Copyright õiguste kaitse Eestis? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Copyright õiguste kaitse Eestis?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oskab keegi öelda, kas näiteks USA kodulehekülgedel olev materjal(disain, andmebaasid, tekstid, pildid) on Eestis ka kaitstud kuidagi?

    .... kui mõni Eesti firma kasutab ilma loata oma äritegevuseks näiteks mõne sarnase USA firma kodulehel leiduvat materjali. (Firmad ei ole omavahel kuidagi seotud, lihtsalt sarnane tegevus. )

    Kas Eestis on üldse kunagi mingeid karistusi sellise asja eest määratud? Kes sellega tegeleb Eestis? Või peaks otseselt probleemiga tegelema USA firma kelle materjale on kasutatud?

    tänud!
  • Eesti Autorite ühing
    www.eau.org
    tel: 6 684 360

    Sealt seab kiiresti järgi küsida, räägid täpsema probleemi ära ja antakse nõu. Eesti on sõlminud enamus riikidega vastastikused autorikaitse lepingud. Fotod, graafikud ja kirjalik tekst läheb automaatselt peale teose või andmete ülespanemist autorikaitse alla. Autoriõigused kehtivad omaniku eluaja +70 aastat peale autori surma. Õigused võivad olla ka firmal.

    Tihtipeale märgitakse juurde, et näiteks need andmed, pildid või graafikud on autori loal ülesse pandud (kirjalik peab olema enamasti või EAÜ poolt korda aetud).

  • Kindlasti saad EAÜ abi, aga silmas pea seda, et kuna autoriõiguseid enamasti ei registreerita, siis on kogu asjaajamine autori enda õlgadel. Ehk kui leitakse, et keegi rikub, siis peaks tegeölema sellega õigusi omav firma. Ja teiseks tuleb neid õigusi siis rakendada läbi kohtusüsteemi, esitades hagi võimaliku rikkuja vastu koos autoriõigust tõendavate tõenditega
  • kindlasti ei tohiks sa kasutada mitte ühegi kodulehekülje materjali ilma loata. internetileht kuulub teose valdkonda.
  • EAÜ tegeleb ainult muusikateoste autorite õiguste esindamisega.

    mis organisatsioon kontrollib ja vajadusel ka sekkub kui rikutakse otseselt kellegi õigusi. kas Eestis üldse on selline asi? või tegelevad sellega vajadusel Juristid(palgatud firma poolt, kelle "vara" on kasutatud?

    ala. Mati kasutab oma firma kodulehel sarnase USA firma kodulehel leiduvat materjali. Kopeerib otseselt (source code ja muu on selgelt näha)
  • surfnet, ma arvan, et kui see USA firma ei tee sellest probleemi, siis mis see sind torgib?
  • fire
    küsimus on täiesti teoreetiline.
    kust kohast peaks suur usa firma seda teadma kui see nii on?
    mind huvitab, kas Eestis mõni ametkond sellise probleemiga tegeleb ka kui see ette peaks tulema...

    ps! ja mind torgivad paljud maailma asjad tagant:)
  • Omaalgatuslikult ei tegele eriti ükski ametkond. Aga kui õigusi on rikutud, annab nad kohtu kaudu maksma panna. Eesti kohtusüsteemi kontekstis on kohtutee vaeva/tulu suhe üsna nigel. Näiteks Eesti ajalehtede üks levinumaid fotoautoreid on "Repro", mis harilikult tähendab seda, et pilt on kuskilt ilma autoriõigusi korda ajamata laenatud. Päris õpetlik lugu siin: http://foto.diip.ee/archives/001869.html.
  • Seesama Fotodiipi kirjutav Teller kirjutas ka kunagi ühest juhtumist kuidas Tarbijakaitse lugusid varastab.

    http://teller.diip.ee/archives/001833.html
  • surfnet, aga kust see "mõni ametkond", kes sellega tegeleb peaks teadma, kas see suur usa firma lubab kopeerida või mitte? hakkab ameerikasse firmasid läbi helistama, kusjuures keegi pole kaebust esitanudki! pealegi, kui siin Eestis esineb riigisiseseidki kodulehtede kopeerimisi... kumbadega siis oleks mõtekam tegeleda, kaitsta mingisuguse kauge suure usa firma huve või hoopis mõne väiksema kohaliku firma huve, kes võibolla peab majanduslikult vähemõtekaks iseseisvalt konkurendi kopeerimise vastu võidelda.
  • fire
    sry olin pisut ebatäpne.
    kui minule kui kasutajale näiteks torkab silma, et kuskilt on midagi maha kopeeritud ja usa poolsel lehel on selgelt kirjas kelle oma on lehel olev materja, siis on ju selge, et tegemist on VARGUSEGA!

    mind huvitab kas selle eest karistatakse ka kedagi? kellega näiteks peaks usa poolne autor Eestis ühendust võtma jne?
  • USApoolne autor peaks ilmselt otsima omale Eestis juurat jagava esindaja. See, et mingit infot kuskilt kuskile kopeeritud on, ei näita iseenesest veel midagi. LHV Pro näitab kah reaalajas aktsiakursse, see ei tähenda veel, et nad need kuskilt varastanud on ja politsei vms omaalgatuslikult uurima peaks hakkama.
  • Lihtsalt väike täpsustus, et keegi valesti ei mõistaks - LHV Traderi kliendid näevad reaalajas aktsiahindu tänu sõlmitud lepingule ja seetõttu maksavad ka spetsiaalset infotasu. Seega on kõik nii korrektne kui vähegi olla saab.
  • Sorri LHV, see oli lihtsalt näiteks, et info levimine on reeglina pigem legaalne kui mitte.
  • Hex, sain sellest üldjoontes aru ka, lihtsalt igaks petteks täpsustasin.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon