Kas TSE aktsiad pole juba nüüd saavutanud oma "6ige väärtuse"? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kas TSE aktsiad pole juba nüüd saavutanud oma "6ige väärtuse"?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui vaadata, et on ainult 2-3 likviidset aktsiat, millel on tormi jooksnud paljud välisinvestorid, siis kas mitte juba praegu ei sisaldu aktsiahinda EU-ootus ja tulevikueelused?
  • Võiks küll aktsiahindu põhjendada pendliteooriaga, et pärast börsikriisi olid aktsiad sügavalt alahinnatud, 6 aasta möödudes hakkab pendel taas teisele poole nihkuma, aga kahjuks on nii et Eesti investor kohaliku turu vastu huvi ei tunne ja seega läheb hüpotees vett vedama. Kohalik turg tõesti välissurve tõttu üles ostetud, aga alla peaks see samuti minema välise surve tõttu. Ettevõtted iseenesest on tugevad, majandusel läheb hästi ja seega on fundamentaalne põhjendus aktsiate hoidmiseks olemas. Juurde ostmiseks? Vaevalt. Seega loeks turgu õiglaselt või siis ehk veidi ülehinnatuks.
  • Seega oled n6us, et kui on vaba raha pikaajaliseks investeerimiseks, pole Eesti turg hetkel just kindla peale minek. Hoida muidugi kannatab, aga hind, mille eest neid hetkel müüakse tundub olevat juba k6rgem kui "odavalt saadud". See, et majandus on tugev, tagab nende hetkeväärtuse ja ilmselt väikese kasvu, aga aktsia hindasid vaadates, ei nimetaks neid enam alahinnatuteks vaid vastavateks stabiilsele EU:ga liituvale majandusele.

  • Kui rõhuda sõnale pikaajaline investeerimine, siis leian, et täitsa soodne hetk, sest EL majanduskasvu peaks Eesti lähema kahe kümnendi jooksul kindlasti ületama, seega ka aktsiate hinnad peaksid kiiremini kasvama. Kui ainult rohkem hajutada oleks võimalik.
  • Lähema kümnendi jooksul kindlasti, aga ei v6i loota, et nüüd liitume EU:ga ja kohe kursid t6usevad. 5-10 aasta perspektiivis kindlasti. Ja kui mitte lasta ennast häirida, et enamus on vähelikviidsed.
  • No samas kui vaadata dividendi tootlust siis on minu arust päris ok eesti aktsiad ja kui vaadata veel palju iga aasta siiani kasumit on juurde kasvatatud siis arvan et eesti aktsiad on väga soodsad
  • SIIANI. Just nimel siiani. Alles see aasta on ju toimunud reaalselt ja tegelikult välismaalaste invasioon ja Eesti-hype. Ma usuks, et just selle aasta jooksul, kui k6ik on leidnud, et Eesti on lahe ja viimaste aastate tootlus on hea ja hind soodne, on trügitud siia ja pidevalt üleostetud likviidseid aktsiaid ja hind üles kruvitud. Selle tulemusena, aasta tagasi t6esti olid aktsiad veel soodsad, aga peale seda nö. v66rsissetungi selle aasta jooksul enam pole.
  • loomulikult kui vaatad lühikeses perspektiivis ga kui su ajahorisont on 5 aasta ... kui mul vaba raha oleks ostaksin raudselt eesti aktsiaid ( hansa, telekom, norma, harju elekter-nemad teenivad veel põtradelt ...
  • No seda ma üleval kirjutasingi, et 5-10 aasta perspektiivis kindlasti tasubki osta, aga hetkel on nad peaaegu et ülehinnatud.
  • Milana, vaata Leedu aktsiaid, sealt peaksid veel üht-teist odavat leidma. Ise oman Leedu Energiat ja kavatsen ka edaspidi Leetu investeerida, pealegi on majanduskasv seal Balti riikidest kõige kiirem.
  • Ülehinnatud nüüd vaevalt, kui vaatad P/e siis vast telekom ainult, aga teised likviidsemad täitsa ok ja kui arvestada seda et suure tõenäosusega kasumite kasv edaspidi suureneb siis pole sugugi ülehinnatud. Pigem on küsimus selles et kui nad aasta või 1/2 aastat tagasi olid odavad ja seisid siis polnud eesti investoritel raha et soodsalt osta ja nüüd kui turg on tõusnud, siis nutetakse taga et loll olin et ei ostnud
  • Alvar, äkki oskad soovitada mõnda Leedu aktsiat? Telkut juba oman, aga midagi võiks veel hankida.
  • Ma soovitan endiselt Leedu energiat, see sobib ka pikaajaliseks hoidmiseks, maksab üsna korralikke dividende. Vilniaus Vingist soovitaks ka. Eks häid ettevõtteid on teisigi, aga pole jõudnud veel kõiki uurida. Erinevalt Tallinna börsist võivad väiksemad Leedu aktsiad läbida ka paarikordse tõusu lühikese ajaga. Vaadakse näiteks Invalda graafikut.
  • aga kui 14.09 tuleb ei, mis minu arusaamise järgi pole üldsegi võimatu
    mis arvate kas mõne välisinvestori paneb see mõtlema
  • Kui Eesti ütleb EI, siis tuleb kohe päris kindlasti börsikrahh.
  • Küll on hea, et Alvar eksib ja enamik inimesi tema kommi ei loe. Muidu ma paneks juba praegu valimisjaoskonna ukse taha sappa EI ütlema. Võtaks kõik sõbrad ja tuttavad ka kaasa ja räägiks kui paha on EL.

    Aga kuna Eesti ütleb NIIKUINII Jah, siis jääb börsikrahh ära.
  • juuni seis emori järgi oli 48% jah 44% ei ja 7% ei tea
    seega tuleks äkki igaks juhuks lühike positsioon soetada ja seda vist kohe
    kuna ilmselt hakatakse varsti järjest rohkem neid küsitlusi tegema ja hirmud kasvavad
  • hmm, see konkreetse aktsia hind ju nii sõltuv inimesest endast ühe jaoks on ta üle-, teise jaoks allahinnatud, kolmanda jaoks "õige väärtus",
    nii küll ei ütleks, et kõik on kohe laes, (kõiki ei osta ka) 3 likviidsema ja TKM1Tga peaks saama veel tõusu näha küll, ka sel aastal

    eks see "ei" vast mingit mõju ikka avaldaks, kuid samas kas pole see liitumine ikka rohkem formaalne/niiöelda vormistamise küsimus. Sisuliselt majandus ju EL külge põimitud, õigusruum praktiliselt samasuguseks kujundatud jne. Mida veel. Ah muidugi huvipärast võiks ju uurida, kas mõne norra firma aktsia hind pärast ei-d kukkus, mõne telekomi oma näiteks. Kuigi samas ega siis inimesed selle pärast vähem helistama ei hakka.

    krahh oleks siis kui mingil hetkel kriitiline mass aktsionäridest kaotaks usu ettevõttesse (bürsikrahh- siis ilmselt enamikesse ettevõtetesse), lootuse et see/need suudab/suudavad neile piisavalt kasumit teenida. ei arva, et "ei" referendumil niisuguseid tagajärgi toob

    ometigi "ei" tõenäosus on siiski reaalne. 1,5 kuud puhkasin maapiirkonna, sai igat masti inimestega suheldud (kelle elu siin tln ei oska nagu eriti ettegi kujutada) ja tõsi ta on valdavalt ollakse vastu. ma ei tea, protestist või.
    Miskipärast hakkabki endal selline arvamus kujunema, et see "ei" mõjub(ks) paljudele moraalselt hästi või kuidas öelda, neil nagu ilmselt enesetunne/hinnang tõuseks sellega, kui oleks niisugune resultaat. Edasi mõtlemata.

    Et võib olla oleks kõige kavalam poliitika, lasta "ei" ära öelda, vahetada hobuseid (loe valitsejaid) näidata rahvale mitteliitumise neg. faktid ja siis lõpuks poole aasta pärast teha uus hääletus.

    Lihtsalt sellised uitmõtted, suveaeg, mis teha
  • Kindel on see, et siin maailmas pole midagi absoluutset kindlat! Rahvahääletuse "EI" võib tuua korrektsiooni allapoole, mis võib olla põhjustatud ka emotsonaalsest käitumisest. "EI" ei tähenda seda, et Eesti ettevõtted on seetõttu halvad ja neisse ei tasu investeerida. Muidugi "EI" piirab teatul maaral välisraha sissevoolu, kuna fondidel/pankadel on ettekirjutatud kriteeriumid, kuhu ja palju nad investeerida võivad. "JAH" aktsiahindade tõusu kindlasti ei garanteeri.
  • Ma arvan, et nalja vast hakkab saama siis, kui enne referendumit igasuguseid küsitluste tulemusi kiputakse avaldama. Augusti lõpp ja Septembri algus saab ilmselt olema suhteliselt spekulatiivne aeg. "EI" toob endaga kaasa ilmselt 10-15 languse keskmiselt. Mõelge, kui avaldatakse EMORi uurimus 60/40 EL-i vastu? Sisuliselt nagu oleks 60% tõenäosus kaotada 10-15% ???

    "JAH" reaktsiooni positiivsus on ilmselt summutatud sellega, et liidrid (võib-olla v.a. Norma) kauplevad juba praegu tõepoolest oma fundamentaalselt õigustatud tasemete vahetus läheduses.
  • Igasuguseid negatiivseid arvamusi enne hääletust on olnud ka mujal
    Siiski on enam-vähem libedalt JAH tulnud
    Miks peaks meil teisiti minema
  • buy on rumors (liitumine euga) sell on facts (jah s6na) = ????

    aga v6ttes lyhikese positsiooni enne referendumit on winwin game:
    kui liitume, siis majanduskasvust saame lyhikeseksmineku kaotuse tagasi,
    kui eliitu, saame shortimise profitist kaetud mitteliitumise t6ttu saamata jaanud tulud..
  • Nüüd, kus turg kasvab EU liitumise positiivsest ootusest, arvame me, et ei vajagi Euroopa Liitu. EU:ga liitumine m6jutab igal tasandil. Kui tuleb "ei" peattuvad ja tunnevad ennast ebastabiilselt paljud välisivestorid. Kohe päris kindlasti. Välisinvesteeringute maht suhtes, ennustas ka Ojuland, jääb palju väikemaks. Samuti GDP kasv jääb u. 1% väiksemaks.

    Eestil läheb väidetavalt hästi kui vaadata viimase 4-5 aasta statistikat. Tegelikult kukkumise me üleminekuperioodil auku, kust hakkasime 7-8 aastat tagasi välja ronime. Kui vaadata viimase 10-12 aasta statistikat, siis väikdetavalt me oleme kavanud palju vähem kui mitmed Ida-Euroopa riigid. Soovitaks lugeda: http://www.postimees.ee/index.html?number=863&op=lugu&id=108088
  • Aktsiate hinnarekordid on taas muutunud tavaliseks. MKO, HAE, NRM, SKU on viimasel ajal tugevalt tõusnud. Ei tea kas seda tingib müüjate äraootav EU referendumi tulemus, aga igatahes põhjendusi on raske leida. Võimalik on ka, et mõni "aktsiatõusu" rongist mahajäänud püüab iga hinna eest endale veel sobivat kohta leida. Analüütikud on manitsenud juba ammu, et aktsiad on kas siis õiglaselt või ülehinatud.
  • Eesti aktsiaid ostavad üles nn.baltikumifondid, kus suur osa välisinvestoritel. Eks fondijuhid vaatavad juba järgmisse aastasse ja selles valguses pole eeldatavatel P/E tasemetel häda midagi.
  • Vaadates Eesti aktsiate tõusu võib isegi "JAH" sõna tuua turule kasumivõtjaid. Lühiajaline korrektsioon pole minu arvates võimatu. Huvitav kas septembrikuu ajalooline mõju jätkub.
  • Praegust kiiret tõusu jälgides olen valmis kihla vedama, et "JAH" toob korrektsiooni. (eeldusel, et juba enne 14-ndat suuremat korrektsiooni ei tule). Ainus küsimus on kui pikk ja sügav see korrektsioon tuleb. Mina isiklikult arvan, et väga sügav korrektsioon ei tule (igasugused fondid üritavad madamatelt tasemetelt kindlasti osta) aga samas, ei usu, et aasta pärast ka kõrgematel tasemetel ollakse.
  • Mis TVB'l toimub? TALSE -1.68% juba!
    Kas TVB lehel olev reklaam "MÜÜ EESTIT!" hakkab oma mõju avaldama või hakkas oodatud korrektsioon juba pihta jõudamata isegi EL hääletust ära oodata?
  • Selge on, et väikeinvestorid on ehk juba raha sisse pannud, aga turgu liigutavad ikka suuremad fondid. Huvitav, kas kusagil selliseid fondijuhte ka on, kes võivad osta (ostavad) alles siis, kui Jah on ära öeldud. Et mingi selline poliitika, et väljaspoole EL-i ei investeeri ja kui palju selline võimalik käitumine mõjutada võib ning kas ta hakkab mõjuma kohe peale liitumist.

  • Kas keegi oskab prognoosida (või pakub välja) kui pikka aega võiks käesolev langus kesta. Kas tuleb lisaks veel kinnisvara hinna tõusu peatumine.
  • KAS keegi oskab arvata, prognoosida?! mina arvan, et nüüd kukub kohe 2 aastat järjest, ilma ühegi tõusupäevata
    ja äripäev kirjutab:bin Ladeni videopöördumine ajendas kasumit võtma.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon