Äripäeva miljon krooni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Äripäeva miljon krooni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Äripäev kuulutas uhkelt välja, et loovad pretsedendi ja panevad miljon krooni aktsiaturgudele, nii saavad kõik näha, kuidas nende analüütikute soovituste põhjal reaalselt riskides portfell kokku pannakse ja sellega teenitakse.

    Nüüd on raha juba teist nädalat järjest Hansa Intressifondis, mis küll erilist investeerimisgeniaalsust ei nõua. Samal leheküljel olevas tabelis annab ÄP Hansapangale ostusoovituse, ent ise HP aktsiaid ei ole ostnud. Järeldus - ÄP ei võta ise ka enda soovitusi piisavalt tõsiselt (teised nagunii ei võta), et nende põhjal reaalset raha mängu panna?
  • Tuleb oodata, et HP üle 200 kisuks, siis on kindel tõusutrend sees ja TUGEV OSTA.
  • Jälgides välisturgude liikumist viimase kahe nädala jooksul võib öelda, et Intressifondi ost polnud sugugi vale liigutus.
  • Tõusutrend on juba praegu sees, ja milleks oodata 23 kroonist tõusu ja siis osta? MIks mitte kohe osta ja teenida 23 +...
  • http://www.aripaev.ee/mod/miljon/

    ÄP ostis täna 175 pealt Hansapangaaktsiaid

    Ms puudutab strateegiat, siis pigem olla konservatiivne kui haipija(meenub 10% majanduskasvu müüt)
  • Seal on ka tehingute "logiraamat". Mina ei saa küll aru, miks kuradi pärast seda intressifondi ostu on erinevate päevade peale ära jaotatud? Tahtmine hinda keskmistada? Võlakirjafondi puhul?? BTW tehingutasu 30 krooni iga tehing. Toomas, äkki peaks Sulle meenutama, et deposiidi intress on tulumaksuvaba ja samas intressifondist teenitav tulu mitte. 3mo depo praegu ca 3.3%, intressifondi tootlus langeb vastavaks perioodiks vast ca 3.75%'ni, võta sellest tulumaks maha ja saad tooluseks alla 3%.
  • Miks Hansa IF osakute "hajutatud" ostmine ja selle eelistamine tähtajalisele deposiidile?
    Vastus:
    http://www.aripaev.ee/2074/rt_miljon_207401.html
  • päevalimiidi muutmine on minu mäletamist mööda tasuta.
  • Kristjan, äkki peaks sulle meenutama, et kui tahad raha enne 3 kuud kätte saada, on intress 0% (tulumaksuvaba). siiski veidi halvem kui alla 3% tootlus.
  • Senist tegevust vaadates arvan, et vähemalt 50% portfellist on ka 3 kuu pärast endiselt f.i.'s. Samas, kui siin veel veidi sudida, ehk väänavad oma portfelli veidi kiiremini Hansapanga aktsiasse?
  • Tänases Äripäeva turismilehel kirjutatakse Nepalist.Leht soovitab Nepalis tingimata tingida:
    kõikidest hindadest saab alla 30-300%!Omalt poolt soovitaks Toomasel see miljon krooni hoopis
    Nepaliga kaubanduse või kinnisvara arendamiseks investeerida.Ostad näiteks milli eest maja ja müüja maksab sulle 2milli peale?300% allahindlust pole paha.Viletsamad tingijad,kes piirduvad isegi 100% allahindlusega peaksid ka rahul olema.
  • Vaatasin täna Äripäeva investeerimisportfelli koosseisu. Lisaks Hansapanga aktsiale on sinna tekkinud ka Norma aktsia ning otse loomulikult annab Äripäev kohe ka Normale ostusoovituse. Pange tähele, et varsti on portfellis ka Eesti Telekomi aktsiad ja telekomi müügisoovitus muutub kohe ostusoovituseks, sest enda rahad ju mängus. Üldse oleks huvitav teada, millega põhjendab Äripäev Telekomi aktsiale antud müügisoovitust(próbleemid juhtimises - intellektaalselt huvitav lähenemine, kuid sisult ainult sõnakõlks, pigem on probleemid Äripäeva enda meeste mõtlemises). Siis kui telekomi aktsia maksis alla 50 krooni, oli soovituseks tugev müük, nüüd on müük, kui hind on 85, siis hoia, kui 100, siis osta, kui 120, siis tugev osta jne...
  • Nonii aasta hakkab läbi saama.
    Tootlus 4,6%.
    Eesmärk 12%
    Masendav, kas pole?
    See kõik ajal, kui TALSE tõusis 48%.

    Kas mitte hoius polnuks muretum ja ehk isegi kasumlikum olnud? Või siis pensionifond?
    Pluss kõik see säästetud aeg ja närvid.

    Äripäeva portfell näitab, et erainvestoril pole mõtet amatöörina finantsturgudele ronida. Ole proff või ära ole üldse.

  • Fit:
    Äripäeva portfell näitab ikka pigem seda, et Eesti majanduslehel pole/polnud mõtet amatöörina VÄLISfinantsturgudele ronida.
    Küll aga oli eesti (väike)investoril (kasvõi noolega märklauale kleebitud kohalikku aktsianimekirja loopides) kohalik tootlus 25-50% või rohkemgi.

  • Et määratleda sõna professionaalsus, peab eksisteerima taustsüsteem. Professionaalne ollakse millegi suhtes: nt. Äripäeva portfelli suhtes. Järelikult on Äripäeva portfell ehe näide sellest, kuidas "mitte olla" ning taustsüsteemsuse etaloniks. Iga erainvestor, kes "tahab olla olemas" peab siis oma strateegiaga võimalikult palju ÄP investeerimismudelist erinema...

  • jam'il on minu arvates hea point. Inimene, kelle jaoks investeerimine pole põhitöö on sageli kalduvus otsustada emotsioonide ja moevoolude põhjal. Aasta tagasi rääkis ÄP nagu keskmine väikeinvestorgi, et eesti turg on õigele tegijale liiga väike ja kõvad mehed toimetavad ikka suurtel turgudel. Nüüd siis ongi kenasti dokumenteeritud näide olemas ja mine tea- ehk teeb mõni tegelane sellest oma järeldusedki.
  • teeb järeldused ja tormab välisturgude recoveryst osasaamise asemel Talset tipust rebima nagu 5 aastat tagasi...
  • 1. Olles majandusleht oleks võinud arvestada eestis toimuva pensionireformiga, mis tahes tahtmata kergitab kohalike aktsiate hindu. Eriti võttes veel arvesse miniatuurset käivet (likviidsust) TSEl.
    2. Kogu see ludune 4,8% tuleb müügihetkel läbi korrutada 0,26ga.?
    Ausalt , kui on selline tung oma raha kuhugi ära anda (terviseklubi ameerikas) siis siinpool lompi on minu arvates vähe lahedamaid võimalusi.
  • Tümitajate ja näpugavibutajatele niipalju, et Toomase investeerimise üheks põhimõtteks, kui ta aasta alguses investeerima hakkas, oli paigutada raha mitte vaid Eestisse vaid kogu maailma. Siiski alustas ta enda arust piisavate summadega just Tallinna börsil (üks väheseid börse vist hetkel maailmas, mis aasta algusest plussis on).

    Kui kõik siinkirjutajaid on möödunud aasta oktoobrist-novembrist tõepoolest kogu oma maise varaga Merko Ehituse, Hansapanga või Eesti Telekomi aktsiates istunud või veel parem sel ajal antud väärtpaberitele rahast väljas ostuoptsioone ostnud (ikkagi pensireform, Euroopa Liit ning NATO silme ees sillerdamas)- siis tõesti müts maha ja rahvuskangelase märk rinda :)

    Millegipärast on aga nii, et 130 krooni pealt ei julgenud möödunud aasta keegi eriti Hansapanga aktsiat haipida. Nüüd kui aktsia juba 250 krooni all on kõik teed 400 kroonini valla...

    Ja kokkuvõtteks miks keegi aasta alguses (või noh vähemalt augustis) ei soovitanud Toomasele osta Netease.com Inc (NTES) aktsiad. On ju teine MSN Money alusel aasta algusest 1169% tõusnud :)

    raivos
    Äripäeva börsitoimetus
  • see toomase rubriik on üks paras nali jah, päevalehel oli vahepeal selline tegelane nagu tädi maali, ega siis tihedas konkurentsis ei saanud äripäev ju maha jääda nendel on nüüd onu toomas.
    tahaks loota, et onu toomas aastaga ära ei tüdine, ega ütle et - ah krt selle miljoniga on parematki teha
    sihuke artikkel rubriigi lõpetamiseks oleks muidugi super :-)
  • Tegelt on raivos´l õigus.
    Toomas peegeldab ideaalselt keskmist väike?investorit . Kusjuures üle keskmist. Tal jäi raha alles - väga tubli.
    Lihtsalt ma arvan seda, et kui meil kasvab majandus 7% aastas, siis ei ole mõtet minna sebima kuskile lombi taha, eriti kui veel teema võõras ja s... sellest ei jaga (pikk poss langeval turul). Alati on kõige lihtsam raha teenida kasvaval turul. Kõige kiiremini aga langeval? See aga vist sõltub konkreetse inimese närvikavast.
  • mind huvitaks küll hoopis rohkem küll see, kuhu investeerib Riks kui see kuhu investeerib mingi täiesti tundmatu Toomas
  • kuskilt on meelde jäänud et toomasele võis ka soovitusi anda
    nagu näha loeb tom ka seda foorumit
    seega paiguta nüüd oma raha tallinna börsile
    II samba maksed järgmisest aastast suurenevad oluliselt
    + euroliidu kutse
    + majanduskasv
  • Olen mõelnud miks Toomas ETL-i pole ostnud,selle asemel võttis hoopis selle igava NORMA?
  • Nüüd oleks aeg viga parandada ja Toomas peaks jõuliselt telkosse sisenema :)
  • Selle asemel, et asjalikult analüüsida, miks tootlus väikeseks jäi, omi vigu tunnistada ja neist õppida, ajab Äripäev mingit umbmäärast iba stiilis: "kas teie tegite paremini vä."
    Kui asja eesmärk oli juba ebaprofessionaalselt ja mõistusevastaselt (nagu TNT hästi põhjendas) investeerida., siis võinuks selle ära märkida: "meie eesmärk on teha kõiki vigu nagu tüüpiline kogemusteta väikeinvestor"
    Paigutada raha kogu maailma? ostnud siis S&P 500 ja Euroopa top 350 aktsiaid, selle asemel et üritada aktsiaid valida.
    Aga et Eesti ainsa ärilehe portfell niivõrd ebaõnnestunult esineb, (kamoon, tegemist pole ju algajatega, kes elus esimest korda aktsiaturge näevad!) kahandab ausalt öeldes usaldust selle lehe analüüsivõime vastu.
  • aga võib olla lubati "investeerijatel" munad maha võtta kui miljon ära haihtub ja nii see portfell siis vinduski. kellelgi polnud raha kasvatamine otsene eesmärk. kui probleem eelnev oli, siis nähtavasti puudus motivatsioon. kas keegi teab kas need "investeerijad" palka juurde ka said (või oleks saanud) kui oleksid eduka portfelli koostanud?
  • Jagan Fit'i arvamust, et erainvestoril pole mõtet amatöörina finantsturgudele ronida.
    Pange sinna kõrvale kohalikud investeerimisfondid ning võrrelge nende tulemusi Toomase omadega. Teha tasub ainult neid asju, mida sa oskad teha hästi - Toomase investeerimisotsuste tulemused jätavad tõeliselt nõrg mulje. Toomas võiks pühenduda oma põhitööga raha teenimisele ning jätta raha kasvatamise professionaalsetele fondijuhtidele.
  • Miks olete nii õelad? Olen aru saanud, et tagantjärgi oleme kõik targad!
    Panin siia juurde ka LHV Varahaldus-e tootlused.

    LHV Varahaldus
    seisuga 13.12.02

    Osaku/aktsia T O O T L U S E D Fondi maht
    puhasväärtus 1 aasta 3 kuud 30 päeva


    Rahaturufond A+ 1098.82 2.67% 2.14% 2.27% 12,800,188.31
    Täiendav Pensionifond 9.16 -10.02% - - 2,602,229.39
    Aktsiapensionifond 9.81 - - - 7,666,128.56
    Intressipensionifond 10.08 - - - 5,276,535.65
  • Pole midagi üllamaat eestlase hinges, kui nõgininasena nõgiseid naerda
  • Soomes on üks päris lahe ajakiri : Arvopaberi.
    Armastan teist miskipärast lugeda. Neil on seal selline teknoaktsiate fond. Fond startis kuskil 99 sügisel vastu 2000et. Vanad alustasid koos Eimode , Perloste F-secide jne listimisega. Vahepeal sai see 100 000 euri otsa ja lisati veel 100 000 euri. Tanaseks on neil siis 200 000 eurist alles 72 000 euri, seda tänu viimatisele tõusule. Minu mäletamist mööda jõudis see alla salkku alla 50 000 ära käia.

    Tegelikult on seal päris huvitav aga see, et investeerimist käsitletakse natuke laiemalt kui ainult aktsiate ostmisena. Alajaotusi on ca 5. Aktsiad, mets, deposiidid, kinnisvara (asunnot), obligatsioonid. Miks ÄP seda teemat ei kajasta? Korralik investor võiks ikka veitsa kinnisvara ka ikka omama - kasvõi näiteks parema une nimel.
  • Üks mõte jäi : tegelikult on ju täitsa po...i kuhu või millisesse varasse (NB materiaalne vara) investeerida. Tuleb vaid jälgida, et sa ei osta kallilt ja sektoris hakkab või toimub tõus. Vahe on vaid alusvara likviidsuses. Või ju kasvõi kunsti koguda. Maalid on näiteks 2 aastaga miskit 100 % kallinenud.
  • to TNT: kulla mees Äripäeva eesmärk on teha investeerimine tavalisele inimesele natukenegi selgemaks ,kinnisvara vs väätpaberid on vana teema kuid ,mis nende peamine erinevus on see kinnisvara puhul on vaja tunduvalt suuremat algkapitali mida aga keskmisel eestlasel pole võtta. Kunst on nüüd kohe kindlasti selline valdkond mida niisama lihtsalt pole mõtet torkida ,loomulikult on teoseid millede väärtus on kasvanud mitu korda kuid keskmine tootlus on siiski tunduvalt halvem kui aktsiatel või kinnisvaral. Minu isiklik arvamus on ka see ,et mets pole mitte just kõige turvalisem investeering igasugused metsavargad ,põdrad ja kitsed suudavad kiiresti investeeringu väärtust kahandada.
    Neid teemasid võiks küll käsitleda aga ...
  • Nagu põder võib nahka pista noorendiku, siis sarnaselt võib direktor firmas su aktsiaga 1:0 teha. Näiteks nagu Viiol. Või siis selle terviseklubi direktor Toomase fondis.
  • Vaat aga vaata Toomas teinud neljapäeval uue tehingu. Ostnud Stockholmi börsilt
    Perbio Science aktsiat hinnaga 105 SEK. Reedene sulgemishind aga juba 101.50 SEK.
    Ei tea mille põhjal selline "geniaalne tehing" tehtud on.
  • Milleks üldse sellised portfellid vajalikud on? Kellele ja millisel eesmärgil need mõeldud on?
    Kas antud ajahetkel on üldse selliseid vidinaid Eestis vaja? Siia võib lisada veel hulgaliselt sarnaseid küsimusi.
    Vajalikud on analoogilised portfellid mitmes mõttes. Aidata portfelli jälgijatel teha investeerimisotsuseid, õpetada erinevaid investeerimisstrateegiaid läbi konkreetsete tehingute.
    Saadaval on nii tasulisi kui ka tasuta turgu jälgivaid portfelle. Esimesed on mõeldud rohkem teadlikumale investorile, kes teeb nõuande saamiseks kulutusi ja loodab selle arvel oma vara suurendada. Saadaval on palju selliseid nõuandeid. Tasuta saada olevad on ikka rohkem õpetlikku laadi, kuid seal võib olla ka erandeid ehk selliseid millest on ka reaalset kasu.
    Eesti turg vajab praegusel ajal kindlasti selliseid õpetlikke ja harivaid portfelle, sest II sammas on korralikult käivitunud. Seega on tekkinud juurde palju inimesi kes on ühe jalaga juba investeerimismaailmas sees. Paratamatult tekib neil huvi õppida tundma seda investeerimismaailma lähemalt.
    Vaatlen 3 Eestis saadaval olnud või olevat portfelli 2002 a. Nendeks on
    1.Graafiku treidid;
    2. LHV jälgimisportfell;
    3. Toomase portfell.
    1. Graafiku treidid oli huvitav portfell. Põhirõhk oli optsioonidega kauplemisel. Tehniline teostus tasemel ja asjalikud kommentaarid olid selle portfelli suured plussid. Alati ei lähe aga asjad nii nagu sa sooviksid ehk teenid kasumit. Õpetlik lugu ise ei pea alati olema tehingutelt positiivse tulemusega ka läbi negatiivse tulemuse saab väga kasuliku õppetunni. Kui vigadest õppust võtta , siisvõib päris edukalt ka ainult optsioonidega kaubelda. Millised vead olid? Suurim viga oli vast see kuhu läks pool kahjumist. Õige selle kahjumi põhjustaja valikul võinud tulemus olla kuni veerandi võrra väiksem. Samuti oli veaks nõrk distsipliin või kauplemistrateegia. Miks muidu nii mõnigi positsioon lõppes nullis. Isiklikult oli huvitav toode ja kasulik kogemus. Loodan ehk graafik viitsib seda veel tulevikus edasi teha .
    2.LHV jälgimisportfell on hea näide sellest kuidas eelnevast kehvemast tootest "gorilla portfell" on saanud suurepärane abimees arvatavasti nii mõnelegi selle lehe foorumite kylastajale. Srtateegiaga tutvu siin
    Toode , millel hea põhjalik analüüs nii tehnilise kui fundamentaalse näol.
    3. Toomase portfell. Nüüd jõudsin asjakohase teema juurde. Jah Toomas eelnevates (mitte minu) kommentaarides on suur iva sees. Sirvisin vähe põhjalikumalt mida Toomas siis selle aastase kauplemisaja jooksul teinud on. Tehnilselt teostuselt on portfell korrektne . Toomas nimetab ennast vähe nutikaks investoriks ehk investoriks, kes loodab oma portfelli kasvu ainult aktsiate pikaajaliste positsioonidega. Ja seda ajal kui käes on valdavalt karune situatsioon. Alates oktoobri keskpaigast märkas Toomas , et midagi on ikka viltu selles asjas ning tahtis saada abi oma e-mailile. Aga sellest pole ilmselt suurt abi olnud. Aga Toomase õnneks on keegi kunagi avanud käesoleva teemaga foorumi mille üle ta võib hoopis uhkust tunda. Toomas aga arvab ,et on Äripäevast kui juhtivast majanduslehest siis on ta ka nagu juhtivast investeerimisalasest lehest. Jah olgugi ja jäägugi sinna. Vaadaku kas saab sealsesse online foorumisse sellise investeerimisest huvitatute kogukonna. Ka käesolevas foorumis on Toomas juba sõna võtnud ning seda muidugi mitte kõige ilusamal viisil. Jätan need miksid ja oleksid sinnapaika.
    Mõned soovitused Toomasele. Kõigepealt tee kulutusi oma investeerimisalase teadmiste pagasi suurendamiseks ning saa natukenegi nutikamaks investoriks. Siis vaata ümber enda poolt kirjutatud kauplemisstrateegia ja hakka nende uute põhimõtetega ka kauplema. Rohkemat alguseks ei soovitagi.
    Mida mulle uut see portfell on õpetanud? Vahest seda, kuidas ei tohi teha.Positiivse poole pealt jääb meelde see, et sain teada et on olemas firma nimega Bally Total Fitness.
    Eks Toomas ise tea mis ta edasi teeb.
    Aga miks ei võiks mõni foorumlane ise hakata mingit analoogset üllitist tegema? Peamine tähtsus pole mitte tulemus vaid see ,et ta oleks õpetliknii üllitajale kui ka teistele
  • Minule Toomase lood meeldivad. Kas kõik kritiseerijad tahavad hirmus targad välja paista? Oma reaalseid tulemusi ei julge keegi, peale Graafiku, avaldada. On ju olnud juhtumeid kus jutustaja on sattunud suurde kahjumisse ja siis on öelnud, et tegelikult oli pos virtuaalne.
    Minu meelest on Toomas ajakirjanik ja samasugune ebaprofessionaal nagu suurem osa LHV foorumlasi. Profid on vist need kellel investeerimine on põhitöö, aga mitu % neist buumiga lossi said? Vist kõik.
    Kuna teised, v a LHV, ei viitsi asjaga süstemaatiliselt tegeleda, las siis Toomas tegutseb ja harib inimesi.
  • MSM üleskutse väärib järgimist. Arvan, et kui see mõte läbi mõelda, siis tuleb palju uut ja huvitavat juurde.

    Aga väga oluline on selle juures asjaolu, et tuleks teravat vahet teha virtuaal- ja reaalportfellil. Virtuaalportus on lihtne ka keskmisel investoril piisavalt suurte algsummade olemasolul korralikku tootlust saavutada, aga päris rahaga on asi hoopis teine.
  • Mul on see aasta Toomasega sarnaselt läinud. Eesti aktsiatega olen plussis, välisaktsiatega jälle miinuses. Kokkuvõttes olen väikeses plussis. Erinevalt Toomasest teen ma tunduvalt rohkem tehinguid ja võtan ka väikseid kasumeid. Samuti ei hoia ma suurt osa kapitalist intressifondis. Aga kurb on vaadata, kui palju on Talse aasta algusest tõusnud ja siis võrrelda seda oma portfelli tootlusega. See aasta jään ma oma 30% eesmärgile kõvasti alla, samas eelmine aasta õnnestus seda jälle ületada.

    Alguses olin Toomase suhtes väga skeptline, aga kuna endal palju paremini läinud pole, siis ei julge ka kritiseerida. Ma loodan, et Toomas vahetab oma intressifondi osakud peagi aktsiate ja miks mitte ka võlakirjade vastu. Isiklikult olen ka rohkem võlakirju hindama hakanud, tagab stabiilse tulu. Igaljuhul edu Toomasele!
  • Investeerimise propageerimise vastu pole mul midagi, kuid Äripäeva aktsiaanalüüsid ei kannata küll mingit kriitikat. OK, kui analüüsiks ainult seda aktsiat mida Toomas ostab või kavatseb osta, kuid tabel aktsiatest, kus on ainult Müük või Tugev müük (mõni erandlik Hoia), hoidku küll enda teada. Pigem arvaku siis turu üldist liikumist.
  • Kuldar1, mõte on väga lihtne: algaja, kogu karuturu aja hoia aktsiatest võimalikult kaugele! :-)
  • MSM:"Oma reaalseid tulemusi ei julge keegi, peale Graafiku, avaldada".
    Vale!
    Kuigi see info saamine võib kohati olla raske või eeldab netis mõningast sobramist: EYP Globaalstrateegia või Kawe Riskiportfell, näiteid võiks veelgi tuua.

    Niisis leiad päris paljude kommenteerijate kohta mingitki taustinformatsiooni teades midagi. Minupoolest kasvõi ÄP vahendusel, kui seda millegipärast juhtud lugema.
  • Tagasi pöördudes mõttevahetusele Osamaga 22.01 - praeguseks on tõesti intressifondi osakaal langenud alla 50% - e. 47.3%. Arutelust on möödas siiski tiba üle kolme kuu... :-)
  • kristjan, fondide kohta on tõesti andmeid saada, aga ma arvan, set sul on ka oma isiklik aktsiaportfell. Kuidas sel läheb? Oodatav vastus: hästi ...aga pikemalt tagasi vaadates? Vastus: ikka hästi. :-)
    Ma ei õelutse, aga lihtsalt tahan kaitsta ajakirjanikke ja aktsiaanalüütikuid, arste, sünoptikuid jt, kellest kõik on targemad.
    Toomas on üks konkreetne subjektiivse käitumisega inimene mitte meeskonnatööna saadud ideaalkuju.
  • sinu poolt loetud loetelus on üks väga suur vahe. Ajakirjanikud ei roni millegipärast maksa siirdama (noh, nuga oskab ju igaüks käes hoida!?) ja ei tutvusta lugejatele aasta jooksul patsiendi käekäiku, samuti on nad väga napid ilmaennustuste tegemisel (no mis kunst see siis on!?). Aga aktsiaportfelli võivad nad koostada küll. Aga see, et asi näeb kohati välja köögis leiduvate vahenditega sooritatava maksasiirdamise moodi, sellele pole lihtsalt mõtet tähelepanu juhtida. Kas nii, MSM?
  • No nende müügisoovitustega tabeli suhtes olen küll päri, et need on mõttetud, aga muidu on lood ilukirjanduslikult ilusad lugeda.
    Telkust: Mäletate kui üks pank (profid) oma näidisportfellist telku maha müüs ja see siis hooga tõusma hakkas? Ei tea, mis põhjustel Toomas pole julgenud telkut osta? Võibla ÄP omadel endil on Tele2? :-)
  • Mul ka üks küsimus:
    Kas profesionaalne investor on see, kes manageerib inimeste/fondi raha? Või siis too, kes manageerib enda raha (omamata muid sissetulekuid?
    Vaata kristjan, ega su tööd nagunii ei hinnata, ära isegi vihasta mitte. Sind ei tsiteerita, ma juba tean aga mitut kodanikku, kes oma miski kirjaliku töö Toomase põhjal teinud.
  • soovitan äripäeval vaadata aktsiatesse, mis äripäeva rubriikide uudistes mingi sündmuse tagajärjel on kõvasti langenud, analüüsida neid aktsiaid ning vaadata kas tegemist on massiinstinktiga või hullemaga. Kui viimasega, siis pole mõtet osta, kui massiinstinkt siis küll. Tootlus võib mõne järgneva aasta jooksul olla suht väike, kuid kui fundament on tugev ja on selge miks aktsia ostsite, siis on võimalik teenida 2-4 kordseid kasumeid kindlasti, kui veab siis 10 kordseid. Leidub ka kiiremaid tõusjaid nagu Ericcson ja ABB. Samas tekib küsimus kaua Äripäev oma miljonit investeerib? Kui see jääb viimaseks aastaks siis mu mõttekäigul pole eriti abi, aga kui viis-kümme, siis on võimalik olla konkurentsivõimeline ning mitmeid fonde edestada kuna ei pea järgima erinevaid riskiminimeerimispöhimõtteid. Soovitan, natukene uurida sellist aktsiat nagu Ford. Miks seda? Jäägu see Äripäeval mõtiskluseks, kui ütleksin, siis ei oleks teil selge miks ostsite ning ka selge millal müüa. Aga 3-4 aastaga on sealt võimalik 3-4 kordne kasum lõigata.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon