Mäng halbade laenudega - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mäng halbade laenudega

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Alati kui majanduses on midagi languse taolist satuvad pangad halbade laenudega hädasse. USAs oli 1990. alguses kuuldavasti ka midagi sellist. Pankade ebaõnn kipub alles teatud aja pärast välja ujuma. Kuidas on olukord selles tsüklis? Citigroup teatas hiljuti, et laenukahjumid on suurenenud, kui hakkavad paari kvartali pärast juba vähenema.

    Peale traditsiooniliste suurpankade kummitab halbade laenude vari ka teisi laenuandjaid, näiteks krediitkaardipanku ja liisingupakkujaid. Praegu tundub, et hirmul võivad vahest ka lihtsalt suured silmad olla. Näiteks USA suuruselt 10. krediitkaardipakkuja Metris Companies (MXT) aktsia kukkus poole võrra pärast teadet, et 100% tütarpanka kohustas järelvalveasutus OCC hoolikamalt halbu laene jälgima. Samal ajal on vähemalt kompanii avaldatavad numbrid väga head ja juhtkond ostab aktsiaid madalalt tasemelt. Hirmu küttis üles halvad juhtumid Providianiga ja NextCardiga, kusjuures viimane suleti järelevalve poolt. MXT väidab, et nendega ei saa nii juhtuda, kuna nemad teenivad kasumit.

    Metris tegeleb tagatiseta krediitkaardilaenude väljastamisega. Praegu kaupleb aktsia raamatupidamisväärtuse juures, P/E 5 ja viimase nõrgema kvartali ROE oli ikka 18%. Varem iseloomustas kompaniid 40% aastakasv.

    Ise otsustasin osta, kahjuks juba veidi kõrgemalt tasemelt. Kes ei riski...
  • Tundub et DnB Nord on julgelt sisenenud Eesti turule. Võeti üles Hansa laenud Kalevile, ja on Q Vara suurim laenuandja - kusjuures Q Varal on laenud "ettevõtetelt" intressiga 30%.

    Q-Vara majandusaruanne:
    http://www.baltic.omxgroup.com/upload/reports/qva/2006_q4_et_uni.pdf

    Q-Varal ilmselt palju projekte käimas - aga raha sissevool tundub võrreldes projektimahtudega väike.
  • DnB NORDil aga ilmselt rikkad saksa ja norra rahastajad, nii et Eesti jaoks kindlasti parem et Hansa on suutnud vältida mõneid kõrgriskprojekte viimastel aastatel.
  • BIG aastaaruanne indikeerib ka tähtajaks ületanud laenude mahu tõusu.

    Üle 60 päeva tähtaja ületanud nõuded:
    30 juuni 78 MEEK
    30 sept 125 MEEK
    31 dets 151 MEEK

    Arvan et numbrid üleval on laenude kogunumbrid, mitte ainult maksmata osa. BIG arvutab oma aruannetes ka tähtajaks tasumata nõuded jalaenud/koguvarad - seal aga ilmselt teiste numbrite põhjal (varem diskuteeritud BIG võlakirjad rubriigi all. Antud suhtarv:

    30 juuni: 5,34%
    30 sept: 7,53%
    31 dets: 10,60%

    BIG omakapital on 312 MEEK.
  • Mida rohkem ma Stefan´i kommentaare loen seda selgemaks mulle saab, et Stefan on Lõuna Rootsist pärit KARU. Kuna Lõuna Rootsis on talviti temperatuur karudele talveuinakuks liialt soe jaurab ta pahuralt ringi (astaringselt) :)
    Seda kahte rida ei saanud jätta kirjutamata lugedes viimase postituse viimast rida.
  • lindo
    Leian, et on mõistlik siin ka arutleda missugusi riske võetakse Eesti pankades. Minu kriitika on olnud suunatud eelkõige Swedbank/SEB laenamise vastu, aga info Sampo, NordLB või BIG kohta on kindlasti ka asjakohane, kuna nemadgi saavad hoiusegarantiid Eesti riigi poolt, ja BIGil pealegi on börsil kaubeldavad võlakirjad.
  • Parandus
    õige nimi DnB Nord Pank (oletan et mitte üksnes filiaal)
  • Tallinnas tegutseb AS DnB NORD Banka Eesti filiaal asukohaga Tartu mnt 10/Pääsukese 2
  • andop
    ok

    Ilmselt tegelane mis tõstis majanduse võlgnevust 2006. (ei mäleta kas filiaalide numbrid on üldse pangandusstatistika sees, ega kliendid hoiusegarantii all)

    "DnB NORD Pank soovib Eestis 5% suurust turuosa
    DnB Nord Panga juhatuse esimees Sven Herlyn ütles esmaspäeval Tallinnas ajakirjanikele, et kui Lätis tõusis pank 2000. aasta 14. kohalt mullu suuruselt neljandaks pangaks, on sama võimalik ka Eestis. Leedus on DnB Nord suuruselt kolmas pank. "
    www.dnbnord.ee
    06.03.2006
  • mio, finance.yahoo.com küll mingit mxt-d ei tunnista. ka on tundmatu nimi metris.
    ehk täpsustad, kus turgudel sellega kaubeldakse?
  • kn5,
    mio jutt on aastast 2002.
    2005 omandas Metrise HSBC Finance Corporation.
  • See on btw üks parimaid comic relief vahepalasid LHV foorumites, skeem selline:
    1) Kohusetundlik kasutaja ei genereeri uut teemat, vaid leiab vana haakuva teema ja postitab sinna alla uue mõttearenduse, väga tihti ainult servapidi "emaga" kokku puutuv.
    2) Rahvas lendab peale, loeb ja vähemalt mõni ei pane kuupäevi tähele ja vastabki kasutaja F aastal 2000 esitatud küsimuse kohta stiilis, palju XOXO sel kvartalil kahjumit võiks teha.

    Kokkuvõttes kukub välja tiba naljakas. Mitte HAHA-naljakas vai selline keskerakonna-reklaam-natuke-kurb-naljakas.
  • XOXO :)
    põed seda siiani või millest sellised sümbolid meeles?

    aga jah endale jääb see sümbol küll elu lõpuni meelde ...
  • Ei ole kunagi omanud ega shortinud ega isegi aktiivselt jälginud, mäletan lihtsalt, et kunagi oli kuum teema ja "73h 1337 pick 0f 73h mi113nnium", mis igas seksikas portfellis dotcom haibi ajal pidi olema.
  • Kui ma ei eksi, siis on kogu see maasse kaevatud võimsus praeguseks valdavalt redundant ja tuntud nime all "dark fiber", mille vastu GOOG oma maailmavallutuslikes salasepitsustes huvi tunneb.
  • Mul on ka see XOXO veel meeles, seda vist milkisid kõik inimesed, kes sellel ajal eestis tradesid.
  • DnB Nord laenuportfelli suurus aastavahetusel 1,5 mrd (BNS). Sellest siis 0,2 mrd Kalevi hiljuti uuendatud laen.

    DnB Nord eesmärk on saada 5% Eesti laenuturust 2010.

    Huh.
  • NEW YORK (MarketWatch) -- New Century's woes deepened on Monday after the stricken subprime mortgage firm said its lenders are cutting off credit.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon