Nightmare on Wall Street. - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Nightmare on Wall Street.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Härrased, minu ettepanek oleks selle pealkirja alla koguda negatiivsed kogemused turgudelt - hariduslikel eesmärkidel. Ma tean, et ebaõnnestumistest on raske rääkida, kuid "tulevastel põlvedel" võib sellest kasu olla. Ehk, siis pange kirja või materdage mind maa alla sellise teemapüstituse eest...
  • Pole paha mõte. Ise siin hiljaaegu spekuleerisin HPQ langusele enne tulemusi. Mõtlesin, et järsku Fiorina tagasiastumise taga võib üks põhjustest olla veel majanduslikud näitajad, aga läks teisiti. Optsioon lõppes 0-is. Suurus portfellist oli ~5%
  • See pole vast lähiajal aktuaalne, kuid vähemalt suhteliselt vähekogenud investoril soovitaksin (oma kogemuse baasil) pärast esimest signaali börsikrahhist (Tallinn 1997, USA 2000) müüa kõik aktsiad ja vaadata mõnda aega (nt paar aastat) asja kõrvalt. Neela alla esimese krahhipäeva 15% kukkumine (millele loodetavasti on eelnenud ka sinu aktsiate tõus) - kokkuvõttes on nii kaotused kõige väiksemad.
  • kuidas nii vanaema? minu teada kui sa poleks krahhist välja teinud tallinnas aastal 97 oleksid sa kõvasti plussis. usa-s ka väga paljude aktsiatega. minu meelest, kui osta aktsiat pikemas perspektiivis, millele eelneb analüüs mida aktsia endast kujutab, siis tavaliselt elad selle krahhi üle ikka plussiga. nt kui tallinna börsil toimuks täna krahh, siis mina aktsiaid müüma ei tormaks. pigem ostaksin juurde. eestis ju pole börs ja majandus nagunii omavahel seotud.
  • Kui ma oleksin Tallinnas pärast esimerst suurt langust müünud, siis paar aastat kõrvalt vaadanud ning siis ostnud - siis oleksin kindlasti suuremas plussis.

    Teine asi on üksiku sünfdmuse mõju - kui Bin Laden teeks uue terrorirünnaku ja aktsiad kukuksid - siis kehtiks vast küll see, et osta kui veri tänavail - tõenäoliselt on poole aasta pärast endine tase saavutatud.

    Aga Nasdaq oli kunagi vist 5000 kandis, eks vaatame, millal ta jälle sinna jõuab.
  • Vanaema, soovitus hea aga kuidas saada aru et nüüd just algas börsikrahh mitte ajutine langus mis annab hea võimaluse pisut soodsamalt osta? ;-)
    Kui teaks kindlalt et nüüd just algas börsikrahh... no siis võiks ju hunnikus put'e osta ja hoopis ratsa rikkaks mitte lihtsalt oodata..
  • Kunagi jooksid TV1 ekraanil Eesti aktsiate hinnad. Vaatasin, et kaif - mingid %did muutuvad pidevalt. Läksin Hansapanga kontorisse ja ütlesin tädile, et tahaks osta 8000 eegu eest Hansa aktsiaid. Hind oli 95 kandis. Mõni aeg hiljem vaatasin, et hind 50 juures. Müüsin maha ja ostsin endale tagi, lisaks sai õhtul paar õlut klassivendadega ära juua.
    Mõni aasta hiljem olin just telekomi 12päevase järjestikuse tõusuga kaasa sõitnud ja vaatasin, et terve linn LHV reklaame täis, et chekiks mis värk on. USA aktsiad ja puha, %did liiguvad kiiremini, vahva. LHV foorumtes oli teema Palm verus Hand. Enimkaubeldud ka veel lisaks. Kummagi peab ju ostma ometigi. Tegin tehingu Palmiga, aga mingit olulist muutust see kaasa ei toonud. Kuna LHV lubas 3lt esimeselt tehingult teenustasusid mitte võtta, siis tekkis mõte, et miks mitte osta parem optsioone - ja teenimisvõimalus ka suurem. USA optsioonide teenustasu oli 249 eeku per side, per lepingi. Enron oli just kukkunud 2-3 USDi kanti - palju kukkunud, küll põrkab ka üles. Ostsin 18 lepingut ENE jan04 calle strikega 5. Ise ma neid osta ei osanud, LHVst keegi seletas, et mida need optsioonide tähistused tähendavad ja kuhu mida peab täpselt kirjutama. Meel oli hea, et ei pidanud 4K eeku ostu teenustasudeks maksma. ...lõppeks siis tehingu pealt 75% lossi.

    P.S. Karumõmm. Panid selle teema üles, et äkki viitsid ka mõne loo rääkida, kui sul on.
  • Tavaliselt olen HP callidega 50-100% teeninud. Viimati küll kevad-suvel 2004. Järgmise positsiooni võtsin 11.11.2004, kohe kui tuli ING downgrade. Panin ca 14k 127,5 dets puti alla. Lõppes nulliga.
    Uuesti tulin Hansasse, kui swd tuli ostu-uudisega - veebr call 180. Järgnevatel päevadel langes optsioon kõvasti ja kolmapäeval otsustasin, et parem midagigi kui korduks hiljutine null. Sain investeeringust tagasi 30%. Optsiooni tähtpäevani jäi veel 2 päeva, milleni hoidmine toonuks hoopis 44% tootluse.
    Mis edasi. Nüüd mõtlesin: ostnuks viimasel poolel aastal silmadkinni calle ja hoidnuks lõpuni, oleks üldjuhul max tootluse saanud.
    Otsus: osta uus call ja hoida lõpuni. Soetasin märtsi calli 190 hetkel, kui ask oli 195 kr.
    Tulemus: Igatahes töökaaslased on otsustanud mind buffetile maha müüa. Ma andvat oma tehingutega hea indikatsiooni koheseks vastupidiseks tehinguks.
  • Vaadates tänast päeva Tln bõrsil oleks pidanud hommikul silmad kinni suvalisele aktsiale osutama ja ostma. Kust see raha tuleb ja millal tõus lõpeb? Rahandus min. hüüab hoiatavalt, E.P bilanss kahanes, intressid Eurotsoonis saavad ainult tõusta ,hansa ja telekomi lahkumisega arvatakse ka välisinvestorid meile lahkuvat,ohumärke nagu oleks aga meil aktsiad teevad rekordeid!
    Äkki magasin mingi olulise uudise maha?Või on viirus arvuteid rünnanud!
  • To Santa:

    Börsikrahi eelduseks on ilmselt see, et kujunenud on mull, selline oht peaks olema siiski ära tabatav. Ja kui siis tuleb nt 10-15% languspäev, siis on aeg lahkuda mõneks ajaks sellisel vähemkogenud investoril. Põhimõtteliselt võib ju muidugi igal ajal võita, aga ilmselt eeldab see suuremat pühendumist.

    Teine näide oma kogemusest veel (vabandan, kui räägin nii lihtsaid asju, mis peaks vist algajate foorumis olema): paar-kolm aastat tagasi teenisin USA turul mõne investeeringuga ca 15-20% paari kuuga, kuid sisuliselt kogu võidu võttis samal ajal toimunud järsk dollari langus. Ausalt öeldes ma valuutakursse siis eriti ei jälginud, lihtsalt üldreeglina nii suuri muutusi ei toimunud.

    Kuna investeerin reeglina mõnekuulisteks perioodideks, siis hiljem olen ettevaatlikum olnud. Praegu ootaks seda, et igavesti see dollar kukkuda ei saa, jälgin pikaajalisi libisevaid keskmisi, eksperthinnanguid jms. Mõni arvab, et teisel poolaastal võib dollar tõusule pöörata. Seega üritaks võita siis topelt - otsida muidu soodsat sisenemisperioodi + võita dollari tõusult.
  • to vanaema:

    Su jutus on üks kõva loogikaviga:
    "Börsikrahi eelduseks on ilmselt see, et kujunenud on mull, selline oht peaks olema siiski ära tabatav. Ja kui siis tuleb nt 10-15% languspäev, siis on aeg lahkuda mõneks ajaks sellisel vähemkogenud investoril..."

    Oi, mis siis viga oleks, kui sellise mulli ära tabada oskaks. Oleksin juba ammu nii rikas, et ei viitsiks isegi LHV foorumisse kirjutada, ainult magaks palmi all ja laseks peeru. Selles probleem ongi, et vähemkogenud investor seda ära tabada ei oska.
  • To Velikij

    Päris võhik võib-olla ei taba jah, kuid veidigi kogenum (pean silmas siiski amatööri, väikeinvestorit) ilmselt siiski mõistab, kui hinnad on kerkinud põhjendamatult või vähemalt riskantselt kõrgele ja küsimus on vaid selles, millal mull lõhkeb. Nt "uue majanduse buum" koos meeletu börsitõusuga oli kindlasti selline olukord.

    Ma ei taha väita, et buumi ei peaks ära kasutama, tore oleks, kui mõni "eriti uue majanduse" mull paisuma hakkaks, paisuks temaga koos, kuid oleks valmis maha hüppama. 10-15%-lise languspäeva järel ei tohi unistada, et see on ajutine nõrkus ja varsti kõik taastub, tuleb uus -10% ja siis veel üks ... .Nii see 1997. või 2000. oli ja ma usun, et on ka edaspidi.
  • Mina eksisin lihtsa reegli vastu.Ostsin nn pikaajalise perspektiiviga,aga lasin kõikumistest mõjutada(müüsin 3 kuu pärast 40% kahjumiga(praktiliselt põhjast),kui pool aastat hiljem oleks olnud juba 40% kasum)

    Kui keegi ikka pikaajalise perspektiiviga ostab,siis ta ei tohi lasta ennast kõigutada aktsiahinna muutustest.
    Ning teiseks olema kindel,et ta mingil hetkel raha ei vaja ja peaksid nad maha müüma.

    Minuarust on üldse kõige raskem investeerida paarikuulise horisondiga
  • Sama viga privadoriga eile. Müüsin asjad distsipliini mõttes täpselt põhjast maha: MSFT, NOVL, NFLX, DNDN. Täna oleks korralik pluss aga eile sai miski kahjum sisse võetud. Õnneks sai hommikul natuke MSFT rallit kaasa sõidetud.
  • vanaema, kus seda raha sinu "paar aastat" hoida? Kas kinnisvaras või sularahaarvel?
  • to MSM

    Eks see sõltub sellest, mida keegi tunned, millega ta jamada viitsib jne. Ilmselt võib veel võlakirjadele mõelda. Aga mu peamine mõte oli, et sellises situatsioonis on (vähekogenud amatöörist investoril, kel põhitöö seisneb milleski muus) targem raha hoida (kasvõi rahaturufondis), kui raha kaotada (tehes tehinguid naiivses lootuses, et langus jääb lühiajaliseks või et ka langeval turul võib tabada ajutisi tõusuperioode, et optsioonidega võib teenida languselt jne).
  • Kah nõus privadoriga. See mõte et teha 10-15% paari nädala kuni paari kuu jooksul (ja nii 10x aastas) on ka mulle kõige hävitavam olnud. Oma tehingute ajalugu vaadates võib näha et sealt need laksud ongi tulnud. Väga lühiajalised tehingud (1-2-3p) ja ka sellised kus on kohe võetud pikaajaline nägemus on töötanud seni väga hästi.
  • Täitsa nõus. Ka mul on need kaks varianti, kas päevasisene lõikamine või vähemalt paari aastane nägemus, töötanud kõige paremini.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon