Ost/Müük börsiväliselt - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ost/Müük börsiväliselt

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas kellelgi on kogemusi (kindlasti on) börsiväliste aktsiatega kauplemise osas? Ei ole ju sellist kohta, kus aktsiapakist vabaneja saaks oma müügisoovist teada anda või ostusoovija saaks oma ostusoovist teatada. Ma ei mõtle siin avalikku emissiooni vaid kauplemist isikute vahel. Ma ei mõtle ka ettevõtte müümist tervikuna vaid pigem pisiaktsionäride kauplemisi.

    Näiteks: Ants on Ettevõte X väikeaktsionär. Ettevõtte teistele omanikele ta ei taha või ei saa oma osalust müüa, samas ettevõtte ei osta aktsiad tagasi. Mida teeb Ants? Käib tuttava juurest tuttava juurde ja istub oma aktsiapaki otsas. Samal ajal on kusagil Jaan, kes tahab saada just ettevõtte X omanikuks. Kuidas Ants ja Jaan kokku viia? Ja sama olukord vastupidi, kus Jaan otsib Antsu.
  • Kui Sa mõtled Eesti ettevõtet X, siis ma pole veel näinud sellist börsivälist põhikirja, kus ei oleks sees teiste aktsionäride eelisostuõigust. :)

    Seega, sellest, et teistele ei taha müüa, vaid olemasolevast ringist väljapoole, on suht vähe kasu tihtipeale...
  • No mitte. Eelisostu õigus ei ole mitte ainult põhikirjaga vaid seadusega määratud. Loe uuesti, kauplemine isikute vahel siis, kui ettevõtte siseselt väärtpabereid ei osteta. Mõtlesin just Eesti ettevõtteid.
  • Aimaril õige mõte... kuigi põhikirjas on kirjas eelisostuõigus ei pruugi teistel omanikel piisavalt vaba raha olla, et seda kasutada või siis pole lihtsalt soovi kõike ettevõtte majandamisega seotud riske enda kanda võtta... tegemist võib olla ka VC investorite otsimisega, või mida iganes...
    Kuid tõesti, sellist ettevõtjate portaali sisuliselt pole, kus saaksid kokku tegutsevate väikeõttevõtete müügi/ostu soovidega ettevõtjad. Siin ei piisa lihtsalt sellest, et panen mingi suvalise internetilehe ülesse ja tulge kuulutage. Lehel peab olema tuntust ja külastatavust... LHV oma suunitlusega sobiks hästi looma juurde eraldi sektsiooni selliste ostu/müügi kuulutuste jaoks. Kuid kindlasti peaks olema seal mingi kontroll, et ei pandaks ülesse kuulutusi a'la, 250k üle, tahaks kuskile paigutada või 250k puudu, kes annaks laenu. Mingi kuulutaja usaldatavuse kontroll peaks esinema. Võibolla isegi piirata kuulutamist ainult müügisoovide läbilaskmisega (kontrollides, et tal ikka on, mida müüa). See, kes midagi kindlat osta soovib kontakteerub ju otse potentsiaalse müüjaga.
  • fire - justnimelt. LHV võiks teha sellise külje, kus oleks nii ostu ja müügisoovid. Võiks olla ka Eesti ettevõtete avalike emissioonide prospektid ja analüüsid jms. Mõte ju selles, et alati ei pea kodanikud investeerima börsil kaubeldavatesse aktsiatesse. Selge on see, et suured rahad liiguvad börsiväliselt.
  • oi, rahvas, kas tõesti jaksate selliseid riske võtta, et börsivälistesse hakkate investeerima?

    Kas börsil on juba edu käes ja muidu igav?

    Mis Aimar ise sellistest riskidest arvad?
  • selline tegutsevate ettevõtete aktsiate/osade ostu-müügi kuulutuste tulp võiks olla olemas küll. lhv ei peaks seal küll midagi kontrollima/analüüsima. see on juba ostja mure. lhv saaks ainult väikest reklaamitulu kuulutuste avaldamise eest. praegu saab ostja/müüja oma soovid muidugi tasuta foorumina üles panna. e-bay-s saab osta müüa ka ettevõtteid. e-bay ei võta reklaamitasu vaid % hinnast. soovis ja kuldses börsis on ka vastavad rubriigid tasuta. eks lhv investeerimispanganduse osakond viib ka komisjonitasu eest ostjaid/müüjaid kokku.
  • No miks reklaamitulu. Seda võib teha tehingu vahendamisena ost-müük isikult isikule. Turg, kus vahendaja viib kokku ostjad ja müüjad ja küsib sellest komisjoni.

    To montezuma - Eesti väärtpaberiturul on käputäis ettevõtteid, milledega kauplemine on ühel või teisel moel isegi riskantsem kui börsil mittenoteeritud ettevõtte osalustega kauplemine. Siin mõjutavad ettevõtte turuhinda kõikvõimalikud spekulatsioonid ja turu üldine areng. On ju äriregistris registreeritud tuhandeid-tuhandeid ettevõtteid ning mõnedel neist on suur arengupotentsiaal. Olen kindel, et on ka neid ettevõtteid, mis on kokku klopsitud heale ärimudelile, kuid vähesele knowhowle vms ning nende elujõud ja suutlikkus on väga väikene. Olen kindel ka selles, et mõned selliste ettevõtete omanikud tahavad ärist välja astuda ja aktsiad sularahaks teha. Alles sügiselt loobusin ühe hea äriideega 45% ettevõtte osalusest - võõrandasin osa tasuta, sest puudus võimalus seda edasi müüa. Põhjus ei seisned ettevõtte majanduslikus seisus vaid omanike omavahelises konfliktis. Puudub elav turg või virtuaalne turg, kus sellist tehingut teostada. Iga päev toimub aktsiatehinguid - ühinemisi ja omanike vahetusi börsiväliselt. Kõige kaasneb risk, kuid kui tehing toimub börsivälise ettevõttega, siis on see küll pikaajalisem juurdlus ja fundamentaalsetel kaalutlustel tehtav tehing. Siin pole midagi pistmist börsil toimuvate spekulatsioonidega. Seda võib nimetada investeerimiseks.
  • montezuma, sellel teemal vaielda, et kas börsivälised aktsiad on suurem risk või väiksem on mõtetu. 99% saad aga pügada kui käitud seal samamoodi kui börsil investeerides, ehk papp, sisse ja ootad aktsiatõusu. Börsivälised aktsiad sobivad rohkem ettevõtja tüüpi inimestele, kes koos papiga panevad ettevõttesse ka oma ideid ja aega.
  • Lähema kuu jooksul avatakse selline börsiväline keskkond -"EVKET" e. "Eesti Väikeste ja Keskmiste Ettevõtete Turg" www.evket.ee. Igasugune koostöö, kriitika, ideed, mõtted kiiduavaldused jms oodatud ja väga teretulnud...kes soovib ettevõtluses kampa lüüa, siis praegu selleks õige aeg...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon