Nõrk USD - kes siis ikkagi võidab ja kes kaotab? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Nõrk USD - kes siis ikkagi võidab ja kes kaotab?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • rusikareegel on et nõrk koduvaluuta soodustab eksporti ja mõjub seega firma tulemustele hästi.
    aga kui asja natuke laiemalt vaadata - kas euroopa majandustsoon võidab või kaotab nõrgast dollarist/tugevast eurost?

    energia eest tuleb tasuda dollarites, enamus naftat aga tuleb väljaspoolt EU'd
    tehnoloogiaostud tehakse enamuses dollarites (usa, lähis-ida)

    ehk minuarust muutub euroopa jaoks tootmine odavamaks,
    kuna aga tööj6ukulud on euroopas suured, siis kokkuv6ttes on ikkagi n6rk dollar kahjulik, kuna tooraine hinna langus ei kompenseeri välisturggudel kaupade kallinemist?

    ja kas välisvaluuta m6ju aktsiale ei peaks arvestama nii ostu kui myygipoolt, mitte ainult "suurim turg on usa"? st energia, toorained, tööj6ud..

    arvan et m6ned firmad (oletan et nokia, ericsson jm tootmise outsourcenud) v6idavad tänu n6rgale dollarile, kuna odava taala eest toodetud kaupa saab kalli euro eest myya.

    v6i ma eksin?
  • kohe kidnlasti kaotavad eu investorid usa turul, kui nad just pole derivatiive valutsi kaitseks ost..
    kui t6enäoline on et eu/jp raha t6mmatakse usast välja kuna turutootlus ei kata devalveerumist?

    ja kui m6elda et eu investor otsab taala kukkumise vastu paberi ja samal ajal taala kukkumine upitab usa firmade kasumeid, peaks turg t6usma, kuid reaaltulu kasv eu investoritele jääb negatiivseks..

    seega, kas keegi vaatab ka seda mida konkreetselt turul teenitu eest maailmas osta saab v6i arvestatakse kasumeid/kahjumeid ainult usas ja usdides?
  • Riq,

    USA tavainvestorit tegelikult ei huvitagi valuutakurss, enamik neist ei ole isegi valjaspool Ameerikat kainud. Nende jaoks on tahtis, et aktsiahinnad touseksid ja kui targad onud televiisoris raagivad, et nork dollar aitab eksportivate firmade kasumite tousule kaasa, siis on nad norga dollariga rahul. Oma dollarid kulutavad nad ara nagunii koduturul - seega on USA investor norga dollariga pigem rahul, hairivaks asjaoluks ehk pisike look eneseuhkuse pihta:).

    Euroopa investori kahjud USD-des investeerimisel on toesti tanu dollari norgenemisele euro vastu paris markimisvaarsed (juhul, kui pole kindlustatud, aga tavainvestor ennast vaevalt valuutariski vastu kindlustanud on). Seega voib toesti juhtuda, et kogu dollari-kasumi soob ara euro tugevus, kuid....investeerides eksportivatesse USA firmadesse (IBM; viimaste paevade staar NVDA, jne.) saab labi firmade kasumite/aktsiahindade tousu ka euroopa investor norgenevast dollarist kasu. Saadav kasu ei pruugi katta kursiriskist saadud kahjumit, aga tuleb meeles pidada, et ka valuutakursid liiguvad sarnaselt aktsiakurssidele - igale langusele jargneb varem voi hiljem tous ja vastupidi. Kui dollari langustrend tousuks poordub, pole euroopa investoril teha muud, kui istuda oma kogutud dollarihunniku otsas ja paeva lopul oma lisandunud eurod kiiresti ara kulutada:)
  • Kas ikka on õige väljendus "nõrk USD" või "nõrk dollar"? Minu teada pole ühtki teist valuutat peale USD, mida igas maailma kolkas maksevahendina aktsepteeriakse, ka kõige USA-vaenulikumates maades. Näiteks Venemaa tavakodanik ei nõustu USD-hoiust vahetama EUR-hoiuse vastu.
    Ma väidaks, et USD on kõige tugevam valuuta maailmas, ainult EUR-i hind tõuseb USD suhtes ehk meie jaoks dollari kurss langeb.
    Kes on veendunud USD kursi jatkuvas langemises EUR-i suhtes, võib dollarites laenu võtta, kui antakse, pärast odavam tagasi maksta.
  • Oige, Raearu, USD on kova raha ja Venemaal lausa jumalikus seisuses, kuid CHF-i peetakse siiski selleks koige-koige kovemaks ja turvalisemaks.

    Eks "norga dollari" all moeldaksegi seda, et kurss euro vastu on langenud, dollari usaldusvaarsuses pole vahemalt siiani pohjust kahelda. Lisaks on USD ka paljude valuutade vastu tugevnenud.

    Ja tosi ta on - kui investoril endal on selge ettekujutus EUR/USD prognoositavast liikumisest, siis tuleks vastavalt sellele ka tegutseda ja polegi erilist vahet, kas EUR/USD kurss touseb voi langeb - kui prognoos peab paika, siis annab voita molemal juhul.

    Ise usun, et oige pea voib votta mingi pikemaajalise optsiooni dollari tugevnemisele euro vastu?
  • USD kurss hakkab tõusma, kui nõudlus tema järele tõuseb. Valuutade kursimuutusi ma ei jaga. Omal ajal Lääne- ja Ida-Saksa ühinemise ajal ma arvasin, et DEM saab matsu ja tema kurss langeb, kuid hoopis suurenenud vajadus DEM-i järele tõstis tema kurssi.
    Võib-olla Iraagi ülesehitamine mõjub USD-le samamoodi, aga kindel ei ole.
  • Selle eest aga on ilus vaadata, kuidas S@P tõuseb. Võib-olla toob see suured pullid turule?
  • raearu, meenuta, kui ränk poliitiline otsus oli bundesmarkade ja ostmarkade vahetuskurss sellisel kujul nagu ta tuli. Kui palju paksu verd ja rahandusspetside pahameelt! See oli ühe rahva taasühinemiseks vajalik POLIITILINE otsus - ja siin mingit analoogiat Iraagiga ei ole ja ei tule!
  • Velikij.
    Bundes ja ostmarkade omavaheline vahetus ei suurendanud nõudlust DEM-de järele, vaid seda tegi vajadus investeeringuteks Ida-Saksa majandusse, et tõsta see vähemalt võrreldavale tasemele Lääne-Saksa majndusega.
    Samamoodi vajab praegu investeeringuid Iraak ning kuna seal kamandavad jänkid, siis enamus seadmeid ostetakse USA-st, mis põhjustab nõudluse USD järele.
    Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa üritavad praegu iga hinna eest jänkide plaane kraavi keerata, kui nemad (Prantsus, Saksa ja Vene) sellest kasu ei saa lõigata. Neil on pohhui Iraagi inimestest, nii et Sul võib õigus olla!
  • oi, venemaa saab iga minut kasu, mil iraagi nafta maailmaturule ei jookse.
    ja prantsusmaal olevat käpp iraagi naftaäris sees?

    nafta, naftasaadused ja gaas annavad venemaa ekspordist 53%
    kui väidetavalt maailma odavaim nafta (iraagi oma) maailmaturule voolab, siis hinnad tulevad alla..... the economist arvates langeb venemaa siis tagasi "darknessi"

    hmm, selles ma siiski kahtlen, et iraagi recovery kasvatab n6udlust dollari järele niipalju, et viimane lausa t6usma hakkab.... l
  • iraak toodab naftat, mis myyakse usdi eest, millede eest ostetakse usast usdide eest stuffi..
    sisuliselt tegu nö riigisisese tehinguga. kus siin on n6udlus usdi vastu? kas see kui eesti riigi skt kasvab sisetyarbimise t6ttu t6stab eeki kurssi? mis siis et eek on euriga seotud..

    ja veel, mida rohkem odavat energiat saadaval on seda kasulikum euroopale.. euroopa on ju vana majanduse värk.. energiamahukas tööstus jms. eesti autojuhid v6idavad ka! riigil hea p6hjus makse t6sta!

    mind aga huvitab teroeetiliselt, et mis on see loogika kuidas valutsikursi m6ju hinnatakse..
    m6ned urlid ehk?
  • riq.
    1. nafta ei tule maa seest välja koos USD-dega, mille eest teda ostetakse. Kui tahad naftat osta, hangi USD-sid.
    2. Iraagi naftapumbad ja torud on kas hävitatud või amortiseerunud. Naftatootmise käimalükkamiseks on vaja raha.
    3. Iraagi infrastruktuur on hävitatud või uue demokraatliku riigi jaoks kõlbmatu. Selle ülesehitamiseks on vaja palju raha, ning kiiremini, kui seda suudab anda taastatud naftatoodang.
    4. Naftahinna allalöömisega maailmaturul Iraak kindlasti kaotab ning seda ta ei tee.
    Iraak peab võtma laenu, mille hiljem saab naftat müües tasapisi kinni maksta.

    Küsimus on selles, kas USA valitsus annab või garanteerib laenu ja kas Iraagis endas tegutseb firmasid, kelle äriplaan vajab laenu võtmist ning kas neile antakse laenu.

    USD ja EUR-i suhtest niipalju, et mõned aastad tagasi oli keegi G. Soros pahane, et Euroopa keskpank EUR-i kursi tõstmiseks midagi ette ei võtnud. Jõudu kõigile valuutakursiliikumiste huvilistele.

  • nafta hind s6ltub paljuski maardla tyybist, mida kergemini kättesaadav nafta, seda odavam....odavamaid seadmeid selle ammutamiseks saab kasutada.
    70'ndate naftakriis, kui hinda t6steti, v6imaldas hakata ekspluateerima maardlaid, mis tolle ajani ei olnud majanduslikult kasulikud ekspluateerida.
    seega, mida k6rgemale nafta hind t6useb, seda pikemaks ajaks seda piisab, kahel p6hjusel:
    1) kulutatakse vähem
    2) saab kasutusse võtta raskestiligipääsetavad maardlad, kuna kulud kokku on ikkagi väiksemad, kui tulud.

    kui kulutus jääb samasuureks, kui see on antud hetkel ja hind ei t6use pikaks ajaks yle 30$ barrelilt, siis piisab naftat umbes 30-50 aastaks.
  • viimases newsweekis väike lugu USDi n6rkuse kohta:
    1-2 aastat tänu n6rgale dollarile läheb majandusel kehvasti, sest tarbijatel on vähem raha
    hiljem hakkab n6rk usd toimima nagu teoorias - suurendab tulusid.

    ka sellest räägiti, et tänus usdi kursi langusele on "justkui" firmade profit kasvanud.
    niiet viimase aja expetationite yletamised ei pruugi t6si olla.

    aga millal seda m6istetakse?
  • No maitea kes võidab, aga novembri kolmas reede läheneb jubeda kiirusega hõbeda putid ähvardavad allapoole nulli kukkuda. Seltsimehed, viimane aeg on dollarit tugevdama hakata!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon