Müün tegutseva äriettevõtte, et pühenduda kauplemisele - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Müün tegutseva äriettevõtte, et pühenduda kauplemisele

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tasuta siin ilmas midagi küll ei jagata aga küsin siiski, milline võiks olla HIND? kui teada on järgmised võrrandi muutujad:1) Jahutatud esmatarbekauba(valdavalt kohalik toode) hulgimüük väiksematele poodidele ja turukauplejatele 2)Suure kliendi juurde asja pole kuna tootja läheb sinna otse - see tendents süveneb, ärksamad väikepoodnikud püütakse ketti, väetimad surevad välja. 3)Täna on veel kõik OK :Kuu netokäive 1,6 mil EEK; kate ~6,7%; kasum ~ 30 tuh EEK-i kuus; kulud suures piiris kontrolli all. Endal just "konti ei murra" aga pidevaks turujälgimiseks(mis eeldatavasti eduka kauplemise üheks alustalaks)aega siiski napib 4)EL-iga liitumise ootuses tootjate osa volume kulub ekspordi edendamiseks kvoodi piires, mis tänaseks on kruvinud toorme hinna kohati nii kõrgeks, et isegi finantsinvestorid on hakanud seni põlu all oleva teema vastu huvi üles näitama 5)Viimati nimetatud liikumised võivad ka hulgikaupmehe marginale pisut kergitada.
    Infi pole just palju aga tänan kommentaaride eest ette !
    Ja kas läheb kaubaks või ei(ostja on tegelikult minu hinnaga nõus ostma), liigun iga päev tänu LHV tegijatele ja kliendifoorumis osalejatele tasa-hilju teadmiste suunas, mille märksõnaks võiks olla aktiivne väikeinvestor.
  • Sõbralik soovitus: elukutseline kauplemine on märksa raskem kui esmapilgul näib või naised saunas räägivad. Selleks, et ennast kauplemise/investeerimisega ära elatada peavad mahud olema suured ning apsakaid vähe. Algaja jaoks praktiliselt võimatu kombinatsioon.

    Kauplemine on nagu iga teine äri (ainult raskem, imho) ja kui sul on suhteliselt edukas ja hea perspektiiviga ettevõte, siis miks sellest loobuda. Kauple ja investeeri selle kõrvalt. LHV on oma Pro teenusega loonud selleks minu arvates ideaalse võimaluse. Ja kui on probleeme või küsimusi, siis LHV inimesed aitavad sind alati.

    Lugedes su postitust tulevad mulle meelde 1998/1999 meeleolud ja ma tahaks kogu turule putte ostma tormata!

    sB
  • sB Seep see on, et perspektiivi ei näe. Nõus et raske, kuid lihtsam on teha tööd, mis meeldib, pakub pinget. Mitte just päris algaja. Omad vitsad 97-st ja pärast turu langusele pööramist 00 lõpus ka Skandinaavia aktsiatega. Tänaseks kaotatu tasa ja nõus "mängu" jätkama 300-400K -ga. Ja kui LHV oma abi ja loodetavasti kuu lõpus või järgmise algul Poweriga lagedale tuleb, miks siis mitte.
  • Danrob,

    hästi jämedalt mõõtes võiksid firma eest küsida vähemalt 5.a. kasumi. Kasvutempot arvestamata seega kusagil 1.8 mln EEK.

    Kauplemisest - kõigile kes täiskohaga soovivad kauplemist alustada, olen soovitanud ühte - ärge jätke põhitööd, see genereerib vähemalt jooksvalt raha ja näiteks arved ei jää maksmata.

    Kauplemine seevastu on üsna ennustamatu - kõigil on perioode, kus ei lähe just nii hästi kui planeeritud ja seega peab pikaajaliseks kauplemiseks olema seljatagune tugev.

    Ja lööge kindlasti numbrid läbi. Ühest tootlust on raske välja tuua, kuid plaane ei tohiks teha kõrgema tootlusega kui 20%. Oletame näiteks, et plaanite 500K krooniga aktiivselt kauplema hakata. Kui suudate 20% aastas teenida, siis on see 100K krooni tootluseks - ühes kuus 8333 krooni. Kas see on piisav? Ja kas olete valmis ka selleks, et vahepeal 3 kuud ei tule midagi juurde? Need küsimused peaks igaüks endale ära vastama.

    Kuid kindlasti arvan, et turg pakub suurepäraseid võimalusi pidevalt ja nagu Oliver ütles, on siin suurepäraseks abimeheks LHV Pro. Pro abil saab edukalt kaubelda ka nii, et jälgite turge vaid 1 tund päevas, see peaks enamike põhitööde kõrvalt võimalik olema.

    Aeg on meie kõigi jaoks piiratud väärtus ja seega tasub ka ajast lähtuvalt otsuseid teha. LHV Pro-d kasutades ja 1 tund päevas börse jälgides teenitud 15% on ilmselt oluliselt parem kui täiskohaga kaubeldes teenitud 20%.
  • ja ka minu poolt väike soovitus:
    study your ass off before you bet a dime
  • Cash matters

    Mitte 5.a. kasum, aga rahavoog.
    Ja sellised kristjan lepikud, kes eksivad elementaarsete tõdete vastu,
    suunavad lhv-s meie rahasid
    :P

    Ära unusta, et tulevasel omanikul on võibolla vaja järgmiste aastate
    jooksul teha investeeringuid. s.t. Laekumised - ärikulud - investeeringud

    Aga minu soovitus on see, et tegele sellega, mis
    pakub huvi ja mille jaoks on soodumust.
    Kuigi ma ei kujuta ette last, kes ütleks, et ta tahab
    suureks kasvades saada börsimaakleriks või aktiivseks
    kauplejaks.
    :P

    Mõtle läbi, kes ja kus tahad olla
    5- 10 aasta pärast


  • johngray, ettevõtte väärtuse hindamisega ja diskonteeritud rahavoogude meetodiga olen vägagi kursis. Loe üle, kirjutasin danrobile väärtusest "hästi jämedalt mõõtes" ja ega tema poolt kirjutatud andmetest nüüd rahavooge ka ei tuleta. Seega "elementaarsete tõdete-ga" peaks kõik korras olema.
  • Hehee.... Mina kusjuures leidsin oma piiratuse juures ka, et see jutt ei olnud päris see, mis ta oleks pidanud olema. Cash flow'st ma saan aru... EBITDA'st oleks ka saanud, aga... Nojah. Lohutuseks võin muidugi öelda, et hea treider olemiseks ei pea olema hea fundamentalist :-)
  • Kristjan,
    kust sa selle 5 aastat võtsid, mina kasutan nelja. Ei mäleta küll kust see neli tuli :-)

    A Propos, selle kanakoiva hulkari 30K kasumit sisaldaks nagu omaniku töötasu, ega ole sel juhul nagu päris kasum?
  • Karum6mm, tuleta antud andmetest EBITDA ja saad minu käest aasta selgeltnägija tiitli :) Kui keegi suudab antud andmetega parema tulemuse saada, siis oleks danrob kindlasti õnnelik.

    Priitp, 5 on pigem lihtsalt laiemalt levinud standard, eks neid määrasid või vastavalt olukorrale muuta.

    Täpsuse huvides oleks vist viisakas lisada ka see retsept, kuidas danrob kodustes tingimustes saaks ettevõtte väärtust hinnata:

    1) leia järgmise 5 aasta rahavood ja diskonteeri (jaga 1+intressimääraga) need aasta kaupa tänasesse päeva. Liida summad.

    2) leia firma lõppväärtus (terminal value) 5.a. pärast ja diskonteeri ka see summa.

    Pane kokku 1 ja 2 ning ligikaudne väärtus on käes.
  • Kristjan ei ole siin eksinud ühegi elementaarse tõe vastu, sest ettevõtte väärtust võib arvutada veel kümnel erineval moel ja seda mõjutavad veel 100 erinevat tegurit. Küll on aga mõni mees siin eksinud elementaarsete viisakusreeglite vastu (mis tihti näitab, et kolmandale kursusele ei ole veel jõutud). Nii, et mõtle läbi kes ja kus sa tahad 5-10 aasta pärast...
  • V6rdleks aktsiakauplemist tipp(m6tte)spordiga. Seda iseloomustab pidev suur koormus ja v2hene tehtavate vigade arv. Arvan, et 5 aastaga saab bridzis ja males keskpäraseks mängijaks, kui pidev koormus taga on. Miks siis mitte ka aktsiaturul! Vahe on muidugi selles, et males ja bridzis teenitud kaotused ja miinuspunktid ei m6juta oluliselt rahakotti, kui just raha peale ei m2ngita:). Teine oluline moment, et aktsiaturul tuleb hakata kohe suurmeistrite ja meistersportlaste vastu m2ngima ilma madalamal tasemel pl6ksimata.

    Linnuliha myymise alal oled sa juba v2hemalt keskp2rane m2ngija (toodad kasumit). Aktsiaturul aga sinu kirjelduste j2rgi kesine tegija. Njah..tegele sellega milles sa oled hea.

    Mulle tundub, et oma rolli m2ngib sinu puhul ka juba suht pikalt pysinud aktsiaturu positiivne sentiment s.t. et suuri prohmakaid pole enam tykk aega Eestis ega ka Usas olnud. Samas on hetkel linnuliha vahendamise sentiment ja perspektiiv suht kesine. Varsti v6ib olukord olla ju vastupidi! Ma ei ole kindel, et pidev yhel turul teisele switchimine pikaajaliselt parim strateegia on

    J6udu!
  • coral > elegantne. :)

    sC
    PS: olen näinud küllaga ostu-müügi pakkumisi/lepinguid, kus väärtuse aluseks on nt NBV+(5*E), lihtsalt 10*E... ei ole see elu nii must-valgelt cashflow-põhine midagi. kui tulud-kulud samas perioodis (nt ajude müük iga kuu billitavate tundidena), siis polegi väga vahet...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon