Mida arvata Baltikast? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mida arvata Baltikast?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Härrased, mida arvate (teate) Baltikast? Varasem suurostja Hansa on esiteks agressiivselt müügipoolel. Teiseks ei kuulukse ka majandustulemusi. Varasematel aastatel on selleks ajaks juba tulemused avaldatud. Mis toimub? Sellised arengud teevad pehmelt öeldes murelikuks...
  • Arvad, või tead? Kas saab hakata tõmbama paraleele Viisnurgaga (omandisuhteid arvestades)?
    :-(
  • Tulemus väljas! Kas on julgeid, kes panevad ostuorderi (võimalik anda 1.43 EURi minu arvutuste kohaselt)? Mina seekord ei osta, arvan et on veel ruumi kukkuda.
  • Karumõmm, tulemused tulid nö. viimasel minutil, eks oli ka põhjust venitada, sest midagi kena sealt välja ei loe, :)
  • Nojah. Nüüd need tulemused siis tulid....! Ootaks ettevõtte juhtkonnalt pikki ja ilusaid selgitusi...
  • Ilusad seletused on tulemuste juures olemas, aga ega neid numbreid ikka kuidagi ilusaks ei räägi.
  • Ja olukorra parandamiseks on ka väga raske midagi ette võtta. Poola turul olevad takistused (Zara, Mango, H&M, FCUK) on ka varsti või juba olemas Eestis-Lätis-Leedus ja nende hulk aina kasvab. Kuidas sa ikka konkureerid mingi Bangladeshi tööjõuga, kes teenib 2 taala päevas?
  • Kahjumis oleva firma eest üle substantsväärtuse maksta ei tahaks. Hetkel on raamatupidamuslik väärtus €1.26. Kahjum vähendab seda jätkuvalt (jaanuaris saadi ka kahjumit). Riskiinvesteeringuna võiks Baltikat kaaluda 1 euro kandist.
  • No need tulemuste juures olevad selgitused mind väga ei rahulda. Ma mäletan, et eelmisel aastal vist mingil Äripäeva konverentsil rääkinud ettevõtte juht oli küll üpris bullish. Siin ei lähe nägemus ja reaalsus kokku!
  • see ongi ettevõtte juhi töö bullish olla ju, :)
  • Kogu asja juures on huvitav et juhtkonnale kuulub suur osa ettevõttest ja paar aastat tagasi ostsid nad aktsiad ca 35 krooni kandist
  • Noh ettevõtte juht võiks siiski kasvõi oma reputatsiooni nimel olla guidance'i andmisel konservatiivne, realistlik vms...
  • Baltika hind on kukkunud sinnamaani, et börsi reglemendis fikseeritud 15% erinevus võrdlushinnast ei võimalda enam bid hinda välja panna, ask on täpselt viimane selle limiidi sisse mahtuv hind.

    Hetkel börs arutab limiidi ajutist suurendamist. Viisnurga puhul mõni aeg tagasi sai uueks ajutiseks limiidiks 30%, st. antud juhul tähendaks see võimalikku madalaimat bidi 1.18 EUR
  • Uus võrdlushinna limiit -50% tähendab madalaima bidi võimalust 0.84 EUR!
  • Eesti meediast:
    ÄP - Baltika sai kvartaliga 32 miljonit krooni kahjumit
    Postimees - Baltika mullune kahjum ligi 35 miljonit krooni
    EPL - Baltika sai 63 miljonit krooni kahjumit
  • kui ettevõte ikka iga periood räägib erakorralistest kuludest (jooksvalt on asi "enamvähem hästi"), siis on tegemist lihtsalt hämamisega ja tegeliku seisu mitte tunnistamisega. bilanssi vaadates, hindaks võimalikuks tegevusajaks veel ainult ca. 1 aasta.
  • Karumõmm, kas Sul jäi ka eilset ja üleeilset käivet vaadates mulje, et keegi teadis ...? :)
  • Henno, see on ju FANTASTILISELT ilus, puust ja punane õpikunäide sellest, kuidas uudise avaldamisele eelnes anomaalia nii käibe kui hinna osas. Minu mäletamistmööda selliste anomaaliate järgi jahitakse mujal maailmas insaidereid...

    Ma tõesti loodan, et hiljutistel müüjatel on olemas väga hea selgitus oma müügi ajastuse kohta, sest seda selgitust võib neil tõenäoliselt peagi Finantsinspektsiooni ja Börsiga suhtlemisel vaja minna... :-p
  • Kuldar

    Ma siiski ei usu, et Baltika aasta pärast poe kinni paneb. Pikas perspektiivis võib olla hea võimalus ettevõte odavalt omandada. Hästi ei usu, et enam palju hullemaks saab minna. Lähtuvalt oma valusatest kogemustest USA-s, kus püüdsin shortida kehvas seisus ettevõtteid, võin öelda, et ka palju hullematest olukordadest on puhtalt välja tuldud. Baltika puhul on siiski võimalik, et tuleb lisakapitali kaasata. Ilmselt õnnestub sel juhul odavalt aktsiaid omandada, kuna keegi pole nõus märkima kõrgematelt tasemetelt (a la Ericsson). Ei tahaks jälle kihla vedama hakkata, aga teeme seekord "õiguse" peale.

    Aga mis meetodeid kasutades Sa sellise järelduseni jõudsid?
  • Alvar, meetodid on triviaalsed, kuid minu jaoks piisavad.
    1) minu ja minu tuttavate silmis pole Baltika vaatamata suurtele marketingikuludele suutnud luua kaubamärki ega "stiili", mida ma ostaks "nime" pärast. pigem jätan nime pärast just ostmata. "nimest" mitte hoolivate ostjate jaoks pole hinna/kvaliteedi suhe ka hea/konkurentsivõimeline. SEEGA, tulemused ei parane märgatavalt.
    2) jutt, et neil on rahavoog positiivne, on bullshit, kuna raha allikaks on laovarude vähenemine, mis ei ole jätkusuutlik
    3) pangad neile selliste tulemuste juures lisakrediite ei anna
    4) omanikud on ennast eelnevate "finantssüstidega" ära koormanud ja võimetud abistama
    5) hankijatele ollakse võlgu ca.3 kuu rahad ja see hüppeline suurenemine on just 2003 aastal.
    Ühesõnaga ma ei näe kohta mille arvelt üle 1 aasta oma kulusid ja kahjumeid katta nii, et keegi rahulolematuks ei muutu.
  • baltika ei pane aasta pärast kõiki poode kinni. 2 aasta pärast paneb. neil on veel üsna palju omakapitali. kui nad juhtkonna välja vahetaks, oleks lootust, aga seda nad ei tee sest omanikud ja juhtkond on samad (juhtkond ei ole võimeline oma vigu tunnistama ja ära minema). 2006 aastal ei refinantseeri keegi enam nende võlakirja, mille tootlus on juba praegu ostes 9% vist. prognoosin perioodi mille jooksul isikliku varaga riskinud juhtkond üritab hakata oma vara päästma ja raha välja kantima.
  • eksisin, hansa ostab baltika 2006 võlakirja 12,95% tootlusega ja müüb 9, 90%-ga. 11% peaks kätte saama.
  • Baltika on elav näide sellest kuidas ei tohi eirata turu realiteete. Nende soov olla Ida-Euroopas kvaliteetse ülerõiva pakkuja on loll ja ebareaalne. Neil ei ole ei raha ega ka mingit konkurentsieelist teiste tootjate ees ja üritada mingi kummalise re-branding'uga (Evermen- Monton) saavutada olulist läbimurret turul kus sa peaksid edukaks tegutsemiseks olema odav, hea disainiga ja suure rahakotiga (et reklaamida ja tootearendust teha) ei ole reaalne. Baltikast saaks veel asja vaid juhul kui kogu tootmises viia läbi kõva down-sizeing ja kogu nende kontseptsiooni muuta ( ma ei tea, küll milline see toimiv asi peaks olema- väikeseeriad ja kiire turule reageerimine?). Sellisel juhul ei ole muidugi enam tegu selle 300 miljoni kroonise käibega ettevõttega mis ta praegu on, aga äkki suudaks ta siis ka kasumit teenida.
    Praegu pakuks Baltika hindamiseks välja mõnevõrra modifitseeritud netovara meetodi: Baltika väärtus= Baltika kinnistu hind- laenud. Mingit rahavoogu sealt praegustele aktsionäridele kohe kindlasti ei tule.Ja Milderist on kahju- Helenius on ta Baltika külge nii kinni neetinud, et ta läheb põhja vist koos selle ettevõttega.
  • marko1, õiget pointi paned ja täiega. Ainus, millega ma nõus ei ole, on see, et minul isiklikult Milderist kahju ei ole. Miks? Aga sellepärast, et olen majandustulemusi ja eelmise aasta guidance'it kõrvutades leidnud end tõsiselt kahtlemas tema aususes. Aga noh - see on minu seisukoht lihtsalt.
  • Karumõmm, kas ma saan õigesti aru, et Sa oled Baltikas pikk?
  • See jama algas vist selle MONTONi teemaga. Kahju sest Baltikast. Ja huvitav mis sellest lõbusast Klementist? Väike ennustus?
  • TNT

    Kas Sind lohutab kui ütlen, et Klementil läheb pisut paremini? :)

    Nimelt tegid nad 2003. aasta kokkuvõttes Baltika 63M vastu ainult 22M kahjumit. Aga asjaolu, et IV kvartal tõi 5,7M krooni kahjumit eriti optimismi ei sisenda, väitsid vist ise mingis eelnevas foorumis, et IV kvartal on rõivakaubanduses olulisim kasumi teenimise aeg.

    Vahepealne kasum III kvartalis ei ole siiski loodetud pööret ettevõtte arengusse toonud, omakapitali vähenemine ja kohustuste suurenemine käib samas tempos, aasta lõikes ca -7M ja +7M, sellisel moel vist kaua vastu ei pea?

    Klementi avaldas tulemused muide lausa viimasel minutil, reede õhtul 17.42, need leiab siit

  • Kuidagi kurvaks teevad need numbrid. Tegelikult ka.
    Mul on siiralt kahju meie rõivatööstusest. Sellise tempoga nad küll pikalt vastu ei pea. Tundub, et see agresiivne moe arendamise pool tapab päris kiiresti. Oleks võinud vist ikka jääda Baltika siis ülikondi tootma ja Klementi naisterõivaid. Tundub, et kui oma toote juurutamisega 4-8 nädalasse vahemikku ei saa siis pole seal moepoolel suurt sittagist teha. Ei usu sellesse Klementi Cucciks projekti.
  • Kusjuures tõepoolest - vanasti ei tulnud mõttessegi eriti midagi muud peale Baltika ülikonna osta. Hinna ja kvaliteedi suhe oli paigas, ülikonnaga välismaal liikudes arvati, et tegemist on millegi hüperkalli ja superstiilsega jne... Nüüd aga kipuvad isegi Venemaa tootjad olema võimelised päris toredate riietega välja tulema, mille hind on igati hea. Selline tooteseeria on näiteks Onegin... Tundub, et konkurents aiva tiheneb.
  • Noh, veri on tänaval. Kas keegi julgeb osta? Kas tuleb põrge?
    :-( Käibed "päris investori" jaoks liiga väikesed ja liiga lai spred.
  • Baltika aktsiaga toimus enne tulemusi päris kõva madistamine. Prohvetlikud väikeinvestorid?
  • Inno, kordan Hennole kirjutatud arvamust selle madistamise kohta... See on ju FANTASTILISELT ilus, puust ja punane õpikunäide sellest, kuidas uudise avaldamisele eelnes anomaalia nii käibe kui hinna osas. Minu mäletamistmööda selliste anomaaliate järgi jahitaksegi mujal maailmas insaidereid... (kes muide lähevad kinni!).

    Ma tõesti loodan, et nendel müüjatel-madistajatel on olemas väga hea selgitus oma müügi ajastuse kohta, sest seda selgitust võib neil LOODETAVASTI peagi Finantsinspektsiooni ja Börsiga suhtlemisel vaja minna... Euroopa Liiduga peagi liikuva riigi börsil sellist "shallalaad" näha on aga ikka tegelikult päris karm.

  • no miks nii
    enne tulemusi ikka huvi tõuseb aktsia vastu
    ja ju siis osad kartsid halbu tulemusi ja hakkasid müüma

  • yanek, sa oled optimist kohaliku turu toimimise suhtes :-)
  • Minu arvates võisid enne viimast Baltika uudist aktsias pikad olla ainult kas väga kõrge riskitaluvusega nn. "investorid" või siis mõtlemisvõimetud lambad. Juba vähemalt kolm aastat pole sealt tulnud aktsionäride jaoks ühtegi tõeliselt positiivset uudist... jutt on aga kogu aeg olnud hele-helesinine. Aruannetes pole olnud ühtegi kinnitust, et kohe võiks hakata paremini minema... ainult mõtetud kulutused ja laienemised. Et kui Poolas ei tule välja, siis läheme Venemaale... kui Venemaal ei tule välja, siis kuhu edasi?
    Kui ikka inimene oma peaga ei suuda mõelda ja ainult silmad pärani usub seda, mida teised räägivad, siis võiks aktsiaturgudest eemale hoida... ja parem lotot mängida ja mitte halada teemal, kes mida lubas....
  • Tänases Äripäevas avaldab Helenius arvamust Baltika osas, alljärgnevalt refereerin ...

    Heleniuse sõnul ei saa Baltikale möödunud aastal 63 miljonit krooni kahjumit toonud praegune juhtkond ise hakkama. Samas ei näinud ta Baltika juhi ja ühe omaniku Meelis Milderi lahkumisel mõtet, kirjutab tänane Eesti Ekspress.

    Baltika kahjumi põhjuseks peab Helenius ettevõtte liiga ambitsioonikat strateegiat, mille realiseerimisega firma juhtkond väheste kogemuste tõttu toime ei tulnud.

    Helenius usub, et halvemad ajad on Baltikas möödas ja et 2004. aastal tuleb saavutada ettevõttes stabiilsus. "Ma tahan näha, et 2004. aasta jooksul ei kaota ettevõte enam raha ja jõuab vähemalt nulli. Muidugi tahaksin ma, et firma teeniks raha, aga see pole tänavu veel nii oluline kui see, et ta enam raha ei kaotaks." Edaspidi hakatakse Heleniuse sõnul Baltika majandustulemustest teatama igal kuul. "Kõik näevad, mis suunas asi liigub."

    Kahjumi põhjustest rääkides on Helenius minu arust otse naelapead tabanud, iseasi kas sellest arusaamast on abi ka olukorra parandamisel.

  • Ikkagi tundub,et yhed investorid on vordsemad kui teised..
    Enne Baltika tulemuste avaldamist hakkab madistamine pihta..
    hr Seli ostab aktsiaid sundhinnaga enne suurep2raste tulemuste avaldamist...
    Minu jaoks ei ole vahet kas varastatakse poes,voi aktsiaturul r2ige siseinfo omamises.
    Ainult v2iksed sulid l2hevad kinni.suuremad sulid peavad ennast edukateks 2rimeesteks.
  • Minu meelest on kohalikul börsil juba aastaid välja kujunenud selged jõujooned corporate governance'i osas. Ühed ettevõtted saavad või on sunnitud enam-vähem aru saama, mida tähendab avalik ettevõte, ning milline vastutus sellega kaasneb. Teised aga sõidavad teerulliga üle kahjuks nii headest tavadest kui väikeaktsionäridest. Paraku mina isiklikult leian, et need jõujooned on viimastel aastatel olnud nii ilmsed, et mõningate ettevõtete aktsionärid saavad küll süüdistada vaid iseennast, et "mütsi said."

    Kui aga Baltika juurde tagasi tulla, siis Baltikat pidasin mina seni eelkirjeldatud ettevõtetest, millede nimed foorumis osalejad ilmselt peast koheselt ette kannavad, siiski mõnevõrra kvaliteetsemaks.
  • te saate asja mojutada- arge olge selliste firmade vaikeaktsionärid!
    ses suhtes on koige parem olla indeksi "aktsionär" :p
  • järsku oli nii, et umbes nädal enne tulemuste avaldamist tutvustati tulemusi laenuandjatele?
    ei või olla?
    imho muidugi
  • Sattusin Piiteris Baltmani poodi, Vosstania tänaval. Üle tänava suur reklaamsilt, poes hingegi. Vaba aja velvetpüks maksis 2290.-( jaga 2,15, saad krooni), analoogne püks Stockmannis( GANT muideks) hind 2490.- Vene turul sellise hinnaga küll oma "maaimamainega märke" ei müü. Samas Mango ja Zara rahvast täis.
  • Möödunud nädala Baltika aktsiate ulatuslikul müügil enne majandustulemuste avalikustamist lasub siseinfo kasutamise kahtlus. Tehinguid on asunud uurima finantsinspektsioon.

    Baltika aktsiaga tehti möödunud nädala jooksul enne majandustulemuste avalikustamist üle 70 tehingu, mis on aktiivsuselt võrreldav 1997. a palavate börsipäevadega, kirjutab Äripäev.

    Aktsiaraamatute väljavõttest selgub, et Baltika aktsiate ostjaks olid peamiselt Sampo fondid.
    Sampo Panga fondijuht Alo Kullamaa sõnul kasutasid nad ära aktsiate hinnanõrkust ning lõpetasid siseinfo kahtluse kerkimisel ostmise.

    Baltika suuremateks müüjateks olid maaklerfirma Kawe Kapital kliendid ja Baltika töötaja Zina Kevvai. Kevvai sai hinnalanguse-eelse müügiga 47 000 krooni võitu.

    Kawe Kapitali klientide investeeringutega tegelenud Ago Lauri sõnul polevat aga midagi imelikku selles, kui professionaalne haldur aasta jooksul paar head tehingut teeb. Lauri väitel andis Baltika puhul müügiks alust viivitus majandustulemuste avalikustamisel.

    Finantsinspektsiooni pressiesindaja Livia Kulm ütles, et ei saa seadusest tulenevalt üksikjuhtumeid kommenteerida.


    www.etv.ee
  • näh, ma võiks aegajalt ÄPd kah lugeda :P
  • Tooted on kvaliteetsed, aga mitte need, mida kliendid ootavad. Montoni tootedisainerid võiksid liikuda rahva seas ja vaadata mida rahvas eelistab.
    Tootjad on ajast maas. Kuna meil on hästi kättesaadav Fashion TV ja MTV, siis inimesed otsivad ka sealt endale ideid ja eelistusi. Samuti on meil ka häid eesti disainereid, keda võiks kasutada rõivaste disainimisel. Montoni kollektsioon on liigagi juhtkonna nägu. Ja see nägu on IGAV.
    Looge disaini mida rahvas ootab ja hinnad. Hinnad on liiga kõrged sellise disaini puhul.
    Tänu sellele , et disain ja hind pole tasakaalus on see MONTONI kaubamärk läbikukkunud.
  • Ma arvan, et siseinfot kasutati, kuid need kes ostsid enne tulemusi on natuke ka ise oma kahjumites süüdi. Pikaajalise investori jaoks anti müügisignaal juba ammu ja aktsiaid ei tohiks enam omada. Kui ettevõtte avaldab tulemused viimasel päeval, siis võib juba arvata, et ega sealt midagi head ei tule. Börsil aktiivselt kaubeldes peaks olema ka turutunnetus, mida minu arvates pole isegi kõigil maakleritel. Turutunnetus puudus ka nendel, kes kohe langevat nuga püüdma tormasid, praegu saab juba Baltikat odavamalt soetada.

    Kui ma Ekspressi artiklist õigesti aru sain, siis hakatakse tulemusi avaldama iga kuu. Kuigi kuude kaupa võivad tulemused kõikuda, annab see siiski täiendavat informatsiooni. Usun endiselt, et patt oleks maksta Baltika eest substantsväärtuse või natuke rohkem. Seni kuni olulist discounti pole või tulemused ei parane, ei näe põhjust ostmiseks.
  • minu meelest on Baltikal see viga, et nimetagu ta ennast Baltikaks, Montoniks, Miss B-ks või mis need vahepealsed nimed kõik olid, jääb ta inimeste silmis ikka Baltikaks. Juba vene ajast tahetakse ikka välismaa asju. Baltika ülikonna kandjale vaatab ikka keegi halvustavalt.
  • btw Ise olen küll Baltika ülikondadega rahul. Uued püksid peavad nüüd viiki kah. Väga head püksid. Väga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon