Telekomas -> Mobile Telesystems - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Telekomas -> Mobile Telesystems

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Yhispanga analüütikud soovitavad Lietuvas Telekomase positsioonid praeguselt ~1,80 tasemelt myya ja asendada Venemaa Mobile Telesystemsiga. Ise näen Telekomasel veel tõusuruumi (ca aastases perspektiivis) ja kas Venemaa mobiilioperaatorite hinnad pole niigi laes? Tundub suhteliselt riskantse ettevõtmisena. Mis arvavad teised?
  • Ma olen natuke uurinud Venemaa mobiilsidet ja jälginud VIP ja MBT aktsiat. Ega hind odav küll pole, aga kasv on ka väga kiire. Penetratsioon kasvab just kiiresti väljaspool Moskvat, samas on ka nende klientide maksevõime väiksem.

    Leedu Telekomist ei oska eriti midagi arvata, aga kasumit ta suurt ei teeni ja ilmselt ei suudeta ka rahavoogu hoida pikaajaliselt sellisel tasemel. Kui Leedu Telekomasel on kahanev, stabiilne turg, siis VIP ja MBT puhul kiiresti kasvav turg. Samas pean riskitaset Venemaa puhul kõrgemaks.

    Olen omanud VIPi, aga suutsin vaid 3-päeva hoida, kuna tõusis väga kiiresti.

  • Telekomas on minu lemmikaktsia: Kindel stabiilne rahavoog, viimased kaks aastat iga kvartal on EBITDA miinus investeeringud 60-80 MLIT (0,40 LIT/aktsia aastas). Alapoole tõmbab küll konkursents aga ülespoole Interneti kasvav kasutamine Leedus ja majanduslik kiire areng. Klientide arv enam ei vähene. Neljas kvartalis oli Telekomas suured turunduskulud (5 MLIT) ja puhkusepalgad andsid ka paar miljonit miinus ja selletõttu jäi kvartali operatiivkulud päris suureks. Edaspidi on aga näha selge tõus. Investeeringud jäävad ka praegusele tasemele ja kõik (sh ettevõtte juhid) teavad et praegused amortisatsioonikulud ei vasta tegelikute kuludele. Karta on vaid see et TeliaSonera saab Telekomas enda kätte liiga odavalt, Üle 3 LIT/aktsia oleks täna realistlik.

    Venemaal olen vaid Vimpelcomi vaadanud ja tundub mul et riskid on juba suured ja kiireim kasv on juba möödas.
  • eks see soovitus ole juba ka mõnda aega vana. mts oli soovituse aegu mingi 15% odavam kui praegu...

    ja tõesti mts on kallis, aga erinevalt ltel-st võimeline positiivselt üllatama. ltel äsjased tulemused mingit suurt positiivset üllatust küll ei kujutanud...

    kiireim kasv on kindlasti möödas, aga vene mobiiliturg on ikka veel lapsekingades.

    praeguselt hinnatasemelt järgmise aasta lõpus vaadatuna näeb mts juba päris ostukõlbulik välja.
  • Üldiselt kipub nii olema, et Internet ei kata telekomidel kõnesidest tulevat langust. Seega peaks arvestama, et Leedu Telekomi käive kahaneb. Vähemalt mujal maailmas on see nii olnud.

    Aga kui rahavoog vähemalt esialgu püsib ja maksab korralikke dividende, siis võib ju hoida, oodates ülevõtupakkumist.
  • Leedu telku ülevõtmispakkumisega pole vist lood nii lihtsad kui meie kohaliku putiigiga. Et pole juba mõnda aega ühtki märkimisväärset takistust, miks TLSN ei võiks oma osaluse suurendamise plaanidega lagedale tulla. Või on mul midagi kahe silma vahele jäänud?

    Või noh, kui lihtsad nad selle kohalikugagi on. See on hype, käibetõde. Ma arvan, et pole vist jäänud enam kedagi, kes juba ei teaks, et ülevõtmine tuleb. Mõni võiks visata pilgu ETL ja TLSN võrreldavatele näitajatele.

    Võtame näiteks EV/EBITDA 2003 kui teadaoleva suuruse. Ütleme nii, et kust nurgast ka ei vaataks, ei saa öelda, et ETL kuidagi jube odav oleks. Ja järeldus siit oleks?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon