Nokia optsioonistrateegia - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Nokia optsioonistrateegia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nokia on ettevõte, mis kodumaisele invetorile pikemalt tutvustamist ei vaja. Eesti investorite seas on Nokia selgelt populaarseim investeering.

    Viimasel ajal on ettevõtte teele sattunud probleeme, jäädi oma edu imetlema ja enam ei pingutatud, seda tormasid ära kasutama konkurendid - Motorola, Samsung, Siemens, SonyEricsson ja LG (Big Six).

    Kuna ettevõtte teel on probleeme, siis on vastavalt käitunud ka aktsia, mis on langenud tugevalt ja meie arvates peegeldab kõige negatiivsemaid ootusi. Vaevalt leidub analüütikut, kes soovitab Nokia aktsiat hetkel osta, pigem müüa või hoida. Samuti on alandatud kasumiprognoose (ka Nokia enda prognoosid on üpris madalad) ja hinnasihte.

    Siiski ei ole usutav, et nii suurt firmat on võimalik nii kergelt pikali lükata. Viimased sammud on näidanud, et Nokias on järel vinsket soomlast, kes tahtmise korral võib suuri tegusid korda saata. Täna avaldatud Gartneri uurimus näitab, et Nokia on suutnud teises kvartalis turuosa kaotuse pidurdada ja isegi natuke seda tagasi võita ja seda nii peamistelt konkurentidelt (Big Six), kui väiksematelt tootjatelt (nt. kohalikud tootjad Hiinas).

    FIMi peaanalüütik Jussi Hyöty arvab, et Nokia kaupleb väga madala valuatsiooni juures. Raha on aktsia kohta 2,4€, võrguüksus on vähemalt 2€ aktsia kohta väärt, mis jätab mobiiliäri hinnaks 5€ aktsia kohta. Kuna mobiiliäri on peamine kasumigenereerija, siis on seda selgelt vähe.

    Legendaarse fondijuhi Peter Lynchi arvates on aktsia väga atraktiivselt hinnatud. Ta usub, et aktsai võiks tõusta 30-50% järgmise kahe aasta jooksul. Talle meeldib, et Nokia laovarud on langemas (4% vs 4,3% suhtes käibesse), varade ja võla suhe on 20/1 (hea üle 10/1) ning P/E suhe on soodne.

    Teine suure kogemusega investor, James O'Shaughnessy, mõõdab ettevõtete rahavoogusid, tema arvates peab see olema suurem turu keskmisest aktsia kohta. O'Shaughnessy arvutuste järgi on turu keskmine rahavoog 1,13$ aktsia kohta ja Nokial 1,24$. Samuti peaks olema turu keskmisest suurem 12 viimase kuu müük, mis turul on $14,1 miljardit ja Nokial $35,7 miljardit.

    Lisaks on põhjust arvata, et Nokiat ootab ees uus kasvuperiood, esmalt tarktelefonide (smartphone ) ostulaine näol ja siis 3G.

    Meie strateegia on siiski natuke lühemaajalisem. Usume, et ettevõte üllatab kolmanda kvartali tulemustega (ootused madalad) ja teeb positiivsed neljanda kvartali prognoosid. Neljas kvartal on sessoonselt tugev ja käesolev aasta paistab mobiilimüügis tulevat rekordaasta. Lisaks on Nokia turule toomas mitmeid uusi mudeleid, igale maitsele, mis peaks kergitama keskmist müügihinda.

    Strateegia teostamiseks oleme valinud Aprill 2005 12,5$ strikega callid, mis on üpris madalalt hinnatud, kuna rohkem usutakse, et antud hetkel peaks Nokia aktsia hoopis madalamal olema (alla 10$), mis kajastub optsioonide open interestis. Näiteks on aprilli 12,5 callide open interest 440 lepingut vs sama kuu 10 strikega putide interest 2420. Hetkel oleme soetanud pool positsioonist ja hea võimaluse avanedes soetame teise poole. Tehing moodustab väikese osa portfellist, kuna risk on selgelt avatud.

    Rene Ilves, Oliver Peek, Ardo Hanschmidt

  • Üks süsteem mis proovib turu psühholoogiat lahti joonistada on "denial-migration-panic" määratlus.

    1) Eitamine (denial) märgib seda faasi kus keegi ei usu enam langusesse. Kõik on väga ilus ja karude jutud pareeritakse kiirelt viidates minevikus toimunud tugevale tõusule. Ning kui aktsia peaks langema, siis põhjendatakse seda vaid ajutise korrektsiooniga.

    2) Migratsioon (migration) on eitusele järgnev faas - aktsiad on juba tippudest selgelt allapoole tulnud ja "rotid lahkuvad uppuvalt laevalt" ehk üha suurem hulk turuosalisi muutuvad pullidest karudest. See on enamasti kõige pikem protsess ja selle ulatust on üsna raske mõõta.

    3) Paanika (panic) on viimane faas - pullide kõik valuläved on ületatud ning aktsiaid müüakse valimatult, peaasi et lahti saab. Olen ka ise seda faasi kogenud ning usun, et ka päris paljud teised kauplejad. Enamasti pole see ainult ühepäevane protsess, kuid seda saadab väga järsk langus ja tõusnud käibed. Enamasti selles faasis on ka analüütikud väga negatiivseks muutunud.

    Milleks see teooria? Alljärgnev graafik annab mulle alust uskuda, et need faasid on praeguseks läbitud. Aasta alguses olid kõik ülimalt positiivsed ja nähti võimalust vaid tõusuks. Kevadel hakkas kostuma murenoote ning pidevalt muutus järjest rohkem turuosalisi negatiivselt meelestatuks. Pärast viimaseid majandustulemusi hakkas ilmnema paanika märke - analüütikud muutusid väga negatiivseks ning müügisurve oli üsna valimatu.

  • heakene küll, võib siis paar lepingut ju portfelli võtta...
  • Kuidas on võimalik, et 10-ne Nokia septembri call maksab 1.8 aga aktsia enda hind on 12.4. Kas lihtsalt sellepärast, et usutakse hinna langust?
  • Optsiooni hind ikka 2,3/2,4 st hinnas ebaefektiivsust ei ole.
  • Vaatasin hindasid Yahoo Finance lehelt ja seal olid sellised hinnad. Nüüd ka seal 2.35/2.45.
  • Samas sarnaseid kausimustreid paistab ka ülevalpool.
  • Aprilli call sai soetatud 1,1$ lepingu kohta ja nagu lubatud pool positsioonist.
    Hetkel maksab call 1,6$ ja teine pool positsioonist veel soetamata. Võib juhtuda, et see jääbki soetamata, kui turg soodsat momenti ei paku. Nokia aktsia tundub tugev, tõenäoliselt jätkub see veel mõnda aega.
  • Varasem prognoos 0,08-0,10 EUR tõsteti 0,11-0,13€ peale, käibeprognoo tõusis 6,8-6,9 miljardi EUR peale, varem 6,6-6,8 mlrd EUR.
  • any idea, kas oli teada, et NOK kommenteerib täna oma guidancet või tuli see kommentaar kõigilenagu välk selgest taevast?
  • Nokia pos. gaidansit oodati juba 6 päeva tagasi :

    03-Sep-04 07:09 ET In Play Nokia shares rise on mkt talk it may raise outlook - Reuters (NOK) 12.34 : Reuters reports that NOK shares in Europe rose 1.6% today on mkt talk that it may raise its quarterly outlook due to continued strong global demand, brokers and analysts said. "There's a view in the market that Nokia's global phone sales have been strong, and it could raise its estimates in the near term," one Helsinki broker said. His comments were echoed by dealers and analysts in both the London and Stockholm market. A Nokia official declined to comment on the rumour.
  • Eelneval 4-5 päeval oli aktsia suht tugev, eks järelikult oli kellelegi teada küll...
  • Nokia aprilli callid maksavad hetkel 2,2$ ehk ostumomendist 100% üleval. Kavatseme positsiooni edasi hoida. Tõenäoliselt hakkavad taas positiivsemaks muutuma analüütikud ja oma seisukohti ettevõtte suhtes ümber hindama muud turuosalised.
  • Hetk tagasi sai müüdud ülalmainitud Nokia aprilli callid 2,2$ tükk. Seega kasumiks kujunes 100%. Kuigi algne idee oli hoida natuke kauem (Okt-Nov), mõtlesime, et kiire 100% on piisavalt hea. Soovitame sama teha ka kõigil antud idee järgijatel.

    SideKick, Jim, SureBet

  • Mis Nokia aprilli callid hetkel maksavad?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon