendest kasumlikest Eesti liimpuidu tootjatest andmata. (mina oma infot ju jagasin)
  • taliolümpiamängud peaks viisnurgale igati soodsalt mõjuma
    mis arvate?
    esiteks USA turg ja teiseks olümpiamängud on suuremalt jaolt kogu maailmas levinud
    ise mäletan küll lapsepõlvest et iga selline saranane sündmus avaldas mulle ja sõpradele suurt mõju, kohe läks võistluste jne tegemiseks.
  • kes kurat teab et koik need sukset millega lumme k**takse on viisnurk@estonia?
  • Esimesed 10 minutit kauplemist ja Viisnurk -7.95%, viimase hinnaga 40.5. Tulemused polnud just meeliülendavad.
  • Homme peaks Viisnurka jälle alla 40 EEK saama või on optimiste (mõni siingi foorumis sõna võtnud) piisavalt ja loodetakse seda kohe-kohe tulevat taevamannat. Mina olen igatahes valmis kihla vedama, et vähemalt lähiaastal seda liimpuidutehast miinusest välja ei saa.
  • ei tea kas global warming on viisnurga aktsia hinnas sees?
  • Huvitav, et see liimpuit murrab ka kõige kangemad tegijad... Lugesin neid vanu kommentaare ja muide ka mina ei tea ühtegi kasumis liimpuidutegijat. Küll aga pankrotistunud tegijaid...
  • BRF peaks lähema 1...2 aasta jooksul tegema VN exiti, praeguste numbrite juures muutub see järjest raskemaks. Potentsiaalse strateegilise investori jaoks VN meenutab natuke kunagist "Breznevi pakikest"-isuäratavad osad (s.o. potentsiaalse ostja jaoks sobivad osad- eelkõige mööblivabrik) on kaunistatud vähese huviga osadega (suusavabrik).
    Ei tea kes seda sellisel kujul osta sooviks?
  • Läkski halvasti. Kasumit pole. Juht vahetatakse põhjendusega - vaja uut kompetentsi. Aktsia kukub.
  • Imestan, miks see juhi vahetus nii kaua aega võttis. Juba kaks aastat on näha, et asi on mäda. Kui arvestada, et viimastel aastatel tehtud suurinvesteeringud on suuresti "surnud" raha, siis on aktsia isegi hästi vastu pidanud. Üldist olukorda arvestades oleks aktsia "õige" hind minu nägemusel poole madalamal. Elame, näeme...
  • Olukord on päris huvitav. Kui probleemid oleks endiselt seotud vaid liimpuiduga, siis ei tohiks tulemus ometi nii nigel olla, sest liimpuit niipalju raha ära ei suuda hävitada. Mul hakkab tekkima kõhutunne, et miskit on samuti lahti mööbli müügiga väljamaale. Kas keegi oskab äkki kommenteerida kuidas on lood teiste mööblitootjatega?
  • Viisnurk täna börsil ligi 7% miinuses. Varsti peab vist ostma hakkama. Igatahes tuleb mõni õhtu Viisnurka põhjalikult analüüsida, et siis põhjalikumaid järeldusi teha. Äkki tekib sarnane ostukoht nagu Hansapank 50 krooni. Usun, et pikas perspektiivis on tegemist tugeva ettevõttega.
  • Panin eesti aktsiad paberi peal riskantsuse järgi ritta ning viimast kohta jagavad Klementi ja Viisnurk. Risk ja tulu käivad loomulikult käsikäes.
  • Praegune hind ei ole odav. Ka võimalikus ülevõtmiskäigus (mis on 1-2 aasta jooksul väga tõenäoline) ei usu pakutavat kõrgemat hinda, kuna müügi initsiatiiv tuleb tõenäoliselt müüjalt.
  • peaks uurima kas halvimad tulemused on veel ees.
  • Mina sellesse juhtkonna vahetusse ei usu-Arro on küll tugev müügimees ja muidu kena inimene aga sellise ettevõtte etteotsa on vaja tõenäoliselt natukene raudsemat meest- kes tõenäoliselt ei meeldi jälle Heleniusele, vaevalt et ta ka suudab luua järelejäänud juhatusest tugevat meeskonda.
    Tõenäoliselt on oodata turbulentsi jätkumist juhtkonnas ja selle tulemusena ka tegevuse jätkuvat laialivalgumist. Oodata võiks seega kehvemate tulemuste jätkumist veel mõne aja jooksul.
  • Tänase Äripäeva tagaküljel kuulutab Barrus, et müüb oma liimpuitkilbitehase (seadmed). Ei tea kas Viisnurk jõuab mõne aja pärast samale järeldusele?
  • Nonii, Viisnurk ei üllata. Võib hakata panustama kes siis Viisnurga üle võiks võtta ja mis hinnaga.
    Minu arvamus: Stora Enso ja kohustuste hinnaga. Aga eks Helenius üritab ikka veel kivist vett välja pigistada.
  • Mnjah, turnaroundi (if any) ajastatuse prognoosimine muutub aina keerulisemaks. Ühelt poolt oli uuel juhil ilmselt suur motivatsioon võimalikult palju asju maha kirjutada ning loss eelmise juhtkonna kraesse kirjutada, kuid samas teeb ettevaatlikuks (tagasihoidlik) eesmärk sellel aastal vaid kasumisse jõuda. Siiani on firma püsinud mööblilt saadaval kasumil, kuid Euroopa majanduste madalseis pigistab mööblitööstust kardetavasti ka sellel aastal.
  • Ilmselt Viisnurga kahjum on suuresti seotud IKEA-lt saadud allhanke tellimuste vähenemise ning madalamate hindadega.Tootmise sisendid on samal ajal kallinenud (soojus,elekter,vesi jne).

    Sama probleem on ka mitmel teisele Eesti ettevõtel, kes IKEA-le allhanget teevad.
  • Viisnurga aktsia on hakanud tõusma, kuigi fundamentaalselt ühtegi põhjust ei leia. Täna 4% plussis. Kui ma ei eksi, siis on Viisnurk sellel aastal kõige parem investeering olnud Tallinna börsil. Jumal tänatud, et ma vahepeal calle välja ei kirjutanud, nagu mul mõttes oli, oleksin kõvasti võlgu jäänud. :)
  • riskantne, oleks hind 1EUR, siis võib olla ostaks
  • Viisnurga I kvartal EI SAA hea olla (tulla). Ainus võimalus, et viimases kvartalis tehtud ohtrad allahindlused realiseeritakse kuidagi I kvartali kasumiks. Oleks see aktsia vähegi likviidne, julgeks kindlasti lühikeseks minna. Eks aeg näitab aga praeguse hinna ja likviidsuse juures on kõige parem tast lihtsalt kaugele hoida.
  • Vaatasin Trigoni analüüsi Viisnurga kohta, minu arvates ollakse liiga optimistilikud. Selleks ja järgnevaks aastaks oodatakse arvestatavat kasumit. 2003 EPSi ennustus 3.58 ja 2004 koguni 8.18. Kui need numbrid täide peaks minema, siis julgeks küll osta, paraku ma ise nii optimistlik pole. Ma arvan, et see aasta oleks hea, kui nulli jäädakse ja järgmine aasta väike kasum.
  • Mis selle VNU siis nüüd juhtus? Ost pani 2.40 peale järsku... Mingit uudist ka nagu vähemalt börsisüsteemis ei paista olevat...
  • Kas ehk kuskil BRF midagi toimetamas
    või hoopis soodne hetk väljaostuplaane teha
    kuskil mingi inf äkki liikvel
  • laurip

    eelmised orderid 2.15 peal läksid lihtsalt täitmisele ja kuna keegi päeva lõpu poole enam uusi müügisoove üles ei pannud, siis jäigi see 2.40 sinna.

    seega peaksin põhjuseks eelkõige väikest likviidsust

    mingil määral võib müügiäär siiski lähemal ajal tõusta kuna spread on nimetatud aktsia jaoks viimasel ajal suhteliselt kitsas olnud - võimalik, et keegi on tasapisi müümas suuremat kogust ja selle otsa lõppedes venib noteeringute vahe jälle laiemaks


  • Noh see oli ka minu esimene järeldus aga no see ei olnud ju niiiiii päeva lõpus. Aga võibolla tõesti ei huvita eriti kedagi see aktsia piisavalt. Elame-näeme.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon