Kinnisvara hinnatõusust... - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kinnisvara hinnatõusust...

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Maaklerid on ikka huvitavad tegelased,
    Juhtus siis järgmine lugu:
    Lappasin siin eile õhtul kinnisvarakuulutusi ja leidsin ühe mind huvitava objekti, hind 800K. Kuna info selle objekti kohta polnud ammendav, saatsin maaklerile kirja ja küsisin mõned küsimused juurde. Täna hommikul olid vastused käes, kusjuures "parimate soovidega" maaklerilt;) ... asi hakkas veelgi enam huvi pakkuma, mõtlesin et võiks kohale pilgu pealegi visata. Enne tahtsin kuulutuse veel üle vaadata. Suur oli minu üllatus, kui sisestades otsingusse mainitud hinna, jäi objekt leidmata! Nooh, laiendasin hinnapiiri 795K-815K, äkki jäi valesti meelde... Ei miskit!!! Kas tõesti ostetud??? Laiendasin hinnapiiri veel: 700K-900K... ja ennäe, leidsingi! öö jooksul oli hinnale 100K otsa keevitatud!

    Milline oleks mõistlik selgitus? Saatsin talle veel ühe kirja, et seda temalt küsida.

    Igatahes ajas see pigem naerma. Kuid tegelikult oli eilne hind minu arvates päris soodne. Ilmselt taipas maakler seda ise ka.

    Või ongi neil nii kombeks? Mina kohtasin küll sellist juhtumit esimest korda, aga äkki on kellegil sarnane kogemus? Või oskab keegi öelda millega on tegu? Mingi eriline müügistrateegia?
  • Müügistrateegia vist selline - üleöö leiti huviline, kes oli nõus maksma 900K ja kui kohe diili 950K ei tee, siis jääd ilma... jne.jne.
  • Vanasti praktiseeriti sellist trikki, et veeti klienti mööda eriti kehvakesi objekte(et kliendil tekiks mulje et ta oma raha eest rohkemat ei saagi) ja siis plaksti viidi natuke paremas korras objektile, mille hind oli keskmisest turuhinnast kõrgem ja vaene klient saigi lüpsta.
  • Mul juhtus nimelt selline lugu, et tahtsin osta laohoonet ( maksis 600 k ), seisis teine kaua ja kui lõpuks otsustasin, et ostan ära, siis ütles maakler mulle, et omanik tahab nüüd saada juba rohkem. Ja muuseas tegemist oli ühe tuntuma eesti firmaga ...
  • Kui ostja mentaalne ülemine piir on 900, ja müüja mentaalne alumine piir on 800 - siis võiks teoreetiliselt tehing toimuda igal pool 800 ja 900 vahel. See kes annab esimesena hinnapakkumise (kinnisvaraturul tavaliselt müüja) on sellepärast kehvemas läbirääkimispositsioonis. Et pääseda sellest positsioonis teeb müüja lõksu kus hoopis ostja paljastab mis tema on valmis maksma.

    Ülalkirjeldatud näides teeb tark müüja oma müügipakkumise hoopis ostja ostupakkumiseks, ja tegelik müügihind muutub kõrgemaks. Ostja on juba avaldanud oma valmiduse maksma 800, ja selle oskusega püüab müüja suurem jagu läbirääkimisruumist 800-900 endale saada. Ostja peaks aga samas teadma et müüja on valmis 800 eest müüma, ja temal pole minu meelest mitte mingisugust põhjust rohkem maksta. Oota ära, saad kindlasti pakutud hinna eest kätte!

    PS Aktsiaturul oleks illegaalne panna müügiordri 800, ja siis kui ostja tuleb mitte selle hinna eest müüa.

  • Kui mina tunnen huvi objekti vastu, mille hind on 800K, siis see ei näita veel valmidust seda objekti ka selle hinnaga osta. See oleks minu jaoks pigem ülemine piir. Potensiaalne ostja peaks seega olema eelisseisus, kuna ta pole veel objektil käinud. Tavaliselt objektiga tutvumisel peaks leitama ka põhjusi hinna alla kauplemiseks. Ilmselt seda ta tahtiski ennetada, et hind mingil juhul alla 800K ei langeks. Oleks naeruväärne arvata, et olen nõus esialgsest hinnast rohkem maksma. Siis peaks pakkumine olema ülisoodne. See +100K läheks igal juhul juba maakleri taskusse, vaevalt ta pühapäeva õhtul helistas omanikule ja ütles, et meil on üks huviline, peletame ta hinnalisamisega eemale. Huvitav, kuipalju see tegelik omanik tahtis?

    Tegemist muide on samuti üsna suure ja tuntud kinnisvarafirmaga.
    Ja see jutt, et mul on veel mõned "huvilised", kes nõus rohkemgi maksma, on nende meeste puhul sama tavaline, kui autoärikate "auto oli kirikuõpetaja oma ja sõitis ainult kirikusse ja tagasi."

    Tulles tagasi käesoleva foorumi pealkirja juurde, tahaksin juhtida tähelepanu hoopis sellele, kuidas on see nn. kinnisvara hinnatõus tekitatud. Kui nii lihtsalt käib 100K juurdelisamine, siis peaks olema üsna lihtne ka 10% allakauplemine. Ja meie kinnisvaraeksperdid muudkui räägivad, et hindadel on piisavalt tõusuruumi. Avaldatakse aga graafikuid ruutmeetrihindade kohta erinevates linnaosades jne. Kui see pole mull, mis see siis veel on?
  • Ma pole siiski nõus väitega, et mull tekib seelaadse hinnalisamise tulemusena. Mull majanduslikus, antud juhul siis kinnisvaraturu, mõistes, tekib ikka reaalsete tehinguhindade baasil (see, kas meil on hetkel, nüüd ja praegu, on kinnisvaramull või mitte, on teine teema).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon