Intel (INTC) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Intel (INTC)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Intel's CEO Just Sold a Lot of Stock
    On Nov. 29, Brian Krzanich, the CEO of chip giant Intel (NASDAQ:INTC), reported several transactions in Intel stock in a Form 4 filing with the SEC.
  • Näide ajaloost: Pentium FDIV bug

    Seekord tõenäoliselt recalli pole vaja teha protsessoritele, software fix peaks piisav olema.
    Samas, kui tõesti
    a) viimase 10 aasta praktiliselt kõik protsessorid mõjutatud ja
    b) software fix aeglustab CPU'd 5-30% võrra
    siis pakuks, et kliendid nõuavad tagantjärgi kompensatsiooni selle eest. Ei hakka päris täpset numbrit järgi vaatama, aga viimase 10 aasta CPU revenue ilmselt suurusjärgus $300-400B. Kui 5% cut sellele kompensatsiooniks, siis suurusjärk 15-20B taala. Mis on isegi INTC jaoks oluline summa.

    Aga võitja on AMD, kelle protsessorid näevad nüüd võrreldes Inteliga paremad välja. Ja eriti hyperscale kliendid saavad veelgi enam aru, et on vaja enam kui ühte CPU tootjat.
  • jim
    martk
    1) Probleemi Inteli tulemustele ei ole.
    Vastupidi, pigem peavad pilveteenuse pakkujad natuke varem ja natuke suuremas koguses protsessoreid sisse võtma. Ning see on Inteli lähikvartalite tulemustele positiivne.
    Eks ole paari nädala pärast näha, kui palju kaotavad jõudluses Windowsi arvutid/serverid.
    Keegi ei hakka selle pisiasja pärast - tehnoloogiasektoris ikka juhtub - Inteli platvormilt kuhugi mujale kolima.

    Päris lahe loogika. Ühtlasi, VW diislitel polnud ka mitte mingit mõju tulemustele, inimesesd lihtsalt ostsid teise auto lisaks?

    Nagu me kõik teame, siis VW juhtum oli tahtlik pettus, mille eesmärgiks oli saada majandusliku kasu ja loomulikult pidid sellele järgnema trahvid ja igasugu muud hädad.

    Inteli arhitektuuri turvavea puhul on tegu inimliku veaga ja kellelgi ei ole alust kahjutasu või trahve nõuda.
    Lisaks vähendab seda probleemi Moore-i seadus - mis ütleb, et protsessorite jõudlus kahekordistub iga kahe aasta tagant. Paari nädala pärast, kui Microsoft-i turvaparandus on väljas, siis näeme kui suurt jõudluse kadu tabab Windowsi maailm.
    Selline paarikümne protsendine jõudluse kadu tabab kogu arvutitööstust iga aasta, sest andmete hulk ja programmide funktsionaalsus kasvab nagu pärmitaina peal.
    Kõik tarkvara ja riistvara mida inimene on loonud on vigane. Turvavead on meie moodsa elu paratamatu osa.
    Aktsia võib siit mingi emotsiooni pealt pihta saada, kuid mina ei usu, et see kunagi tulemustes negatiivselt tunda annaks.
    Ise oleksin hinnalanguse puhul kindlasti valmis pikka positsiooni suurendama.

    Probleeme toodete, tulemuste ja aktsiatega on kogu aeg. Täna on klaas pooltäis ja pole mõtet sellele liiga palju keskenduda.
  • Sul on mõnusalt sassis kõik asjad.
    1) Inimlik viga ei takista klientide poolt kompensatsiooni nõudmist. Vt kasvõi FDIV näidet. Või siis teist Inteli issuet (läks maksma vist ca $700m). Või lõputult näiteid häkkimise ohvriks sattunud ettevõtteid (EFX viimane suurem case). Kui toode on kehvem, kui lubatud, siis pole põhjust, miks klient EI võiks kompensatsiooni küsida.
    2) Protsessorite arvutusvõimsus ei vähene aastatega. Kui sa autole käru taha paned ja auto kiirendus saab kannatada, siis see ei tähenda, et auto oleks võimsust kaotanud.
    3) Moore'i seadus hakkab ammenduma. Vaata Inteli enda viimaseid presentatsioone.
    4) Arvestades praeguse issue ajalist pikkust ja ulatust, siis tegemist on suurusjärgu võrra rohkem maksma mineva probleemiga.
  • Lauri Jürisoo: Sinu arvutis on tõenäoliselt tohutu turvaviga (häbi, Intel) ja lappimine muudab selle halval juhul kuni kolmandiku võrra aeglasemaks
    http://forte.delfi.ee/news/digi/sinu-arvutis-on-toenaoliselt-tohutu-turvaviga-habi-intel-ja-lappimine-muudab-selle-halval-juhul-kuni-kolmandiku-vorra-aeglasemaks?id=80683771
  • Intel -6,5%
    AMD +10,34%

    Nojah, nüüd tuleb veebikaamera kinni teipida.

    Nii juhtub, kui jäetakse ERR-is Eesti hümn mängimata.
  • Võib teibi maha võtta.

    Intel -4%
    AMD +4%

    “Recent reports that these exploits are caused by a ‘bug’ or a ‘flaw’ and are unique to Intel products are incorrect,” Intel said in a statement.
  • These vulnerabilities affect many CPUs, including those from AMD, ARM, and Intel, as well as the devices and operating systems running on them.
    https://security.googleblog.com/2018/01/todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html
  • Täpsustame siis: tegemist on kahe eri turvaauguga - koodnimed Meltdown ja Spectre.

    Meltdown on see, mis leiti Inteli prosedel ja antud turvaaugu lappimine aeglustab proset 5-30% olenevalt kasutus-stsenaariumist (nii Win, Linux kui Mac süsteemidel). AMD-l seda probleemi ei esine. Paanikas Intel üritas parandused ka AMD prosedele peale suruda, mille peale AMD "ei, aitäh" ütles.

    Spectre on äärmiselt keerulise iseloomuga turvaauk, mis puudutab sisuliselt kõiki protsessoreid (Intel ja AMD; x86 ja ARM arhitektuurid) ja mida niipea ei parandata.

    Tundub, et ajakirjanikel on need kaks segamini ja seetõttu mõned allikad väidavad justkui Meltdown turvaugu lappimine aeglustab ka non-Intel protsessoreid.
  • nexus

    Meltdown on see, mis leiti Inteli prosedel ja antud turvaaugu lappimine aeglustab proset 5-30% olenevalt kasutus-stsenaariumist (nii Win, Linux kui Mac süsteemidel). AMD-l seda probleemi ei esine. Paanikas Intel üritas parandused ka AMD prosedele peale suruda, mille peale AMD "ei, aitäh" ütles.


    Päris nii ühene see pole. AMD ise jah väidab, et nende proset see ei puuduta. Kuid kui lugeda Meltdown uuringu dokumenti, siis seal jõuti järeldusele, et AMD ja ARM prosede korral toimub teoreetiliselt analoogne informatsiooni lekkimine ("toy example" töötas kenasti ka nende prosede korral), kuid uurijatel ei õnnestunud reaalset rünnakut realiseerida. Pole välistatud, et parema implementatsiooniga võib asi õnnestuda. Vt viidatud dokumendi punkt 6.4 ja eriti selle viimane lause.


    Tundub, et ajakirjanikel on need kaks segamini ja seetõttu mõned allikad väidavad justkui Meltdown turvaugu lappimine aeglustab ka non-Intel protsessoreid.

    Meltdown puuduse parandamiseks välja töötatud lahendus (KPTI) teeb aeglasemaks ka AMD protsessoriga arvutid. Eilse patchiga see küll lülitati AMD jaoks välja (enne seda oli sees), aga see otsus baseerub puhtalt AMD enda väitel. Pole veel kohanud analüüsi, mis Meltdown dokumendis AMD kohta arvatu ümber lükkaks.
  • imh, aitäh täpsustuste eest. Kirjutasin postituse kiiruga ja sõnastus sai kohmakas. Lugesin Meltdowni whitepaperi läbi ja tõepoolest õnnestus autoritel käitada instruktsioone väljaspool lubatud mäluaadressi, kuid mälu lekitamine ei õnnestunud. Tundub, et AMD puhul on turvaaugu tõenäosus Meltdowniga suurem kui 0 :)
  • Esimesed Windowsi tavakasutajat simuleerivad testid tehtud.

    Vähemalt kontori- ja kodukasutaja jaoks on jõudluse vahe enne ja pärast Meltdown paranduse paigaldamist olematu.

    https://www.techspot.com/article/1554-meltdown-flaw-cpu-performance-windows

    https://seekingalpha.com/news/3321369-tech-giants-see-little-performance-impact-intel-chip-issues

    Andmekeskustes tõenäoliselt probleem natuke suurem. Kuid täna on tegu pullituruga ja turg ei viitsi negatiivsetele uudistele reageerida.

    Inteli korrektsioone tasub osta, sest 2019. aastal on tegu $100+ aktsiaga.
  • martk,
    kas on olemas ka mingi sektor, mille osas sa pole üüber-bullish?
  • Inteli suhtes bullish olemine eeldab väga head närvikava ja/või sektoris toimuvaga kursis mitteolemist. Aga keelatud see muidugi ei ole.
  • Kust peaks Inteli enam kui 2x tõus tulema? Inteli serverite, ultrabookide ja OEM desktop marketshare on 100% lähedal. Desktop üldiselt umbes 80%, mis ei ole enam kiirelt kasvav turg. Kõik on väga heade marginaalidega. Mobiilsest ärist on Intel protsessorite osa vähemalt väljas. Total available market on piiratud. Kasv eeldab kogu turu suurt kasvu ilma konkurentsita. Samas on AMD üle pika aja välja tulemas uute konkurentsivõimeliste toodetega, ARM pakub samuti järjest enam konkurentsi. GPU osas on NVDA ja AMD pikalt eest ära. Meltdown on tegelikult suurem probleem kui paljud arvavad.
  • Järelikult tarvis kersetäis uusi protsessoreid toota. Nutame ja ostame.
  • No ostetaksegi, arvutuskeskused peavad ju kaotsi mineva jõudluse kuidagi kompenseerima. Iseküsimus on, kas ikka Intelit ostetakse. Jõudluseelis kaob Meltdowni lappidega ära, hinnaeelist ei ole olnudki, no ja usaldusega on ka just nii nagu parajasti on.
  • Stockton
    Kust peaks Inteli enam kui 2x tõus tulema? Inteli serverite, ultrabookide ja OEM desktop marketshare on 100% lähedal. Desktop üldiselt umbes 80%, mis ei ole enam kiirelt kasvav turg. Kõik on väga heade marginaalidega. Mobiilsest ärist on Intel protsessorite osa vähemalt väljas. Total available market on piiratud. Kasv eeldab kogu turu suurt kasvu ilma konkurentsita. Samas on AMD üle pika aja välja tulemas uute konkurentsivõimeliste toodetega, ARM pakub samuti järjest enam konkurentsi. GPU osas on NVDA ja AMD pikalt eest ära. Meltdown on tegelikult suurem probleem kui paljud arvavad.

    Lihtsalt infoks, et Inteli äri ja tulevikuvisioon ei ole juba tükk aega enam selles, millisena lõppkasutaja on klassikaliselt Intelit näinud. Kui märksõnu ja seksikaid lühendeid otsid siis - IoT, AI, AR, neural network, deep learning.
  • Just nii Marko. Inteli äri on tulevikus palju mitmekülgsem.
    Kasv tuleb peamiselt mitte-PC ärist.
    Intel ostis 2015. aastal $16 miljardi eest Altera, millele kuulub ca 35 protsenti FPGA turust. Inteli arvates kuuluvad FPGA-kiibid tulevikus kõikjale.
    Eelmine aasta osteti $15 miljardi eest MobilEye, mille abil saadi isesõitvate autode sektoris tugevalt jalg ukse vahele. Isesõitvate autode sektor areneb järgmise kümne aasta jooksul kiiremini kui keegi arvata oskab. Vähemalt siiani on areng olnud ka kõige optimistlikumatest ennustustest kiirem ja tõenäoliselt on see nii ka tulevikus.
    Intel on pikka aega kaubelnud väga madala P/E-kordajaga.
    S&P500 keskmine P/E on 22, Nasdaq-i keskmine P/E 27. Intel kaupleb täna P/E-ga 15,6 juures.
    Turg on oma olemuselt ette vaatav. Kõigepealt aetakse P/E tase 25+ kanti ja alles pärast seda tulevad ka majandustulemused, mis seda õigustavad.
    Mis kõige olulisem, oleme pulliturul ja pulliturg tähendabki kordajate paisumist.
  • Parandage, kui eksin, aga IoT, AI, AR, neural network, deep learning - kõiges omavad ARM ja NVDA suurt edumaad. Tõsised tegijad disainivad ise oma ASIC-u (Google). Autode sektoris ei maga ka teised konkurendid. Uutes valdkondades jookseb Intel pigem teiste järgi nagu ülevõtmistest näha. Pigem vaataks 2x tootluse saamiseks kuhugi mujale.
  • Vara Intelit maha kanda, heitlus alles algab. Intel ostis ju Mobileye ära, ostuhind näitab, kui tõsiselt nad seda turgu võtavad.

    https://www.forbes.com/sites/moorinsights/2017/08/09/what-does-intels-acquisition-of-mobileye-tell-us-about-its-driverless-car-strategy
  • Marvin
    5.01.2018
    Inteli suhtes bullish olemine eeldab väga head närvikava ja/või sektoris toimuvaga kursis mitteolemist. Aga keelatud see muidugi ei ole.

    Kes meist nüüd sektoris toimuvaga kursis ei olnud?
    INTC täna juba 68 dollarit. Soovitasin siin foorumis $35 juurest siseneda.
    Ise väljusin eile Intelist enne tulemusi 63.50 juurest, samuti sai likvideeritud TER positsioon.
    Usun endiselt, et INTC on pikas perspektiivis hea aktsia, kuid loobusin sellepärast, et ootan aktsiaturgudele ja pooljuhisektorile sel aastal korraliku juukselõikust. Selle nägemuse tõttu oli plaanis sularaha osakaal portfellis suurendada 20-30 protsendi peale ja midagi pidi lihtsalt müüma. Sentiment on läinud tehnoloogiasektoris vägagi optimistlikuks. Kuid eufooriast on asi veel kaugel.
  • martk, neid soovitusi, kus sa oled kõrvuni vee all, on kordades rohkem. ehk ehk siis ei maksa pickida ja lehvitada.
  • ymeramees
    martk, neid soovitusi, kus sa oled kõrvuni vee all, on kordades rohkem. ehk ehk siis ei maksa pickida ja lehvitada.

    Tuleb nõustuda.
  • ymeramees
    martk, neid soovitusi, kus sa oled kõrvuni vee all, on kordades rohkem. ehk ehk siis ei maksa pickida ja lehvitada.

    millised need olid, esimesena tuleb GME meelde ja kas mitte JCP?
  • Et siis Intel vist august välja saanud (ja natuke rohelist toonud). Tehnoloogia vaates palju positiivset:
    Kiibitootmine (foundry rajamine USAsse, chip act jne.)
    CPU turul uuesti konkureeriv olemine.
    Eriti uus GPU suund, kus nõudlus + valitseva NVIDIA marginaalid annavad turuosa, mida hõivata.

    Jyrttoo oskab ehk rohkem lisada :D
  • Mõnevõrra utreeritult on pilt dekaaditagusega võrreldes tagurpidi pöördunud - AMD pühib serverites, tööjaamades ja entusiastiarvutites Inteliga põrandat ning Intel üritab hinnatundlikust segmendist mahtu püüda. Kiiret muutust ei paista küll kusagilt.
    Uued draiverid on küll graafikakaarte rohkem konkurentsi toonud ning sealt võib pisitasa midagi tulla.

  • Kes AMD aastaalguse rallist maha jäi, siis järgmine rallija võiks olla Intel.
    AMD or Intel?
    Between these two companies, more conservative investors should probably choose AMD. Under Lisa Su, the company has proven adept at catching up or surpassing the technology of its competitors. Given the expected increase in chip demand, one can assume that AMD will be a primary beneficiary.

    However, if making a more speculative investment, prospective buyers should probably consider Intel. Intel remains the largest fab company in the U.S., and many of the top chip design companies have become its clients.

    Moreover, Intel's efforts to improve its chips show it will no longer willingly surrender the technical lead to its competitors. Thus, its size advantage could bring higher returns, given the semiconductor stock's low valuation.

    https://finance.yahoo.com/news/better-semiconductor-stock-amd-vs-111500264.html
    Kui Nvidia ja AMD on fablessid, siis Intel seevastu on investeerinud tugevalt fabidesse.
    https://wccftech.com/intel-quietly-becomes-worlds-biggest-chip-company-in-2023-says-gartner/
  • "decibel"
    Kui Nvidia ja AMD on fablessid, siis Intel seevastu on investeerinud tugevalt fabidesse.
    https://wccftech.com/intel-quietly-becomes-worlds-biggest-chip-company-in-2023-says-gartner/

    Inteli hädad ja AMDst mahajäämine ju just fabidest alguse saigi - Intel ei suutnud 14nm väiksemaid protsesse ära juurutada ning AMD purjetas hooga TSMC najal helgesse tulevikku. Seega võivad fabid olla nii Inteli tugevus kui nõrkus.
  • CHIPS Act on siin vedur, USA toob fabid koju tagasi, Intel hakkab riigikapitalismi peal kaua ja rõõmsalt purjetama.
  • Ja mitte ainult USAs, ka Saksas ja Israelis, kõik on aru saanud, et tulevik ainult kiipidest koosnebki. Pealegi L-Korea ja Taiwani fabid on potensiaalses sõjatsoonis.
    https://www.windowscentral.com/hardware/cpu-gpu-components/intel-will-invest-over-dollar50-billion-in-germany-and-israel-to-build-chip-plants
  • Mis me selle AI-laggardiga teeme - kanname lootusetu juhtumina maha või ostame dippi?
  • Inteli probleem tundub olema see, et nad arvavad, et on endiselt proseasjanduse maailma naba ja ülejäänud mingid mõttetud mässajad. Ega see prosede disainimine nüüd mingi raketiteadus ka ei ole, et aastaga ei oleks võimalik praegustele AI nõudmistele vastavat proset valmis disainida, asi on pigem suhtumises, et meie ei tegele Nvidia ja AMD taga ajamisega, me määrame ise kuidas asjad käivad. Ja see suhtumine ilmselt ei muutu enne kui Pat Gelsinger on läinud.
    Aga eks näis mis saab kui Caudi3, Inteli esimene tõeline AI prose, millalgi see aasta välja tuleb, äkki see on game changer.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon