Valitsus hapneb (Lihula) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valitsus hapneb (Lihula)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Atoneni kummalised vägikaikaveod praamidega on juba harjumuspäraseks muutunud, kuid nüüd siis Lihula juhtum. Miks üldse valitsus lubas mälestusmärgi üles panna ja siis selle nädala pärast maha võttis? Miks ei võetud siis maha samas Lihulas asuvad Nõukogude sõjameeste mälestusmärki?

    Sellel "natsimeelsel" mäletsusmärgil oli kiri “Eesti meestele, kes sõdisid 1940-1945 bolševismi vastu ja Eesti iseseisvuse taastamise nimel”.
  • Valitsusel oli väga raske leida argumente keelamaks selle mälestusmärgi ülespanekut. Viimati väljakäidu - mälestusmärk pandi ilma loata riigi maale - on lausa ohtlik, sest see ei ole "argument", mis tulipäid tagasi hoiab. Tulevad uued märgid.

    Mis nõukogude märke puudutab, siis teatavasti selle rezhiimi tegude kohta ei ole rahvusvaheliselt veel hinnangut antud, natsismi kohta aga küll. Ma saan nendest märgi panijatest aru, aga terves Euroopas, Põhja-Ameerikas, mitte ainult Venemaal, ei leia meie selgitus mõistmist. Sellel mälestusmärgil oli sõjamees SS-mundris, kui oleks piirdutud üksnes tekstiga, siis nii suurt rahvusvahelist kisa ei oleks tekkinud.

    Ma väga loodan, et kõik saavad aru miks valitsus oli sunnitud selle märgi ära koristama. On oluline aru saada, et see märk kujutas endast ohtu Eesti rahvuslikule julgeolekule. Arvamused, et me võime teha omal maal, mis pähe tuleb on lihtsameelsed. Sellised kaasused kasutatakse ära Vene demagoogide poolt, mis võib lõppeda Eesti jaoks kas osalise või täieliku isolatsiooniga (tuletage meelde Austriat, vaadake Valgevenet). Ma usun, et kõik saavad aru kui ohtlik on Eestisuguse väikeriigi jaoks isolatsioon. Me elame karmis maailmas.
  • Sel valitsusel küll pikka pidu ei ole ja tahaks näha mis RP järgmine toetusnumber on (mitte et need numbrid teab kui adekvaatsed oleks). Kui eestlased nüüd vähegi näitavad, et nad päris lambakari ei ole, siis võib selle partei ja ilmselt ka valitsuse ära unustada.
    Möll selle üle alles algab, et venelased võivad oma (kuri)tegudega võõras riigis laiutada ja selle sama rahva ees, kelle suhtes neid tegusid toime pandi, samas kui (ok, nats küsitavas kontekstis) eesti inimestele püstitatud mälestusmärk kistakse maha.

    Kui pronksõdur jms selle tulemusel kaovad, siis oli Lihula samba püstitamine muidugi nutikas provokatsioon, sest muidu ei oleks vene kividele küüsi taha saanud. Aga nad ei kao.
  • Elame karmis maailmas - no seda enam tuleb ka enda eest seista! Nii et siis saksa munder ei ole aksepteeritav, aga nõukogude munder Tõnismäe pronksmehel küll. Natsismi mõistame hukka, kommunismi aga mitte. Natside tapetuid leiname, kommude poolt tapetuid (keda oli rohkem) mitte?
    Mina sellise asjaga nõus ei ole.
  • Minu toetus kuulub küll pigem Partsile ja veidi kahju et Sinimägede 60 aastapäeva mälestustest on pead tõstmas kohalik natsionalism. Partsile kuulub käsk kuju maha võtta, politseile aga teostus, kohalikule rahvale aga au peksta segi paarkümmend politseiautot.
  • Minu arvates käitus valitsus hüsteeriliselt - oleks võinud enne jõuga samba kallale minekut käskida Madisson&Co'l see sammas riigi maalt eemaldada - tuginedes just asjaolule, et tegemist on loata püstitatud rajatisega. Kui seda käsku poleks täidetus, siis võinuks rahulikult keset päeva minna ja selle samba veoauto kasti tõsta.

    Niiviisi, õhtul (salaja), sammast maha võtma minek meenutab väga ühte teist võimu.

    Võõrriigi mundrites kujud võiksid aga kaduda ka Tallinnast.
  • Miks ei ole Tartu Ülikooli tagant veel seniajani koristatud võõrvalitseja Gustav Adolfi sammast?? Selline sammas ei lähe mitte.
  • Mul on küll tunne, et kui midagi siin kohalike äärmusrahvuslaste populaarsust tõstab, siis pole see mitte eestlaste natsimeelsus, nagu mõned väidavad, vaid pigem valitsuse ja üksikute "intellektuaalide" debiilne tegevus, nagu näiteks Raua&Co kära Aadu särgi üle.
    Ma usun et kui 2 kuud tagasi, oleks Eesti Iseseisvuspartei saanud ehk tuhat häält valimistel, siis nyyd võivad nad vabalt saada 20 tuhat või rohkemgi.
    Lisaks on suudetud Eestist edukas mulje jätta kui natsirahvast. Aga ma ei imestaks kui mõned kireksid rõõmsalt, kuidas neilõ nnestus paljastada pahades eestlastes valitsevat natsimeelsust ja homovastasust.
    Öökima ajab.
  • Üks-kaks-kolm on siia tulnud sõnad natsionalism ja äärmusrahvuslased. Mulle tundub, et vähegi sirgem selg saab kohe sellised süüdistused külge. Lihula teemast küll natuke kõrvale, aga just seda sõnadevalikut käsitles üks hiljutine lugu Ekspressis (point siin:)

    Lääs on jõudnud sinnani, et igale patriootlikule mõtteavaldusele poogivad oponendid kohe külge svastika. Kui pidada le Peni, Jörg Haiderit ja Franz Schonhuberit äärmuslasteks, kes on siis Euroopa moslemite usujuhid? Londoni moshee imaam sheik Omar Bin Bakri on otseselt seotud al-Qaida abistamisega ja kuulutab: ”me asendame piibli koraaniga, ... muudame Suurbritannia Bosniaks”. Venemaa juhtiv imaam Talgat Tad˛uddin kuulutas vene moslemite nimel välja d˛ihaadi (püha sõja) USA-le 2003 märtsis. Ottawa imaam Gamal Solaiman kutsub üles „võitlema ameeriklaste vastu küünte ja hammastega.“ Katoliikluse kantsis Roomas asuva Euroopa suurima mošee imaam Abdel-Samie Mahmoud Ibrahim Moussa julgustab eneseõhkimist Iisraelis – see olevat sõja tallermaa. USA moslemite liider Louis Farrakhan on neegermoslemid kuulutanud ülimaks rassiks. Islami fudamentalistide vaimse isa Hasan al-Banna lapselaps, intellektuaalidest euromoslemite esindaja Tariq Ramadan kuulutab kristluse hävingut ja tekkiva vaakumi täitmist islamiga.

    Lugu ise pikalt:
    http://www.ekspress.ee/viewdoc/77A313210CD2C664C2256EE70046B759

    Ehk siis rahvuslusele ja patriotismile kleebitakse vabatahtlikult negatiivne varjund külge, andes käest ära see, millega rahvas ennast üldse kaitsta saab, oma põhimõtted ja aated.

    Ja nii need moslemid ja venelased sõidavadki järjest nõrgukestest üle. Üllar Petersoni teooria kohaselt hiljem ka moslemid omakorda venelastest, aga see mind küll ei lohuta.
  • Väga kõnekas on ka see, et üle poole peaministri külalisteraamatu kannetest on täidetud täna:
    http://www.peaminister.ee/?id=4531&page=0
  • // Minu toetus kuulub küll pigem Partsile ja veidi kahju et Sinimägede 60 aastapäeva mälestustest on pead tõstmas kohalik natsionalism.//
    AloV, kas Sa ütleksid ehk,milles see väljendub või mulised niisama?
  • Ma arvan, et enamus inimesi, kes Lihulas mälestusmärgi mahavõtmisel märatsemas käis oli suht savi mis mälestusmärk see oli. Peasi, et märatseda sai ja menti kividega loopida ning pärast laua viina(tartu limps pealejoogiks) juues rääkida, et viskasin menti kiviga ja siis sain kumminuiaga pähe ka veel pealekauba. Lõpp lahe. Rahval on actionit vaja ja seda neile pakuti. Enamus inimesi kes seal märatsesid ei oma mälestusmärk ilmselt mittemingisugust tähendust. Paljud ei tea sedagi, kuna Eesti taasiseseisvumine oli ja siis minnakse märatsema mingi ausamba pärast, millest teatakse veel vähem.
  • Valitsuse hapnemisest on asi kaugel. Madisson võib kõll olla "õige eesti mees ja ka muidu vahva sell", kuid oma teoga tegi ta Eestile ja eestlusele ikka suhteliselt palju kahju. Ma ei pea siin silmas ainult seda, et jälle mängiti Venemaale kätte trumbid rahvusvahelisel poliitikamaastikul meie ründamiseks ja Eesti="kohalikke venelasi silmitult vihkav riik" sentimendi viljelemiseks, vaid et sellised teod muudavad märksa tõenäolisemaks kohalike veneparteide taassisenemise Eesti poliitikasse ühtse ja märksa Eesti-vaenulikuma jõuna. Ja seda meil küll vaja ei ole, et enda tagaõuele kasvatada noortest eestivenelastest "võitlusgrupp" lihtsalt selle pärast, et "selg on vaja ju kindlasti sirge hoida". Vana generatsiooni maailmanägemust isakesest Venemaast me muuta ei suuda ning pikemas perspektiivis ei ole see ka oluline. Siiski peaksime arvestama sellega, et kohalikud venelased tahavad siiski tunda ennast võrdväärsete kodanikena ja kui neile konkreetselt võrdub saksa sõduri mundris mees mälestusmärgil nende kui vene rahvuse vastu suunatud sõnum, siis jumal küll, jätame selle üles panemata!

    Sellega ma olen nõus, et tegelikult peaks ka punaarmee mälestusmärgid eemaldama. Siis probleeme vähem ja kellelgi ei ole võimalust ära kasutada argumenti - aga neil ju on ja meie tahame ka ühte! Mis Gustav Adolfi mälestusmärki puutub, siis minu teada asub ta Tartu Ülikooli maal ning kuulub TÜ-le ning on püstitatud GA-le kui isikule, kes rajas vastava asutuse Tartusse. Juhtumisi oli ta ka Rootsi kunn ja seeläbi Eesti riigi valitseja ja anastaja. Ja Rootsi valitsusaega ei ole minu teada kuritegelikuks kuulutatud.

    B.
  • NLi pole ka ametlikult kuritegelikuks kuulutatud....
  • Krt see madisson õhutab neid tolguseid, minu toetus Partsile samuti
  • nõustun Alo V, celera, Buhveti ja rick12 arvamusega ...

    Enamuse Lihulas märatsenud rahva jaoks ei olnud mälestusmärgil mingit tähtsust - see oli võimalus end välja elada taas kord, tuletan meelde, et Lihula kant oli euroreferendumi eel Madissoni eestvedamisel ka eurovastaste peamisi kantse Eestis ja meenutades kohalikult rahvalt võetud intervjuusid ja muid pressis ilmunud lugusid tuleb tõdeda et sama seltskond jälle hoos, :(

    Muide, ei mäleta kahjuks kas Tiit Madissoni KGB toimik peale selle varastamist Tiidu poolt ka tagasi saadi ... kes mäletab täpsemalt seda lugu kui Tiit EV algaastatel toimikuga tutvumas käis ja läbi akna plehku pani?
  • Huvitav oleks kuulata kellegi arvamust, kes selle aja läbi elas kunagi. Vaevalt, et siin sõnavõtnud nii vanad on. Ilmselt nende jaoks on ka see väga valulik teema ja Lihula mälestusmärk vanade haavade lahtikiskumine. Peaks ise ka seda vanaema-vanaisa käest küsima, aga otse ka ei julge küsida. Peab kuidagi delikaatselt teemasse minema. Kui kellelgi on midagi kirjutada selle aja läbi elanud inimeste lugudest-arvamustest, siis võiks ju teada anda siin. Saaks objektiivsema ülevaate asjast. Kui ise midagi teada saan, eks kirjutan siin
  • Kord vaadanud pedofiilid, et nad tegutsevad liiga väiksel maalapil.
    Nad läksid jõuga ühte küla vallutama.
    Samuti vaadanud nekrofiilid, et nende tegutsemisraadius on liiga väike.
    Nad sõdisid seal külas pedofiilide vastu.
    Hiljem olnud seal külas ausammas pedofiili särgis mehest, kes sõdis nekrofiilide vastu.
    Too sammas ärritanud paljusid.
    Siis tahtnud aga keegi püstitada ausamba nekrofiili mundris mehest, kes sõdinud pedofiilide vastu.

    Miks ei võiks parem võtta ühe perversse samba lihtsalt maha, et mitte hakata teise jälkuse kaudu peale lahingut kekslema esimese vastu?
    Oi neid Lihula ekstreemsportlasi küll...
  • kysimus on selles, kas seista enda eest v6i olla tark, diplomaatiline.
    keegi pole ära lämbunud oma eneseuhkuse allaneelamisse..
    aga ilma enda eest seismata ei ole respekti, ja respektita ei ole meest..

    abeiski v6rdlus on yöäk.
    s6duritel vaevalt sisemine sund oli tappa. tappa teist eestlast teise riigi väes seda enam.

    minu vanaema vend oli ka ss'is, jäi kadunuks. nats ta kohe kindlati ei olnud!
    lugudest niipalju, et ss ohvitserid olid yhed viisakamad, kultuursemad s6jamehed 2. maailmas6jas..

    minuarust oleks parts möla asemel kohe ytlema, et maailm ei saa aru meist,
    ja see ausammas teeb eestile kahju. et mingi riigimaa jne asemel öelda otse välja, kasvoi tv esinemises, et värk on selline ja see on teie huvides. kahjuks peetakse rahvast idioodiks.

    noh et me teeme tulevikus ausamba, aga ilma natsisymboolikata.
    punas6duril t6nismael pole ka viisnurka.
  • rõve võrdlus? tõesti, see on jälk.
    minu ema oleks väikse tüdrukuna 49. koos oma õega küüditatud, aga juhtumisi olid külas.
    vanaisa sai metsavennana talvel kuuli, arstile ei saanud minna, ravimeid polnud - suri kopsupõletikku.
    kaks vanatädi olid siberis, mõlema mehed surid seal.
    ühe vanatädi poeg sõdis Vene pool, teise vanatädi poeg Saksa pool.
    kui metsas polnud, siis lihtsalt võeti sind sinna.

    Lihtsalt osad neist inimestest on maininud, et tuleks kogu viisnurga või haakristi sümboolika ja sellega seonduvad mundrid sammastest eemale hoida, siduda üksnes Eesti pürgimustega Teises Maailmasõjas. Anna andeks riq, aga mulle on jäänud mulje, et nii viisnurk kui haakrist on väga jälgid asjad.
  • tegelt ongi 2 varianti,
    kas igal ausambal on nii viisnurk kui haakrist, voi pole kumbagi.
    mänguliselt lahe oleks koikjale panna haakrist JA viisnurk.,
    siis ei saa keegi öelda et propageerime seda... ja seda..

    ma ei saa ikka aru miks on vaja poliitikat ja poliitikuid.
    ilukoned, voltsmoraal, miski suurte rusikatega, karvaste keradega..
    ja siis turustusstrateegiad ala respu.
  • kui kurki hapendada, siis ta pysib kauem söödav..
  • kas see madissoni stoori mitte linnalegend pole? tüüp on muidugi krooniline millegi/kellegi vastu võitleja, aga paranoiliseks ei tasu ka minna. äkki on parts ka KGB palgal?

    aga midagi pole parata, kõige selle asjatu natsihüsteeria tõttu on eestis väga palju "natse" juurde tekkinud.
    Minu arust on Partsi ja tema kaaskiitjate jutt "maailm ei mõista meid" kergelt öeldes tobe. Kurat, kui endal ei jätku paar miljonit aastas Välisministeeriumi vastupropaganda jaoks, siis äkki võiks kasvõi kõigi Venemaa tõttu kannatanud naaberiikidega mingit koostööd teha..ühisavaldused masendavate tähtpäevade puhul, Küüditamised, terroripommitamised, Katõn, Ungari ja tshehhi rahvarahutuste mahasurumised". äkki saaks siis maailmameedia ning USA suursaadik veidi paremini aru.
    jällegi ,Reagan pani omal ajal lilled wehrmachti sõdurite hauale, nii et USA ei kägista vist kõiki surnud natse, nyyd ei suuda parts ega tema jobunõunikud selgitada eesti olukorda?
    Ja kus on partsi kommentaar mõne järjekordse Vene välisminni debiilse "venelasi rõhutakse" avalduse järel kasvõi stiilis: "kas te kujutate ette et lääne-euroopa immigrandid, näiteks türklane saksamaal või araablane prantsusmaal saaks riigi poolt tasuta omakeelse hariduse keskkooli lõpuni (ja osaliselt vist isegi ylikoolides? ja saaks igal pool oma keeles hakkama? meil saab.)"
    Teadagi, rääkida on kerge, ent ma pole kuskil näinud et kõige vähematki tehtaks ülalmainitud suunades.

    ja jutt stiilis "ah jätame selle märgi yles panemata" on juba stiilis "ah ärme vene narkarpätte karista, hakkavad veel eestisse halvasti suhtuma." Ära muretse, bussis räägitakse ikka, kuidas kõik eesti fashistid tuleb ära tappa.

    ah, emotsioonid lõid üle pea kokku, anyway ma olin veel leebe. fuck see lihula märk jätab ükskõikseks tegelikult,minupoolest seda suurt vaja polnd, a samas keerasid sita kokku küll pigem parts&co ja need teised natsitänitajad, kui madisson.
  • Noh, mälestusmärk on suure osa oma eesmärgist täitnud, ma arvan. Üle pika aja ju räägitakse neist asjust. Ja see on hea.
  • Kuku Raadios rääkisid R. Lang ja E. Nestor eile samal teemal umbes niimoodi (kokkuvõte neile, kes ei juhtunud kuulma):

    See sammas pandi kaks aastat tagasi Pärnusse üles ja Siim Kallase valitsus võttis selle paar päeva hiljem vaikselt ja elegantselt maha kui täiesti sobimatu ühe demokraatliku maa jaoks, kes tahab saada viisakasse seltskonda – Euroopa Liitu ja NATOsse.

    Venemaa vaatas, et hea šanss läks vett vedama. Esimese liigutusena tegi Venemaa oma saatkonna rahadega Lihulas (igaüks võib kolm korda arvata, miks just Lihulas) korda Punaarmee mälestussamba, tegi nii korda, et kohe läikis nagu prillikivi. Siis anti vaikselt mõnele inimesele mõista, et siin on tasakaal väga rikutud: punasõduritele nii ilus mälestussammas, Saksa väes võidelnutele mitte midagi!

    Tiit Madissonile pole selliseid asju vaja kaks korda öelda. Nii see sammas üles saigi. Veteranid tulid kokku, avasid samba ja laulsid vanu võitluslaule. Ja kui nad olid lõpetanud, siis plaksutati kuskil käsi. – Kes plaksutas? Plaksutasid just needsamad, kelle vastu nad olid võidelnud!

    Ja nüüd on regnum.ru (väga iseseisev ja sõltumatu meediaportaal Venemaal, kellele Putin andis selle maja, kust ta Media Most’i ja NTV oli välja visanud) täis kõmulisi uudiseid:
    Fašistlikud rahutused Eestis!
    Enamus küsitletud eestlastest kiitsid ausamba SS-lastele heaks!
    USA saatkond Eestis: Ausammas SS-lastele võinuks põhjustada vaenu!
    Firma ALFASTAR võttis punasõduri mälestussamba Tallinnas valve alla!
    Eestis rüvetati juba teine ausammas sõduritele-antifašistidele!
    Eesti SS-ipooldajaid tuli pipragaasiga laiali ajada!

    Igaüks võib ise vaadata: http://regnum.ru/news/estonia/

    Sellised võitlejad nagu Tiit Madisson on Venemaal kõige väärtuslikumate kaadrite kartoteegis.

    Majandusinimestelt ootaks aga hoopis kainet analüüsi: millist majanduslikku kasu loodeti sellest sambast? Millest nüüd selline kurvastus? – On hea küll, kui neist asjust räägitakse, aga oluline on ka, et see i v a pärale jõuaks. Eesti vaatenurga propageerimisel ei tee paari miljoniga midagi, nood summad on oluliselt suuremad, aga kõik propaganda on asjatu, kui me siin iga Venemaa visatud konksu kohe alla neelame.
  • mpaberit

    Ma ei küsinud niisama jutujätkuks eespool Tiit Madissoni KGB toimiku kohta ...

    Kui ikka oli vaja sellega plagama panna ja seda hiljem seda ei leitud, siis paraku 1 võimalik järeldus on see, et toimikust võis leida märkmeid juba varasemast viljakast koostööst KGB kui praeguse FSB eelkäijaga, mida hr. Madisson mitte ei tahtnud lasta avalikuks saada ...
  • On loogiline ja ilmselge, et selle ausamba püstipanek oli viga. Eestis peaks 13 aastaga juba piisavalt riiki olema, et selliseid asju kontrollida. Aga selle mahavõtmine NIIMOODI oli veel suurem viga ja Partsi valitsuse renomeele saadud laks täitsa paras. Enne kui tegema tormata, võiks mõelda, kuidas teha ja alles siis lahmima kukkuda. Aga mida enamat sa ootadki peaministrist, kes on üksnes koer nelja tankisti juhitavas valitsuses...

  • Lõpetage palun see naiivne "õudne, Venemaal räägitakse eestist halvasti" hüsteeria. Mpaberit, kas see üllatab Sind mingil moel? nagu Sind üllatab et vesi on märg või päike tõuseb idast?
    Valitsusel on kaks võimalust a) kuulutada ametlikult ,et 1944. oli Punaarmee eesti vabastaja, keelata ära Sinimägede veterenide kokkutulekud, kirjutada ümber ajalooõpikud jne...
    b) leppida sellega, et mil iganes räägitakse aastast 1944 ja tolleaegsest võitlusest Punaarmee vastu, hüsteeritseb Vene meedia Eesti fashismist.
    Mis puutub Euroopasse, siis need BBC artiklid mälestussambast olid minu arust täiesti tasakaalustatud.

    Aga mis mind huvitab, kuidas on Vene vs Saksa okupatsioonimärkide küsimus lahendatud naaberriikides? Lätis, Leedus? Slovakkias võitlesid ju ka saksa väed? Ungaris, Rumeenias, kas seeal on märgid natside koossseisus vene okupantide vastu võitlejatele? või hoopis endiselt Vene vabastajatele? Keegi teab?

  • Henno Viirese poolt Madissonile KGB-sildi külge kleepimine on väga solvav.
    Mina mäletan väga hästi nõukogude aega ja mäletan ka seda, mida tegi Madisson vabariigi taastamise heaks. Ja teie armsad seltsimehed rüütel, kallas, aadu luukas jne teenisid ihus ja hinges okupante. Muide kompartei jagas käske KGB-le, mitte vastupidi, ehk siis rüütel vastutab otseselt ka KGB kuritegude eest, sama kehtib ka kompartei piisavalt kõrge tegelase kallase ja keskkomitee liikme luukase kohta.
    Lihtaslt öökima ajab see teie jutt.

  • Kui ma asjast õigesti aru sain, siis ei plaanitud seda "niimoodi" ja "salaja". Päeval tehti otsus ära ja anti käsk kohe ära täita - siis kui kraana lihulasse lõudis oli juba õhtu käes. Ma saan aru küll miks anti käsk kohe ja mitte ei jäetud vinduma - Madisson oleks muidu ehk jüngrid üles ässitanud ja tont teab millega hakkama saanud. Ei olnud viga võtta õhtul maha, Velikij!

    Aga muidu on äge Viru Wärk küll - Eesti Rahva põhivajadus on, et oleks koht kuhu lilleke viia, pisar poetada ja laulda ära 2 lugu: "ainult kask mul jäänud" ja "isatul vaid emakeel, ema kauaks teda veel". Ja et neid kohti oleks palju ja nutta saaks palju ja leinapäev olgu ülepäeva (põhjuse mälestada leiab alati).
  • jkerr,

    solvav kellele?

    Muide, elada on ka vaja (loe okupante teenida), kõik inimesed ei taha surra Siberi laagris, ei tõmba tead. Ja kui kõik oleksid tahtnud, siis poleks 91 muhvigi taastada olnud. Tshetsheenid tapetakse varsti kõik viimseni maha ja 20 aasta pärast kui neilegi võimalus ehk avaneks pole enam mida taastada. On selline tee parem kui meie tee oli? Kui sinu arust on, siis palun, mine sure ise ära, omatte.
  • Sarnane juhtum leidis aset vaid paar nädalat tagasi Horvaatias, kus mõned Kanadas ja Austraalias elavad emigrandid lasid püsti panna monumendi mälestamaks 41-45 aastal võimul olnud natsimeelse Pavelic'i nukuvalitsuse luuletajast haridusministrit, kes oli otseselt vastutav sealsete segregatsiooniseaduste rakendamise eest. Vististi lükati püsti sammas ka ühele sama re˛iimi kõrgemale ohvitserile. Tänuväärselt mõne päeva pärast muidugi likvideeriti need märgid kohalike võimuorganite poolt.

  • "Eesti suuremad erakonnad on nõus Narva keskerakondlaste üleskutsega kuulutada ka Eestis välja Beslani pantvangitragöödia ohvrite mälestamiseks leinapäev,"

    Just, miks mitte juba leinanädal? Tutse ja hutusid saaks põhimõtteliselt aasta läbi leinata.
  • To: Velikij
    Näite olevat saanud mingit siseinfot… Aga tehnilisest küljest pole mahavõtmisele midagi ette heita – kraana ja veoautoga seda tuligi teha (T. Madissonile ei meeldinud küll kraana punane värv; järgmine kord võiks olla muud värvi). Tuleks aga välja uurida, miks sellist asja juba eelnevalt ei õnnestunud ära hoida, kuhu vaatas maavanem, kuidas Madisson vallavanema kohale sai, milline Vene agent Eesti valitsuse ametnike hulgas hoiatas Madissoni, et pane rahvas valmis – tulevad maha võtma.

    To: Fit
    Ei üllata. Vaevalt üldse kedagi maailmas üllatab. Aga on suur vahe, kas see on lihtsalt jutt, või on neil seda võimalik ka millegi tahkemaga toetada.

    Mis puutub võimalustesse a ja b, siis on ju ka veel võimalus c, mida tegelikult väidetaksegi:
    Eesti vallutati MRP tagajärjel veel enne pärissõja puhkemist, millega Eesti Vabariik lakkas olemast ja sõjast osa võtta ei saanud, ei ühel ega teisel poolel. Nõukogude okupantide asemele tulid Saksa okupandid ja siis jälle Nõukogude okupandid. Mingit lootust iseseisva Eesti taastamiseks selles madinas ei olnud. Sinimägedes pidas kumbki pool end vabaduse eest võitlejateks – kurb arusaamatus!

    Mis puutub mälestussammastesse Euroopas, siis R. Lang ja E. Nestor ütlesid eile Kuku Raadios, et sakslastel endil oleks küllalt põhjust panna üles ausammas nendele, kes sõja lõpufaasis püüdsid Nõukogude vägesid Saksamaale mitte lasta, kuna see laastamistöö oli jube ja ei läinud kuidagi kokku “sõjapidamise eetikaga” (kui selline asi on olemas). Ent mitte ühtegi sellist monumenti seal ei ole! See sõda on läbi ja rusikatega seal enam ei vehita.
  • to priitp: Iga inimene on surmas üksi, s.t. omaette. Ja oma papirulle sa kirstu kaasa ei võta. Ja kui Madissoni-sugused poleks vabariigi taastamise eest võidelnud, siis poleks seda ka taastatud - sinusugused ju ajasid sel ajal pappi tasku (s.t. teenisid okupante).
    Ja surra kavatsen tõesti ise ja sinult abi ei palu.
    Ahjaa, olles vene armees (ei osanud hullu teeselda ja ei osanud kõrvale hoida), ei olnud mu parimad sõbrad teps mitte eestlased.
  • jkerr, kui sa Madissoni suguseid mehi Eesti Vabariigi taastamise alustaladeks pead, siis ei ole sinuga mõtet isegi diskuteerida. Mine mõne külapoe juurde ja leiad seal nurga inisemas ja ärplemas kindlasti palju poolehoidjaid.
  • jkerr, vabanda, aga sinu jutt on kuidagi labane ja provotseeriv. ei saagi hästi aru, mida sa sellega saavutada tahad. kui sulle eestalsed ei meeldi, siis käi läbi kellega sulle meeldib käija, mind see ausalt öeldes ei koti. samas palun ära igale vastutulijale näkku karga ja seletama hakka, mis sulle temas ei meeldi. viisakad inimesed ei tee nii.



  • jkerr,

    kust sa tead mida mina 88-91 tegelikult tegin? Ma väidan, et vaid KGB agendid võisid seda tollal teada. Väidad vastu? :-)

    Minu sõbrad vene armees olid ka paljud kaukaaslased, ka väikerahvused, välja arvatud tshetsheenid. Sellel taustal ma ei imesta venelaste vimma neid maha nottida, minult isiklikult ei kuule nende ülimalt vägivaldsete, madala iq'ga, murjanite kaitseks sõnagi. Ok, ma ei taha neile misikit halba, aga ei kaitse ka.
  • To: mpaberit
    Isegi kui oli varaint c, milles ma sügavalt kahtlen, sest iseseisev riik ei lakka olemast ei okupatsiooni ega lavastatud riigipöörde läbi, jõuti septembris 1944 ametisse kinnitada riigivanema kohusetäitja ja välisminister, just tänu vastupanule Sinimägedes.
    Niiet iseseisva eesti riigi ajaloo seisukohalt said õigel poolel olla ja vääriksid täna austamist ainult saksa mundri kandjad. Ajalooliselt oleks ju ka igati õiglane, kui nüüd järgnevad 50 aastat saaksid seni vene medalitega uhkeldanud selle eest kolkida, nii nagu saksaposid juba saanud on.
  • ja kui poleks septembris 44 õnnestunud ametisse kinnitada, mis siis oleks saanud ?
  • to Kuldar1: Ohhoo, miks arvad, et sul on parem haridus ja sissetulek kui minul (saates mind külajoodikute sekka)? Ja Madisson ja ERSP ja välis-eesti kogukond nagu ei oma siis mingeid teeneid vabariigi taastamises? No jah, ärme siis rohkem diskuteeri.
    to priitp: Ei saa aru, millele ma nüüd vastu pean väitma?
    to Andy724: Mitte ei saa aru, mil viisil ma teile olen näkku karanud. Ja kui labasustest rääkida, siis teie väljend 'ei koti', pole just kah kõige peenem.
    Või ehk siis viisakad inimesed kleebivad Tiit Madissonile KGB-silti külge ja kes seda ei tee, on ebaviisakad? Ja loomulikult lävin nendega, kellega mullle meeldib läbi käia.
  • jkerr,

    kust sa tead mida mina 88-91 tegelikult tegin? Ma väidan, et vaid KGB agendid võisid seda tollal teada. Väidad vastu? :-)


    Ja veel, teened teeneteks, on teeneid, kõigil on. Kuigi mulle hakkab tasapisi tunduma, et Madisson mitte ei soovinud EW taastamist, vaid lihtsalt tore oli võimide vastu madistada. On ka praegu :-)
  • jkerr, külajoodikute paralleel oli ainult sellepärast, et needki mehed (nagu ka Madisson) tahavad alati valitsusele pasunasse anda sõltumata kes seal valistuses on või mis poliitikat nad seal ajavad.
  • Madisson oli peale taasiseseisvumist esimene poliitvang. Mitte kuidagi kohe ei saa normaalseks pidada inimest, kes üritas riigipööret teha.
  • jkerr

    Ma ei kleepinud Tiit Madissonile KGB agendi silti külge, ma mainisin seda kui 1 võimalikku järeldust selle toimiku loo põhjal.

    Lühidalt siis veel see lugu:

    Peale Eesti Vabariigi taastamist oli asjast huvitatud isikutel võimalus oma KGB toimikutega vastavas riigiasutuses kohapeal tutvuda. Kodanik Tiit Madisson kasutas antud võimalust ja põgenes koos toimikuga läbi lahtise akna.

    Sellisest teguviisist võib minu arvates teha täpselt 2 järeldust:

    1) Toimikus oli informatsiooni, mida Madisson eelistas enda teada hoida ... OK, võib-olla koostöö KGB-ga on ennatlik järeldus, võib-olla sisaldas toimik midagi väga isiklikku perioodist, mil Madisson oli KGB luubi all ...

    2) Madisson on/oli vaimselt tasakaalutu et mitte öelda ... - kahjuks ei ole järeldus vist esimesest vähem solvav. Samas tunnistati Madisson juba EV päevil vanglasse mõistes süüdivaks - nii et mine võta kinni.

    Kas on mingi 3. põhjendus?
  • Henno,

    Eks ikka ettenägelikud illuminaadid ja vabamüürlased kirjutasid vahetult enne vene riigi lagunemist kõikide vabadusvõitlejate toimikutesse sobivat, laest võetud, komprat sisse :-))

    Mingi vandenõu kindlasti ka Lihula monumendi kohta kusagil ülisalajasel kohtumisel kokku klopsitud, valitsus muidugi vaikib, erapooletud uurijad kaovad jäljetult. KAS ME KUNAGI TÕDE TEADA SAAME?

    Lihula monument seotud Estonia katastroofiga? Vahetult pärast mahavõttu nähtud kahtlast veoautot kahtlase (metalli)koormaga.
  • to priitp: Mina ei tea, mida sa sel ajal tegid, sest ma ju ei tunne sind. Kas ma olen väitnud vastupidist? Enda arust rääkisin sinutaolise mõttemalliga (mida sa oma esimeses kommentaaris väljendasid) inimeste tegemistest. Inimesed, kes sind tunnevad, tõenäoliselt ka teavad, mida sa siis tegelikult tegid. On nad siis KGB-lased?
    to abesiki: See Madissoni vangi mõistmine ei toimunud vist kõige korrektsemalt?

    Ja mulle ei meeldi erinevad mõõdupuud. Kui saksa munder väärib hukkamõistu, siis väärib seda ka vene munder. Samuti peavad olema ühel pulgal Hjalmar Mäe ja Arnold Rüütel ning vastavate parteide vastavail astmeil olnud tegelased. Tegemist on ju ka selge julgeolekuriskiga - kui pelk õiglus enam ei loe.
    Ahjaa, sõja ajal elasid saksa ohvitserid nii isa- kui ka emakodus ja mõlemad räägivad neist head. Kui aga venelased sisse tulid, siis läks kohe marodööritsemiseks.
    Selline on minu tõde - venelastel, ameeriklastel, inglastel on oma tõde ja las olla.
  • Aru ma ei saa, miks pidi sel monumendil kujutatud mees olema Saksa mundris Saksa relvaga. Miks üldse kujutatakse mälestusmärkidel inimesi mundris. Sõdisid ju inimesed, mitte mundrid ja see oli inimeste, mitte mundrite tragöödia. Heaks eeskujuks võiks olla Adamsoni (oli vist?) tehtud mälestusmärk Vabadussõjas sõdinud õpilastele ja õpetajatele.
  • to Henno Viires:
    3.põhjendus: No näiteks ka mulle ei meeldi, et igal pool on minust mingi jälg ja kui võimalik, siis ma selle likvideerin. Niisamuti ei osale ma mingites poodide loosimistes, mis alusel hiljem igasugu andmebaase siis luuakse. Nimetage paranoiaks, kui tahate.
    Ja ma kujutan ette, et ka mina oleks sellise toimiku (võimalusel) endale jätnud. See on ikka suht minu enda asi, mida sellega teen.

    Aga ma ei tea, mis oli Tiit Madissoni ajend. Aga kgb-laseks teda tembeldada!?

  • jkerr,
    väide: "sinusugused ju ajasid sel ajal pappi tasku (s.t. teenisid okupante)." on sinu oma.

    Ok, olgu, aga mind huvitaks küll millest Vabadusvõitlejad tollal elasid. Õhust ja armastuset? Pappi neil sinu jutu järgi ei olnud, kuna okupante nad ei teeninud. Äkki selgitad kuidas oli võimalik Vene ajal rahata hakkama saadi kui mitte just päris metsas elada nagu Voitkad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon