Ganni teooria - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ganni teooria

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • William Delbert Ganni (lühendatult W.D. Gann) nimetatakse üheks tehnilise analüüsi pioneeriks. Ta uskus, et tehnilise analüüsi võtmesõnad hind, selles ulatus (mõju) ja aeg, on koondatavad ühele meetodile.

    Ganni elulugu:
    http://www.market-analyst.com/articles/W.D._Gann_-_Market_Master

    Ganni meetodi õpetus ja sissejuhatus:
    http://www.market-analyst.com/articles/Gann_Theory

    Küsimusi ja vastuseid Gannist:
    http://www.elitetrader.com/ch/transcripts/gann_chat.cfm

    Ganni tarkvara tasuta variandiga:
    http://www.gannalyst.com/main.asp

    Arvamusi netist Ganni teooria kohta:
    ---- There's a lot I don't know about Gann, but it's not a mystic for me. It's more like creating a system for me. You come up with a new concept and apply them to your analysis. Once you apply it, you find new aspects of the older system making it new and improved. Which leads to the next which lead to the next and so forth.... ----

    ---- "pure" gann theory is an impossible. after reading the gann courses you realize they are INCOMPLETE. Gann purists never make any money, I can't see how, given the fact that "pure" Gann is incomplete and useless. ----

    ---- Gann purists never make money because they're analysts and not traders.

    I agree with personal interpretation. Maybe it's too COMPLETE that we don't understand. You can relate so many things to his materials so it's hard. It might seem INCOMPLETE because it might be really COMPLETE. COMPLETE and INCOMPLETE are like HOT and COLD. It depends on the degree or what KYBALION calls "THE PRINCIPLES OF POLARITY." This is one of Gann's recommended reading books. ----

    ---- I'm back into doing Gann Analysis due to the end of specific phase in my trading system... Bustin' out Gann in: TICK, TRIN, PREM …just ROCKS SOME ARSE!!! Something to seriously... seriously... consider!!! Next project is VIX... ----
  • Ganni teooria on tundunud mulle alati veidi ... kiiksuga. Nõuab veidi teistmoodi mõtlemist,
    ma olen seda veidi küll uurinud, kuid selle ajaratta (vaata siin) keerutamisest pole ma piisavalt tulu näinud, et seda ise kasutaksin.

    Kuid elu turul on õpetanud tolerantsi - ilmselt kunagi ei väida ma, et mingi süsteem oleks jama, enne kui seda ise pole põhjalikult testinud.

    On praegu ja hakkab ka alati edaspidi olema inimesi, kes väidavad, et tehniline analüüs tervikuna on jama (enamasti ei saa nad lihtsalt sellest aru), kuid ometi leidub tuhandeid inimesi kes sellega päevast päeva raha teevad.

    Seega ei väida ma ka kindlasti, et Gann oleks jama, lihtsalt minule tema teooria hästi ei sobi, kindlasti on jällegi inimesi kellele see sobib.

    Muuseas, üks Ganni põhilisi mõtteid meeldib mulle väga - alati tuleb vaadata hinna liikumist ajas, mitte ainult hinda. Näiteks Nokia maksab praegu 20 USD, kuid olukord on väga palju erinev seisust aprillis 2002, kui aktsia viimati 20 USD juures oli. Seega ei saa ka sarnaselt läheneda.
  • Minu jaoks on TA turualgebra ehk teisisõnu näitab ta kuidas erinevat tüüpi rahahulgad (nende omanike personaalsed otsused) turul liiguvad. Seejuures aga on paljud TA süsteemid arusaamatud - mingite eriliste suhtarvude baasil ja suvaliste joontega üritatakse mingeid potentsiaalseid stsenaariume ette kujutada. Suhtarve saab luua lõpmatult, samamoodi saab ka jooni vedada 360 kraadi ulatuses. Nõndaks võib lõpuks täpilist tõlgendada triibulisena, külma kuumana ja tõusu langusena. Ja lõpuks supled iseenda loodud horoskoobimudeli otsas ja veel usud ka.

    Panin tähele, et Ganni teooria materjale müüakse sellisel saidil nagu sacredscience.com koos Lull`i ketta, Klaaspärlimängu ja muu metafüüsilise ehk maakeeli müstilisega. Ganni ketas meenutab Fibonacci spiraali, ja fibonacci jada liikmete üha lähenevat jagatist fiile nimetatakse jumalikuks suhteks, arvuks. 13. sajandil peeti Lull`i ketast selliseks, mis peaks andma kõigele vastuse, mõni sajand hiljem, kombinatoorika sünniga, selgus, et see võimaldab ainult 729 vastusevarianti. Aga müstika tõmbab alguses, pärast võib selguda tema lihtlabasus. Seetõttu ei mõika ma täna, et mis on fiil ja Ganni spiraalil turuga pistmist. Nad on huvitavad nagu Möbiuse leht, aga seost turuga hästi ette ei tule. Võiks ju vabalt hakata graafikult hoopis kuldlõikeid otsima!!!

    Aga võib olla on Ganni iva selles, et ta on sedavõrd erinev metoodika?! Igal juhul jäi paarilt saidilt silma see, et need, kes on Ganni aastaid uurinud/ tegelenud, ei soovita seda mingil juhul algajale kauplejale. Nii Gann kui Fibo olevat BS, aga nad kasutavad sealt saadud ideid.
  • TA on self-fulfilling prophecy.
    Kui 99 neegrit ütlevad et sööme ära, siis pada juba ongi tulel.
    Selleks et TA töötaks, peaks arvesse võtma niivõrd palju parameetreid, et asi läheneks absurdile.

    Võtame lihtsa näite - toetustase. Võib ju oletada, et minevikus pidanud tase on ka seekord aktuaalne, aga kas tõesti pole selle aja jooksul väärtpaberi omanikud muutunud ja koos sellega ka emotsioonid? TA töötab, kuna need kes TA'd kasutavad, käituvad TA reeglite alusel. Piisab et turul oleks ülekaal non-TA tüüpidel ja TA mehed võivad asjad kokku pakkida. Mida rohkem raha TA'd kasutab, seda "tõetruum" see tundub. Don't fight crowd!

    Kui TA ütleb et support on $10, siis TA meeste jaoks buy on $10.10 ja stop limit $9.90 ja nii tuhandel matsil. On selge miks tegemist supportiga on..

    Sellega on vist kõik nõus et lühiajaliselt on tähtsad emotsioonid, pikaajaliselt aga fundamentaal, keegi aga ei tea, kaua kired möllavad. TA peaks emotsioone ennustama, aga "mineviku tootlus ei garanteeri tuleviku tootlust" ja lisaks joonetele oleks vaja ka põhjusi miks jooni tõmmatakse. Schaeffer'il oli lisaks ka BA - Behavioural analysis.

    Teatavasti oli ka Apple Newton BS, kuid Palm Pilot mitte :)
    It's in implementation?
  • xdaq, ta pole self-fulfilling prophecy.

    Palju on vaieldud sellel teemal kas tehniline analüüs töötab seetõttu, et seda nii palju jälgitakse või seetõttu, et see võimaldab analüüsida masside käitumist (kes ei jaga TA-st midagi). Praktikud kipuvad toetama viimast versiooni, kuid ilmselt on osa mõlemal poolel, mina ise pean masside rolli suuremaks.

    Masside roll on ka ajas muutuv, sest näiteks praegusel ajal kui suure tõusuga on turule tulnud päris palju "mitte-just-väga-tarka" raha, siis on ka masside roll turul suurem. Kui ikkagi reaalselt turul ringi vaadata, siis TA kasutajate grupp on hetkel väga selge vähemus. Ja see on TA kasutajale väga hea.

    Kui nüüd tõesti oleks nii, et kõikidel turuosalistel oleks stop 9.9 peal, siis võin ka pea anda, et see stop viidaks kohe täitmisele ja stopide täitmisest tulev müügisurve viiks aktsia 9 juurde. Seega ei olnud see näide õige.

    Nii, et xdaq, pead oma teooria üle vaatama :)
  • Oot oot.
    Kas mitte erainvestorid, ehk "dumb-money" ei moodusta mitte vähemust turul? St enamus rahast on institutional'ide käes? Proffifirmad aga kasutavad TA'd kindlasti.

    Kui siit edasi mõelda, siis paljud erainvestorid teevad ju ka oma otsuseid kuuldu põhjal - kas "As shown in TV" või "broker soovitas" või "tõstis reitingut". Või foorumite. Ja enamus sellest on Buy-and-hold? Ja kui TA'd kasutades ei saavutata pikaajalist eelist buy-and-hold strateegia ees, kas pole siis tegemist harjutatud kopikaviskamisega? Aga mis teadlastega ikka vaielda, majandusteadus ei ole ju teadus :)

    Aga kas keegi on üldse teinud uurimust "dumb money" mõtetest?
    Oleks huvitav lugeda, mida average Joe siis arvab..
  • Hyerczyki järgi on Ganni teooria koondunud mustri, hinna ja aja fikseeritud seoste paikapanemisele. Selle teooria põhiline idee on: konkreetsed hinnamustrid ja sealt tulenevate kujundite vahelised nurgad võimaldavad ennustada teatavaid hinnatasemeid tulevikus.

    1) Mustri puhul on vaja selgeks teha väiksemate, keskmiste ja põhitrendide graafikud ning sulgemishindade järgi ümberpöördumiskohad.

    2) Hinna likkumise puhul on vaja aru saada, kuidas ja millal joonistatakse Ganni nurgad. Määratakse korduvate mustriosade hulk ehk toetustasemete ja vastupanutasemete juures sarnaselt, kuid pööratud kujul liikunud graafikuosad – graafik polariseeritakse.

    3) Ajastamise puhul peetakse silmas graafilist olukorda, tsüklilist situatsiooni ja ajaloolist korduvust.

    Niisiis, kui me praktikas oleme määranud mustrite klassifikatsioonid võime eeldada nende fraktaalsust!!! See tundub olevat üks Ganni teooria võtmesõna minu jaoks. Teiseks, kui me oleme määranud graafilised tsüklid ja ajalised tsüklid, võime mõne faktori lisades koostada endale teatava kattuvuse koefitsendi ehk kui soodsat olukorda mingi konkreetne alusvara meile pakub. Kolmandaks, sobivas olukorras hakkame joonistama Ganni nurki. Kõige tuntum neist on 1X1 nurk ehk 45 kraadine nurk. Siis vaatame projekteeritud olukorra polaarsust (ajalooliselt) ja kui see eksisteerib, kuvame pildi tulevikku. See omakorda võimaldab diagonaalsete toetus- ja vastupanutasemete määramist. Diagonaalsed tasemed on aga minu arvates kõige puhtakujulisem money management ehk kui kaua hoida, millal esimest korda väjuda, jne.Mõnes mõttes on Ganni teooria ainus müstika selles, et ta eeldab turu polariseeritust ja teatavat fraktaalsust – aga milline turualgebra austaja seda ei teeks! Aga kiiksuga pidi W.D. Gann olema - ligi sajand tagasi tegi ta 300 dollarist ühe kuuga 25 000 ja hiljem kahe kuuga tuhandest kolmkümmend tuhat. Ja viiskümmend aastat pole Wall Streedil aktiivne just iga vend.P.S www.gannalyst.com saidilt saab laadida alla gannalyst-i profiversiooni 30 päevaks, kes soovib.

  • Mis asjad on proffifirmad?

    Olen rääkinud inimesega, kes suhtleb regulaarselt Januse treideritega ning nemad tehnilist analüüsi per se ei kasuta. Siin on nüüd muidugi küsimus selles mida TA'ks üldse pidada........

    Aga seda võin küll väita, et igasuguseid imejubinaid nagu Stochastics, RSI, CCI, Gann fans, speed lines, Fib levels ja jumal teab mis veel küll ei kasutata.

    Mis puutub S/R tasemetesse, siis olen veendunud, et need on rakendavad vaid paari päevases perspektiivis. Kui mingil ajahetkel ületas nõudlus pakkumise, siis nõudluse/pakkumise dünaamika muutub ajas pidevalt, seda on piisavalt keeruline rakendada näiteks aasta hiljem.

    Kui kunagi osteti piima 9 krooni eest ja peeti seda odavaks, siis ei tähenda see veel seda, et aasta hiljem tormavad jälle kõik poodi piima ostma, kuna see maksab 9 krooni.
  • "Aga seda võin küll väita, et igasuguseid imejubinaid nagu Stochastics, RSI, CCI, Gann fans, speed lines, Fib levels ja jumal teab mis veel küll ei kasutata."

    Huvitav mille põhjal sa seda võid väita? Mul ei ole küll tehtud mingit uurimust kõigi suuremate maaklerfirmade/inv pankade kohta, aga kaks asja hakkavad nende puhul küll silma:
    1) Neis töötavad inimesed, kes on spetsialiseerunud ainult TA-le
    2) Nad pakuvad oma klientidele regulaarseid TA kommentaare ja ülevaateid, kus kasutatakse neidsamu mainitud indikaatoreid

    Ma ei oska sellest küll kuidagi järeldada, et neid asju ei kasutata.

    Nõudmise/pakkumise dünaamika muutub küll, aga turgudel ja investoritel on mälu (+ hirm ja ahnus).

    Piima näide pole sobiv, sest piima ostetakse tarbimiseks, väärtpabereid aga kapitali kasvatamiseks. Piima ostu puhul ei mängu hirm ja ahnus sellist rolli nagu väärtpaberite puhul.
  • Siin lugedes tekib jällegi mitte just kõige originaalsem mõte, et mida rohkem inimesi neid TA-sid jälgib, seda rohkem need paika peavad. Järelikult ei maksaks ka vastu tuult sülitada ...igaks juhuks. :-))
  • TA töötaks, kui TA's kasutatav info oleks täielik. Kahjuks kajastatakse seal tavaliselt ainult volume/hinda/hinnaliikumist/funktsioone nendest. Sama väärtpaberit on võimalik aga muu equiti/optionite/jne abil hedgeda, ja see võib muutuda ajas. No ei ole ju sama käitumine kui sul on "profit locked in" VS "position on margin"! TA neil asjadel vahet ei tee. Ja seda infot graafikult loed Sa kust?
  • Xdaq, mis juhtub kui keegi näiteks hedgeb ennast optsioonidega ja ostab 100 lepingut at-the-money call optsiooni?

    Optsioonikirjutaja peab turult ostma 5000 aktsiat mille peale optsiooni tehti. Seega loomulikult kajastub selle tehingu mõju graafikul.

    Hind, käive ja aeg on minu jaoks piisavad andmed.
  • Kui tüüp hedgeb end callidega, siis on ta aktsias short side. Seega optsioonikirjutaja hedgedes/aktsiat ostes ostab sisuliselt lühikeskeks müüdud aktsiaid. Sellisel diilil pole aga mõtet - kaks tüüpi hedgevad omavahel? Keegi peab olema spekulant! St. kas 5000 aktsiat ei osteta turult või ei osteta calli. Või ostetakse midagi muud. Kuna optsioonimäng on nullsumma mäng, ei omaks see mõtet ainult spekulantide/hedgejatega. Tehingus on vaja mõlemaid.

    Optsioonikirjutaja võib ka shortida puti ja osta calli, teha spreadi, osta indeksit beeta võrra jne jne. Oluline on ju see, et delta oleks 0. Saab teha nii keemilisi positsioone, et TA chartidelt neid välja ei loe.

    Aga selles olen nõus et kuna nii paljud TA'd jälgivad, siis ei saa seda ignoreerida.
  • Ülaltoodud näitest - kui tüüp enda shorditud 5000 aktsiat hedge'b, siis toimuvad need eeldavasti erinevatel ajaperioodidel ja seega on need ka eraldi graafikul näha.

    Selles mõttes nõus, et delta-neutraalsed diilid ei kajastu aktsiahinnas, kuid ega selle infoga palju pihta pole hakata ka.
  • Volüümis aga küll - läbimurre läbi vastupanutaseme suure käibe juures (ja ohtrate puttide soetamisega).
  • enz

    loe mess nüüd veelkrod läbi ja saad aru, milel põhjal seda väidan
  • Lugesin veelkord et Januse treiderid ei kasuta TA-d. Ikka ei oska kuskilt järeldada, et profid mainitud meetodeid ei kasuta.
  • enz, Janus Funds tähendab eesti keeles, et inside inf on parem kui TA.
    azzie, aga kuidas peavad pisijutsid kauplema, kes ei suuda ajada oma käppa nii sügavale ja kel pole vahendeid ja teadmisi turu ladumiseks? Teiseks, minuteada ei kasutata neid imevidinaid kiireks trademiseks, vaid swingimiseks. Kolmandaks, mõnes mõttes on minu arusaamade kohaselt näiteks Fibo puhul tegemist TA sünonüümiga - mõlemad on jadalised ja peaks näitama kogemuslike rahahulkade liikumist. Aga usun, et sellest kõigest võib väheks jääda, ilma infi, uudiste või makrota.
  • laurime, ma tean kes on Janus ja et nemad kui varahaldurid toetuvad fundamentaalile. Nagu ilmselt ka paljud teised varahaldurid ja fondivalitsejad. Ma lihtsalt ei julge selle põhjal järeldada, et profid (nn profifirmad - maakerfirmad, investeerimispangad) laiemas mõttes ei kasuta neid indikaatoreid.
  • Kild ongi selles, et ka fundamentaalist pidas Janus enamaks lihtsalt infi. Inf on küll hea asi, aga nagu kuuldavasti vahetult enne Eesti börsikrahhi liikus igasugust infi, siis ka Januse mängisid üle Enroni "finantsgeeniused".
    Vaata: http://money.cnn.com/2002/01/18/funds/mag_janus/
  • Naftahind Ganni teooria järgi sätitud graafiku -kliki siin.

    Mitte et ma sealt midadgi aru saaks :)

  • http://www.imdb.com/title/tt0138704/
    lõpp on eriti hästi ära tabatud.
  • innar, mida peaks seal nägema? Kas kõik aktiivsed linkid läbi klikkima? :-I
  • seda filmi vaatama, kui kuskilt näppu satub. läheb teemaga päris hästi kokku.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon