Stora Enso (STERV) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Stora Enso (STERV)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • www.storaenso.com

    Stora Enso (STERV(HE), SEO (USA)) on paberi- ja metsatööstuskontsern. Firma toodab ajalehtede ja ajakirjade paberit, pakkepaberit, spetsiaalseid paberitooteid ja tegutseb metsa töötlemise vallas. Firma tootmisvõimsus on 15 miljonit tonni paberit aastas. Stora Enso põhilised turud on Lääne-Euroopa ja Põhja-Ameerika. Firma loodi 1998. aastal, kui liitusid vasekaevandusi omav ja terast ning paberit tootev Stora ja saeveskite ja paberivabrikute omanik Enso.

    2001. aastal oli Stota Enso Käive 13.5 miljardit eurot, firmas töötas enam kui 43000 inimest rohkem kui 40 riigis. Stora Enso aktsia on noteeritud Soome , Rootsi ja New York`i börsidel.
  • stora enso andis kasumihoiatuse. 2Q EBIT tuleb poole väiksem, kui 1Q ja EPS tuleb 1/3 võrra väiksem. siiski on turul ülipositiivne sentiment, aktsiad osteti peale esialgset kukumist kohe tagasi. FIMi andmetel on ostmas välisfondid, kelle pikaajalised metsasektori nägemused on muutunud.
  • 2Q EPS 0,07 (oodati 0,07€), kasum 106M (oodati 90M), käive €3057M (oodati 3040M).
    aktsia 2% plussis
  • Venemaa lükab edasi palgitollide tõstmist 9-12 kuu võrra. Plaanis oli tõsta 15->50 EUR/m3 1 jaanuarist. (di.se)
  • stefan
    mida antud valdkonna eksperdid prognoosisid mõju aktsia hinnale , kui tollid oleks kehtestatud ?
  • 50 EUR/m3???
    eestis maksab palgi m3 ka praegu vist vähem kui see toll. päris karm.
  • Tolliga põhimõtteliselt oli juba arvestatud, seega uudisväärtust sel suurt ilmselt enam polnud. Mingi aeg loodeti väljapääsule, kuid kapitulatsioon tollide ees minumeelest juba toimus. Soome valitsus astus ise samme raiemahtude suurendamiseks kodumaal.

    See toll oli jah pigem formaalsus, tegelikult oli tegemist väljaveokeeluga (võib olla siin põhjus mingites WTO regulatsioonides), kuna sellise hinnaga lihtsalt palgi väljavedu lõpeb. Eesmärk oli muidugi üllas - arendada oma metsatööstust ja suurendada puidule kohapeal antavat lisaväärtust.

    Mis Stora Ensot puudutab, siis metsafirmadest on huvitavam UPM-Kymmene ja seda pigem bilansi tõttu. Stora müüs kunagi maha suurema osa oma paberitööstuse kõrval olnud varadest, samas UPM-il on järgi suur hulk metsamaad, osalused energiatootmises, väga kasumlik tselluloositehas Uruguais (siin võib ka Storal osalus olla, kuid ma ei ole kindel) ja vist ka muud.

    Seega Stora varadest moodustavad tehased ja muu otsese äritegevusega seotud raud suurema osa. Häda on aga selles, et sektoris on palju ülevõimsust ning viimasel ajal on hoogu tiibadesse saanud tootmisvõimsuste kärpimine, mille puhul vastava vara väärtus võib ka enam langeda.
  • TaivoS,
    justnimelt, et oli juba hindades sees, ma tahtsingi lihtsalt kokku arvutada StoraEnso aktsionäri üleöö kasumit :)
    Aga oled vist kursis antud valdkonnaga, mida soovitad, kas on õige aeg investeerida metsatööstusse ? Ise näeks nii plusse, aga rohkem vist ebakindlust.
  • Ei ole niivõrd palju rohkem valdkonnaga kursis kui et tarbin aktiivselt Soome majandusmeediat.

    Hetkel on muidugi oluline arvestada, et jutt on tollide edasilükkamisest, mitte tühistamisest. Stora Enso ja UPM teatasid ka peale otsust, et tegemist on nende jaoks muidugi soodsa asjaoluga, kuid juba käsile võetud ümberstruktureerimised, lähevad edasi. Tegelikult on olulisi probleeme tööstuses rohkem. Esimene on see, kuidas siiski ilma Venemaa palgita ja suuremate sisendihindadega toime tullakse, kuid teine on aastaid kestnud krooniline tootmismahtude ülevõimsus Euroopas. Samas ka sellel suunal viimasel ajal hakanud siit-sealt hakanud uudiseid tulema tehaste sulgemiste kohta, eks konjunktuuri pitsitades on neid otsuseid mõnevõrra kergem teha. Ma ei tea seda olukorda väga detailselt, kuid mulle on jäänud mulje, et pikalt on Soome metsatööstuses jäänud osad sulgemised või ümberlokaliseerimised olemata pigem sotsiaalse vastutuse kui et majandusliku põhjendatuse tõttu. Aga samas võib ikka kaabut tõsta kui see nii on. Metsatööstus on tegelikult Soome edu üks väga olulisi alustalasid ning ühiskonnale tagasi andmine on auväärt tegevus.

    Eks Venemaa otsus on eelkõige seotud tõsiasjaga, et nende suunalised krediiditurud on kehvas seisukorras ja kui nad vabatahtlikult oma palgiekspordil hapnikukraani kinni keeravad, ei ole investeeringud oodatud tempos Vene kohalikku tööstusesse kindlasti toimumas (ja samas võib vastupidiselt juhtuda ka nii, et miljoneid eurosid kulutanud ettevõte saadetakse lihtsalt p**sse nagu näiteks Ruukki Groupil saetööstuse rajamisega oli). Seega võib siin teatavat sidet otsida puutollide viivituse ning krediiditurgude vahel. Üldiselt prognoosisin ka ise asjade sellist käiku.

    Kas on õige aeg investeerida metsatööstusesse? Väga keeruline küsimus. Oluline protsess ehk mahtude vähendamine Euroopas on veidi rohkem tuult tiibadesse saanud. Paberitöösturid kurdavad ka palgi kõrge hinna üle, samas oli värskelt uudis, et nõudlus puu järele on kiirelt langemas ning ka Venemaa jätkuv import peaks aitama hindu langetada.

    Kuivõrd see aeg õige on, oleneb suuresti ka taustsüsteemist. Oleks praegu aktsiaturud kauplemas neutraalsete valuatsioonide kandis, kus konsensus ei pea turgu kalliks ega odavaks, siis ma arvaks, et küll, kuid samas on soodsavaid, odavaid või lausa karjuvalt odavaid aktsiaid tegelikult palju. UPM aktsia on käinud viimase aja turbulentsis ka alla 10 euro ning viimasel ajal stabiilsena püsinud dividend peaks pakkuma head 7-9% vahele jäävat tootlust. Samas olid Q3 tulemused firmal üle ootuste ja eks sealt aktsia ka tuge leidnud. Rahuliku raha jaoks võiks ilma täiendava olulise negatiivse uudisvoota 10 euro kandist minumeelest rahulikku portfelli aktsiat osta küll, seega äkki buy the dip. Rootsi SCA samuti suur metsaomanik ja käpp ka energeetikas sees jms ning äritegevus paistab mõnevõrra huvitavam olema (hiinlased toovad paberi WC-sse), kuid cash is king ning rahavoog dividendide näol on tõenäoliselt UPM-il parem. Alla omakapitali kauplevad nad praegu kõik.

    Stora Enso ise niiväga ei meeldi selle pärast, et on omal eelnimetatud varad käest ära mänginud ning äririsk minu arvates suurem. Lõpetuseks tollide osas on konsensus praegu see, et positiivne küll, aga tegu lihtsalt lisaajaga ja tegevuse ümbermugandamine võib rohkem aega võtta ja sisulist mõju sellel ei ole (arvatavasti ollakse taotluslikult konservatiivsel seisukohal).
  • Tänud, TaivoS. Eks see ülevõimsuse küsimus on tõesti väga palju segav, kuna seal tööstusharus ka innovatiivsus vist väga palju ei loe, siis aastatega võimsus ka eriti ei kao turult. Metsaomanike ainuke pluss oleks see, et emake loodus annab iga aasta teatud juurdekasvu ilma silmaga nähtavate kapitalikulutusteta, kuid eks tarbimise vähenemine ka paberitoodete osas on ilmselt vältimatu tõsiasi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon