Optsioonibuldooser II: valime maitseka pesu (alusvara) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Optsioonibuldooser II: valime maitseka pesu (alusvara)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Alusvara valik ja natuke strateegiaid

    Eelmisel korral rääkisin natuke ymmargust juttu optsioonidega spekuleerimisest. Lähme täna asjalikumaks ja räägime konkreetselt alusvara valikust. Alusvara valik on üks tähtsaimaid otsuseid optsioonidega kauplemisel. 6igesti alusvara valides on v6imalik minimeerida riski ning optimeerida kasumit!

    Ei hakka siin kordama kauplemise p6hit6desid. You have to have vision. Ka optsioonidega kauplemisel. Lisaks p6hit6dedele annavad aga optsioonid ka k6ige hullemale imaginationile piisavalt materjali et end rocket scientistina tunda :) See ongi parem kui seks. Erinevaid synteetilisi ja täispuuvillaseid strateegiaid saate uurida siit.

    Optisoonidega on v6imalik mängida nii t6usule, langusele kui ka m6lemale korraga. Alusvara valides peab sul juba teada olema mida sa 6ieti jahid! Kas Sa otsid siis strateegiale vastavat alusvara (mängin alusvara suurele langusele järgnevale p6rkele) v6i ehitad strateegia vastavalt alusvara oodatavale käitumisele (mängin alusvara puudutavatele tähtsatele uudistele) v6i tunned alusvara käitumist paremini kui taksojuht? Kas alusvara on Sulle tuttav, kas Sul on visioon alusvara käitumisest - t6us,langus,suur muutus?

    Üsna raske on turu suunda ära arvata. Kuid ka nii t6usule kui langusele korraga mängides on riskiks alusvara hinna piisav muutus katmaks "kindlustuspoliisina" töötavad vastusuuna optsiooni kulud. Abiks tuleb s6ber tehniline analyys (et teada mis piirides hind v6iks k6ikuda) ning matemaatika (et arvutada välja optsiooni hinna muutused vastavalt alusvara muutustele). Neid käsitleme hiljem.

    Nagu isegi aru saate on teema segane ja p6imub väga tihedalt läbi strateegia valikuga - Ilma nägemuseta on vigade kindlustamine suht. kallis l6bu. Proovime siiski natuke alusvara valikut käsitleda. Räägime erinevatest v6imalustest alusvara valikuks ning pakun välja ka lihtsaima alusvara optsioonidega kauplemise kogemuse saamiseks - QQQ optsioonid. Erinevad strateegiad tulevad käsitlemisele koos konkreetsete turusituatsioonidega! Alles matemaatika ning TA annavad aimu mis see kauplemine 6ieti on.. Eks ole, m6nna on alles tulemas! :)

    ja jumal l6i v6imaluse..

    Optsioonidega spekuleerimisel on v6tmeks alsuvara volatiilsus. Kas siis selle puudumine v6i buldooseriga kokkuaetavates kogustes ylejäämine. Kuna väikese volatiilsuse peale mängimine eeldab optsioonide lyhikeseks myymist (profit tekitb optsiooni expiremisest worthlessi) mida meie endale lubada veel ei saa, siis keskendume hoopis suurte volatiilsuste jahile, mida saame optsioonide ostmisega enda kasuks pöörata.



    Teoreetiliselt v6ib alusvara valida neljal erineval moel:

    1)Igasugused absoluutselt p6hjendamatud alusvara valikud mille eest vanaisa annab vitsa ja vanaema moosi ei anna
    2)Otsime turult (potensiaalselt) volatiilseid spekuleeritavaid alusvarasid ja nö hyppame sisse ja kasutame juhust kui spekuleerimisv6imalust näeme
    3)Valime alusvara, 6pime selle selgeks ja jälgime pidevalt ning spekuleerime ainult selle konkreetse alusvara muutuste peale
    4)Indeksite ja trustide optsioonidega kauplemine



    Variant 1 ma arvan on väga ebat6enäoline. Palju ebat6enäolisem kui räpsaktsiate ostmine ;) Siiski tasub see ära märkida et iga kord kui valite millega spekata te ikka m6tlete paari p6hit6e yle: spekuleerimine p6hineb volatiilsusel (kui palju hind k6igub) ja likviidsusel (ostmine ja myymine on v6imalik, turg on aktiivne). Viga on valida alusvara mida mis kunagi OLI volatiilne, v6i mida me ARVAME et on volatiilne, v6i alusvara mille optsioonid pole likviidsed (alusvara kauplemisaktiivsus väike). Ühes6naga, alusvara millega teised spekulandid ei spekuleeri :) Kust me teada seda teada saame? Vaatame optsioonide open interest (pot. optsioonide kauplemisaktiivsus) ning tehingute arvu muutust ajas (ma ei tea kust seda näha saab)



    Variant 2 on kindlasti palju seksikam ja potensiaalselt ka tulutoovam. Kuid ka riskantsem (on v6imalus teha valesid otsuseid väga mitmes dimenioonis - volatiilsus, likviidsus, siseinfo, turu reageering, sektori ja sentimendi m6ju jne jne). Eeliseks on PIDEV v6imalus spekuleerida. Suurel ja laial USA turul leidub iga päev väga volatiilseid v6i pot. volatiilseid aktsiaid. Tema puudusteks v6ib lugeda aga tohutut infohulka mis on vaja läbi töötada, samuti on vaja kogemusi et ära tunda opportunityd. Lisariskiks on v6imalik turu huvipuudus antud firma ja syndmuste vastu. Soovitaks juba natuke turukogemust omavatele inimestele.

    Riske saab tunduvalt vähendada valides spekkamiseks ainult suure alusvara käibega firmasid, mis peaks tähendama ka aktiivset derivatiivide turgu. Näiteks pool miljonit aktsiat päevas kaubeldav alusvara peaks olema juba ysna okei. Siiski tuleb vaadata lisaks alusvara aktiivsusele ka optsioonide aktiivsust - kas open interest (ehk palju optsioone on turul ringlemas) kasvab v6i kahaneb, palju on total open interest?

    Variandi erivariandiks oleks spekuleerida derivatiivide tasemel, ehk vaatame enimkaubeldud optsioonid ning tegeleme nendega (igasugu top10 optsioonide kohta saab näiteks www.optionsxpress.com ja sealt "toolbox" ja sealt "option dragon"). Siin on turut6de et osta väikese volatiilsuse ajal ning myy k6rge volatiilsuse ajal. Teine turut6de ytleb et "optsioonid mis pole ylehinnatud pole ostmist väärt" (ylehinnatud optsioon on teoreetilises väärtusest kallim optsioon. teoreetiline väärtus arvutatakse black shoelsi valemiga kus v6etakse implied volatility = historical volatility ehk turg konstantse volatiilsusega). Ise olen tähele pannud et langeval turul on putid kallimad ja t6usval callid, mis on ju loogiline eksole :)

    Loomulikult tuleb ikka alusvara ka uurida, ära kauple kui firmast midagi ei tea! Uuri ka p6hjusi miks optsioonid nii kaubeldud on - kas m6ni analyytik on teinud downgrade, kas sektoril läheb hullusti vms. Kuid kindlasti annab selline teiste kauplemise jälgimine häid ideid v6i kainestavaid m6tteid ka ise spekuleerimiseks. Ma ise pole veel oma seisukohta välja töötanud, et kas ma peaks tegema nagu k6ik teevad (eeldusel et teised on proffid ja mina ei ole) v6i vatsupidi.

    Antud spekuleerimisv6imalus pakub ka mulle endale huvi ja kui olen natuke kuivalt kätt harjutanud v6taks ja käsitleks antud teemat lähemalt!



    3 variant sobib aktiivselt kaubeldava alusvara jaoks, naiteks CSCO, INTC v6i MSFT. Alusvaraks valitakse aktiivselt kaubeldav voltiilne aktsia millel on suht. odavad optsioonid. Strateegia eeldab matemaatikat ning distsipliini. Tehniline analyys aitab leida toetus ning vastupanutasemeid mis v6imaldavad valida sobivad optsioonid trading ranges profiti tegemiseks. Riskiks on trendi tekkimine.

    Ise pole kunagi antud varianti proovinud. Aga näiteks JANNO01 räägib oma ideedest siin. Seda teemat käsitleme me hiljem :)



    4 variant on 3 variandi eriliik. Just see on see millega mina olen tegelenud. Ka Taavi on antud teemat käsitlenud. Indeksitega kauplemisel on palju plusse, mida siin kordama ei hakka. Finantsv6imendus on piiratud, kuid optsioonid annavad seda rohkem effekti! Ei ole täpsemalt uurinud indeksite ning nende futuuride optsioonidega kauplemist, olen keskendunud QQQ-le lihtsalt tema populaarsuse pärast. Algajal soovitakski just alustada QQQ ATM optsioonidega, kuna see on t6enäoliseim viis raha mitte kaotada :) ja Kasutada delta neutraalseid strateegiaid (ehk yhe optsiooni hinnat6us korvab teise optsiooni hinnalanguse).

    M6ned QQQ optsioonide eelised:
    1)Suur volatiilsus viimasel ajal - päevasiseseid k6ikumisi palju, karmid muutused nädalate l6ikes!
    2)Suur likviidsus - yhed suurima volyymiga kaubeldavad optsioonid!
    3)Strike step on 1 dollar - alati on v6imalik osta ATM optsioone!
    4)Indeksite eelised - hinnad on m6jutatud turu yldisest sentimendist mida on lihtsam jälgida kui yksikfirma oma!
    5)Indeksid ei ole siseinfo tundlikud ning ei reageeri ylikiirest - aega m6elda.

    Puudused:
    1)Suhteliselt kallid optsioonid!
    2)Piiratud volatiilsus v6rreldes ENE v6i NRG'ga :)



    mis s6nad need ilma tegudeta on..
    V6tame konkreetse näite: QQQ tänase päeva jooksul. kuidas me saaksime spekuleerida?
    Kasutame tehnilist analyysi ning matemaatikat! Aga seda teeme me alles siis kui aega on!



    Mis meil veel rääkida jääb?
    Seni on olnud ainult ymmargust juttu. Järgmine kord proovime aretada konkreetset treidi QQQ optsioonidega kasutades lihtsat stranglet ning TA'd alusvara trading range määramiseks ning matemaatikat riski minimaliseerimiseks ning profiti optimeerimiseks :)

    1)Optsioonide hinnakäitumine ja matemaatika
    2)Tehniline analyys kui suur s6ber
    3)Turul kauplemisv6imaluste otsimine ning spekuleerimine v6imalikule hinnamuutusele
    4)Yheainsa alusvara selgeks6pitud hinnaliikumistele spekuleerimine
    5)Rocket Scientists - pakivad n6medaid bonde ymber m6nusateks bondideks, mexico crisis
    6)put/call ratio ja muud optsioonide ja turu vahelised seosed.
  • heh :) pikk jutt, sobiks ilusti SL ohtulehe inv nurka.
    Ühesõnaga, You have to have vision :) ja muidugi _matemaatika_ (nii, üldiselt :) on nagu tarkade kivi. Aga sellega tegeleb siis kui aega on..
  • Ma veel märgiks siia juurde, et variandil 2. on selline huvitav alamvariant: valida alusvaraks aktsiaid, mille ajalooline implied volatility on küll madal, aga mille volatiilsus on äkiliselt (mingi börsiuudise tulemusel) kasvanud. Minu teooria kohaselt saadab sedalaadi aktsiaid ka hulk turuanomaaliaid, mis annavad mõningase võimaluse nende arvelt nats teenida.

    Ma uurin seda võimalust praegu üsna tõsiselt ja mängin (tõsi küll - esialgu vaid paberil) sellise alusvaraga läbi igasugu optsioonitehnikate variante. Kui mul mingiks hetkeks endale vähe kopsakam vettpidav statistilne baas selles küsimuses õnnestub tekitada, tutvustan ehk seda taktikat siin teistelegi. Senised tulemused on lootustandvad...
  • Riq, su kirjutised optsioonindusest paistavad tõesti sisukad ja on head lugeda. Ja su rindeteated samuti! Nagu seebiooperit vaataks. Kui sul positsioonid rohelises - rahvas rõõmustab kaasa, kui optsioonid kehtetuna aeguvad, poetavad pisara. ;oI

    Ent viimast kirjutist lugedes valdavad mind vastakad tunded, kuna foorumi teises teemas kirjutad, et sul ainult 40% investeeringust alles... ;o)

    Kuidas sellega siis nüüd on:
    Kas praktika ei klapi teooriaga või on teoorias puudused?

    "Hea teoreetik on see, kes oskab ennustada kuidas asjad juhtuma hakkavad ning pärast veenvalt põhendada miks asjad ennustuste järgi ei läinud..."
  • Kas optsioone välja kirjutada kah on võimalik eraisikul?
    Ma usun, et näiteks short straddle (või siis strangle) strateegia oleks tunduvalt tulukam, kui vastupidine, ehk siis long straddle/strangle. Ka risk oleks küll suurem, aga ka seda annab vähendada. Selleks siis lisaks väljakirjutamisele ka osta optsioone, ehk siis long butterfly või long condor strateegiat rakendada.
    Potentsiaalselt stabiilseid aktsiaid on arvatavasti lihtsam leida, kui potentsiaalselt volatiilseid :) Ja nii saaks mängida ka väga väikeste oodatavate liikumiste peale, mille korral optsiooni ostes lihtsalt ajaväärtus kaoks. Kui aga ise väljakirjutaja olla, siis see preemia kadumine on just positiivne :)
  • kuidas mõista ,sellist asja - order on pikka aega üleval, sreamer näitab ,et mingil hetkel keegi pakub sellise hinnaga, aga order läbi ei lähe. Volitiilsus on loomulikult suur. Nii on juhtunud juba kaks või isegi kolm korda. Eile näiteks EPGXH 1.5
  • optsioonide väljakirjutamine on v6imalik ka eraisikutel kui broker seda lubab. vajalik margin.
    väljakirjutamine on siiski way suurem risk!

    rauno, ma kirjutan artiklid siis kui mul juba k6ik p**ses on :)
    st ma kirjutan oma kogemusi. ja seda eelk6ige selleks et oma m6tteid korrastada..
    aga vaevalt et sellest aru saate kui ise pole läbi elanud seda m6nu :)))

    täna näiteks myysin k6ik oma putid maha,
    ja kaotasin u 500-800 taala, sest ei läbenud oodata.
    kas ma peaks p6dema?

    nyyd oleks hea v6imalus demoda et eelmisest lossist sai midagi 6pitud.
    seda homme kavatsengi.. eks siis avalikult on voimalus mark täis teha :)
  • Oih! Magasin pool päeva maha?!? Aga no muidu liiguvad aktsiad õiges suunas!
  • riq: väljakirjutamisel tekkivat riski saab ju kah maandada... Aga ilma selleta on tõesti suur võimalus oma rahast väga kähku ilma jääda ja ka miinustesse jõuda :)
    Aga LHV vist ei võimalda siis optsioonide väljakirjutamist? Eesti optsioonide väljakirjutamine oleks eriti huvitav :)
  • Näen, et riq-i poolt toodud optsioonide buldooser on tõusnud päevakorda.
  • hmm... LHV jah ei võimalda kuid traderis ju saab kirjutada, kui on piisav tagatis....Kui on soovi optsioonide ostmisega teenida tuleb osta "rahas optsioone" (eks siis vastavalt tõusule või langusele panustades). Kui vastupidi, soovite teenida optsioonide kirjutamisega, siis tuleb kindlasti müüa samu calle ja pute ehk strike korraga, soovitavalt max kolm nädalat enne optsioonireedet ning lisaks soovitavalt "rahast väljas". thats it:).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon