ida-euroopa, kevad 2005 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

ida-euroopa, kevad 2005

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • müüa või osta ?

    ostu poolt:
    peale EU ühinemist on fondid tõusnud vaid 50%, samas kui elatustase ja inflatsioon, nendega koos ka käive ja kasum peaks paariaastases perspektiivis veel tõusma paiku 3x võrreldes EU ühinemise eelse ajaga.

    vastu:
    * kinnisvara hispaanias, kus täna on 25 kraadi sooja, on vaid 2x kallim kui siin, kus täna on -3 kraadi.
    * võimatu on eestis leida oskustöölisi elementaarsetele tehnoloogilistele erialadele.
    * portugali pensionär eestis enam härra ei ole
  • Millele sa tugined kui väidad, et elatustase jne... peaks paari aastaga tõusma kolme kordseks
    (?300%?) Mille arvelt see peaks tulema?
  • elm >
    teema oled püstitanud laialt, argumenteerid aga kitsalt. eesti ei ole kaugeltki mitte kogu ida-euroopa. mõtle nt, kas need toodud vastuargumendid Bulgaaria või Rumeenia puhul kehtivad?
  • offtopic: kui börsil sebimise energia kulutada lisaväärtuse tootmise peale, siis võib elatustase mõnevõrra tõusta küll.

    isiklikult mina hetkel ida-euroopaga ei tegeleks, kui vaba raha oleks palju, siis veel - kannataks ühe languse välja.
  • 3x tõus rahanumbrites, kas just paari, aga paiku 5 aastaga alates liitumisest, tõusuga siis vaid 30% aastas, võiks olla põhjustatud lihtsast ühendtatud anumate printsiibist, kaua ei saa kehtida olukord, kus vabalt jalutatava majandusruumi eri otstes on miski 10x erinevus keskmise inimese käes hoitavas rahas. See vahe peaks kahanema 2-3x peale kui EU mingit mõtet tahab omada.

    Kui seda olukorda ei likvideeri mõni positiivne areng, siis negatiivsetest arengutest tööjõu äravoolamine ja sellele järgnevad miskid mastaabilt suuremad toetusprogrammid lääne-euroopast, tagamaks inimeste paigalpüsimist idas.
    Vaevalt, et lääne-euroopa selle protsessi käigus rahanumbrites vaesemaks jääb, pigem eruo langeb,inflatsioon tõuseb.
  • kas idarindel veel kaugele kukkuda või on lootust ka peatsele tõusule ?
  • Tänaste OTP panga tulemuste järel ei midagi rõõmustavat: OTP aktsia ja Ungari, Tshehhi ning Poola aktsiaindeksid kõik uut 3-4 kuu põhja tegemas ...
  • Kohutav! Kuidas Venemaal olukord tundub - investeeringute seisukohalt loomulikult!
  • Ida-euroopa on treidimise mõttes lähedal ostukohale.Tähtsamate indeksite(MSCI Emerging Europe USD,Viini Börsi poolt arvutatud CECE USD) korrektsioon on lähenemas 20-le protsendile ja USD korrektsioon omakorda nii euro kui ka ida-euroopa valuutade vastu hakkab oma jõudu kaotama.Mingit suurt rallit piirkonna aktsiate osas üldiselt,sarnaselt viimastele aastatele,enne uut FED-i inressilangetust pole oodata.Sinnamaani aga jätkame keerulisel,volatiilsel ja ilma tugeva trendita turul.
  • Praegune langus ei saa olla kuigi pikk, just EL sisemiste jõudude loogika peaks selle viimaks peatama. Siiski pikem perspektiiv peaks olema positiivne. Mitmesugused laienemiseelsed analüüsid näitasid, et EL laienemine mõju on kogu liidu majandusele tervikuna positiivne. Kuid kas keegi suudaks analüüsida sellekevadise Ida-Euroopa languse põhjuseid?
    Meie mitmesuguste Ida-Euroopa fondide poisid peaksid nüüd küll rohkem pingutama. Varem võisid nad end väga lihtsalt kunnidena tunda, nüüd on läinud nutusemaks ja vaja rohkem oma peaga mõtlema hakata või kuidas?
    Meist idas, kogu SRÜ-s on tegelikult kõigest hoolimata olemas n-ö revolutsioonirisk. Vaadake, mis Usbekistanis toimuma on hakanud!
  • Popmart, mis seost näed KIE aktsiate/indeksite üldise hinnataseme ja "uue FED-i inressilangetuse" vahel? Pealegi on FED viimasel ajal intresse hoopis tõstnud ja langetamisest ei haisugi!
  • Kui lühidalt vastata siis otsest.Ida-Euroopa kapitaliturud on(olid) samasuguse spekulatiivse ostusurve all nagu olid Aasia(v.a. Jaapan) omad 92-97.KIE aktsiaindeksite graafikud isegi "kopeerivad" seda 10a. vanust perioodi Aasias.
    FED-i viimase aja tegevus ongi põhjuseks KIE paigaltammumisele.Halvenenud likviidsusega olukorras muutuvad tähtsaks uuesti ettevõtete individuaalsed majandusnäitajad.Paari viimast aastat on iseloomustanud negatiivsed reaalsed FED fondid,teisisõnu globaalne hüperlikviidsus(rahasadu).Eelmine selline periood oli aastatel 71-80.Suure võlakoorma all vaevlevas USA-s kutsub aga juba positiivne FF esile suuri raskusi tarbimispeo jätkumisele,siit ka minu ennustus FF tipu kohta.
  • Tundub enam-vähem sobivat siia teemasse. Sampo tegi mingi uue fondi nagu teate. Kas keegi seletab kuidas nad suudavad tagada 100% varade säilimise? Kas siis prognoos Ida-Euroopa ja Venemaa suhtes on tõesti nii optimistlik või mis neil plaanis on?

    http://www.sampo.ee/index.html?id=16065&aeg=1
  • tegemist pole mitte fondi, vaid struk. võlakirjaga, kus hoiuselt teenitav intress suunatakse läbi optsiooni indeksisse, põhiosa on aga garanteeritud.
  • http://www.bvb.ro/

    Esimene päev Euroopa Liidus on Rumeenia turul päris edukas
  • Päris kõva tõusupäev tõepoolest (eks oodatult ka). Kohalikud maaklerid vist selle regiooni börse ei vahenda ka peale Horvaatia?
  • Hästi tõuseb. Kuidas saaks odavalt uutesse euroriikidesse investeerida?
  • TaivoS

    Hansapangas saab Rumeenia turgu kaubelda ainult telefoni teel ja tehingusumma peab olema vähemalt 100 000 EEK, teenustasu 0,85%

    erilist tähelepanu soovitan pöörata SIF nimelistele väärtpaberitele (SIF1 - SIF5), mis on ühed enimkaubeldavad sealsel turul

    SIF on siis börsil kaubeldav fond (closed end fund tüüpi ETF), 90ndatel erastati Rumeenias riigiettevõtteid niiviisi, et 70% jäi riigile State Ownership Fund läbi ja 30% läksid erakätesse Private Ownership Fund (POF) kaudu, selliseid fonde oli kokku 5 ja tänaseks on neist siis saanud SIFid.
  • Nojah, fondide kaudu oskame me kõik, aga otse, ja odavalt, aktsiatesse... Imelik, oleme üks majandusruum, aga teise Euroopa riigi aktsiate ostmine on nii kallis ja keeruline (suured kogused).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon