HP ülevõtmine ja dividendid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

HP ülevõtmine ja dividendid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • HP aktsiate ülevõtmispakkumine lõpeb 04. aprillil. HP aktsionäride üldkoosolek toimub 12. aprillil. Dividende on õigus saada aktsionäridel, kes omavad aktsiaid seisuga 26. aprill. HP jaotamata kasum 2004.a. lõpu seisuga on üle 8,7 miljardi EEK. Kuigi juhatuse ettepanek üldkoosolekule on maksta dividendi 2 EEK aktsia kohta, on Swedbankil põhimõtteliselt võimalik otsustada näiteks kogu jaotamata kasum või kasvõi pool sellest dividendidena välja maksta ja saada seega suur osa ülevõtmiseks tehtud kulust kohe tagasi. Seda võimalust silmas pidades polegi ehk väikeaktsionäril kasulik praegu ülevõtmispakkumist aktsepteerida, äkki tuleb dividendiks hoopis 10-20 EEK aktsia kohta, mitte 2 EEK nagu praegu teatatud?
  • Väljamakstud dividendide pealt peab maksma tulumaksu. Miks nad peaksid täiendavalt tulumaksu maksma kui nad võiksid kogu jaotamata kasumi väljajaotamata jätta ja seda kasutada laenude finantseerimiseks?
  • äriseadustik ei luba aktsionäride koosolekul muuta juhatuse dividendi ettepanekut suurendamise suunas. Muidu võivad omanikud ettevõtte ju upakile lükata.
  • drell tabas 10-sse, endale ei tulnud see pisike maksuprobleem kohe pähegi. küsimusele on seega ammendavalt vastatud ja teema võib lukku lüüa.
  • Lisaks tuleb pankadel oma litsentsi säilitamiseks järgida sellist kena normatiivi nagu kapitali adekvaatsus ning oluliselt suurema dividendi puhul oleks Hansal ilmselt keeruline seda täita.
  • äriseadustik minu arust küll ei keela aktsionäride üldkoosolekul otsustada kasumi jaotamist juhatuse ettepanekust erineval viisil. kasumi jaotamine on üldkoosoleku pädevuses. kõigepealt on kasumi jaotamise ettepanekus õigus teha muudatusi ka nõukogul (äriseadustik, § 333 lg 2) ning miski ei keela seda teha ka üldkoosolekul.
  • puhkuse, võibolla ma olen pime, aga ma ei näe äriseadustikus sellist kohta, kus üldkoosolek ei või juhatuse ettepanekust suurema dividendi otsustada. Ehk tood ära konkreetse paragrahvi ja lõike?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon