Kuidas optsioonidega läheb? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kuidas optsioonidega läheb?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Jah, juba leidsin ja downloadisin endale! Ma kontrollin igaks juhuks üle, kas pakutud straigid said ka õiged.
  • Hito, vaatame järgi, augusti 15 call - delta ligi 0.46 imp vol 30%. NOKi 20 min delayga hind on 14.76, kui oletame, et tõuseb 20%, siis saame 17.71. Kui hoiame lõpuni ja hind on 17.71, siis on optsioon väärt 2.71 ehk kui 0.45-ga osta siis teenid veidi üle 500%, teenustasusid arvestamata. Kui lõpuni hoida, siis pole delta oluline, vaid üksnes see, kas optsioon on rahas sees ja kui palju. Aga muidu tähendab delta 0.46 seda, et kui NOK tõuseb 1 dollari võrra, siis sinu optsiooni hind tõuseb 0.46 võrra ning tuleb tähele panna, et siis tõuseb ka delta gamma võrra. Loomulikult kukub vahepeal ka ajaväärtus, hinda mõjutab ka volatiilsus, kui see tõuseb, siis kasvab ka optsiooni väärtus ja vastupidi. Konservattiivsema hinnangu järgi võtame tõusuks 10%, siis saame 16.24, optsioon oleks lõppemisel 1.24 võrra rahas sees, ehk teeniksid 175%, teenukaid arvestamata. Aga kui ostad, siis kindlasti vähemalt 2-3 lepingut, et teenustasu vähegi talutav tuleks.
  • tegin oct 20, 2 lepingut 0,1 tk; võibolla jõuab isegi rahasse minna
  • Solo, pakutud strike peaks sobiv olema arvestades nägemust. Kuid kui hoiad optsiooni lõpuni ja hind on 15, siis on 12.5 strikega optsioon väärt 2.5$ ehk jääksid sisuliselt nulli, arvestades makstud preemiat. Optsioon tuleks müüa kuskil 2 nädalat enne lõppemist, seega pead lootma, et CHINA saavutab varsti 15$ taseme.
  • Hito, ma ju eespool kirjutasin, et 10-15 sendiseid optsioone pole mõtet osta, eriti veel arvestades LHV tehingutasusid. Aga no kui ostsid, siis ostsid. Vaatame siis kreeklased üle, oct 20 calli delta on 0.05 ja gamma 0.052. Kui NOK tõuseb ühe dollari võrra, siis kasvab optsiooni väärtus 5 sendi võrra ja uus delta on (vana delta + gamma) 0.102, seega kui NOK tõuseb veel 1$ võrra, siis suureneb optsiooni väärtus juba 10 sendi võrra. Aga üldiselt ma nimetaksin sellise optsiooni ostmist raha kaotamiseks, kui just suuri liikumisi ei tule ja kui veel lisada spread ja tehingutasud ...
  • Alvar ole sa tänatud väga hea õppetüki eest.
  • Kuidas kommenteerite sellist (algaja) valikut?

    NOR9C80 või isegi NOR9C77,5?
  • Ma ütleks, et sellise valiku puhul ootad mõõdukat tõusu ja ei raatsi palju ajapreemiat maksta. Optsioonid on tugevalt rahas sees. Samas on risk kaotada rohkem, kui aktsia peaks kõvasti langema. Aga üldiselt selline konservatiivne valik. Kui ootad siiski olulist tõusu, siis võta kõrgema hinnaga strike, siis on võimendus ja tootlus suurem, samas pead maksma rohkem ajapreemiat.
  • Miss nokia optsioonidega toimub? Aktsia on tõusnud üle 2$, kuid optsioonihindades pole mingit liikumist. Ilmselt asi volatiiluses, kuid aktsiahinna tõusuga peaks ju ka volatiilsus tõusma!?
  • Kas Eesti turu kohta eksisteerib ülevaade sellest, kui palju on ostetud putte ja calle ning millise ajahorisondiga. Hansapank pakub minimaalset asjakohast infot, vastav rubriik "Balti optsiooniturg täna".
  • Eestis puudub ühtne optsiooniturg ja optsioone ei kaubelda börsil. Kuna reaalselt on Eestis 2 optsioonide väljakirjutajat: LHV Arbitrage ja Hansapank (Ühispank väheaktiivne), siis eeldaks sellise statistika koostamine mõlema turuosalise andmete liitmist ja seega avalikustaksid mõlemad ka teise jaoks oma positsioonid.

    On vist arusaadav, et kumbki pool ei ole sellest huvitatud, :)
  • Anette, palu Tallinna Börsil taastada turuosaliste kohustus raporteerida optsioonide kohta. Kaeba Tallinna Börsile, et ülevalolevate optsioonide andmed on oluline info, mis mõjutab alusvara hinda ja selle info varjamine muudab turu väikeinvestori jaoks läbipaistmatuks. :)
  • Tõstan jälle vana teema üles. Endiselt huvitab mind Eesti (nüüd juba Balti) optsioonide kirjutamine. Nimetatud teenust lubati miski 4 aastat tagasi. Tõsi, niipalju on asi edasi liikunud, et LHV Traderi vahendusel on võimalik optsioone shortida.

    Usun, et paljud tunnevad ennast kindlamalt koduturul ja optsioonide kirjutamise näol on võimalik kasutada erinevaid strateegiaid (näiteks covered call). Muidugi tuleb siinkohal hoiatada, et call optsiooni kirjutamisel on võimalik teoreetiliselt lõpmatult palju kaotada, samas on võit piiratud. Kuid nimetatud positsiooni võib katta aktsiatega, mille tulemuseks saame covered calli.

    Arvan, et Balti turgudel on hea optsioonidega kogemusi omandada ja siis suurematele turgudele edasi liikuda. Näiteks peale majandustulemuste teatamist kohtab harva üle 10% suuruseid liikumisi, mis optsioonide kirjutajale võivad väga valusalt lõppeda. USA-s võib aga näha ka 20-30 protsendi suuruseid liikumisi peale tulemuste avaldamist. Võtame kasvõi Microsofti, mis suure ja rahuliku aktsia kohta tegi reedel ülisuure liikumise. Muidugi oleneb kõik volatiilsusest, kui see on madal, siis tasub optsioone osta ja vastupidisel juhul on kasulik optsioone kirjutada. Siiski näitab statistika, et enamik optsioonide ostjatest kaotab raha. Kindel võitja on maakler, kuid ka optsioonide kirjutajad peaksid plussi jääma.
  • Options on futures.

    Kas ühe futuurioptsiooni alusvaraks on 1 futuur?
  • Igaksjuhuks küsin üle.

    Kui ma tahan hedgeda 100 aktsiat, siis ma ostan ühe aktsiaoptsiooni.
    Kui ma tahan hedgeda 100 futuuri, siis mitu futuurioptsiooni ma pean ostma? Kas sada või ühe? Praegu ma saan aru, et sada. Kui tahaks hedgeda ühte futuurilepingut, siis ühe.

    100 aktsiat = 1 aktsiaoptsioon
    1 futuur = 1 futuurioptsioon
    100 futuuri = 100 futuurioptsiooni
    Nii ??
  • momentum
    Igaksjuhuks küsin üle.

    Kui ma tahan hedgeda 100 aktsiat, siis ma ostan ühe aktsiaoptsiooni.
    Kui ma tahan hedgeda 100 futuuri, siis mitu futuurioptsiooni ma pean ostma? Kas sada või ühe? Praegu ma saan aru, et sada. Kui tahaks hedgeda ühte futuurilepingut, siis ühe.

    100 aktsiat = 1 aktsiaoptsioon
    1 futuur = 1 futuurioptsioon
    100 futuuri = 100 futuurioptsiooni
    Nii ??


    mina vaataksin konkreetse futuurioptsiooni lepingu spetsifikatsiooni - seal on see info kirjas

    http://www.cmegroup.com/trading/equity-index/us-index/e-mini-sandp500_contractSpecs_options.html

    E-mini S&P 500 Options
    Opening Date 9/9/1997
    Ticker Symbol ES
    ES= Clearing
    View product and vendor codes
    Contract Size One E-mini S&P 500 futures contract
  • üldiselt on 1 optsioon 1 futuur. Optsiooni ostuhind saadakse kui korrutad hinna siis futuuri kordajaga, ES puhul siis x 50
    st kui optsiooni hind on 20, siis välja tuleb käia 1000 taala.
  • Kui mõtlesid valuutafutuuride optsioone, siis eurusd optsioonidel korrutad siis 125000.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon