Welcome back 1997!!! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Welcome back 1997!!!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kõik märgid börsil kinnitavad 1997 aastat (Tallinna börsil)! Palju teist minu arvamust jagavad?
  • Äkki viitsid need märgid üksikasjalikult siin üles loetleda. See aitaks paremini diskussiooni arendada...
  • Käive ja volatiilsus on kasvanud, ka tehingute arv ja maht. Märke on suurinvestoritest. Paljud ülevõtmised on soiku jäänud. Uusi ettevõtteid on börsile oodata. Talse on põhjast juba oluliselt tõusnud, kuid tõus peaks jätkuma, sest aktsiad on odavad (hakkab kohale jõudma).
  • Õngitsesin viimase aja börside languse varasemate pretsedentide uurimiseks vanadest teemadest kuulsusrikast 1997 aastat ning sattusin 2002.a lühikeseks jäänud teemale. Vaadates ajaloolisi graafikuid sai teema ilmselt kohe otsa peale selle avamist. Ehk oleks siin teema all kohane arutleda tänase börside olukorra ning praeguse olukorra tagamaade üle ning võrrelda kas 1997 (kui nii vanasid tegijaid siia üldse alles on jäänud) või mõni muu varasema langusega.

    PS.2002 igatahes osutus hiljem suht heaks aastaks
  • http://www.delfi.ee/news/majandus/aripaev/article.php?id=12979498
  • Jah, kui nüüd mõtlema hakata on selle vana teema ülesvõtmisel jumet. Tõesti, viimasel ajal oli kõik kohad neid investoreid täis. Kõik olid spetsialistid kas kinnisvara hindades, s t tõusu jätkumises, või siis aktsiatesse investeerimisel. Igasugused t(j)obud ajasid rinna kummi kui hästi nad on panganõustajate soovitusel investeerinud - "noh Tallinkiga peab natuke kauem ootama, aga...".
    See on ju saabuva krahhi üks tunnuseid.
  • 97 on hästi meeles, praeguse olukorraga ei ole nagu miskit võrrelda, või ehk siis kui ikka langus ka tuleb nii 100-200% :)
  • Oot-oot mismoodi see 200% langus välja näeb? Kas täna 100 ühikut maksva aktsia eest, peab MÜÜJA maksma OSTJALE 100 ühikut, et see ta aktsia vastu võtaks?
  • Aga ega ju omahinnast (mõtlen siin omakapital/aktsiate arv) ikka läbi ei kuku isegi kõige kehvema stsenaariumi järgi? Nt TFA-l pole ju enam kuhugi kukkuda.

    (200% all upser mõtlesid vast mingit 2/3 võrra kukkumist?)
  • no tulge ikka mõistusele ka. Ma julgen öelda, et repotehingute hulk ning laenu tagatisel ostetud väärtpaberite osakaal ei ole võrreldav praegu ning 1997/1998.

    Samuti oli siis tegemist probleemidega majanduses. Vähemalt eestlaste ostujõu kasvu ilmsestavad kenasti Kaubamaja tulemused, mis jah tõsi küll on mõjutatud ka laenutoodete kasutamisest, kuid need mõnekümne tuhandesed arvelduskrediidid ei ole enamikele tõsiseks probleemiks.

    Millised on siis need ohud, mis võiksid Baltikumi majanduse jalult niita ning detoneerida programmi Börsikrahh 2.0? Vaadake milline tõus oli ennekõike Venemaal eelmisel aastal. Selge see, et kui läheb kasumivõtuks, tekib sellises olukorras mingi paanika. Seda eriti nii närvilisel turul nagu seda on Venemaa ning ahelreaktsioonina ka kogu KIE. Ma ei väida seda, et langus oleks nüüd lõpuni ära nähtud, kuid kuni pole tõsist ohtu ettevõtete performingule, ei tasuks väga paanitseda. Sellegipoolest võiks turgu suhtuda ettevaatusega ning eelistada vähese laenu ning normaalse dividendipoliitikaga firmasid.

    pole mõtet krahhijutuga taksojuhte veel rohkem elevusse ajada. Ma ei taha tänaval enesetapjatega pihta saada
  • 1997 on väga hästi meeles. Nous World B. Free ga, et mitte midagi sinnapoolegi ei ole meil voimalik.

    Mis puudutab enesetapiaid, siis see vottis ikka täitsa noutuks kui BBC hakkas pasundama voimalikest Mumbai suitsiidimaakleritest - pole ju seni uhtegi olnud. Peaks nagu pisut soliidsem väljaanne kui SLÖ olema, aga ajad on vist muutunud.
  • Pähh!
    See väike nõksakas alla lõi juba pasa lahti? Misse?
    Ega nii rallit ei saa sõita!
  • Algaja investeerijana lugesin siin vanu postitusi, et püüda arusaada börsi käitumisest, suunast ja suundumusest. Igatahes olen jälle hulga targem. Tean et Kristjan hoiatas juba 2006 aasta suvel olulise korreksiooni eest, kui mitte krahhi. Ja küllap ta ükskord tuleb. Arvestades majanduse enda ülekuumenemist , tuleb tagasilöök igal juhul, kas aga krahhina?
    Mulle tundub et Leedu börs on juba alustanud korreksiooni, igatahes hinnad on langustrendis juba 3-4 kauplemispäeva. Tallinna börsil oli täna selline kasumivõtmise päev. Ise loodan et peab mõned nädalad vastu enne kui langusele pöörab. Leedu turul hoian veel nädala lõpuni silma peal, siis kas müün või jätan pikaks(olidki soetatud mõttega pikk, aga nad täitsid on tootluse enneaegselt).
    Igatahes ei usu ma eriti pikalt seda pidu , mis viimastel aegadel toimunud.
  • noh kes utleb mis juhtub? kas tuleb krahh voi kuidas? vaga palju loen sellest moned utlevad jah moned ei...
  • Ei tule mingit krahhi. Mida rohkem räägitakse, seda vähem on see tõenäoline. Sellistel hetkedel peavad mõned juba 1% langust suureks krahhiks.
  • Oleks vaid rohkem selliseid kasumivõtmise päevi...
    +0.73%
  • Hans Bert
    mis aktsiad sul on portfellis?
  • Stefan

    Baltikumist TAL, TEO, UKIO, GUB, KNR, LEN. GUB-i ostsin niisama, väikese raha eest, lootsin et üleüldises eufoorias tõuseb see ka oluliselt. Tõusiski ligi 50%. LEN, KNR, TEO ja UKIO olid pikad. TAL oli lihtsalt ahvatlev osta. Baltikumi osa täna 20% portfellist, TAL-i müün kohe kui splitist aktsiad käes. GUB-i tahaks ka realiseerida. Teiste üle mõtisklen.
  • Hans Bert
    Vaatasin kaua ka KNR ja LEN. KNR tundus odav paar aastat tagasi, aga mitte eriti läbipaistev. LENi probleemiks nägin siis Ignalina sulgemine, aga eks tuleb loota et kõik läheb hästi ja aktsia tõuseb.15-20% paariaastase perspektiiviga peaks olema võimalik. Aga läti aktsiad jäid sul siis täiesti kahe silma vahele?
  • Stefan

    Kui ma sisenesin, siis tundus nii Eesti kui Läti turg juba ülekuumenenud. Olles kord juba selline infrastruktuuri(eriti energeetika) pede, lootsin-loodan sellelt sektorilt tõusu. Tegelikult tuli EU ettekirjutus Leedule(sügisel), kus peeti kehtestatud hindu diskrimineerivaks turule sisenevatele investoritele, ning trahvist pääsemiseks peaks Leedu energiasektoris hindasid tõstma, ehk ka LEN-i PE peaks minema vastuvõetavaks. Samuti Poola-Leedu vaheline elekrikaabel ja tuumajaama ehitus võiksid hinda tõsta. Aga ega ma ei kujuta ette kuidas suured turumuutjad sellised uudised vastuvõtavad.
  • Stefan, kuivõrd ise Lätist juttu tegid (lootes, et tegemist polnud iroonianoodiga), siis millised on Sinu soosikud Riia turult?
  • Nõrganärvilistel põlved värisevad?
    Ei ole mõtet tolmu üles keerutada lihtsalt igavusest...
    Meenub üks vanarahva jutustus lambakarjusest, kes karjus külarahvale, et hunt on karjas, hund on karjas... külarahvas jooksis vigladega kohale aga hunti polnud kusagil... vahutas niikaua kuni rahval sai villand ning kui hunt ükskord tuli, ei kuulanud lambakarjust enam keegi...
    Kaua meelitate siis ehk tuleb kah... BÖRSIKRAHHHHH :D

    Can't take the heat? Step out of the kitchen!!!
  • TaivoS
    Ausalt öeldes on minu kogemused läti aktsiatega väga piiratud. Ostsin Staburadze kuskil 1997 ja müüsin kuskil 2002 ja kaotasin äkki 50%.
  • Ma prognoosiks mingi 476-581% langust!!!
  • to hotpro:
    Kas sinu prognoosid põhinevad Pauksonite horoskoobi analüüsil ? :)
  • Jah, Eesti Panga prognoos jääb samasse vahemikku.
  • Vaadates tänast Baltikumi turgu jääb mulje et Tallinna Börs elab täiesti omaette elu. Vilistab tasakesi omaette, ja ei pane hunti tähele.
  • Kohalikku börsi hoiab üleval TAL mis hakkas teistest oluliselt hiljem tõusma ja pole oma lage veel saavutanud see hoiab ka teisi praegustel tasemetel ja vaikselt tiksuvad ülespoole kaasa
  • Indeks üleval TAL ja OEG mõju pärast (+üldine eufooria teistes aktsiates). Eeldatavalt fondiemissiooni aktsiate kontole saabumisega tuleb ka väike korrektsioon, nii et siis võtab ka indeks suuna allapoole. Indeksi suuremaks kukutamiseks vaja kukutada ka OEG. Kui OEG turule tuli oli tema väärtus ca 350mio EURi ja suuruselt Baltikumis 13-s ettevõte. Praegu on OEG väärtuseks 820 mio EURi ja suuruselt juba kolmas ettevõte (arvestan, et MNF1L on juba turult kadunud). Arvestamata MNF1L suurust on Baltikumi 3 suurimat ettevõttet kõik Eestist pärit: ETLAT, TAL1T, OEG1T. Veel pool aastat tagasi oli pilt hoopis teistsugune.

    Pikemas perspektiivis näen suuremat perspektiivi indeksimõjutajatena OEG ja TAL aktsias kui ETLATil. Seega saab turu valitsejaks kas TAL või OEG. Lähim võimalus selleks on ETLATi dividendid. Praeguste hindade põhjal saaks TAL1T Tallinna suurimaks ettevõtteks pärst 0,25 EUR (16%) suurust tõusu hinnani 1,82 EUR.

    Ajaloo huvides turuväärtused:
    ETLAT 1 225 036 209
    TAL1T 1 064 630 923
    OEG1T 819 598 000
  • Kui Rootsi IT-firmad 90ndate lõpul olid õhku täis oli innovaatilisus ka kõige kõrgem. Populaarseks muutus firmade ülevõtmine oma uuta aktsiatega. OEG, EE, Merko, Tallink oleks praegu suurpärane võimalus selliseid tehinguid teha. Kas "coprporate finance" inimesed Tallinnas magavad...
  • OEG-l on raha nagu muda ja keegi neilt eriti muud ei ootagi kui et nad kohe shoppama hakkaksid. vbl ostavad kristiine kasiino alustuseks
    Tallink võiks küll enne natuke seedida oma ostusid kui midagi veel rabama hakata.
    Ehitusfirmad? Kusagil lõuna-KIE-s võib-olla tõesti võiks midagi osta....
  • Magavad tõesti. Ka IPOtamiseks oleks praegu üligeniaalne aeg. Likviidsuse ülejääk, majandustsükli tipp, tugev nõudlus: mida veel tahta.
  • Jah, kõik firmad kaubeldaksegi P/B 5 vms, nii et pangu kasvõi taksofirma börsile ja autode väärtus suureneb viis korda.
  • Või veel parem: pangu Warssavi börsile. Mingite andmete järgi (ei hoia ise põhjalikult radaril, forgive me) on Warssavi Börsi ettevõtted Balti omadest veel kallimad ja keskmine PE 40. Nämm-nämm.
  • Täna tundsin ennast tõelise börsihaina. Minu argpükslikus lahkumises Balti börsidelt tegin siiski ahnepäitsliku müügitehingu pannes müügihinna kõrgemaks avamishinnast. Kuna tegemist oli siis ainukese tehinguga tehinguga suutsin ettevõtte väärtust suurendada 4,2milj. Palju õnne aktsionäridele.
  • Hans Bert

    Aga nüüd sa polnudki eriti põhimõtetekindel. Lubasid ju oodata nädala ära, aga juba täna teisipäeval läksid müüma.
  • stefan, Sa seda anekdooti tead?
    Talumees kutsus jahimehe ja palus ühe oma sigadest maha lasta, ta ise on nii kiindunud nendesse.
    Jahimees tuli, läks lauta, esimene lask, seejärel varsti teine. Talumees jookseb lauta , näeb mõlemad sead on mahalastud.
    Talumees siis vihasena küsima, et no kallis mees, miks Sa mõlemad sead maha lasksid.
    Jahimehe vastus: Aga tead kui hästi seisis see teine siga ka ees:)

    Mulle tundus ahvatlev müüa, ostu pool oli täis, müügi poolel kõrged hinnad:)
  • Hans Bert

    See näitabki just selline "eesti nokia"-käitumine millest helvetica (samuti algaja investor vist) hiljuti rääkis siin teise rubriigi all:

    helvetica Re: BÖRSIKRAHH 2007 28/01/07 15:07:""
    Päris koomiline on lugeda, kuidas suured ja kogenud "börsihaid" (kes oma kogemustele ja rahalistele võimalustele tuginedes balti turul suhteliselt vähe tegutsevad) siin algajaid huvilisi kritiseerivad. Justkui algaja oma pisikese porfelliga võtaks teilt leiva ära ? Eha teis ometi kadeduseuss pole pähe pesa teinud ?
    Tulevased edukad kauplejad ( kes täna on algajad ) võivad tulevikus eesti majandust tublisti edasi viia ja välisbörsidelt raha eestisse tuua. Pigem oleks see juskui eesti nokia, mis meie rahva tulevikus rikkaks võiks teha.

    niiet : rohkem tolerantsi ja abi neile, kes täna veel kõike seda ei tea, mida teie "suured ja tähtsad" juba teate. Vean kihle , et olite kunagi ise sama rohelised....võib ola hullemadki.

    .... LHV enda inimesed on küll sellest tulevikupotensiaalist aru saanud ja koolitavad uusi tulijaid häämeelega.
  • Stefan, sul on täiesti õigus - algaja olen jah, kuid seda ainult seni, kuni kogemustepagas ületab hirmu. või siis enam vähem nii nagu Hr Lõhmus kirjutas, et algajat eristab kogenud investorist see, et algajal on hirm raha kaotada suurem, kui rõõm saadud kasumist....
    PS. ka ise olen tänulik, kui siit mõne kasuliku tarkusetera leian. Seda olen juba aru saanud, et praegused suured tootlused Baltikumis ei ole saavutatud mitte omaenda tarkusest vaid enamasti OEG ja TAL suhteliselt ettearvatavast käitumisest. Vähemalt hea aeg alustuseks oma kapitali kasvatada, et oleks millega riskivabamalt hiljem "kooliraha maksta"
  • helvetica
    Kuldsed sõnad, aga kuidas sa oled hetkel oma portfelli struktureerinud?
  • to: helvetica

    Kurat tahaks ka nii tark olla, et saaks öelda, et OEG ja TAL liikumine on olnud ettearvatav. Ainus küsimus on, miks Skvatterite Noortepanga aktsiaturgude sepad nii odaval tasemel selle IPO korraldasid. Igal juhul, kuna tagantjärele hinnates on OEG ja TAL liikumine olnud suhteliselt ettearvatav, siis huvitab mind, kuhu nad edasi liiguvad? Ei ole ju mingit põhjust, et nende liikumine edaspidi poleks enam ettearvatav. Nii et kuhu edasi?
  • helvetica
    Jah paluks oma nägemust mitte vaka all hoida vaid anna teada mis juhtub lähima kuu jooksul?
  • Ma teen siin ennustuse helvetica eest.
    Lähema kuu jooksul liiguvad nii OEG kui TAL tasapisi ülesse poole, OEG jõuab hinnatasemeni 11,5EUR, TAL jõuab peaaegu 2 EUR-ni.
    Peale sellist tõusu sõidan mina Eestist ära et mitte näha umbes 30% langust märtsi lõpuks.
    Aga ma ei pane sellele ennustusele punkti alla, ega võta vastutust. Otsuse langetab igaüks ise:)
  • mis kuu... OEG momendil 11.10 ... asi see päeva lõpuks 11.50 teha pole :P
  • Hans Bert

    Lugesin üleval su analüüsi* enne Tallinkiostu, võimalikutest müügiplaanidest**, ja prognoosi***. Kuidas täna siis oled teinud, võtsid veel natuke juurde spekuleerimiseks et jõuab 2 EURni, või hakkasid juba müügistrateegiast mõtlema? Keerulised otsused muidugi, ent huvitav oleks kuulda kuidas sa lõpuks otsuseni jõudsid.

    * "TAL oli lihtsalt ahvatlev osta."
    ** "TAL-i müün kohe kui splitist aktsiad käes."
    *** "TAL jõuab peaaegu 2 EUR-ni"
  • stefan
    ma saan Su kriitikameelest uustulija suhtes aru. Mõtle aga sellele, kuidas algajal kõhutunne tekib... kui aktsia ainult tõuseb, siis ei saagi muusugust kõhutunnet olla.
    Mina ostsin eile äkiliselt langenud kaubamaja ning täna saadud kasumi investeerisin tallinki aktsiasse.... 1.5 protsnti ei ole suur summa aga abiks ikka.
    Kui arvestada hinasihti, mis on soliidse 32 eegu peal(2.04 eutot), siis on ju 30 valulist protsenti minna. Kõigil ei pruugi see kannatus vastu pidada.
  • aktsion
    Kuulasin häämeelega ka kuidas ta jõudis sellele "soliidsele" 32 EEKni.
  • aktsion
    Kuulaksin häämeelega ka, kuidas ta jõudis sellele "soliidsele" 32 EEKni.
  • Homme hommiku saab tõenäoliselt tallinki odavamalt kui praegu,vast kiirustasid ostukoha leidmisega

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon