EYET optsioonistrateegia nr.2 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

EYET optsioonistrateegia nr.2

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tervist,

    Kristjan pani LHV Pro alla mõne ajast eest ühe päris huvitava optsioonistrateegia selle kohta, kuidas mängida Eyetech Pharma (EYET) 27. augustil tuleva FDA (Food & Drug Administration, USA Ravimiamet) komitee otsuse peale. Kuigi Kristjani strateegia on ka väga huvitav ning ilmselt kokkuvõttes ka kasumlik, siis pakuksime omalt poolt välja veel ühe võimaliku viisi selle oodatava uudise/liikumise peale mängida. See on mõeldud eelkõige neile, kes ei jõudnud Kristjani soovituse peale rongile hüpata (kuulume ka ise nende hulka)

    Veidi tagamaadest

    Eyetech (EYET) ning firma suur partner Pfizer (PFE) ootavad 27. augustil (Reedel) FDA sõltumatu komitee (FDA's Dermatologic and Ophthalmic Drugs Advisory Committee) käest olulist otsust. Nimelt peab komitee andma FDA-le otsuse selle kohta, kas EYET/PFE silmaravim Macugen on väärt müügiluba või mitte.

    Haigus, mida Macugen on arendatud pärssima kannab nime vananemisega seotud nägemishäire (AMD, age-related macular degeneration). Kuna tegemist on maailmas kõige enam levinud silmahaigusega (põhjustab pimedust eelkõige vanemate inimeste hulgas) on turuvõimalus väga suur. Seda eriti põhjusel, et varemast on turul vaid üks konkurent (Visudyne, QLTI poolt). Analüütikud mõõdavad ravimi müügipotentsiaali vahemikus $500 mln - $1 miljard.

    Üldiselt usutakse, et FDA müügiluba tuleb, kuid on ka skeptikuid. Siiski, umbes 70-80% kindlusega võib väita, et otsus saab olema positiivne (isiklik arvamus).

    Kuidas käituvad aktsiad?

    Eyetech (EYET)-i aktsiad noteeriti börsil selle aasta 30. jaanuaril ning järgmiste kuude jooksul oli nende suund pigem positiivne. Ameerika seadused näevad ette, et börsile tulnud ettevõtete algsed aktsionärid ei saa oma aktsiaid koheselt turule müüa, vaid peavad teatud aja ootama (reeglina ca 6 kuud). 28. juulil läksid "lukust lahti" 15.6 mln aktsiat, tekitades turul lühiajalise tasakaalutuse. Turuosalised reeglina näevad selliseid asju kaugelt ette ning kui vaadata graafikut, siis on näha, et hind kukkus ära juba märksa varem.

    Huvitaval kombel kasutas aga Eyetech (EYET) juhtkond kuu pärast börsil noteerimist ära turu üldist pos. meelestatust ning viis läbi veel ühe emissiooni, müües 13.3 mln lisaaktsiat. Need aktsiad tulevad turule 26. augustil, vaid päev enne FDA komitee otsust ...

    Samal päeval avaldab ka FDA omapoolse arvamuse, mis võib ka mõjutada sõltumatusest spetsialistidest koosneva komitee otsust. Ühesõnaga, show algab juba tegelikult päev varem.

    Meie usume, et:

    - FDA komitee otsus tuleb positiivne

    - EYET aktsiad avanevad esmaspäeval vähemalt 15% sulgumisest kõrgemal

    - Kui komitee otsus peaks tulema negatiivne, saavad EYET aktsiad 40-50% juukselõikuse osaliseks. Tegemist on ikkagi firma peamise ravimikandidaadiga, millele kõik panustavad. Ilma selleta pole need aktsiad eriti midagi väärt.

    Optsioonistrateegia nr. 2

    - Meie plaan näeb ette osta septembri 35 calle, mis peaksid andma hea tootluse, kui EYET komitee pos. otsuse peale vähemalt 15% üles hüppab.

    - Samas oleme ostmas septembri 30 putte, mis kaitsevad meid juhul, kui otsus tuleb negatiivne (-40-50% juukselõikus).

    NB! Calle tuleks osta 2x rohkem kui putte.

    - Lisaks sellele plaanime müüa septembri 45 calle, kuna usume, et 26. augustil turule voolavad 13.3 mln aktsiat (teine emissioon) ei luba hinnal 30% tõusta. Isegi kui suur partner Pfizer (PFE) teeb firmale kohe peale pos. otsust ostupakkumise, peaksid meie sept 35 callid pakkuma piisavat kaitset sept 45 callide müügi ees. Kaotaksime vaid suhteliselt odavad sept 30 putid.

    NB! 45 calle tuleb müüa samas koguses kui 35 calle!

    Õnnestumise korral hüppavad aktsiad 15-20%, mis tähendab, et sept 35 callid toodavad raha, müüdud 45 callid toodavad raha ning kaitsvad sept 30 putid muutuvad väärtusetuks.

    Mis võib minna viltu?

    Peamine oht on see, et EYET ei tõuse pos. otsuse peale. Või tõuseb liiga vähe. Sel juhul ei tooda sept 35 callid eriti midagi, 45 callid toodavad ning putid muutuvad väärtusetuks. Kaotus siiski väga suur ei tohiks olla.

    Teine oht seisneb selles, et kukkumine halbade uudiste peale ei tule piisavalt suur. Siiski, hetkel ma selleks ühtegi põhjust ei näe.


    Äkki on abiks kellelegi,


    Osades: sB, Ardo Hanschmidt ning Rene Ilves

  • Huvitav strateegia. Rongi vaguni ukse avasin eile - 35Call (4,8) ja 35Put (6,3) sai võetud täna (kogus 80% callidest). Mida teise strateegia osatäitjad arvavad? Kas 45calli shortimine on siin juures veel tulu tõstev võimalus või mitte?
    Aga, mis hinnaga teine emissioon tehti?. Kui 30 juures, siis enne uudist vast erilist liikumist ei toimu.
  • Puhkuse, kas ma saan õigesti aru, et võtad pute ja calle suhtes 1:4? See tundub üsna mõistlik, põhirõhk samamoodi approvali ja tõusu peale, aga ka languse vastu kindlustus olemas.

    45 callide müümise eesmärk on meil pisike suhteliselt riskivaba lisateenistus. Kui aktsia jääb 45 -st mõnevõrra allapoole, siis peaks need saama odavamalt tagasi osta. Kui aga aktsia tõuseb 45 ja üle, siis on ka ostetud 35 callide väärtus vastavalt kõrgem. Kui ravim approvalit ei saa, siis muutub see call mõistagi väärtusetuks ja tõstab puttidest saadavat teenistust.
    Kindlasti aga tuleks jälgida, et müüdud callide hulk ei ületaks ostetud callide hulka. Kui müüdud callide hulk on suurem, siis jääb õhku aktsiahinna taevassetõusmisega seotud risk. Võrdsete hulkade korral on see maandatud.

    Ardo
  • Põhimõtteliselt offtopic, aga mitte päris.

    Nimelt tahaksin ära mainida asjaolu, et selle AMD nimelise haiguse geneetilist tausta on New Yorgis uurimas eesti mehe Rando Allikmetsa labor, kus alatasa ka teisi eesti teadlasi gastroleerimas käib. Võibolla on neil ka oma arvamus EYET pakutava võimaluste ja potentsiaali kohta. Ehk siis on ise involved?
  • to: harts. Kuna tunnen Rando Allikmetsa isiklikult, siis võin öelda, et ei ole ise involved. Peale erasektorist äratulemist on pühendanud akadeemilisele T&A-le. Võib küll juhtuda, et mingi hetk võib jälle erasektoriga tegemist tulla ja siis tasuks küll tema tegemistes pikaks minekut kaaluda (teades tema NY tiimi taset).

    B.
  • ja baidevei, Bettie&Co - thnx hea strateegiaettepaneku ning ideekirjelduse eest. Kaalun veel tõsiselt, kas teen ka enda esimesed proovid optsioonidega.

    just my 2 cents,

    B.
  • Jah, EYETi optsioonistrateegia nr. 2 on kindlasti jumekas.

    Mulle endale meeldib ehk kõige rohkem 45 callide kirjutamine. Nagu Oliver ütles, on 80% turuosalisi ootamas positiivset uudist, seega on see ka suures osas aktsiahindades sees. Kahtlane, kas positiivse uudise peale aktsia rohkem kui 20-30% tõuseks. Praeguse seisuga tähendaks 30% tõus liikumist $43 juurde - seega volatiilsus kindlasti kukuks ja kirjutamisest saadav raha oleks suures osas teie.

    Miinuseks on alati optsioonide kirjutamisel piiramatu kaotusevõimalus, seega soovitab ka Oliver $35 callidega kindlustada. Oht on, et positiivse uudise korral võib Pfizer teha kohe ülevõtmispakkumise ja see võib ka hinda üle $45 visata .
  • Kas Traderiga saab optsioonidega ka eelturul kaubelda?
  • Aktsioptsioone eelturul ei kaubelda. Kauplemine optsioonidega algab US turu avanemisega kel 16 30 .
    Indekoptsioone nagu QQQ saab kaubelda aga 15 min peale US sulgemist 23 00.

    Võimalik on aga eelturul kaubelda futuuride optsioone.
  • Alustasime täna hommikul positsioonide soetamist. Esimesena võtame Sept 30 putid. Usume, et homme hommikul/päeval avaldatavad FDA arvamusdokumendid ei pruugi kõige positiivsema tooniga olla. Lisaks sellele puudub hetkel veel selgus ka selle kohta, kuidas toimub kauplemine EYET aktsiatega. Kas kauplemine peatatakse a) juba neljap b) reedel c) üldse.

    Tõenäoliselt tuleb halt reede hommikul ning kauplemine avatakse alles esmasp. Aga kindel ei ole.

    fwiw,

    sB
  • 45 calle praegu müüa oleks minumeelest vale. Arvan, et need maksavad esmaspäeval rohkem võis siis sama hinda, mis praegu.
    Calle tuleks müüa kui positiivsed ootused kõrgeks kruvitud on, ehk siis reedel, kui 45 call vähemalt $2 maksab
  • Puhkuse, tõenäoliselt aktsia siiski nii kõrgele ei tõuse, et 45 calle kallimalt peaks tagasi ostma. Aga isegi kui tõuseb, siis saab ka 35 callid suurema kasumiga maha müüa. Samas toob 45 callide müümine kasu sellisel juhul, kui aktsia tõus jääb väiksemaks kui oodatud. Ja muidugi ka siis, kui FDA arvamus negatiivne peaks tulema.

    Ardo
  • Kui palju võiks homme see 13,3 mln uut aktsiat turgu mõjutada? Praegu paistab turg positiivselt mõtlevat. Viimased negatiivased nädalad on vist põhjustatud samast taktikast, et paljud müüsid varem, kui lisanduvad aktsiad hinda langetama tormavad.
    Muide, palju see 13,3 mln %-lt on?
  • Ostsin mängu mõttes kümme 35-calli ja kümme 35-putti, kogu positsiooni hind 9.00. Mõnevõrra etem, kui augusti algul soovitatud hind. Nagu arvasin, optsioonide ajaväärtus vähenes ja volatiilsus ei tõusnud piisavalt FDA otsuse eel.
  • Krt, volatiilsus ei taha mitte tõusta. Täna isegi langeb. Mis jama on?
  • Täna on selgelt näha, et volatiilsusele mäng oli vale taktika. Aktsia tõuseb, mis mühin, aga call seisab paigal (volat langeb)
  • optsioonispekulante on liiga palju ehk :-D
  • kui mõistlik oleks täna kõik positsioonid (put 30, call 35, call 45 müük) soetada?
  • Kasutades EYETi tänast tõusu müüsime osa 45 callidest. Hetkel oleme seega avatud riskile, kui aktsiahind peaks taevasse hüppama, kuid enne otsust katame selle riski kindlasti ära ostes 35 calle. Teine osa callide müügist jääb veel pisut ootama.

    Ardo
  • LHV Pro all ka värske kommentaar esialgse strateegia kohta.
  • Analüütikud on täna hakanud EYET teemal välja tulema ning arvamused on valdavas osas pos. See paneb loomulikult veidi ebamugavalt tundma. EYET +4.5%

    Mäletatavasti oleks meil vaja ca 15% tõusu, et teenida.

    sB
  • Üks suur põhjus veel miks volatiilsus pole piisavalt tõusnud - viimasel ajal on pidevalt suurenenud turuosaliste hulk, kes ootab positiivset otsust. See tähendab väiksemat riski ja vähem muret - sealt ka lagi volatiilsuse kohal.
  • Midagi ebatavilist on 35 putiga spread on 0 ja ostjai must-tuhat
  • LHV Traderi eripära - optsiooniorderid koondatakse erinevatelt börsidelt ja vahel võivad olla nende vahel erinevused. Seega oleksid saanud sama hinnaga osta ja müüa.
  • ca 100 minutit turuaega järgi ning olukord järgmine:

    - putid 30 ostetud
    - pooled plaanitud 45 callid müüdud

    Ühesõnaga upside risk on laialt lahti. Peaks Pfizer öösel teatama EYET ostmisest, seisaksime suure probleemi eest hommikul. Vaja oleks osta 45 callide vastu 35 calle. EYET püsib kangekaelselt päeva tippude juures, andmata võimalust neid soodsa hinnaga soetada.

    Ma usun, et homme võivad EYET aktsiad mõnevõrra nõrgeneda, kuna kogemust mööda on FDA arvamus tavaliselt suht pessimistlik. See annaks võimaluse calle soodsalt osta.

    Ilmselt tuleb ikkagi pooled plaanitud 35 callid osta täna. Jälgime päevasiseselt EYET-t ning loodame vaikselt veel langust. Kui aga aktsiad liiguvad otsustavalt üle päeva tippude tuleb callid soetada turuhinnaga.

    sB
  • Börsi eripära - Mullikene läheb tavaliselt katki siis, kui juba iga teine foorumi teema, iga kolmas veebileht a la "I'm next M.C.", iga neljanda makulatuuri a la "Dagens Industri In Est-Onia" esseeneeger seda pump-ib. Lihtsalt väike parafraseering;)
  • börzy :D 2ripära - mullikenee läh2b tawalizelt icic katky ziiz , qy juba yyy! iga teinee f00rumy t22ma :D:D:D , hihhii iga k0lmaz w22bil2ht a la "i'm next m . icc c . " , iga aamh.. neljanda maqlatuury a hihhii la " dag2nz induztry icic in 2zt-0nia " :D:D:D:D:D:D 2zz22n22g2r zeda eee.. pump-ib . (6)
    lihtzalt wäik22 parafrazeering;)

    http://n0nst0p.on.masendav.org/eesti-peibe.php
  • Kuigi aktsiahind on jäänud enamvähem samaks, õnnestus siiski pooled 35 callid sobiliku hinnaga osta. Nüüd on müüdud 45 callide risk maandatud ja saab rahuliku südamega magada öösel :)

    Ardo
  • Näete, kuidas volatiilsus Enne uudist oma tõelist palet temonstreerib, mida Kristjan tihti rõhutanud on...
  • Mida tähendab praegune tugevus enne uudiseid?

    Minu meelest puhtakujulist optimismi, ilmselt keegi väga enam negatiivset uudist ei usu. Mis tähendab omakorda, et tõusuruum peale uudist ei tohiks olla väga suur (kirjutatud $45 callid peaks tootma).

    Samas kui peaks mingi ime läbi negatiivne otsus tulema, siis võiba aktsiat ehk isegi alla $20 näha. Vägagi soodne puttidele siis.
  • Puhkuse, sel teemal kirjutasin LHV Pro all 5.augustil :

    "Tuletan veel meelde, et kuigi see uudis (27.augustil) toob ka kindlasti suure liikumise, on ajalooliselt kõige parem olnud positsioon sulgeda nädal enne uudist ehk. 20 augusti paiku. Seega tänasest ligikaudu 2 nädala pärast."
  • Tänane hommikul toob endaga kaasa uudiseid.

    Tundub, et EYET-i FDA dokumendid imbusid mitteametlikku teed pidi analüütikuteni ning täna hommikul on kaks firmat väljas ajsa kommenteerimas:

    - Morgan Stanley analüütikud on positiivsed sest nende arvates räägivad FDA dokumendid müügiloa saamise kasuks. Küsimused, mida FDA oma paberites esitab on nende arvates üpris..kerget laadi.

    - Banc of America on välja ning nemad on negatiivsed. Nende arvates on FDA paberites nii palju negatiivset, et sõltumatu komitee EI PRUUGI ÜLDSE HOMME MÜÜGILOA SAAMIST ARUTADA.


    Mis see tähendab?

    Hetkel tundub, et karud on eelturul võimu enda kätte haaramas. Müüjad on eelmise päeva sulgumishinnast 1% allpool pakkumas. Kas see on hea või halb? Meie positsioone arvesse võttes oleks suurem kukkumine hea. Müüdud 45 call toodaks ning suurema kukkumise puhul toodaks ka 30 putid. Eriti oluline on see, et EBAKINDLUST lisandunud...volatiilsus tõuseb.

    varsti lisakommentaarid.


    sB

  • Mis laadi komponent EYETi volatiilsust kõige enam mõjutab?
  • Võib-olla on minu tegu mõnele kogemuseks. Nimelt müüsin eile 35put 5,4-ga (soetus 6,3), et vähendada kasvavat kahjut. Kõik läkski ilusti, aktsia oli lõpuni tõusus. Vale oli see, et päeva lõpus ei ostnud soodsama hinnaga puti tagasi jäädes üleööks riskile avatuks.
    Nagu tänasest eelturust näha on, saan selle eest oma laksu kätte.
  • As noted in earlier comments, analysts have mixed views on the briefing documents with BofA suggesting the information does not bode well for EYET (see 07:22 and 08:04 comments). Briefing.com contacted the company for its thoughts... A co representative told us that they are very pleased with the FDA briefing documents... stock currently trading at $34.25 in pre-market.
  • Hetkel kavatseme minna edasi plaanipäraselt. Proovime hommikul müüa 45 calle. EYET +2% turu avanemisel.

    sB
  • Hommikust saginat kasutades õnnestuski müüa ülejäänud 45 callid sobiva hinnaga. 35 callide ostmisega ootame veel.

    Ardo
  • samas tuli volatiivsus turu avanedes hoopis alla? appi!!! kui palju peaks aktsia hind liikuma kui straddle on soetatud 11.40ga, et asi oleks plussis?
  • Veidi ebatavalise liigutusena liikusime välja oma 35 callidest. Loodame need ilmselt päeva peale odavamalt tagasi osta. Putis istuvad siiski kahjumis. Müüdud 45 callid ootavad oma aega.

    fwiw,

    sB
  • Paistab, et puhkuse riski business seni veel läheb suhteliselt ok :D
  • Kui EYET jõuab täna 40$-ni, kas siis oleks mõistlik positsioonid sulgeda?
  • Reioinvest, ilmselt küll jah, siis peaks juba päris mõistliku kasumiga välja saama. Ootused on siis niivõrd kõrgele ka tõstetud, et isegi positiivse otsuse korral ei pruugi enam aktsia eriti tõusta.

    Ardo
  • Kui keegi otsib sarnasusi ajaloos, siis võiks vaadata, mida tegi Schering-Plough (SGP) Vytorini approvali peale. Ka see oli oodatud.

    sB
  • SGP ja EYET pole võrreldavad. Üks on major pharma, mil paarkymmend toodet, EYETi jaoks on Macugen põhiline rohi.
  • SGP jaoks oli Vytorin üpris oluline, kuigi mitte nii oluline ilmselt, kui EYETi jaoks Macugen. Ja võrreldavad selles mõttes, et kõik olid approvalis kindlad ja kui see saabus, siis tõi see kaasa hoopis sell-on-news reaktsiooni.
  • Bluff. Kõik ei ole kaugeltki kindlad, kasvõi BAC ja just seetõttu mingi 40-45 range, 15-25% tõus 35 pealt ei pruugi üldse välistatud olla. Enesekindlus on muidugi tore.
  • Bettie, ehk põhjendaksid oma sammu - hakata tradema 35call'ga, mis kõige suurema tõenäosusega stabiliseeriksid mängu. Või on põhjust arvata, et put30 toob järgmisel nädalal kastanid tulest?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon