Linux, Red Hat ja litsentseerimismured - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Linux, Red Hat ja litsentseerimismured

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimastel päevadel on Red Hat (RHAT) kaotamas aktsia hinnas ning rünnakule on asunud firma SCO. Nimelt nõuab SCO Group Linuxi kasutajatelt UNIXi kasutamise eest litsentsitasu (süüdistus/nõue seisneb selles, et Linux on oma põhipostulaadi laenanud/varastanud Unixilt).

    Firma on IBM-i vastu esitanud 3 miljardi dollari suuruse kohtuasja. Oskab ehk keegi asjatundlikum programmeerimise alal seda kommenteerida. Allikaks: http://marketwatch-cnet.com.com/2100-1016_3-5055697.html?type=pt&part=marketwatch-cnet&tag=feed&subj=news
  • Kuulujuttude tasemel:
    1. Keegi ei tea öelda, kas SCO tõmbas tarkvara Linuxist ja esitleb enda omana või mitte.
    2. Üks Linuxi arendusega seotud isik on väitnud, et selle "vea" likvideerimine võtaks 15 min. ja maksaks kusagil 500 USD.

    Isiklikult: Paistab selline tähelepanu tõmbamise asi olema. Pole ka kuulnud, et SCO oleks millelegi konkreetselt viidanud. Võib olla õhk. Toekas õhk. ;-)
  • Ma olen natuke asja jälginud ning üldine probleem on selles, et SCO pole senimaani täpsustanud, mida ta täpselt silmas peab. Ma võin ka öelda, et keban LHV kohtusse kuna portaalis on kasutatud minu koodi. Antud juhul pole SCO näidanud näpuga mingit kohta, mille üle vaielda saaks. Kui see koht näidatakse, siis on mõtet ka midagi täpsemalt oletada.

    Programmeerimise seisukohast pole selles Linuxis mingit raketiteadust. Juhul kui nüüd tõesti leitakse sealt SCO koodijupp, ei ole see kindlasti midagi nii mahukat, et ei saaks asja kiirelt välja visata ning enda omaga asendada. Linux on päris suur karavan ning isegi SCO taolise koera haukumine on liiga vaikne, et seda tervikuna oluliselt segada. Jutt on mingist marginaalsest 0.1% suurusest jupist kogu kompotis.

    Sellest kõigest järeldaks mina seda:

    1. Kuna Linux pole otseselt kellegi oma, ei saa teda ka ühegi kohtu abil päris ära kaotada. Seega on SCO üritus naguinii nurjumisele määratud
    2. RedHat võib loomulikult Ameerika kombel käia aastaid SCO-ga kohut ning finantsiliselt kaotaja rolli jääda. Aga vastus pole SCO koodis vaid Ameerika kohtusüsteemis. Kui SCO ära tõestab, et tema $$$$$$ kahju saanud siis läheb RedHat nõuete all pankrotti. Aga ei tundu loogiline, et näiteks General Motors läheks pankrotti kui keegi hakkaks nõudma GM kogu 10a kasumi suurust saamata raha näiteks süüteküünalde eest. Igas kohtus kehtib proportsionaalsuse põhimõte. Seetõttu mulle tundub asi rohkem psühholoogiline ja käsitleks asja kui võimalust midagi odavamalt osta.


  • sco executived on kuuldavasti cashinud vaid miljoni kuus sco myygiga..
  • Veidi siis firmanimesid ja sümboleid ka:

    Sco Group Inc (SCOX) elik kurja juur ja tõusnud kolme kuuga 4 dollarilt 14 dollarile.

    Red Hat (RHAT) kannataja staatuses, tipust 9 dollari juurest kukkunud tagasi 6 dollarile.

    IBM (IBM) piisavalt suur, et asjale mitte tähelepanu pöörata.
  • Reageeritakse üle. Tehnoloogiaturu miski värk et kõigub arutult lolli raha tõttu. Ma ikka imestan kogu aeg, et inverstorid (mitte kõik) nii lühinägelikud on. Kas LHV-st SCOX kukkumise peale optsiooni saab osta?
  • LHV-s saab pea kõiki USA optsioone osta, kuid SCOX on liiga väikse käibega, et seal optsioone kaubeldaks. Küll aga saab seda aktsiat lühikeseks müüa (kui aktsia kukub, siis teenid samamoodi nagu aktsiat ostes tõusu pealt).
  • tjah, selle loo põhjal on Sinu SCO lühikeseks müümise küsimused ühes teises threadis täiesti õigustatud, Tõnu. :)
  • Kas keegi seletaks, mis toimub? RHAT ha SCOX liikusid täna mõlemad nii 6% üles. Kas SCOX liikumisel on miski muu põhjus peale selle litsentsiteema? Vastasel juhul peaks RHAT alla liikuma aga tutkit.
  • Kuskilt hakkas silma selline lahendus, mille IBMi juristid olevat leidnud, et SCO on ka ise linuxit levitanud ja seda GPL litentsi all. Ehk siis juhul, kui seal ka on SCO koodi, on SCO vastavalt GPL litsentsile selle ise vabaks andnud, ehk siis mull tundub purunevat.
    A miks SCOX tõuseb? Ehk reklaami mõju. Ehk kogu kino mõte oligi lihtsalt reklaami teha?
  • Red Hat launches complaint against SCO Group
    RHAT announces that it filed a formal complaint against SCOX in order to demonstrate that RHAT's technologies do not infringe any intellectual property of SCOX and to hold SCOX accountable for its "unfair and deceptive" actions.

    SCOX -14% hetkel
  • Kukub rämedalt ja mina müüsin lühikeseks :)))
  • SCO hits back at OSDL's Linux paper


    http://www.vnunet.com/News/1142798


    Ma olen selles kindel, et OSDL argumendid on OK ja SCO omad ei ole. "Yes we can license you" ütleb SCO. Ja ikkagi on nende FTP-s Linuxi kerneli lähtekood, millega on kaasas GPL litsents. Seega SCO on andnud litsentsi välja ja asi MOTT. Tähelepanu väärib ka see, et autoriteetse Eben Mogleni vastu on pandud mingi "parmasmees". Mina olen niikaua lühike kuni saan.
  • Mõtlesin, et pean viisakuse mõttes põhjendama, miks ma SCOX argumente jamaks nimetasin.

    Eben Mogleni kaks argumenti:
    - Kui tootja on litsentsi rikkunud, ei saa selle eest kasutajat kohtusse kaevata, kes on heauskne.
    - SCO levitab ise GPL litsentsiga, seega võib igaüks Linuxit (kaasa arvatud võimalik SCO-le kuuluv osa) kopeerida, kasutada, muuta, edasi levitada jne

    SCO vastas sellele
    - Kasutaja peab maksma Linuxi eest samadel põhjustel nagu Wordi eest
    - Linuxi see osa pole GPL litsentsi all, mis SCO-le kuulub

    Mina ütlen
    - Kui Microsoft on Wordi valmistamisel kasutanud mõnda võõrast komponenti, siis vastutab selle eest Microsoft, mitte kasutaja. Kohtus võib keelata Wordi müügi, võib panna Microsofti kahjusid kinni maksma aga ei saa oluliselt kasutajat ahistada. Sama Linuxiga. Seda seni, kuni SCO ei suuda tõestada, etLinux on üleni nende produkt (mida ta pole) ning läinud kellegi kurja käe läbi ringlusse.
    - Kui SCO osa on GPL litsentsi all, kuna SCO on seda ise antud litsentsiga levitanud. Ise käisin ja tõmbasin-vaatasin.

    Seega asi kukub kohtus kokku SCO seisukohast. Ei tasu ka unustada, et RedHat pole miski karvaste kamp vaid näiteks Oracle-ga koostööd tegev ettevõte. RedHati kahjum pööraks kahjumisse ka mitmed Oracle ja IBMi ettevõtmised. Ei saa 100% kindel muidugi olla, et IBM ja Oracle pole mingitel omadel põhjustel Linuxi hävimisest huvitatud. Vist ei ole, sest siis saaks Microsoft nende üle liiga suure võimu. Konkurents Microsofti vastu on kõigi huvides.
  • Nagu vesi veel vähe segane oleks, Novell on paar kuud tagasi väitnud, et tegelikult pole SCO-l vastavaid õigusi UNIXile. SCO olla ostnud toote, mitte Copyrighti jms asju:http://www.novell.com/news/press/archive/2003/05/pr03033.html

    See hääl on kuidagi vaiki jäänud. Arvata on, et Novellil on tegelikult ükspuha kuni teised omavahel kaklevad. Samas võib see argument kohtus uuesti välja tulla, sest kaitse hakkab kindlasti nõudma SCO käest dokumente, mis kinnitavad SCO õigust üldse antud asjas kedagi hageda.

    Või olen ma nende kuude jooksul midagi vahele jätnud? Minu teada selle üle vaieldi kuid mingit konsensust ei saavutatud ning kumbki pool olulisi tõendeid pole välja toonud.
  • RedHati kaebus PDF-na:http://lwn.net/images/ns/rh-complaint.pdf

    Seda lugedes tuli pähe võimalik stsenaarum, et kohus lükkab kaebuse tagasi. Asi on selles, et firma nimega "RedHat" kaitseb seal "Linuxit". Üldine juriidiline printsiip aga on selline, et hageja peab olema ise kannatanu või volitatud esindaja aga mitte niisama sõber, kes tahab kannatanut kaitsta. RedHat ei võrdu Linux ning seetõttu võibki tekkida olukord, kus legaalselt ükski keha ei saa Linuxit kaitsta. Või siis ehk Linux Torvalds ise kuna kaubamärk "Linux" on tema nimele registreeritud.

    Slashdotis on ka suurem arutelu lahti:
    http://slashdot.org/articles/03/08/04/1817247.shtml?tid=110&tid=126&tid=163&tid=187&tid=88

    Igal juhul sogane vesi on :)
  • mulle meeldis hirmsasti, et üks esimesi, kellele sco väikse meediakäraga unixi litsentsi müüs, oli microsoft. pole vist vaja seletada, mis huvid neil linuxiga tegelikult on.

    lisaks võiks keegi asjatundlikum inimene vaadata, kas ja kuipalju sco kasuminumbrites õhku on. mumeelest on natuke kahtlane, et firma, mis omab ebapopulaarset linuxi distrot ja pakub mingeid veebipõhiseid lahendusi väikefirmadele, ootamatult kasumis on.
  • Infot muudkui tuleb. SCO vastas RedHatile:
    http://biz.yahoo.com/prnews/030804/lam110_1.html


    Midagi sisukat selles ei ole kuid sisaldab udust ähvardust kõik Linuxiga tegelevad firmad kohtusse kaevata.

    Slashdoti kommentaarides on hakanud korduma süüdistused SCO poolt aktsiahinnaga mängimises. Insiderid on hea hinnaga aktsiaid müünud ning teatud kontektsis vaadatuna saab sellest kriminaalasja kokku panna.

    On tehtud ka tähelepanekuid firmade kohta - näiteks RedHatil on likviidseid varasid $90M kanti, samas kui SCOl ainult $10M, samuti on muud näitajad kuni CEO palgani RedHatis kordi suuremad. Vähemalt rahaliselt ei ole RedHat üldsegi nii saamatu kui kohtukuludest rääkida. SCOl võib tekkida probleem kuna temal on mitu kohtuasja korraga eri firmade vastu, kellest igaüks on rikkam kui SCO. Kui nüüd veel SuSE või mõni sarnane SCO kohtusse kaebab võiks see aktsiahinda rohkem mõjutada kui RedHati uudis seda tegi.

    Mida rohkem rahanumbreid vaadata, seda rohkem näeb, et SCO on outsider ning üritab meeleheites võtta viimast. Kogu lugu on kangesti Ashon-Tate versus Fox Software loo moodi (SCO nimi käib sealt ka läbi): http://www.foxprohistory.org/ashton_sues_fox.htm

    Paistab, et ma pole ainuke, kes selle peale tuli:<"http://www.dynamicobjects.com/d2r/archives/002118.html">http://www.dynamicobjects.com/d2r/archives/002118.html


  • Tundub, et patendi/litsensi teema on praegusel ajal aktuaalne. Kui ikka raha äritegevusega kokku ei kraabi, siis otsitakse mingid jaburad meetodid välja. Näiteks PalmChip on tulnud lagedale avaldusega, et tema on patenteerinud SoC (System on Chip) siiniarhitektuuri, kus tristate-bus's iasemel kasutatakse multiplexed bus'i. Põhimõtteliselt kasutavad seda süsteemi kõik on-chip lahendused juba aegade algusest.. aga nyyd siis selgub, et keegi on saanud selle peale patendi.
  • Üpris asjalik koht toimuva jälgimiseks linuxipoiste vaatenurgast on The Register: http://www.theregister.co.uk/content/53/32154.html on näiteks lugu Punamütsikese asumisest kohtuteele.
  • Alan Cox on üks autoriteetsemaid Linuxigurusid. Tema ütleb, et kui Linuxi sees midagi SCO oma ongi, siis selle pani sinna IBM. Sellisel juhul peab IBM ise SCO ära ostma ja vaikima sundima, muidu hakkavad kõik IBMi peksma. Allikas: http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/0307.3/0160.html

    Mina Coxi usun. Tema tegeleb asjaga iga päev ning kui tema asjast midagi ei tea, pole Linuxi poisid SCOlt midagi varastanud. Paha on aga see, et kui IBM peaks hakkama SCOd üles ostma, läheb SCO hind üles ning minu lühike positsioon põleb :). Kahjuks ei tea, kas IBM pani midagi SCO asjadest sisse või mitte.
  • SCO on üllitanud täna miski FAQi:http://www.sco.com/scosource/linuxlicensefaq.html

    Hinnad mingi koodijupi eest Linuxi tuumas on sarnased terve Windowsi hinnaga. Absurd mehed seal SCOs.
  • Press on SCO peale kurjaks aetud. Üks lugu räägib suhteliselt hästi lahti asja juriidilise külje ning kajastab ka erinevaid emotsioone:
    http://linuxtoday.com/news_story.php3?ltsn=2003-08-05-020-26-NW-CD-LL

  • Selline kild on seal SCO FAQ-s:

    I have Linux servers deployed in my organization. What options do I have besides purchasing a SCO IP license?
    There are 3 options for you to evaluate:
    • You have the option to do nothing, adopt a “wait and see” attitude, and hope that SCO is not serious about enforcing its intellectual property rights in the end user community.
    ...
    ---
    Mõistlik soovitus. :)
  • ja veel sealt FAQ 'st lahedat juttu :

    Why is SCO charging so much for the right to use SCO IP in Linux when most of the code in the Linux distribution is not SCO IP?
    SCO has invested hundreds of millions in the development of UNIX and is therefore entitled to a reasonable return on its investment. SCO believes that major portions of the 2.4 and later versions of the Linux kernel are unauthorized derivative works of SCO UNIX IP.
  • See SCO FAQ on umbes samasugune jutt, nagu jehoovatunnistajad oma demagoogias kasutavad. Register aga vahendab taas uudiseid koos kommentaaridega http://www.theregister.co.uk/content/53/32187.html
  • Canopy (SCO suuraktsionär) ja SCO logodega maja ees Utahis toimus meeleavaldus:





  • Veel uudiseid linuxi-maailmast.

    Novell ostab Ximiani (GNOME full-featured desktop + Mono projekt Microsoft .NET aplikatsioonide jookustamiseks UNIX-Linux keskkonnas (Eriti Äge Asi(tm)!)).

    http://www.ximian.com/about_us/press_center/press_releases/index.html?pr=novell
  • Amerikkalainen ohjelmistoyhtiö SCO on julkistanut kiistellyn lisenssimaksun, jota se yrittää periä Linux-käyttöjärjestelmää käyttäviltä yhtiöiltä. ´ Lisenssimaksun suuruus on 699 dollaria (617 euroa), ja se koskee kertaluonteisesti jokaista Linuxia käyttävää tietokonetta. Elleivät Linuxin käyttäjät suostu maksamaan, hinta kaksinkertaistuu lokakuun puolivälissä ja SCO uhkaa haastaa ne oikeuteen.

    SCO:n mukaan Linux sisältää osia yhtiön omistamasta Unix-käyttöjärjestelmän lähdekoodista. Sen vuoksi Linuxin käyttäjät rikkovat SCO:n tekijänoikeuksia. Kiista nousi esiin maaliskuussa, jolloin SCO nosti miljardin dollarin kanteen IBM:ää ja johtavaa Linux-jakelijaa Red Hatia vastaan.

    IBM:n ja Red Hatin mielestä kanne on perusteeton. Red Hat nosti aiemmin tällä viikolla oikeudessa vastakanteen vaatimalla, että oikeus kieltää levittämästä sen liiketoimia haittaavia väitteitä.

    Linux on kansainvälisen hakkeriyhteisön kehittämä käyttöjärjestelmä, joka on saatavilla ilmaiseksi. Sen pääkehittäjä on suomalainen Linus Torvalds. Linux on vallannut alaa erityisesti yritysten palvelinten käyttöjärjestelmänä.

    Unixin piti alkujaan olla vastaavanlainen vapaa käyttöjärjestelmä, mutta SCO ja muut ohjelmistoyritykset onnistuivat 1980-luvulla lisensioimaan useita eri Unix-versioita yksioikeudekseen, mikä haittasi Unixin leviämistä.
  • Kristjan, ütle midagi! Mida sinu kogemus selle aktsia edasise käitumise kohta ütleb? Kas graafik on mingi "pea-jalad" kuju ka võtnud ;).
  • Tehnilise pildi poolelt pole väga suurt eelist ei SCOXi tõusule ega langusele mängimiseks, kuigi tõusutrend ilmutab väikseid väsimise märke.

    $12 juures on väike toetus, kui see murtakse, siis on pilt halvem.

    Kui pikemas perspektiivis on oluline 50-päeva libiseva keskmise püsimine, kui sellest minnakse alla, siis peaks langus kiirenema. Hetkel see 10.63 USD peal.
  • See, miks SCO-s lühikeseks või pikaks minna, ei tohiks tehnilisele analüüsile alluda. Põhimäng käib ikkagi suurtele uudistele. Selge, et kui SCO kohtus võidab ja linuxikasutajad litsentse peavad ostma hakkama, skyrocketib aktsia kuhugi orbiidile. Ja kui selgub, et tegu on täieliku udu ja hämaga, siis võib aktsia hakata kergesti uurima, et miks üldse sealt $1 tasemelt tõusma sai hakatud. Stabiilselt areneval ja muidu korras ettevõttel pole erilist mõtet hiiglaslikke spekulatiivseid kohtumänge mängida.
  • SuSE (Saksa firma, kelle oma Linuxi distributsioon SuSE Linux, mis kiirelt pooldajaid võidab) on avalikult teatanud oma poolehoiust RedHatile SCO vastases tegevuses:
    http://www.suse.com/us/company/press/press_releases/archive03/sco_redhat.html

    Slashdoti lugejad arvavad gallupis, et kõige tõenäoliselt läheb SCO pankrotti kuid kedagi vangi ei panda. Teine suurem grupp arvab, et enne rüüstatakse SCO peakontor vihaste inimeste poolt ära. Väiksem osa inimesi usub, et SCO juhid pannakse vangi ning ainult vähesed usuvad SCO võitu.
  • aga vana turutarkus räägib, et turul juhtub alati see, mida massid kõige vähem ootavad.
  • SCOX vähemalt praeguse seisuga täna kukkunud 7% ilma ühegi nähtava põhjuseta. Üles läheb ta muidugi siis kui IBM peaks SCO tahtma ära ostma. Mul on tunne, et uudiste poolelt on SCO ennast ammendanud. Seni on nad alati suutnud negatiivse uudise katta mõne uue uudisega selle kohta, kuidas nad Linuxilt raha teenivad kuid viimased uudised ei tundu enam kedagi huvitavat. Eile nad kuulutasid, et tahavad mingilt karbilt raha saada, kus Linux sees on.
  • Vihjega sinna Kristjani jutu poole:

    Last Trade 10.53 (-12.25%)
    Bid: 10.53
    Ask: 10.60
  • Kaks allikat, mis analüüsivad SCO teemat. Esimene rohkem tehnilisest küljest, teine juriidilisest. Üsna asjalikud jutud kuid kahjuks pikad:


    http://www.opensource.org/sco-vs-ibm.html


    http://lamlaw.com/
  • Mnjah, SCOX läheb sihikindlalt põhja poole. -19% täna juba koos ning lõppu ei paista. Nüüd on vaja ära arvata mõistatud, et mis hetkel oleks sobiv punkt lühikesed positisoonid realiseerida. See küsimus tundub mulle keeruline vastata. Mina usun, et aktsia peaks kukkuma vähemalt sinna tagasi, kust ta tõusma hakka - allpool $1 taset. Samas ma ei oska hinnata riske, et kuidas odav aktsiahind müügisurve ostusurveks keerab. Samuti ei oska läbi mõelda, kuidas minusugused lühikeste positsioonide likvideerijad (ja neid pole ehk vähe) turgu mõjutavad. Me peame ju need aktsiad turult tagasi ostma.

    Ma ei usu, et keegi hakkaks SCO ülesostmisega veel vaeva nägema. Potensiaalne ostja (kui ta olemas on) ootab kuni IBM SCO hinna alla peksab. On ka spekuleeritud, et IBM võib SCO ära osta, et probleemist vabaneda kuid ma ei usu seda. IBM annaks selle teoga selge signaali soodustamaks SCO taoliseid blackmailijaid tegutsema ja seda IBM ei vaja. IBM vajab näidispoomist ning ma ei näe, mis peaks IBMi selles takistama. IBM on nurka aetud - nende vastu on esitatud 3 miljardi suurune hagi ning IBM ei saa jätta vähematki šanssi, et see asi kohtus nende vastu keeraks. IBM-l on veel toetajaid kuid SCOl neid pole. IBM on suur ja SCO on väike. SCO argumendid pole kindlasti tugevamad kui IBMi omad. Võitjas ei kahtle ma hetkekski.

    Aga millal on põhi käes? Kui sügaval on põhi? Selle kohta on natuke tehniline analüüs ehk abiks ja kogemused mida mul pole.
  • SCO Group inks UNIX rights license with Fortune 500 company (8.85 -1.90)
    Co announces the signing of its first Intellectual Property Compliance License for SCO UNIX Rights. This announcement comes less than a week after the commencement of the SCO IP License for Linux program. Terms of the deal and the Fortune 500 company name were not disclosed based on confidentiality provisions of the agreement, but a license was purchased for each of the Linux servers running their business. "We've had more than 300 companies in the first four business days of this program contact SCO to inquire about SCO's Intellectual Property License for Linux."
  • Seda räägib SCO. Nende jutt on suht ebausaldusväärne. Nendel on tagumik tules ja juba eelnevatest pressikatest oli märgata paanikat. Tegevus on selline ebaadekvaatne juba. Ma usun, et nad kas osaliselt või täiselikult blufivad. Loomulikult nad said hulga kõnesid mis asja uurisid. See aga ei tähenda reaalset pappi või et IBM neid rahule jätaks. Aga see on minu arvamus :)
  • Salt Lake Tribune ja Wall Street Journal külvavad paanikat juurde:

    SCO not exactly the lovable little guy
    "...Computerworld recently ran an article detailing how SCO's backers are cashing in its stock in a complex transaction involving purchase of a company owned by the Canopy Group, a Utah investment concern that also owns a big chunk of SCO. An SCO spokesman said the report's allegations of a "shell game" weren't true, and added that SCO has no control over its stock price. ..."
    http://www.sltrib.com/2003/Aug/08122003/business/83192.asp

    SCO execs unloading shares
    "...Chief Financial Officer Robert Bench began the $1.2 million in executive share sales four days after Lindon -based SCO filed its lawsuit against Armonk, N.Y.-based IBM on March 6. Before Bench's sale, SCO insiders had not sold shares in more than a year...."
    http://www.sltrib.com/2003/Aug/08122003/business/83193.asp


  • Veel viimase nädala artikleid eri allikatest. Kui nei kõiki lugeda ei viitsi siis mõte on neil suhteliselt sama - SCO tegevust taunitakse. Ühelt poolt võib ju öelda, keda see ajakirjandus huvitab, et kohut see ei mõjuta. Kuid tegelikult mõjutab küll. Kui on ühiskondlik surve, siis üldjuhul kohtus sellele vastu minna ei taha. Mis omakorda toetab ideed SCOX lühikeste positsioonide hoidmise suhtes.

    http://www.usatoday.com/money/industries/technology/maney/2003-07-30-maney_x.htm
    http://www.computerworld.com/softwaretopics/os/linux/story/0,10801,83452,00.html
    http://www.it-analysis.com/article.php?articleid=11123
    http://www.nationalpost.com/financialpost/story.html?id=983BF037-2E43-4F68-9DAC-E5F1F8B766E4
    http://news.com.com/2010-1071_3-5062414.html

    http://slashdot.org/articles/03/08/12/128223.shtml



  • nii, scoxiga selgub vaikselt veel igasuguseid vastuolulisi toredaid asju.

    - linuxite litsentseerimist pole ega tule, niipea, kui sco mingi koodujupi avalikuks teeb, kirjutatakse vastav koht päevadega ümber. isegi kui neil mingeid autoriõiguslikke nõudeid on. seal raha mitte kuidagi tulema ei hakka.

    - scoseltskonnal on samas suheliselt edukas varasem kohtupraktika. microsoftilt saadi pärast mingi vana dos-i ostmist hulk raha kätte autoriõiguste rikkumise eest.

    - hagi ibm-i vastu ehitatakse üles pigem lepingutingimuste rikkumise kohta. et ühelt poolt oli ibm-l unixi lähtekood ja teiseltpoolt tilkus ibm-st linuxile koodi. üldise aõ rikkumise teema on nagunii savijalgadel, sest seda koodi on gpl litsentsi all usinalt levitatud ka sco enda poolt.

    - ja üks hästi halb nüanss neile, kes scox-i shortimisega kiiresti rikastuda üritavad: kohtuprotsessi kuupäev pandi paika ja see kuupäev on 11. aprill 2005. 2005! ma ei tea, kas selgus võib varem saabuda. on ju igasuguseid vastuhagisid ja neid võib juurde tulla, näiteks novelli oma või nende oma, kes leiavad, et sco ise gpl-i rikub. sco võidakse ehtameerikalikult surnuks protsessida.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon