Pant&Merko - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

Pant&Merko

Log in or create an account to leave a comment

  • Pant müüs suure hulga merko aktsiaid.Kuidas see merko aktsiale mõjub või tervikuna kogu eesti turule?
  • kuuldavasti on asi palju halvem. Lisaks Pandile olla ka Mati Tilba müümas.
  • Kes Mati Tilba:)
    Aga kes on ENN PANT?
  • Pandi müüdud aktsiad neelas turg alla ja hind on tasapisi tõusnud. Siit otsest ohtu ei näiks. Teine asi oleks, kui müüks mõni ettevõtte juhtkonda kuuluv isik. Aga tõesti, kes see Pant on antud kontekstis?

  • võimalik et Merko avaldab oma Q4-aruande reedel. Ma arvan et jälle hea raport, võib-olla 60-70 meek netokasum. Q1 aga minu meelest kehvem. Avalik "bürookorterite" müük Tornimäel pole vist veel alganud. Rävala majas on hetkel umbes 100 korterit müünud, arvan et hoone valmimiseni on kasum seal keskmiselt pool miljonit iga korteri kohta.

    Riias on veebikameras näha kuidas jäähokihalli ehitamine liikub:
    http://www.hockey.lv/hokejfans/arenariga/online.html

    Merko aktsia puhul olen siiamaani eksinud, müüsin 215 pealt, aga ikka usun et kõva langus tuleb. Suprema ostud peaksid ühel päeval lõppema - eeldusel et nad ei soovi kõik 29% vabas ringluses olevaid aktsiaid osta.
  • Merkot on kõva languse kandidaadina korduv alt nimetatud. Kas keegi seletaks ära, et kui P/E on 11,8, Balti riikide majandused on suhteliselt kiire arengu faasis, ilmselt siis ka ehitusel head ajad - miks peaks siis arvama, et aktsia on liiga kallis? (Olukorras kus Telekomi ja Hansa aktsiate P/E on 20 kandis?
  • to Vanaema: Pant on avaliku elu tegelane ja seetõttu on tema tehingud ka ajakirjanduses kajastatud, sõltumata sellest, et need Merko aktsiahinda oluliselt kõigutada küll ei tohiks.
  • Ma arvan et Pant (Infortar) ja ELL (Merko Grupp) omavad koos Tallink Hotelli. Küll on Pant enamikest parem informeeritud. Samas müüs ta juba eelmisel aktsiat Merko-aktsiaid, mis siis oleks liiga vara.

    Jah, p/e mitte eriti kõrge (eriti mitte kui ainult lugeda Q3-raporti). Jah, ehituses on kasv mitu aastat suur, ja Merko käive ilmselt liigub Läti ja Leedu poole.

    Aga, piisab ühte numbrit arvestada - Merko omakapital. Omakapital/aktsia oli umbes 70 eek Q3 lõppul. Isegi kui Merko teenib veel paar aastat 20-30% omakapitali tootlus lõppeb see lugu kuskile, äkki kui omakapital on 100-120 eek/aktsia. Tõenäoline et tuleb ka terve kinnisvaraturule tagasilööki. Sellistel tingimustel võib Merko aktsia maksta 150 eek paari aasta pärast.

    Riskitase on ka tõusnud, Merko minu arusaamisest mööda hetkel laenab, ja dividendi 2005 tuleb võib-olla vaid sümboolselt üks kroon. Jäähokihalli projekt on ilmselt raske ilma siseinfota hinnata, Merko hea track-record annab põhjust arvata et nad pole eksinud - aga minu silmades on ikka riskitase tõusnud.
  • Kui sul on selline miljard krooni, siis miskid Merko aktsiad 6-7 milku väärtuses on rohkem nagu jäätise raha. Noh, et saab uue diivani ja võib-olla mõne ülikonna ka. Et vaatasin ükspäev oma kontot ja näed mis seal vedeleb miskid aktsid...
  • Ses mõttes on TNT kommentaar muidugi õige - no mida see Pant siis tegema peaks kui raha tarvis on ?
  • Keskmisest korralikuma elumaja hind....

  • Isegi Hansa Balti Kasvufond on vist hakkanud oma Merkoaktsiad müüma (palju õnne nendele). Täna võiks muidu öelda et Merko sarnaselt Hansaga on jõudnud sinnani kui üks bilansiline kroon maksab börsil viis krooni. Merko on paari kuuga tõusnud 200st 350-ni samal ajal kui on olnud enam-hähem vait ettevõttelt.
  • Praeguse seisu pealt hinnates tegi Pant vea.

    Vahel on mõned kommentaatorid väitnud, et Merko tõuseb väikeaktsionäride arvel ja suuremad tegijad, fondid jne müüvad. Päris nii ei saa olla, kui käibeid vaadata. Kes ikkagi ostab, kas on hüpoteese?
  • väga kaua oli suprema eesotsas ostupoolel. Ostud sattusid aga erinevatele kontodele. Tundub et suprema enam nii aktiivne pole. Küll on ka eraisikuid Eestis kes võiksid paarsada tuhat Merkot osta........
  • Vanaema, vaidleksin vastu. Kui Sa oled teinud rämeda kasumi aktsiaga ning otsustad lihtsalt ühel hetkel välja minna, siis edasine on siiski pigem kama. Kui Sa leiad, et kogu see arvestuslik opportunity cost on suur viga, siis ma utreerikisn ning ütleksin, et maailmas on iga päev rämedalt kasumit, mida Sina endale ei saa...
  • Pant ei teinud viga, Merko aktsia tõus novembris-detsembris 2004 +38,3% tulenes 2 suure välisinvestori ostuhuvist, mõlemad omavad hetkel positsiooni aktsiaraamatu tipus ...

    Selle aasta algusest alates ei ole suuraktsionäride positsioonid oluliselt muutunud, seega käib mäng Eesti erainvestorite tasemel taas, kes haistsid ka soodsat "teenimisvõimalust", aasta algusest lugedes on nad free floadist läbi kaubeldud miski 8,4%, selline suur likviidsus räägib jälle sellest, et virtuaalkasumit näevad neist küll kõik, aga reaalse kasumi saavad rahas välja võtta vähesed ...

    Praegu veel muusika mängib ...
  • OK, Pant ei teinud viga (eeldades, et aktsia langusele pöördudes on suuremat kogust raske müüa), samas väikeaktsionärina peaks olema siiski võimalus tooli haarata, kui muusika katkeb? Pole ju eriti tõenäoline, et kukkumine tuleb 25% päevas. Olen praegu ise 30% plussis ja 3/4 võidust peaks ju ikka kätte saama või prognoosib keegi suuremaid ohte?
  • Täna Merkos ostuäär õhuke kui viimase aja suur ostja Suprema ei näita ennast ja ülejäänud ostukogused on väiksed, kokku ostutellimusi ainult 916 aktsia ostuks, see on vähem kui hetke päevakäive 2024 aktsiat.

    Ja tänased tehingud on sellised:

    30 MKO1T 24.18
    50 MKO1T 24.17
    514 MKO1T 24.18
    211 MKO1T 24.18
    789 MKO1T 24.18
    330 MKO1T 24.17
    100 MKO1T 24.17

    Ehk siis Hansapanga maakleril 24.18 peal ilmselt suurem kogus müügil peidetud orderiga, samas kui väikesed ostuorderid viitavad "taksojuhtide" toimetamisele ...

    Tasub silma peal hoida, tegu võib olla pöördelise hetkega aktsia jaoks, ehkki ka lühiajaline peatus enne tõusu jätkumist on võimalik ...

  • Merko väga tugev vastupanu asub tasemel 25,mis tuleneb eelnevatest olulistest tasemetest 5 ja 15.
  • Julged Sa tõepoolest sellisele likviidusega hiilgavale asjale tehnilist analüüsi teha?
  • Miks Merkole ei saa optsiooni võtta. Norma on nimekirjas, kuid Merkot ei ole. Likviidsus kasvaks?
  • Viskasin lihtsalt korraks pilgu peale börsi poolt pakutavale ajaloolisele (alates 01.01.2000) graafikule,sellest esialgu piisab.
  • Paavo, ikka vastupidi, optsioonide kirjutamiseks peaks enne aktsias piisavalt likviidsust olema ...

    Aga kui huvi on, siis LHV optsioonideskist saab telefonil 6800447 hinda küsida ka optsioonidele, mida me lehel ei noteeri ...
  • Kui "taksojuhid" ostavad, siis Henno kommentaari peale hakkasid "velotaksojuhid" müüma :-)

    13:13:11 MKO1T EUR 23.90 6 AUTO


  • ise müüsin aasta tagasi 215 eek pealt ja olen jätkuvalt selle hinnaga väga rahul.

  • Kui FED jätkab intresside tõstmist võib Merko lühikeseks müük vahemikus 25-26 olla hea mõte.CSFB eelmine nädal Ida-Euroopa kohta:We are becoming increasingly cautious on these markets at current levels and would not be surprised to see a sharp setback at any stage.
  • Kui kaudsed omanikud (fondid) määravad aktsiate hindu, siis tekibgi mullud nii üles kui alla. Seda tuleb meil teistel ära kasutada, ehk praegu müüa. Näiteks on rootslased investeerinud
    2,5 mrd eek East Capitali baltikumifond. See raha mõjutab palju kui vool pöördub. Näiteks oli selle fondi Merko aktsiate arv aastavahetuses kuskil 300 000 tk.

  • ootan täna õhtul Merko Q4-aruannet, tõepoolest huvitav (kuigi napisõnaline) lugemine. Käive peaks olema 800-950 meek ringis, kasum aga minu meelest veel raskem prognoosida, pakuksin vahemikku 50-100 meek. Kuna paar aastat tagasi oli Merko bilansi ebaoluline ja kasumiaruanne oli terve analüüs, siis ma arvan et üha rohkem inimesi hakkavad nüüd bilanssi vaatama et valmistuda karmideks aegadeks.

  • Merko Q4 yoy:

    Käibe kasv +3%
    Kasumi kasv +113%

    ja Merko oli juba varem äärmiselt kasumlik. Isegi pakutud kasumiprognoosi vahemiku üleval jäi liiga väikeseks.

  • Henno, palun kommenteeri Merko tulemusi. Kas kasumi kasv üllatas ja kas oled ikka karune antud aktsia suhtes ?
  • rick12

    teen seda paari päeva jooksul, natuke põhjalikumalt vaatan ettevõtet enne ...
  • Pean tunnistama et need kes astusid jõuliselt ostma detsembris ennustasid Q4 väga hästi... Vaadates aga olemasolevad (avalikusele teadaolevad) projektid peaks Q1 tulema tunduvalt nõrgem kui Q4. Eestis on lõppenud kivisöeterminaliprojekt, ja üha suurem osa käibest on kinnisvaraspekulatsiooniga seotud (ehk Merko oma ja ELL rahaga ehitatud projektid). Näitena võib tuua Rävala maja kus ehitatakse 120 korterit + äripindasid. Kui keskmine ruutmeetrihind on kuskil 25 000 eek ja ehituskulud 11 000 - 13 000 siis lihtne aru saada milline kasum see toob. (kui õigesti mäletan ostis Merko seda krunti mõned aastat tagasi (odavalt). Nii, minu meelest on Merko aktsia üha rohkem bilansimäng - ehk mis varjatud väärtusi võib veel peituda nende bilansis, ja kui kaua kestab kinnisvarabuum. Ikka on Merko omakapital vaid 81 eek/aktsia ja rahajääk vähenes eelmisel aastal kuigi kasum oli 300 meek, pole eriti tähtis aga näitab et kõik läheb investeerimisele.
  • "Eile andis Suprema Merko Ehituse aktsiale ostusoovituse.
    Aktsia hinnasihti tõsteti 29 eurole (453,75 kroonini). Varem oli Suprema Merkole andnud "hoia" soovituse ning endine hinnasiht oli 22,30 eurot."

    Kas on kommentaare?
  • Ei ostnud, pean hoopis tunnistama, et müüsin nädalapäevad tagasi, osalt siinsete kainusele kutsuvate kommentaaride mõjul. Aga muidugi oli võit niigi kena ja keegi meist pole ilmeksimatu. Ootame järgmist rongi.
  • Selgituseks veel niipalju, et üritan tabada ca paarikuulisi tõuse turul ja siis väljuda. Tundus (mitte ainult kõhutunne, vaid ikka teatud analüüsi baasil), et tõusuhoog on raugemas ja turud üldiselt langusele pöördumas. Püüdsin seda ette aimata. Müüsin näiteks ka Nokia ja Telekomi - need on praegu minu müügihinnast madalamal. Kuid üldiselt on turud olnud tugevamad, kui ma ootasin.
  • Tänane Äripäevaütlus paistab minu kõrvades kahtlustav. Äkki istutatud lugu.

    ÄP 9 November 2004
    “Kindlasti ei suuda me end lahti rebida majandus- ja loodusseadustest ja meie areng ei saa olla jätkusuutlikum kui kogu Balti majandusruumi areng,” kommenteeris Merko Ehituse finantsjuht Alar Lagus.

    ÄP 7 märts 2005
    Äripäeva andmetel oleks Merko Ehituse juhte enam rõõmustanud maagilise piiri, 300 miljoni krooni ületamine, millest jäi puudu veidi üle 5 miljoni krooni.
  • BBN:
    Construction company Merks is ready to sell its planned icehockey hall for half the price of LVL 30 million. “The term of payment could be up to 10 years,” says Ivars Geidans, CEO of Merks, but added that Merks would not suffer from the deal.
  • Eesti tsüklilised on,erinevalt muust maailmast,täiendavast likviidsusest tulenevalt vallutamas uusi tippe.Merko hinnasamm defitsiidi tingimustes viidud 0,5 EUR peale.
  • kas oleks praegu veel mõtet siseneda ja Merkot osta?
  • osta kallilt ja müü veel kallimalt
  • mille põhjal sellist kukkumist ootad?
  • tänane päev oli ju natuke naernuväärne selles mõttes et Hansa väikeaktsionärid panid oma (minu arvamusel) ülehinnaga saanud raha teistesse veel rohkem ülehinnatud aktsiatesse. Ega keegi ei väita et olnud täna mingi teine põhjus Tallinna Börsi tõusuks.

    Merko: kuigi ma tavaliselt ei pane tähele technical analysis-le, on võib-olla praegu võimalik et Merko aktsiat hakkab mõjutama niisugused reeglid. Sel juhul on aktsia teinud läbi topelt-maksimum, ja vastupanutasemed oleksid 24 eur ja 20 eur.
  • Stefaniga tänase päeva suhtes nõus:osteti valimatult ja vaatamata hindu! Välja arvatud Farma ja Klementi said kõik silma pähe!
    Ka rootsis FSPA tõus ja käive vist viitavad eesti raha kohalolekule!
    Kujutan ette mis juhtub vahetult enne Vee IPO-t: kas vaba raha vajadusel müüakse bõrsil jällegi valimatult ?
  • 15:16 [äp $] Börsikommentaar: Merko Ehituse aktsia tegi topelttipu

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon