Kesklinna korterihinnad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kesklinna korterihinnad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Jah loomulikult, ega ta tulemata ei jää. Suur langus teatud piirkondades alles ees.
  • Hmm...ma vaatan, et graafik on juuni lõpust alates joonistatud, pikas plaanis on ehk üsna väike kõikumine, ehk sai mingi uus maja valmis vms., kui suur see kesklinn ikka on.
  • Suhetliselt ajuvabad graafikud - korteriturul tuleks ikka vähe pikemat graafikut vaadata kui paar kuud. Lisaks on puudu liikumise ulatus - ma ei imestaks kui see langus peegeldaks liikumist 16 281 pealt 16 201 peale.
  • yanek, bingo!

    kui graafikul klikata, siis tõepoolest saame sellise info ...

    tegemist on ülimalt tänuväärse materjaliga kinnisvaraturu trendide uurimiseks
  • 16467 on juuni lõpu hind ja 16426 23.augusti hind, kõikumise ulatus on silma järgi 400-500 eeku.
  • rene, kalibreeri silma, :)

    ca 120 EEK on augusti lõpu suur langus, ehk siis ka märgatavalt alla 1% hinnamuutus - kui graafikule skaala joonistada saab vähemalt sellise tulemuse ...
  • Küsimus on pigem - kas kinnisvarahinnad on lakkanud tõusma. Sel juhul on välismaalastest spekulantide raha sissevool Eestisse ka lõppemas. Sama raha söödab eesti väliskaubanduse puudujääku mis omakorda on tekitanud ülisuure jaekaubandussektori...jne jne. OK, olen sellest juba tükk aega rääkinud.
  • 2004.a. ei valmi kesklinnas suurt midagi - Viru keskuses citykorterid (müüdud), FKSM korterelamu Kaarli kiriku kõrval (müüdud), Sakala piirkonnas väiksemad projektid (valdavalt müüdud).

    ehk minu hinnangul sügisel 2004.a.pigem hinnatõus olemasolevale varale uue pakkumise puudusel.

    2005.a. valmib Lootsi maja 160 korterit (müüdud), Liivalaia torn, Osten Tori (kesklinn?), Kentmanni jne.

    aga 2006-2007.a. tuleb sadamaalal, Rotermannis, Maakri kvartalis lühikese ajaga ca 2000 ühikut kallimaid kortereid, siis hakkab nalja saama, sinnamaani anna ainult ette.
  • Mulle meeldivad need viimsepäeva kuulutajad! Tõepoolest meeldivad.

    Aga "hinnalanguse" ja peatselt-peatselt saabuva kollapsi üheks(!) põhjuseks on see, et FKSM arendab Asula tänaval kahte kortermaja. Kuivõrd hinnakiri ei ole veel kinnitatud, siis on korterid sisestatud City24 andmebaasi 0-hinnaga.

    Niisiis! Ärge põdege - kui hinnad paika saame, siis on taas täheldada märkimisväärset hinnamuutust. Siis juba ülespoolses suunas.

    Tõnu Toompark
    AS FKSM
  • Ma arvan et peame arvestama ka magalakorterite hindu kui prognoosime arengut kesklinnas. Marginalil peaks sealne tagasiminek mõjutama terve korteriturgu, kuigi ühed ja samad inimesed ei vali nende alternatiivide vahel. Ma kujutan ette et mitu kesklinna kortereid rahastatakse magalakorterite müügirahaga. Nii, et kuigi uuselamute pakkumine kesklinnas on piiratud on arvatavasti ka nõudlus piiratud. Kõigepealt kaovad spekulandid väga kiiresti kui hinnad enam ei tõuse.
  • Toompark, nullihindade pakkumised pole arvestatud selles statistikas (kuigi ma ka ei usu et statistika näitab tõsist pilti)

    Teine aspekt on siinjuures mis inimesed TAHAVAD, USUVAD JA KARDAVAD. Kindlasti on neid palju kes tahavad et hinnad tõusevad.

    Kas Tallinnas on olemas ühtegi korteriomanik kes on viimase kolme aasta jooksul teeninud rohkem raha om töö arvelt kui oma korteri arvelt?


  • Tõnu, saan kommentaarist aru et FKSM määrab lähiaastate kesklinna korterite hinnataseme. et sisestate õiged hinnad ja turuhind ongi paigas. kasvav trend. manipulaatorid. irw..
    aga muidu respect, Tõnu, teie Kaarli ja Valge tn. projektid on sümpaatsed.
  • Kaarli pst. on jah üsna sümpaatne, aga oli seegi täiesti broneeritud veel enne igasuguse ehitustegevuse algust. Muuseas, seal majas juba üüritakse kortereid - supervaatega kaheksas korrus ja kuuüür 36 000 krooni. Vaata siin .

    Üldisest kinnisvaraturust - ceteris paribus (muude tingimuste samaks jäädes) ei juhtu selle kinnisvaraturuga ilmselt midagi hullu. Kuid kui mainitud 2006.a. rohkete korterite valmimiseks Euribor 5-6% peal (praegu 2% juures), siis ma on ostjaskonnaga väga halvasti (95% korteritest laenuga) ja ilmselt väga palju vett paljudes ahjudes.

  • modigliani,

    Kui kõneall olevad graafikud on adekvaatsed turu peegeldused, siis jah, FKSM määrab hindu sisestades turu hinnataseme.

    Tegelikult muidugi mõjutame oma projektidega mõningaid graafikuid kindlasti.


    Üldisemalt. Mida enam kaosekuulutajad kinnisvaraturu krahhi kuulutavad, seda enam kinnisvarainvestoreid Eestisse väljastpoolt tuleb, kes ikka veel usuvad, et tõusuruumi jägub.

    Tõnu Toompark@FKSM
  • ok, Tõnu, see irw niisama. nool olla 5.10 ületanud.
  • Üldisemalt. Mida enam kaosekuulutajad kinnisvaraturu krahhi kuulutavad, seda enam kinnisvarainvestoreid Eestisse väljastpoolt tuleb, kes ikka veel usuvad, et tõusuruumi jägub.

    Tipus on kõik maru kindlad, et tõus jätkub igavesti ja mingit kukkumist ei tule. Näiteid pole vaja minna kaugelt otsima. Vaata nasdaq-i graafikut aastal 2000
  • Mul mõningane kogemus kesklinna kortermajade osas. Need ostjad on üldjuhul ikka eestlased ja eestimaalased, neid väljapoolt ostjaid vahest 10%. Kusjuures spekuleerivad pigem kohalikud, välisostja ostab enamasti enda tarbeks. aga eks iga projekt erinev.
  • Seoses euroopaliidu laienemisega pigem vastupidine efekt, noored ostujõulised lähevad parematele jahimaadele siit minema ja sisserändajaid pole siiani veel näha.
  • 1. Kesklinn ei lähe KUNAGI odavamaks
    2. Soovitasin oma vabad kopikad juba 2000 sügis kinnisvarasse toppida
  • Kinnisvara hinnad mängivad umbes nagu blue shipsid või mis nad olidki. Intresside langedes tõusevad, intresside tõustes kaob pakkumine ära - kogu lugu. 1998 juba meelest läinud või mis (kinnisvar hindade osas) ?
  • marti,
    kuhu nad ikka lähevad ja mis see parem on? Elukeskkonnana on Tallinn täitsa harju keskmine, jääb siis üle papp. Papi pärast on kuidagi labane minna, sa jääd Vanas Euroopas ikka võõraks. Meenub üks lühike kellegi arsti intervjuujupp AK's - jah, olen rahul, aga õnnelik ei ole - naelapea pihta. Samahästi võiks ju väita, et kõik noored naised hakkavad eliitprostituutideks, kes ei tahaks Versace's käia? Kõik tahavad ja töö Tallinna vabrikus seda ju ei võimalda. Aga ei hakka kõik ja samamoodi ei koli ära praktiliselt mitte keegi.

    Ja omast kogemusest, raske pole mitte koduigatsus & muu selline romantiline bullshit, vaid see, et ei saa emakeeles rääkida. Mulle vähemalt. Ma olen ka arvutanud, ma saaks Helsingis paremat pappi küll, aga kui ma kõik ära maksan (samalaadne korter, aadress ja auto), siis kätte (loe laristamiseks) ei jää rohkem. Londonis on sama.

  • Priitp.
    Ma ei mõelnud seda ise välja, lugesin mõniaeg tagasi kuskilt lehest.
  • marti837, selleks on meil teema "Äripäeva khmmm....rumalus?" :)
  • Mina tean jälle mitmeid, kes on läinud ja jäänud... keeleprobleem võib mõnel olla, aga võõraks jäämise osas... see on umbes sama kui tulla Valgast Tallinna... ja siin täpselt sama lugu ju... Tallinnas teenib paremat pappi küll, kuid elamine maksab ka rohkem... aga ikka tulevad siia Lasnamäele poole miljonilisi kortereid ostma kui kohapealt saaks paarikümne tuhandega.
  • Mul ka mitu naistuttavat läinud ja ka tagasi tulnud. Lapsega............Heheeeee
    Normaalne on minna seal meid oodatakse , ma ise mõtlesin emigreerud Kuubasse. See on normaalne koht , soe, puhas, mõnus , odav rumm, naised seinast seina (valged sinisilmad kuni neegritarideni).
    Ma mõtlesin seda tõsiselt. Siinne elu sakib eriti euronõuded ja eestlaste lollus ja üksteise tagumine. Kokkuvõtvalt elu ja tingimused on tervislikumad, kliima ei saki ka ja manjana mulle sobib.
  • Asja tuleks ka natuke lajemalt vaadata. Hinnalangusse surve võib tulla välistest shokkidest Euroopa kinnisvara turult. Poole kõrvaga olen kuulnud Euroopa suurlinnade(London, Praha) müstilistest hinnatõusudest. Kui seal mingi krõps käeib ega siis Eesti puutumata jää.
    Andu
  • Jälle samas kohas tagasi, kus hakkame võrdusmärki tõmbama Londoni ja Praha eliitkinnisvarale ja eesti küprokile.
  • Arvate et kuskil Londonis või Prahas käib ehitamine ilma küprokita õigemini ilma kipsplaadita?
    Ärge ajage naerma NYkist see kipsplaat kui selline pärit ongi, uurige ajalugu....
  • LHV on ostnud kinnisvaraportaali www.kv.ee - Loodame et sinna tuleb ka kinnisvarastatistika, võib-olla veel parem kui www.city24.ee.

    Kui aasta 2006 tuleb liiga palju uusi kinnisvaraobjekte turule mis on juba praegu teada, siis professionaalne investor kindlasti ei osta ka 2004 ja 2005, vaid müüb.







  • eh fire :-)

    Väljamaal (Euroopas) oled sa välismaalane surmani, võid olla küll tuttav, sõber, kamraad, aga ikka oled välismaalane ja tegelikult võõras ja ringist väljas, piltlikult öeldes sulle omi naisi ilma loorita ei näidata. Fakt. Ja mis puutub Valgasse, siis jah, põlistallinlane on põlistallinlane ja maakas on maakas :-) Kroonus on kõigil kah ühesugused mundrid, kuid asjatundja saab kohe aru kes on teise aasta mees. Nii ka Tallinnas, sisering on alati olemas....

    TNT, korter tuleb osta ikka kivist majja, mitte barakki ja seda igas linnas.
  • mul on olnud selline seksfantaasia,
    et eesti maalapist teha koopia ja panna see kuskile sooja kohta atlandis..
    ja maale lubada ainult normaalseid inimesi! ehitistest voiks alles jatta ehk ainult vanalinna + city + linnahalli. moelge kui lahe - koik elavad vanalinna katusekorterites!!! koigil on merevaade!

    ja siis saaks lopuks ometi teha eksperimenti, et kas on voimalik normaalset riiki ehitada,
    kui otsast peale hakata, voi ei ole.. loomulikult kuningriik, ja ei mingeid kuningatytreid!!

    ja noh, naftat voiks seal ka olla..
  • Mulle kunagi mingid geoloogid mainisid ( või lugesin seda lehest ), et laheb veel mõnikümmend aastat ja sellest va saastast diktoüneema?? kildist saab veel midagi kasulikku, pole naftat vajagi :-) saame rikkaks kõik.
  • riq,

    ja siis on seal naftat (sic!) ja igast korterist on vaade muuhulgas ka naftapuurtornidele ja aasta pärast õlilaikudele ja siis saab Eesti laksust üle maailma kuulsaks, sest juhtus "väike avarii" ja kogu see maalapp on õlireostusega ümbritsetud jne...

    No way, eelistan talupoja moodi hakkama saada - noh, 21. sajandil Elcoteq moodi - risk väiksem :-)
  • Maavaradest aitab ehk mineraalveest küll, on vaja siis sinna naftani välja urgitseda. Muidu üks suur naaber leiab, et meil kasvatatakse terroriste ja vaja nendega siia võitlema tulla.
  • Ei saa muidugi öelda, et Tallinna kesklinna korterihinnad siit Genfist vaadatuna kallid tunduvad. Aga minu, kui pereinimese, vaatepunktist on Tallinna kesklinn elamiskõlbmatu (kui just Kirill Teiter ei hakka lastele õpetama "100 huvitavat mängu autode vahel ja asfaldil"). Vanalinn (enamjaolt) on öösiti liiga laaberdav ja vähest rohelust pakkuv, suur osa linnas tehtavaid arendusprojekte ei paista üldse arvestavat suurele majale ümber normaalseks enesetundeks tarviliku parkimise/laste mängimise ruumiga. Varem või hiljem peaksid asjade normaalse kulu korral need asjad ostjatele järjest rohkem korda minema ja palju praegu pakutavast osutub väheatraktiivseks.

    Nagu ütles kord üks õlletehase (eks)omanik: "meile pole tähtis, et see ära juuakse, peaasi, et ära ostetakse!"
  • Kristjan, ega vist enamus suuremate cityde keskusi ei hiilga just peresõbralikkuse poolest. Kesklinnas kipuvad igal pool elama noored spetsialistid - neile ka see turg ju ennast suunab, enamus kortereid vist 2-3 toalised.

    Kuna põlvkonnad vahetuvad, siis vaevalt nõudlus kaob. Pigem vastupidi lähemas perspektiivis, kuna lapsi saadakse üha hiljem jne.

    Kui tuleb pere siis ostetakse MPV ja kolitakse suburbiasse.

    Ma olen ise hästi selle fänn et elad üldse linnast väljas (noh nii Lohusalust Kaberneemeni, mis see siis ikka sõita ei ole). A põhiprobleem on see et pärast mõnda drinki õhtul ei saa enam koju hästi. Ja kui peres on näiteks mõni laps ja mõlemad kaasad töötavad, ma ei kujuta eriti ette seda logistilist operatsiooni tööle-laps kooli-teine laps lasteaeda-laps trenni jne.

    Oleks normaalselt funktsioneeriv ühistransport, nagu linnalähirongid, poleks probleemi. Aga samas selle olemasolu venitaks linna laiali ja linnast väljas on äkki linna sees. Nii et igal juhul kompromisside tegemine.
  • Tjaa, omalt poolt võin rääkida Maini äärse Frankfurdi kogemusest: linn on umbes sama suur kui Tallinn, aga suhteliselt hästi tsoneeritud ning funktsioneeriva ühistranspordisüsteemiga. Autoga siinmail kesklinna võib minna, nii kella 6 ajal hommikul, siis saab parkimiskoha. Muul ajal on nutikam metrooga või trammiga sõita.
    Erinevus Eesti korteriturust avaldub vast selles, et saksa maksuseadused ning kinnistusraamatu aeglus ei soosi eriti korterite ostu-müüki, kuid see-eest on üüriturg hästi funktsioneeriv ning suhteliselt mõistlikult reguleeritud nii riigi kui vahendajate tsunfti poolt. Igale maitsele leidub midagi ja kui möödunud aastal terve finantssektor siin rihma koomale tõmbas, siis oli seda eluasemepinda päris palju üle.
    Siitmailt vaadates tundub Eesti kinnisvaraturg vähemasti printsibis sarnane UK või Hispaania omaga. Sisendite poolest on Eesti samas paadis Hispaaniaga, EKP intressipoliitika ei mõjuta britte, küll aga suure uniooni rahvaid. Hispaanlastel oli ületootmine eluasemeturul selle kuu põhisündmus ning seal kardetakse ka kinnisvaramulli lõhkemist.
  • Genf nüüd Tallinnaga võrreldes kahtlemata mingi City ei ole ja seetõttu pole siia ühtegi sellist kõrget korterelamut keset linna püsti aetud... Juu siis siin puudub millegipärast nõudlus 40 ruutmeetriste penthouse'de järele :-) Ainult 1/3 shveitslasi elavat neile kuuluval elamispinnal ja suures osas väljarenditavate korterelamute juurde käib reeglina päris suur maja juurde kuuluv haljasala. Muidugi on Genfis rendilepingud üsna pikad (diplomaadid istuvad siin aastaid) ja korterisse suhtutakse ikka pigem elukohana, mitte kui ainult ööbimiskohana.

    Gatsby: Tallinn töökohana määrab loomulikult paljuski ära selle, mida vastuvõetavaks elukohaks saab pidada. Siin on arusaadavalt palju subjektiivseid faktoreid ja seega ei saa minu järgnevat arvamust kuidagi absoluutsena arvustada. Mina leian, et Eestis on tervikuna kindlasti MÕNUSAMAID kohti elamiseks, kui Tallinn/lähiümbrus. Meri mulle kahtlemata meeldib, aga elamiskoha lähedal võiks ta olla ainult suvekuudel. Üks minu tuttav (eks)viimsilane ütles kord, et eelmisel suvel sai ta koduõuel tervelt kaks korda lühikeste pükstega väljas käia! Ja talved on Tallinnas teadagi jõledad.

    Aga Lõuna-Eestis on suvi ja on talv...

    Nojah, näha kohe, kes on Lõuna-Eestist pärit :-)
  • Jällegi, olen teadlik et www.city24.ee ei näita täiesti õiget pilti turust - aga võib täheldada et:
    Täna ületas Mustamäe pakutud korterite arv 400. Paar kuud tagasi ületati 300 piiri.
    Viimased 20 üles pandud vanalinna korterid on olnud alla 30 000 eek/m2 samas kui keskmine hind on langenud 32 000-lt 31 000 viimase paari kuu jooksul.
    Kesklinnahinnad stabiliseerunud veidi alla tippu.

    OK, kas tõusev trend on murdud või mitte - mina usun küll.
  • Tõepoolest 55 uut Asulakorterit www.city24.ee:s mõjutas kesklinna graafiku ülespoole.
  • ...järelikult määrabki FKSM kesklinnakorterite hinnataseme. mott

    :)

    Tõnu Toompark@FKSM
  • Ma soovitaksin teisele heameelega FKSMlt osta - olen ise korteriomanikuna FKSM-ga väga rahul. Samas tuleb tõdeda et Pärnu mnt ringi on hetkel päris palju pakkumisi ja ma ei tea kui populaarne on viadukti ja raudtee juures elada.

    Teine tähtis küsimus on kuidas tühjade korterite arv muutub tulevikus. Ma kujutan ette at tühjade või ülimadalate üüridega korterid on olnud suhteliselt palju tõusvas turus. Kui tühi korter enam ei teeni omanikule hinnatõusu näol mingit kasumit, siis võib oletada et korteriomanikud muretsevad edaspidi rohkem üürijate leidmiseks.
  • Kesklinna mõtteline piir on pigem Pärnu mnt. viadukt, nii et Asula tänav raudtee ääres päris kesklinna mõõtu välja ei anna. Kesklinnas täna pigem aktiivsed Merko (Viru Keskuse kortermaja, Tornimäe kuni 30 kordne torn), järgmistel aastatel määrab kesklinna turgu enam sadamaala ja Rotermanni arendaja. minu arvamus. ma muidugi ei tea FKSMi kesklinna plaane.
  • Kesklinna linnaosa piir on Tammsaare tee viadukt.
  • toompark, kas Järve autokeskus (Info-auto, Amserv jt) asub Nõmme linnaosas? Ja Ericssoni maja?
  • inimeste jaoks jookseb kesklinna piir Pärnu mnt. viaduktiga, administratiivselt võibolla jah Tammsaare tee viaduktiga.
  • Kas tõesti Tammsaare tee viadukt?
    Kristiine linnaosa ju ka olemas

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon