Maksuraport - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maksuraport

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lp LHV meeskond,

    Hakkasin koostama tuludeklaratsiooni, abiks loomulikult LHV maksuraport. Kuid kuidagi kummaline tundub sektsioon "välismaalt saadud tulu".

    * Kui valik raporti liigi "Maksuametile", näidatakse paljudel tehingutel võõrandamisega seotud kuludeks 0 (null). Samas valides liigi "Detailne", on võõrandamise tehingutasud ilusti näha.
    * Miks ei võiks raport "Maskuametile" näidata summasid eesti kroonides, maksuamet ju nii nõuab?

    Kuna deklaratsiooni teema veel suht värske, siis ma ei pahanda, kui ütlete, et pole veel jõudnud maksuraportit maksuameti (uutele) nõuetele kohandada ;) Aga oleks tore teada, millal jõuate. Või on kõik õige?
  • Angelp, vaatame selle nädala jooksul maksuraporti üle. Annan ka siis teada kui see on täiesti korrektne.
  • Mul selle maksuraporti kohta täpselt sama küsimus kui angelp-l. Kui kuvad detailse raporti siis nagu printimise võimalus puudub - tuleb copy paste meetodit kasutada.
  • Kõik kellele kommentaare maksuraporti kohta võivad need siia foorumisse postitada või personaalselt mulle e-mailile saata (kristjan.lepik@lhv.ee).

    P.S. LHV klientidele on sellel aastal tehingute raporteerimine oluliselt kergem ... kuid veidi veel kannatust, täpsemat infot annan siis kui Maksuametist 100% kinnituse saan.
  • Minul on ettepanek seoses MA-le esitatava juriidilise isiku aruandlusega:
    Valuutakursi muutusest tuleneva kasumi/kahjumi arvestamiseks oleks hea, kui LHV lisab kusagile raportite lehele ka vaartpaberi ostmispaeva EP kursi. Ja edasi oleks juba lihtne teha veel uks veerg raportile ja eraldada kogukasumist/kahjumist valuutakursi muutusest tulenev kasum/kahjum.

    Jube tulikas on, kui pead ostupaeva EP kursse ise ukshaaval sisse toksima, et eraldada valuutakursi moju kogukasumist.
  • spunk123, muide, kas sa toksid sisse T või T+3 EP kursi? Siin on nimelt asjad veidi keerulisemad, kui esmapilgul tunduvad - näiteks positsioon võib olla soetatud mitmes osas mitmel erineval päeval ning siis ei ole võimalik enam konkreetse päeva valuutakurssi näidata.

    Aga tegelikult on ka minul praegu tunne, et juriidilise isiku aruandluse osas pole LHV praeguse seisuga piisavalt informatiivne - proovime selles osas lähiajal paremuse poole nihkuda.
  • kas sa kristjan loodad öelda et saate maksuametiga kokkuleppele et annate andmed ise :)?
    ja kliendid pääsevad andemete sissetoksimisest deklaratsiooni
  • Jyri heero,
    Ma toksisin sisse T paeva kursi, selle kursiga arvutusi tehes klappis ka LHV poolt pakutav kogukasum/kahjum EEK-des. Ehk siis: kui olin eraldanud puhtalt vaartpaberi muugist saadud kasumi/kahjumi ja valuutakursi muutusest saadud kasumi/kahjumi, siis nende summa klappis LHV poolt realiseeritud tulu/kulu raportis pakutud kasum EEK-des arvuga.

    Ja veel uks asi, mis hairis: VP tehingute raportil ei arvestatud tagasikantud teenustasude summasid, ka need pidi kasitsi vaiksemaks muutma.
    Realiseeritud tulu/kulu raportis olid need kull olemas, aga selles aruandes ei oldud koiki tehinguid uksikult valja toodud (jupi kaupa ost/muuk) - korrektse aruande saamiseks pidin kasutama VP tehingute raportit, kuhu lisasin T paeva valuutakursid, tegin korrektuure teenustasude osas ning edasi kasutasin juba Exceli volusid. Kuid erinevate koguste ostul/muugil oli ikka paras jamamine ka lisaks valuutakursile oige kogusega arvestamine, lihtne copy-paste ei toota.

    Jutt sai vist pikk ja lohisev, aga luhidalt oleks sisu jargmine:
    1) lisage VP tehingute raportile T paeva nii ostu kui muugikurss
    2) kui kuu esimesel paeval toimub tehingutasude tagasikandmine (kui ule 20 tehingu), siis arvestage muutustega ka VP tehingute raportis.

    Oleksin vaga tanulik, kui sel aastal kergema vaevaga paaseksin!

  • Yanek, ärme rutta asjadest ette ... teavitan täpsemalt nädala jooksul.

    Seoses sellega soovitaks LHV klientidel deklaratsiooni täitmisega nädalajagu oodata, siis on täitmine oluliselt kergem.
  • Vaatasin LHV raporteid ja MA lehte ,
    tõesti tuleb hakata mitmest raportist kokku segama.
    Kui raporti nimi on "Maksuametile" ,siis võiks ta ju olla selline kus kõik andmed peal ?
    Äkki saaks Lhv üllitada väikese juhendi kuidas siit saadud raporti abil TD ära täita .


  • lfc
    Õige-tehke puust ette ja värvige punaseks, kuna keegi (vähemalt mina mitte) ei taha maksuametit endale kukile.
  • Parim variant oleks tõesti, kui LHV edastab andmed maksuametile ja klient kinnitab need
    e-maksuametis oma tuludeklaratsiooni esitades.
  • lfc,

    raporti nimi on "Maksuametile", kuna TÄPSELT sellist raportit maksuamet eelmisel aastal soovis. Sel aastal on nad oma soove muutnud ning seetõttu läheb meil veidi aega uutele nõuetele vastava raporti valmissaamisega (see peaks ilmuma paari päeva jooksul). Seniks aga vabandame meie veidi hilinenud reageerimise ning tekitatud ebamugavuste pärast.

    extra,

    maksuametile otse andmete esitamise võtame kindlasti teemaks (vähendaks see ju nii meie klientide kui ka maksuameti tööd ja vaeva). Samas ei julge seda käesoleval aastal kindlasti lubada.
  • Extra, 2003.a. deklaratsiooni sellisel kujul veel kahjuks ei saa esitada, küll aga oleme Maksuametiga läbirääkimas, et seda järgmine aasta teha.
  • Nüüdseks on LHV maksuraport uuenenud ja peaks vastama igas aspektis maksuameti nõuetele.

    Hea uudis millest ülalpool rääkisin on järgmine - nimelt on käimas läbirääkimised maksuametiga selle suhtes, et LHV kliendid võiksid kirjutada tuludeklaratsiooni kõikide tehingute asemel vaid ühe rea - "LHV Maksuraport" ja võtma Maksuraporti all koondsummad (need juba välja arvutatud). Seega kui tehtud on 800 tehingut, ei pea neid kõiki ükshaaval sisestama, vaid piisab koondsummast.

    Kuigi põhimõtteline nõusolek Maksuameti poolt on olemas, anname koheselt teada kui lõplik kinnitus selle lubamise kohta saabub (loodetavasti järgmisel nädalal).
  • Kristjan, jyri - nuud siis asute jur. isikute elu kergendama, eks?
  • Kasvukonto kasutajatel on LHV maksuraportiga probleem aktsiate kogusega.

    Tuludeklaratsiooni sektsiooni "8.2 Kasu ja kahju väärtpaberite võõrandamisest (eesti kroonides)" juures saab "3. kogus" reale sisestada ainult täisarvu, ent kasvukontole kogunevad paberid ju aktsiad komakohtadega.

    Mida LHV soovitab sisestada? Ümardada?
  • Esimene soovitus oleks LHV poolt tõesti ümardamine, kuid saatsime küsimuse edasi ka Maksuametile ning kui vastus tuleb teeme täiendused ka LHV maksuraportisse (st vajaduse korral esitame seal kogused ümardatuna).

    Lisaks loodame lähemate päevade jooksul saada LHV maksuraportile Maksuameti poolt ametliku kinnituse ning siis soovitaks kõigil, kes oma tulud juba deklareerinud, asjad üle vaadata.
  • Aktsiad peab jah ära ümardama, ainult dividendid võib märkida komakohaga.
  • Olen üks neid "õnnelikke" kellele on kätte jäänud mõned ASA aktsiad. Raha, mis seal all on, on tühine, sellest ei ole üldse probleemi aga tahaksin sellest teemast lahti saada. Kas keegi teab, mis on nende aktsiate saatus tuleviksus. Kas mingi pankroti või kohtuprotsess on veel pooleli, et need aktsiad eksisteerivad või kas nende eksisteerimine kunagi üldse tühistatakse. Olen valmis need 0 krooniga kellelegi asjast huvitatule andma.
  • Justus, kui tehakse ettevõtte likvideerimiskanne, siis kaovad ka aktsiad, kuid senikaua (aastaid) maksad haldurile tasu nominaali pealt. Ka mina tegin ettepaneku, et näiteks LHV võiks pakkuda "recykeldamise" teenust, kuid siiani tagasisidet pole.
  • jah aga kui aktsiad kaovad ei ole tegemist võõrandamisega
    ja kui pole võõrandamist ei saa olla ka kahju võõrandamisest
  • Tuleb otsida sõber, kes väärtpaberid sümboolse hinnaga ära ostab. Ma ei tea kas see hind päris null võib olla, aga võite ju kokku leppida näiteks krooni peale. Ise olen sellise ostja rollis olnud ja asi toimis.
  • keegi teab mida teha reaga: Dividendid (välismaalt saadud tulu).
    MA tahab tõendit
    "Palume Teil maksu- ja tolliameti maksukeskuse teenindusbüroole esitada kahe nädala jooksul välismaal kinnipeetud v?i tasutud tulumaksu ?iend?.. " (kirjapilt muutmata)

    3 inimest sealt pole osanud ütelda et mida täpselt nad tahavad ,
    üks arvas koguni et seda ei pea üldse sinna sisestama.
    LHV klienditugi soovitas MA'sse pöörduda.

    Kusjuures tegemist on 0.36 USD 'ga millest 0.11 on tulumaksu makstud maksuraporti järgi :(
  • kaugel see maksuametiga läbirääkimine on?
    tahaks hirmsasti juba tulumaksu tagasi saada :)
  • Deklareerisin juba eelmisel aastal LHV uhe reaga ja jaadi rahule. nouti ainult pitsatiga paberit
  • e-maksuamet ruulib täiega - eile õhtul täitsin deklaratsiooni, täna õhtuks oli juba tagasimakstav maksusumma arvele kantud.
  • Jurmala ,sul vist ei olnud dividende maksuraportis ? :(

    Keegi ei tea mis sellega teha ,mis pagana tõendi ma neile viin ?
    kirsas ,mis pitsat ja mis paber ?
  • ise täitsin 3 nädalat tagasi, e-maksuametis ilmus paari päeva pärast deklaratsiooni staatuse kohta teade, et valiti välja kontrollimiseks kuna minu poolt deklareeritud andmed ei vasta Maksuameti andmetele, käisin kohal ja selgus, et mingeid andmete lahknevusi pole, viga tekkinud hoopis neil endil seal andmebaaside töötlemisel, lubati paari päevaga korda ajada see asi, kuna ei ole vastavat programmijuppi veel (?) olemas, kus minuga kohapeal suhelnud maksuametnik saaks kohe ise vea parandada, siis pidi probleem edastatama IT-osakonda, kui nädalaga polnud vastav teade kadunud mu e-maksuameti vaatest, siis helistasin ja vastus oli sama - laheneb paari päeva jooksul ja tegeleb IT-osakond, nüüd on jälle nädal möödas, :(
  • Miks ültse deklaratsioonis tulu täiskohaline peab olema, kui kulu koma koht on lubatud. Võib tekkida küsimus kummale poole ümmardada?
  • Kas Maksuametilt on nõusolek olemas, et kirjutada deklaratsiooni vaid üks rida "LHV maksuraport"?
  • Kas Maksuametilt on nõusolek olemas ,et kirjutada
    deklaratsiooni vaid üks rida "LHV maksuraport"?
  • Nüüd siis Maksuametilt kinnitus saadud ja LHV kliendid võivad kõik tehingud ühele reale kokku Koondada (täpselt nii nagu tehtud LHV Maksuraportis).
  • Tore!
    Igaks petteks küsin üle, kas reale "välismaalt saadud tulu" alapunkt "väärtpaberite võõrandamine" või lihtsalt "väärtpaberite võõrandamine"?
  • ja mingit paberit kuhugi esitada pole vaja
    esitate ise ülevaate või?
    või ei tahagi maksuamet midagi
  • Rohkem pole vaja, maksuamet võib vajadusel päringuid teha.
  • Nagu maksureportist näha, arvestatakse tehingukulusid ikkagi ainult kasumiga lõppenud tehingute korral ja ainult müügitehingu kohta.
    Täna oli esines ettekandega TÜ majandusteaduskonnas kokkusaamine Maksuameti otseste maksude talituse juhataja Dmitri Jegoroviga, juttu oli ka tehingutasude kuludesse kandmisest. Jegorov väitis, et ostmisel tehtud kulutused, sh tehingutasud, lähevad ALATI soetusmaksumusse ja näitas ka tulumaksuseaduse paragrahvi $38, mis ütleb:

    (1) Soetamismaksumus on kõik maksumaksja poolt vara omandamiseks ning selle parendamiseks ja täiendamiseks tehtud dokumentaalselt tõendatud kulud, sealhulgas makstud komisjonitasud ja lõivud.

    Kuidas siis ikkagi on, minul igatahes on segadus.

    Positiivne uudis on see, et alates sellest aastast saab kuludesse kanda ka kahjumiga lõppenud tehingute müügitehingutasu, tulumaksuseaduse parandusest:

    § 32. Paragrahvi 37:
    1) lõike 1 viimane lause muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:
    «Maksumaksjal on õigus kasust maha arvata või kahjule juurde liita vara müügi või vahetamisega otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud.»;

    Sõnastus on muide täpselt selliselt, nagu LHV foorumites varem soovitatud, arvake ära, miks ;)
  • Sorry tühja mula pärast, kõik on kirjas ju! Aga sootuks teine asjassepuutuv. Jänkifirma mikrodividendid kajastuvad maksuraportis, kuid kuna reaalsuses neist midagi ei laeku (LHV teenustasu), loodetavasti ei pea ka midagi deklareerima hakkana?
  • Jim, LHV Maksuraport arvestab soetamisel tehtud kulud igal juhul tehingusumma hulka, kas oskad äkki mingi konkreetse näite tuua kus ei arvestata?
  • Jah. minu viga, tõesti arvestab. Vaatasin realiseeritud tulu/kulu raportist valesti summasid. Sorry segaduse pärast.
  • Küsisin sama küsimuse, millest Jim on kirjutanud, Rahakompass 2003 Dmitri Jegorovilt. Ta väitis ka siis, et mõte « ... maksumaksjal on õigus kasust maha arvata või kahjule juurde liita vara müügi või vahetamisega otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud.» on väärt paranduse tegemist seadusesse. Negatiivse poole pealt jäi silma aga 30ndates naisterahvas, kes peale minu küsimust nähvas: "Kooliraha tuleb ka maksta!" Khm, vastulause:" Kas siis leidub inimest, kellel kõik tehingud on suletud kasumiga?"

  • Anette, loodetavasti 2003.a. jääb ka viimaseks aastaks kui see reegel kehtis, alates 2004. a. võib ka kahjumiga tehingute teenustasud arvesse võtta.
  • Küsimus tõsine (võib-olla, et naiivne, aga maksuseaduses ühtki viidet ei leidnud): e-maksudeklaratsiooni täites ei arvestata välisriigist saadud kahju Eestis saadud väärtpaberite kasumist maha? Seega tuleb Eesti väärtpaberitelt maksta tulumaksu täiega, hoolimata sellest, et välisväärtpaberitega on saadud kahju? Kas see kahju kantakse järgmisele aastale edasi?
    Asja püant veel selles, et kui Anette eespool küsis, et kas leidub inimest, kelle kõik tehingud on suletud kasumiga, siis Eesti väärpaberitega mul eelmisel aastal tõesti nii juhtus ja arvan, et mitte ainult minul. Välisväärtpaberitega alustasin alles sügisel ja sain tõesti rohkem kahju kui kasu.
  • Kas ettevotete->LHV->MA rindel on mingeid muudatusi, tegeleb keegi uldse asjaga?
    Kusimus ikka vaartbaberi muugist saadud tulu/kulu ja valuutakursi muutusest saadud tulu/kulu eraldamises.
  • TO: harts
    Ikka deklareerid need mikrodividendid. Ega LHV teenustasu pole tulumaks. Maksuamet vaatab ainult tulumaksu. Mis mikrodividendiga pärast LHV:sse potsatamist edasi juhtus, see on juba Sinu ja LHV era-asi.
    (Pool päeva trükkisin neid mikrosid deklaratsiooni :(( )
  • Mina panin ka kõik mikrodividendid ja muu kolu deklaratsiooni sisse. Maksuraport ju.
  • velvo

    nende edasikantud kahjudega on e-maksuametis üldse 1 jama, :(

    mul oli 2002. aastast pisike summa kahjumit edasi kanda, mis tekkis välismaa väärtpaberitega kauplemisest - mainitud tehingud kajastatakse TD punktis 8.2

    2003. aasta TD tarvis oli see summa eeltäidetud deklaratsioonis pandud punkti 6.1, milline alajotus tegelikult käsitleb kodumaiste väärtpaberitega tehtud tehinguid ...

    kuna lootsin, et Maksuamet koostab eeltäidetud deklaratsiooni korrektselt, siis loomulikult kinnitasin deklaratsiooni sel kujul ära ja see sattus kohe kontrollitavaks kuna ei suudetud Eesti aktsiatega seotud kahju eelnevatest aastatest leida ehkki tegelikkuses oli sinna vastavale reale Maksuameti vea tõttu ilmunud välisväärtpaberitest saadud kahju ...

  • Nii, et see on siis õige, et kasumite ja kahjumite üle kodu-ja välisväärtpaberite puhul peetakse eraldi arvestust? Sedasi tekib tobe tulumaksukohustus, mida ei ole esialgu arvestanudki.
    Tuludeklaratsiooni täitmise juhendist lugesin selle küll välja, et välisväärtpaberite kahju puhul arvestatakse seda punktis 6.1 järgmisel aastal. Miks see nii on, ja et sellest on ka juba jama tulnud, on küll imelik!
  • kohustust ilmselt siiski ei teki, lihtsalt e-maksuameti vead genereerivad selle ajutiselt ja hiljem on selle parandamisega vaja kurja vaeva näha - kuna väidetavalt puuduvad üldse vajalikud programmijupid, kus klientidega suhtlevad maksuametnikud saaksid sarnaseid vigu parandada, siis edastatakse iga taoline probleem IT osakonda ja seal ei paista kiiret olevat, :(

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon