Mis toimub Lätis? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mis toimub Lätis?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Alles see oli, kui Läti ja Eesti indeksid võidu rebisid. Nüüd (viimaste nädalatega) on RICI vingelt ülespoole rebinud! Kas raha läheb Lätti?
  • Just-just...need kes sel aastal Balzamsit ostsid ilmselt väga ei nurise tootluse üle. Hakka või uskuma, et maasikate kasutamine illustratsioonina Riia börsi promomaterjalis on igati põhjendatud :))

    (RICI ei ole market cap weighted index nagu TALSE ja osakaalud on seal võrdsed, mis võimendab small capide hinnakõikumisi)
  • Läti firma tänane börsiteade (usutavasti taheti öelda, et osalust vähendati)

    Rokiskio suris Stock Exchange Release 05.10.2005

    Loss of block of shares

    AB Rokiskio suris lost 100 % block of shares of UAB Kalora.

  • Mida arvata sellisest firmast nagu LSC1R. Pendeldab juba kuu aega ühe lati juures, aga alla tagasi ka ei tule. 60%-line tõus aastaga ei ole ju niikuinii Balti turul eriline näitaja. Kas võib juhtuda, et murrab mingi hetk püsivalt läbi ühe ja jääbki sinna?
  • Hmm, selle kõige jaoks on ju olemas Balti turu foorum, aga noh... ongi teine liiga Leedu keskseks muutunud.
  • putter ära puterda, Rokiskio Suris on nimelt Leedu firma.
  • www.db.lv
    8 March: "Praises Latvian anti-inflation plan
    ...According to the plan, the main measures to cut down inflation are related to budgetary and taxation policies, lending and other fields, which can lead to improvements in the situation on the real estate market, labour market and boost productivity, as well as the competition policies."

    9 March "Inflation rate surprises positively
    Some experts forecasted inflation rate to reach over 8 pct in February, but it reached 7.3 pct. Compared to January 2007, the average level of consumer prices in February 2007 rose by 0.5 pct. According to the data from the Central Statistic Bureau, the average price level for goods did not change whereas prices for services increased by 1.8 pct. “Thank God, we were not precise in our estimations about impact of the ticket price rise on Riga public transport,” said Zigurds Vaikulis from Parex Asset Management. “It worked out that Riga passenger transport makes less that one fifth of overall passenger transport. According to this fact he inflation rate in February had not climb up to the forecasted heights.”"

    9 March "Industrial output continues to reduce
    Industrial output annual increase January 2006 was 9.1 pct, but January this year it was close to nothing. Compared to January of the previous year, industrial production output in January 2007 rose only by 0.2 pct according to seasonally adjusted data (seasonal and working day influence is taken into account) from the Central Statistical Bureau. “The reduced industrial output is not a big surprise as the best results Latvia is showing at retail and construction sectors that are pushed up by the domestic consumption,” said economist Roberts Remess."


    Ühesõnaga Läti juba jahtub. Kui ehitus/kinnisvarasektorid ja kõik nendega seotud sektoreid lähiaastatel tõmbuvad kokku, ütleme 50% võrra, millega peaksid siis töötajad nendes sektorites tegelema... Ehitus toob EUR sisse, EUR mis jõuab selle sektori töötajate taskutesse, ja millega nad ostavad importtooteid. Aga kui need EUR laenuna enam ei tule, vaid on vaja neid saada EKSPORDI kaudu, mis tooteid/teenuseid võib siis pakkuda. Või kas väljaränne...
  • Läti inflatsioon märtsis siiski jälle tõusis, (+8,5%). Hüperjooksevdefitsiit ilmselt endiselt jõus märtsis. Raha on kolinud varaturgudelt kaubaturgudele, kus ta ringleb kõrge kiirusega. Likviidsuse kokkutõmbumine peaks hakkama toimima, küsimus ainult kui kiiresti.
  • Läti jooksevdefitsiidi aastane tõus:
    nov +134%
    dets +174%
    jaan +165%
    veeb +50%

    Uute autode registreerimine Lätis, aastane tõus:
    nov +63%
    dets +64%
    jaan +95%
    veeb +84%
    märts +50%
  • Pole mingi kollaps, aga positiivsed märgid rahunemise suunas. Muide, kas keegi oskab kommenteerida, mis on need Läti valitsuse inflatsiooni vastased meetmed, mida nad rakendama pidid?
  • tundub et LVL seisab jälle enam-vähem püsti.
  • LVL tänaseks enam-vähem tagasi.

    Rahapakkumise aastane tõus (%) veebr->märts
    M1 36,7->33,6
    M2 38,8->36,4
    M3 38,6->36,7
  • Stefan
    LVL kurss on jälle tagasi. Kõik jälle justkui korras. Ei tea, mida see indikeerib, et Rigibor järjest kõrgemale ronib? Mis võiks selle põhjus olla? Täna esmakordselt juba üle 10-ne.
  • karvakera
    Huvitav jah, tundub et LVL on juba muutunud napiks resursiks, aga pangad ei taha seda squeeze uute eurodega leevendada.
  • Ent vaevalt et Läti saab elada sellise pideva LVL-riskipreemiaga. Sel juhul võib toimuda majanduses sisuliselt autonoomne üleminek eurole. Teine alternatiiv et usaldus taastub, ja ostetakse jälle LVL Läti Pangalt.

    mln LVL ringluses:
    september 984
    oktoober 998
    november 1024
    detsember 1074
    jaanuar 1048
    veebruar 1031
  • täiendatud märtsiga:

    mln LVL ringluses:
    september 984
    oktoober 998
    november 1024
    detsember 1074
    jaanuar 1048
    veebruar 1031
    märts 1030

    Ehk: Baas(sula)raha areng ei vasta üldse nominaal-SKP arengule.
  • ...seda et pangad ei taha olla rohkem long-LVL (kui see nii on) hoolimata intressispreadist, muidugi ei pruugi tähendada et see on vale. Hansa aastane LVL-intress vist 5,80% praegu.

    Võimalik et Lätis on õige pea kinnisvarakrahh jne, aga LVL-kursi muutmine ei tooks ka sel juhul mitte midagi head minu arusaamisel, nii et LVL investeering võiks ära tasuda, ma spekuleeriksin.
  • LVL-shortijate raske elu jätkub.

    Ametlik kurss EUR/LVL 0,702804
    SEB Unibanka ostu-müügi spread 0,6927 - 0,7019
  • Läti inflatsioon 8,9% aprillis, SKP Q1 +10,7%
    http://www.csb.gov.lv/?lng=en
  • LVL-nõudlus on tagasi tulnud:

    mln LVL ringluses kuu lõpul:
    september 984
    oktoober 998
    november 1024
    detsember 1074
    jaanuar 1048
    veebruar 1031
    märts 1030
    aprill 1050

    Ametlik kurss EUR/LVL 0,702804
    SEB Unibanka ostu-müügi spread 0,6916 - 0,7008

    RIGIBOR 6 KUU (tipust natuke alla) 9,95%
  • Kui Läti Keskpank suudab kurssi hoida, siis kõik kes müüsid LVL'i alla ametliku kursi, saavad kahju.
  • LVL ringluses, aastane tõus endiselt väheneb:
    sept +22,8%
    okt +22,6%
    nov +23,2%
    dets +22,4%
    jaan +22,7%
    veeb +19,6%
    märts +19,1%
    aprill +18,5%
  • ttrust
    jah, arvan et need kes siis LVL ostsid ja panid nad deposiiti on üks väheseid investeerimisgruppe, kes teenib raha Lätis käesoleval aastal. Hansabanka LVL-deposiidiintress 12 kuud endiselt 5,80%. Garantii aga muidugi pole.

    Küll tuleb kinnisvara ja majanduse langus/krahh 2007 aastal, aga LVL odavalt müümine oleks vaid vähestele abiks.
  • Ma olen enam kui kindel, et Läti ei muuda LVL ametlikku kurssi. Et nad seda teeks, peaksid neil eelkõige valuutatagavarad otsa lõppema või siis Läti parlamendis rumalad ja populistlikud jõud enamuse saama.
  • omakasupüüdlikud ja rumalad :)
    kuna igale populistile oleks kursi muutmine vaid kahjulik otsus.
  • Kas Läti valitsus ja keskpank eitavad kategooriliselt lati devalveerimise vajadust?
  • Kas Läti lati devalveerimise järgi on vajadus? Mille poolest Läti latt erineb Eesti kroonist (sisuliselt)?
  • Ma ei võta sõna lati devalveerimise vajalikkuse osas. Ma küsisin Läti vastavate institutsioonide seisukohtade kohta.
  • DIENAS BIZNESS

    Property market takes a breath
    Over the past few weeks real estate market has actually slowed right down due to governmental actions and ideas, that will hopefully curb the current inflation levels. The number of offers on the real estate market has doubled while prices in some sectors of housing have slightly fallen. This has created many worries that some more drastic changes will happen in the near future,” said Ugis Stipnieks from real estate developer Parkhaus. The government has put into its motions for curbing inflation just at the time when the real estate market was actually stabilising itself. Experts had pointed to this fact, but nobody listened to their views on the subject.

    www.db.lv
  • LVL ringluses, aastane tõus:
    sept +22,8%
    okt +22,6%
    nov +23,2%
    dets +22,4%
    jaan +22,7%
    veeb +19,6%
    märts +19,1%
    aprill +18,5%
    mai +15,9%
  • Läti jooksevkonto puudujääk/SKP Q1: 25,7%
  • Seda on natuke vähem kui eelmisel kvartalil ja ühtlasi avaldas Läti keskpank lootust, et tulevikus näeme sellest vaid väiksemaid numbreid.

    "the lowest indicators of the balance of payments belong to the past and Latvia faces a gradual improvement in this respect in the future..."

    Läti panga pressiteade
  • DIENAS BIZNESS

    Market leader goes bankrupt
    Amber Furniture, the biggest producer of furniture in Latvia, which belongs to Niels Larsen-Uhrskov, according to rentability data, has shut down its production and fired 298 employees. This will influence not just Latvia’s export, but also will increase bank scepsis about the branch. Rapid growth of costs, especially labor costs and wood prices in Latvia contributed to closure of SIA Amber Furniture

    www.db.lv
  • Stefan, ega Sa juhtumisi pole teinud mõningast researchi mööblitööstuse kohta?
  • Huh, mis toimub Lätis...


    06.07.2007
    Industrial production output in May 2007
    Compared to May of the previous year, industrial production output in May 2007 rose by 3.4%, according to seasonally adjusted data

    09.07.2007
    Consumer price level in June 2007
    ...
    In comparison with June of the previous year, there was an increase of consumer prices by 8.8%, including for goods – by 7.5% and for services – by 12.4%.


    10.07.2007
    Foreign trade of Latvia in May 2007
    Compared to the April 2007, the value of exports in May 2007 increased by 7.8% or 25.4 mln lats, but in comparison with May 2006 it increased by 27.2 % or 74.9 mln lats, reaching 350.1mln lats, according to Central Statistical Bureau data.


    The value of imports in May 2007 was, in turn, 6.3% or 39.5 mln lats higher than in April 2006, but 21.1% or 115.5 mln last higher compared to May 2006, reaching 662.8 mln lats.
  • LVL ringluses, aastane tõus:
    sept +22,8%
    okt +22,6%
    nov +23,2%
    dets +22,4%
    jaan +22,7%
    veeb +19,6%
    märts +19,1%
    aprill +18,5%
    mai +15,9%
    juuni +13,8%
  • ehk siis ringluses oleva sularaha reaalväärtuse aastane tõus juunis vaid 4,6%.
  • For the first time after the consistent price growth that lasted for years, the real estate company LATIO has acknowledged fall of the average price of standard type apartments in Riga residential districts. During May the average price has fallen for about 1%, standing at 1 709 EUR/m2. Basing on the information provided by the biggest real estate portals, Nams24 including, LATIO emphasizes that in May considerable increase in apartment supply has been witnessed.

    Full report:
    http://www.nams24.lv/en/tirgus_apskats/2007.gads/Latio_maijs07.pdf
  • stefan
    mida sa selle all silmas pead - ringluses oleva sularaha reaalväärtuse aastane tõus juunis vaid 4,6%. ??
  • Seda ta vist silmas pidaski, seega peaks rääkima reaalväärtuse langusest?
  • Sularaha mahu tõus: 13,8%
    CPI-inflatsioon 8,8%
    1,138/1,088~=1,046

    Lätis kujutan ette küll et teatud käitumise muutus sularahatehingud=>kaarditehingud ikka toimub, kui ka LAT-sularaha=>EUR/USD-sularaha. Igal juhul,huvitav et sellises "sularahariigis" tõus on nii väike. Aga kõik likviidsusindikaatorid Eestis/Lätis räägivad sama keelt, ja sügisel võivad reaal-numbrid olla juba miinuses, ma arvan.
  • Inflatsioon on ju Balti riikides paratamatus ja eriti kõrge peaks see just olema peale euroliiduga ühinemist. Kui hinnatase on sama mis mujal euroopas, küll siis kõrge inflatsioon taandub.
  • Kuna euro ei tule enne kui inflatsioon on stabiliseerunud siis vaevalt et euro tuleku järel mingit erilist inflatsiooni tuleb. Kui inflatsioon peaks lõppema siis, kui euroopa hinnatase käes, siis peaks ta meil juba läbi olema.
  • Kõigepealt tuleb arvestada seda, et inflatsioon on suurenemas kogu Euroopas, samas Euroopa hinnatase ei ole veel käes. Näiteks teenuste hinnad on veel madalad, terve rida aktsiise ootavad veel tõstmist.
  • ÄP: "Aasta esimeses kvartalis kasvas Läti keskmine palk aasta arvestuses 32,8 protsenti 509 euro ehk 7966 kroonini, teatas kohalik statistikaamet."

    Kui Läti piirid oleksid olnud kinni, ehk kui neil poleks olnud võimalik saavutada Euroopa kõrgeimat jooksevdefitsiiti, siis oleks äkki inflatsioon olnud kuskil 50-100% eelmisel aastal (või äkki rohkem). Jooksevdefitsiit ja inflatsioon on teineteise puhvriteks, et leevendada laenamise efekte. Nüüd saavutati mõlemas rekordi.

    See mis on toimunud on võrdne sellega, nagu oleks spekulant Mr Swedbank tulnud, et kõik kinnisvara ära osta. Inimesed müüsid talle kõike, tema ostis kõike, lubas mõnedele ka natuke hea palgaga tööd teha ostetava kinnisvaraga, aga suuresti ostis ta ära see mis oli juba ehitatud. Nüüd on tal kõik käes, aga kuna tal on võlausaldajad Rootsis, peab ta kuidagimoodi midagi sellest kinnisvara pealt teenida. Ootame huviga, mis rahavood ostetud kinnisvara talle toob. Ilmselt elamutes elavad inimesed just eriti ekspordisisetulekuid ei teeni, aga kusagilt peab raha laekuma, et nad saaksid omanikule Mr Swedbank midagi maksta, et tema saaks oma Rootsi võlausaldajatele maksta. Ootame huviga kuidas kõik korraldatakse.
  • Riia kinnisvarahindade langus kiirenes juunis. Pärast -1% mais, siis -3,5% juunis.

    http://www.latio.lv/files/2007_junijs_en.pdf
  • Car market is pushing on brakes
    Anti-inflation plan is already slowing down growth of new car and lease branch, but exact data might be seen only in second half of the year. «We felt the expectant attitude of consumers in July. We know that those companies who have affiliates in other Baltic countries are deciding where to registry just bought cars,» says Aleksandr Oskin, chairman of car selling company Wess. “Our politicians have not thought about competitiveness of Latvia car sellers compared to Estonian and Lithuanian car selling companies after implementation of new taxes.”

    (www.db.lv)
  • Nagu oodatud:

    While Scandinavian Banks slow down, others seize their opportunities
    According to data provided by Latvian Commercial Banks, in the first half of the year the leaders of crediting market (taking up 45 pct or LVL 13.18 bln from the common credit portfolio at the end of June) - Hansabanka and SEB Unibanka – have significantly slowed down their tempo of crediting, saying they have done so on purpose because of economic situation. This situation is beneficial for other banks, which have not planned to purposefully slow down credit issuing and even plan to conquer new market shares.

    (www.db.lv)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon