Kinnisvara müük- millised maksud??? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kinnisvara müük- millised maksud???

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas kinnisvara müügi puhul peab maksma tulumaksu, käibemaksu, või mingisugust muud maksu? Konkreetsemalt- kui müüa maatükki, mis on saadud päranduseks? Ma pole kunagi kinnisvara ostu-müügi tehingutega kokku puutunud, seega täielik võhik sel teemal. Kindlasti on siin asjatundjaid kes sellest väga täpselt teavad ja võivad ka juhtnööre anda.
    Tänud ette:)
  • kas seal ei olnud mingit reeglit, et kui see on Su esimene kinnisvara müügitehing (nt pärandus soetushinnaga 0), siis ei ole tulumaksu?

    kell pisut hiline, et viitsiks seadust surfama hakata -- www.riigiteataja.ee ja seadus.ibs.ee juba läbitud, Charlie?
  • kui see on sundvõõrandatud maa, mis pärandusega tuli otse sulle, ei pea sa maksma mingit tulumaksu. kui sa said selle inimes(t)elt, näiteks emalt-isalt, vanaemalt-vanaisalt ringiga, siis pead maksma. oluline moment seejuures on, et kellele see tagastati. kui näiteks vanaema, kes oleks pidanud pärima, aga on näiteks surnud ja tagastati otse sulle, ei pea samuti maksma.
    üita otsida üles selline asi nagu vallavalitsuse otsus - kui seal peal on kirjas "tagastada kui sundvõõrandatud maa CharlieF`le.." - oled tulumkasukohusest vaba
  • ei mingeid makse kui oled olnud 2 aastat selle omanik.
  • marti837, kas selle 2 aastat omanik juures mitte seda klauslit veel ei olnud, et objekt peab olema Sinu enda kasutuses vms.?

    Et kui 2 aastat ja 1 päev tagasi mitu korterit oma nimele ostsid, siis neid kõiki ikka tulumaksuvabalt maha müüa ei saa?
  • 2 aasta klausel käib vara kohta, mida aktiivselt kasutad elamiseks. Kui sellel maal on maja ja selles kaks aastat elad, siis ei pea tulumaksu maksma. Antud juhul tundub, et see maa asub kuskil mujal ja see saadi päranduseks. Päranduse puhul loetakse soetushinnaks 0 krooni ja maksta tuleb müügisummalt 26%.
  • Situatsioon: inimesel suri vanaisa nii umbes 4aastat tagasi ja pärandas talle oma talu. Nüüd on sellest lõigatud üks väiksem tükk, mida ta tahaks müüa. Kui ta sellest saab lahti, kas peab siis 26% riigile andma? Tulu nagu oleks, aga... kui ta selle maa sai päranduseks, siis sai ta ju samuti sisuliselt tulu, ometi ei pidanud midagi maksma.

    Henno: Loogika ütleb, et kui 2a. ja 1p tagasi ostsin nt. 3 korterit, siis rahalt, mille eest ma need ostsin on ju tulumaks juba kooritud?! kui see on muidugi ametlik raha:) Minu lombakat arusaamist mööda ei saa küll seda tehingut uuesti tulumaksuga maksustada.

    Riigiteatajas turnisin täna paar tunnikest, kuid ei suutnud selle kohta midagi leida.
  • Just, peab olema sihipäraselt ehk siis isikliku elamispinnana kasutusel 2 aastat. Ja kui sul on neid kümme siis on seda raske tõestada küll.
  • CharlieF

    Ei maksustata mitte raha, mis korteri müügist saad, vaid tulu so. soetushinna ja müügihinna vahet.

    Said tulu 500 000 EEK, võeti 26% ehk 130 000 EEK tulumaksu maha, jäi järele 370 000

    ostsid 370 000 EEK eest korteri, müüsid 400 000 EEK eest, tulu 30 000 EEK, võeti tulumaksu 26 % ehk 7800 EEK maha, jääb järele 22 200

    Kokku oled tulu 500 000 + 30 000 pealt maksnud tulumaksu 130 000 + 7800 = 137800 EEK, mis on täpselt 26% 530 000 st. Ei paista küll, et midagi liiast oleks maksnud?
  • Samas ei saa keegi dikteerida mitu elamispinda sul aktiivselt kasutusel on, peaasi, et 2 aastat. Nii saan mina aru.
  • Antud juhul tuleb maksta tulumaksu 26%.Päranduse puhul on soetushind tõesti 0-lähedane,sest
    kuludena saab käsitleda ainult pärandi vastuvõtmisel makstud makse.
  • Nii et teatud operatsioonideks on kasulikum hüpoteek pantida ja panna maa tagatiseks, paari aasta perspektiivis soodsam kui maksta 26% ära + paari aasta jooksul veel ka mingisugune maa hinna kallinemine.
  • Väga erinev küsimus eraisikule ja juriidilisele isikule. Kui juhtumisi on tegemist omandireformi käigus tagastatud maatükiga eraisikule, siis maksu pole. Muul juhul mine küsi raha eest nõu sellelt, kellel on vastutuskindlustus.
  • Selles talus elas tema vanaisa ka NL ajal, seega oli talu kogu aeg õige omaniku käes, järelikult pole tegu tagastatud maaga(1.vabariigi aegne talu), kuid tüki jagamine on tehtud sel aastal. Mõlemad tükid endiselt pärija nimel. müüa tahab eraisik eraisikule.
    Ausalt öeldes arvasin algul et seda küsimust peetakse rumalaks:) Tuleb välja, et paras pähkel...
  • pole siin mingit pähklit
    tuleb kõik asjaolud selgeks teha enne kui vastuseid anda saab
    vaja pöörduda juristi poole et hiljem probleeme ei tekiks
    kui hammas valutab kas küsid ka foorumitest järgi kuidas ravida?
  • Ma vastasin võrdlemisi täpselt-26% tulumaksu.Lisaks tulevad tehingu teostamisel vastavad riigi-
    lõivud.Kui keegi sai 4aastat tagasi päranduse,jusee siis nii oli.Seal talus võidi elada kasvõi ürgajast peale-see ei oma tähtsust.
    Mingit 2 aasta värki enam pole.Kui kellelgil on 10 korterit,siis üldjuhul tuleb müügi korral 9 juhul
    tulumaksu maksta.Erandjuhul.........natuke vähem.
  • Missugusest allikast need andmed pärinevad? Äkki saaks mõne lingi, täna otsisin, aga ilmselt ei osanud seda õigesti teha, vaataks ka oma silmaga üle...
  • Kõige mõtekam on Sul maksude küsimuses pöörduda maksuameti poole.Lohutuseks võin öelda,
    et ka sealt on võimalik valesid vastuseid saada.Seadustes on tehtud ja tehakse veel erinevaid
    parandusi ja täiendusi ning mingeid linke pole mõtet otsida.Ja kui Sa teemat ei valda,siis seda enam.
  • Mis siin siis nii rasket on. Võta lahti TULUMAKSUSEADUS (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=699636), paragrahv 15 (kasu vara võõrandamisest), kust siis sellised lõiked:

    § 15. Kasu vara võõrandamisest

    (1) Tulumaksuga maksustatakse kasu (§ 37) ükskõik millise võõrandatava ja varaliselt hinnatava eseme, sealhulgas kinnis- või vallasasja, väärtpaberi, nimelise aktsia, osa, täis- või usaldusühingusse tehtud sissemakse, ühistule makstud osamaksu, investeerimisfondi osaku, nõudeõiguse, ostueesõiguse, hoonestusõiguse, kasutusvalduse, isikliku kasutusõiguse, rentniku õiguste, tagasiostukohustuse, hüpoteegi, kommertspandi, registerpandi või muu piiratud asjaõiguse või selle järjekoha või muu varalise õiguse (edaspidi vara) müügist või vahetamisest.

    (4) Tulumaksuga ei maksustata:
    1) vastuvõetud pärandvara;
    2) omandireformi käigus tagastatud vara;
    3) sundvõõranditasu ja hüvitisi sundvõõrandamisel;
    4) tulu isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamisest;
    5) tulu omandireformi käigus tagastatud maa võõrandamisest;
    6) tulu, mida rahvakapitali obligatsiooni arvestuskaardi saanud isik on saanud rahvakapitali obligatsiooni arvestuskaardi alusel talle väljaantud erastamisväärtpaberite müügist;
    7) tulu, mida põllumajandusreformi õigustatud subjekt on saanud talle väljaantud tööosaku müügist;
    8) tulu, mida omandireformi õigustatud subjekt on saanud talle õigusvastaselt võõrandatud vara kompenseerimise korralduse alusel väljaantud erastamisväärtpaberite müügist;

    (5) Tulumaksuga ei maksustata kinnisasja, ehitise või korteri kui vallasasja või elamuühistu osamaksu võõrandamisest saadud kasu, kui:
    1) kinnisasja oluliseks osaks või korteriomandi või -hoonestusõiguse esemeks on eluruum, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma alalise või peamise elukohana, või
    2) kinnisasja oluliseks osaks või korteriomandi või -hoonestusõiguse esemeks on eluruum ning kinnisasi on läinud maksumaksja omandisse õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise teel või
    3) kinnisasja oluliseks osaks või korteriomandi või -hoonestusõiguse esemeks on eluruum ning nimetatud eluruum ja selle juurde kuuluv maa on läinud maksumaksja omandisse ostueesõigusega erastamise teel ning kinnistu suurus ei ületa 2 hektarit või
    4) suvila või aiamaja vallasasjana või kinnisasja olulise osana on maksumaksja omandis olnud üle kahe aasta ning kinnistu suurus ei ületa 0,25 hektarit või
    5) maksumaksja kasutas ehitist või korterit kui vallasasja kuni võõrandamiseni oma alalise või peamise elukohana või kui ehitis või korter kui vallasasi on läinud maksumaksja omandisse õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise või ostueesõigusega erastamise teel või
    6) suvila või aiamaja on ehitis kui vallasasi ning on olnud maksumaksja omandis üle kahe aasta või
    7) maksumaksja kasutas elamuühistu liikmena elamuühistule kuuluvas elamus asuvat korterit oma alalise või peamise elukohana.

    (6) Kui lõikes 5 nimetatud maksuvabastuse aluseks on eluruumi kasutamine maksumaksja elukohana ning kinnisasja, ehitist või korterit kasutati ka muul otstarbel, rakendatakse maksuvabastust proportsionaalselt elukohana ja muul otstarbel kasutatavate ruumide pindala suhtele.

    MOTT.

    B.
  • Ja tulumaksumääraks jätkuvalt 26% nagu Kristjan juba eelpool mainis.
    B.
  • Kuna tulumaksu makstakse tulult ja tehing toimub eraisikult eraisikule, siis võite ju kaalutleda kinkelepingut :)
  • Tegelikult tuleb olla seaduskuulekad ja korralikult makse maksta.Kuna seda 2aasta värki majade ja korterite puhul ei ole,siis ei ole ilus oma elukoht kellelegi ajutiselt maha müüa ja kolida korterisse nr.2 ja see kahe kuu pärast maha müüa ,siis kolida korterisse nr.3 ja see kahe
    nädala pärast maha müüa jne. kuni korterini nr.10.Lõpuks osta tagasi oma esimene elukoht ning
    üllatus,üllatus-kogu aeg müüsin oma alalist elukohta ja tulumaksu ei peagi maksma.Vahest vist
    summa siiski sõltub liidetavate järjekorrast.
  • Oletame, et nt korter maksab 500 000.-, remondiks kulub 100 000, müügihind 650 000. Kui palju peab tulumaksu maksma? Kas 150 000 x 0,26= 39 000. Ega seda 100 000 vist tulust maha arvata ei saa, kui saab siis tuleb maksta 3 korda vähem ehk 13 000. Mis saab soetuskuludest (riigilõiv, notaritasu)?
  • just! sama küsimus, aga veidi teisiti: kui see mees nüüd mõtleb, et ok, ma ei müü seda maad, sest ei taha tulumaksu maksta. Ehitab omadest vahenditest, nt 500000 eest (laenas sõpradelt, kraapis kokku säästud ja tegi tühjaks ema sukasääred) sinna maja ja lõpuks müüb kogu kupatuse maha 1000000 eest? kas siis vaja maksta tulumaksu 500000 pealt??? Kuigi maatükk näiteks maksis enne ehitust ainult 150000? Või sel puhul kaob tulumaksu kohustus ära?
  • to CharlieF

    Maksta tuleb (müügihind) 1000000 - 150000 (maatüki maksumus) - 500 000 (kui on tõestatavad kulud) = 350 000 pealt ehk 91000 tulumaksu (26%). Loodetavasti järgmisel aastal 24% ehk 84000. :-)
  • Aga kui kulud pole tõestatavad- ise ehitan, ise ostan materjalid tuttava saekaatrimehe käest(mustalt) jne, jne, siis tulumaks 26% miljonist, sest maa eest ju samuti vaja tulumaksu maksta (tuletan meelde soetamismaksumus oli 0 EEK), seega ikkagi topeltmaksustamine?
  • mis topeltmaksustamine? kes käsib "mustalt" teha?
    tee ausalt - võta ennast FIE-ks, maksa enda eest sots.maksu, töömeestele maksa palka ametlikult, osta materjal ametlikult ja võidki kõik tegelikud kulud maha arvata.
  • Mis pagana pärast pean ma ennast tituleerima ettevõtjaks kui ma tahan ENDALE maja ehitdada.
    So what, et ma ta kunagi maha müün.
  • mis siin nüüd nii rasket on?
    buhvet kirjutas asja simplilt lahti , loe seadust asi on lihtne.
    eraisikuna müües pead tasuma tulumaksu 26%, olles ehitanud endale sinna maja ja seda põhielukohana kasutanud 2 aastat EI PEA. kui ei tasu, pole hullu , IRW.., kui vahele ei jää...
    olles FIE , saad lahutada tehtud kulud, sama jur. isiku puhul.
    jur isiku puhul saad kasumit akumuleerida ja maksad oma 26 % väljavõetud rahalt.
    kinkeleping? on ka lihtsamaid viise raha nn"määrimiseks", nagu mina seda kutsun (vastupidine pesule)...
  • drell, ei peagi, kui ei taha oma tööd pärast müümist tõendatud kuludena maha arvata.
    TNT, lõpetage see 2 aasta jutt - see kehtib AINULT suvilate ja aiamajade korral
    Majade korral on ainus reegel "kasutamine oma põhilise või alalise elukohana"
    Mingit ajalist määrangut pole, mis on põhiline või alaline elukoht, sellele annavad vastuse tulevased Riigikohtu lahendid.
  • usun, et kui mõistliku aja (2 aastat oli nagu ainult suvilatel ja aiamajadel; umbmäärane "mõistlik aeg" on aga kelmide veskile ainult vesi) jooksul oled EMTA'le oma suhtlusaadressiks näidanud tolle koha, siis vaevalt müügil probleeme tekib. või vähemalt näidata küsimise peale ports arveid, mis sinna saadetud on. aga, nagu ka robin kirjutas, eks targemad ametnikud vaatavad big picturet - kui ikka sama võttega mitu korda järjest ärimeest mängida, eks torkima hakatakse ka.
  • täpsustus "vaevalt müügil probleeme tekib" asemel "vaevalt peale müüki probleeme tekib" :-)
  • Kinkelepingu võid teha kellele iganes, kasvõi Kopli hooldekodule. Kui asja mõte on maksude optimeerimine ja ostja teeb seda investeerimise kaalutlustega, siis tuleb uue müügi puhul, aga tasuda soetushinna ja müügihinna vahelise tulu pealt tulumaksu, kuid siis on soetatud asi 0 krooniga :) Tihti näidatakase ka väiksemaid hindasid, kui jälgima peab kindlasti ostueelisõiguslasi, kui need on olemas.
  • Üks selgitav lugu veel City24-s. 29. kuupäevaga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon