analyys või aktsiasoovitus? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

analyys või aktsiasoovitus?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Fun oli lugeda kolmapäevases Äripäevas sealse uue börsitoimetaja Alvar Jõgeva kokkuvõtet börsipäevast, mis olukirjelduse kõrval sisaldas ka järgmisi ridu:

    "Kui keegi küsiks minu käest, kuidas investeerida oma raha Tallinna börsil viieks aastaks, siis vastaksin, et osta Hansapanga aktsiaid. Iga investeeringuga kaasneb loomulikult ka risk, kuid pikas perspektiivis ei näe ma pangal suuri probleeme, küll aga võib olulise löögi anda majanduskeskkond. Samas ei julge prognoosida, millal võiks Balti riikides majanduse kasvutempo oluliselt aeglustuda. Praegu näib olukord pigem vastupidi, just liitusime ELiga, mis peaks veelgi majandust elavdama.

    Hansapangas näen ma innovatiivset ettevõtet, mis pakub klientidele üha enam elektroonilisi lahendusi, hoides samal ajal kulusid kokku, kuna internetipanga klient on pangakontori kliendist tunduvalt odavam."

    Kellelgi tundub olevat siin uudis ja kommentaar kõvasti segi läinud.

    Pealegi on Jõgeva tuntud kõva kodumaisel börsil spekuleerijana, aga mingit disclaimerit, kas ta omab või ei oma positsiooni Hansapanga aktsiates, ma küll ei näinud.

    Millinen on üldse Äripäeva poliitika oma töötajate osaluse suhtes noteeritud börsifirmades? Kui oma töötajatel lubatakse vabalt uudise sildi all teatud aktsiaid promoda, siis paneb see ajalehe tõsiseltvõetavuses tõsiselt kahtlema:)
  • Ma juba 5 aastat kahtlen ÄP usaldusväärsuses, ei tee see Alvari pumpamine midagi hullemaks ega paremaks. Aga pull on lugeda, esimene asi mis seoses kommentaaridega meenub, on vanasõna "lapsesuu ei valeta".

    NB! Suffiks Capital reiterates Strong Buy rating on Hansabank w/ 1 year target price of EEK 1200.
  • minu arust on palju huvitavam lugeda, mida keegi arvab, mitte lugeda 1:1 tõlkeid välismeediast! Alvar on natukenegi analüütilist poolt ÄPsse toonud!
  • Fit, kui Sa küsid, kuhu investeerida raha viieks aastaks Tallinna börsil LHV maakleri Henno käest, siis saaksid ilmselt sama vastuse. Võin ühe õlle vahele panna.

    Aga väga tore on saada kriitikat, see on edasiviiv jõud. :)

    Aktsiaid oman, just niipalju, et olla aktsionär. Vaata HEXi lehelt ja otsimise hõlbustamiseks keri täiesti lõppu.

    Aitäh kommentaaride eest, sain natuke mõtteid juurde tänase Eesti eelvaate jaoks. :)
  • Minu meelest oli see tänanane normaalne kommentaar. Ja selgelt on aru saada, et see konkreetselt Alvari arvamus HP aktsia kohta. Kui veidi norida, siis oleks võinud kusgil sulgudes või artikli lõpus olla diskleimer a la "autoril pikk positsioon aktisas" või "autor positsiooni ei oma".
    Selge see, et iga lugeja peaks ka ise kaasa mõtlema ja enne aktsia ostu/müüki ka oma järeldused tegema.
  • Aitäh Alvarile ka, nüüd on siis selge, et Äripäeval on pohhui elementaarsetest ajakirjandusreeglitest, mis mulle 16aastaselt pähe taoti :) Ma naiivselt arvasin, et äkki oli algaja ajakirjaniku aps. Financial Timesis saaks muide sellise loo peale kinga nii ajakirjanik kui ka toimetaja kes asja läbi lasi. Sa oled kas ajakirjanik, kes kommenteerib syndmusi neutraalselt või analüütik, kes kirjutab konkreetselt oma arvamuse. arvamusrubriigis. Mitte hübriid.
    Ja see, kui ajakirjanik omab kasvõi ühteainsat haibitud firma aktsiat, oleks raskendav, mitte kergendav asjaolu.

    Samas pean tunnistama, et teised Äripäeva börsiajakirjanikud Tõnis Oja ja Annika Matson on professionaalid ja järgivad ajakirjandusreegleid.:)

    Huvitav, kas Äripäevas hakkavad varsti ilmuma ülevaatelood kohtuvaidlustest ning lõppu on ajakirjaniku tekst "Aga minu arvates on õigus sellel poolel ja teine pool peaks vangi minema."
  • Äripäev nöörib ka oma töötajaid piisavalt palju, et ainult selle tööga ära ei elagi vist.
  • Ah, ma ei taha kellelegi sitta keerata selle mölisemisega tegelikult, jumalast lõbus hoopis, kui Äripäevas taolised asjad ilmuvad. Muidu olekski kõik igavalt korrektne ja tasakaalustatud:)
    Nii et minu poolt ka - go alvar!
  • Äripäev Online -> Alvar Jõgeva: "USA turud sulgusid eile nulli lähedal"
  • No need kommentaarid on tõesti lõbusad. Ka sõnastus on üsna koomiline. Lahe on just see, kuidas mixitakse oma arvamust ja tegelikke fakte. Tase.
  • Muuseas, USAs on väga praktiline põhjus sellel miks oma positsioonidest alati kirjutatakse - kui ei positsioonid jäävad märkimata, siis on kohe SEC kallal ja päris tõsised probleemid. Eestis sellist ohtu pole (veel) ja seega jääb see rippuma igaühe enda (või ettevõtte) reeglite taha. Seega pole väga mõtet Alvarit süüdistada. Pealegi Fit on vana kala ajakirjandusmaastikul, Alvar alles harjutab :)
  • Fit, siinkohal pean Sinu kommentaaridega nõustuma. Igaühega neist! Respect! Isiklikult tekitas hulga küsimusi näiteks hiljutine Nokia kommentaar, kus oli juttu sellest, et varsti peaks nagu ostma hakkama... Sellele, miks ning millises perspektiivis ja millise "sihiga" aga juttu ei olnud... Teine hea stoori oli teemal "investeerimine versus spekuleerimine," kus kirjutati jälle (!) 11-12% aastatootlusest, kui millesti väga kindlast jne...

    Aga lõbus on ju tegelikult ka... Lisaks julgen veel arvata, et Alvar jõuab kaugele. Go Alvar!
  • Selles mõttes oli hea idee see investor Toomas. Selgelt kirjas et ÄP ka omab neid aktsiad mida soovitab, kellegil pole miskit paha ses mõttes õelda, samuti on soovitustel raha taga, seega soovitajad peaks nagu oma tööd suurema vastutustundega tegema. Toomase tootlus on üldiselt küll kehva olnud, ehk on asi selles et tegemist oli ÄP rahaga mitte analüütiku enda rahaga?
    Alvarile sooviks edu, kuna ta Eesti aktsiatega väga kaua tegelenud on siis usun et tema suudab sel teemal ehk paremaid artikleid kirjutada kui ÄP senini.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon