Haridus vs. Haritus - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Haridus vs. Haritus

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Milline haridus on Sinul ?
    Millised kooli(d) oled sina lõpetanud (kõrgemad) ?
    Millistel koolitustel käinud ?

    Millised üli ja kõrgkoolid on tasemel, mida tasuks lõpetada ?
    Millistel koolitustel tasuks käia ?
    Kuidas ennast veel harida ja silmaringi laiendada äri ja finants maailmas ?


    Tänan väga kõiki vastajaid !
  • Tasuks käia eesti keele kursustel.
  • Njah, sellise keelega ei saa lõpukirjandis küll piisavalt punkte, et kuhugi normaalsesse kooli / erialale sisse saada. Võimalik, et seda kompenseerib muidugi raha :).
  • Kaks raamatut kuus ( filosoofia, invest, juhtimine, müük)
    Teemast kõrvale kaldudes, nädalas 3 x tund aega trenni, puls 120-140.

    Ja Sul pole muret ei rahaga ega tervisega.
  • Tommy555, teema arenduseks Sulle üks küsimus - mida ühist näed siia foorumisse pandud ankeedil ning hariduse ja harituse vahelisel seosel või ka vastasseisul?
  • "Haridus vs haritus" meenutab diskussioone TÜ magistri ja ööklubi turvamehe vahel. Arvake, kumb olu kumb? ;-)
  • Milleks seda kellelegi vaja peaks olema? Nagunii on kõik siin anonüümsed. Võin kelkida kasvõi Harvardi haridusega ja kõigile soovitada. Everydays on sellised küsitlused popimad:)
  • To Tommy
    Et oma küsimustele vastuseid saada alusta kõigepealt endast.
    Üks tark lause raamatust "Rikas isa, vaene isa" Kui sul on rahast puudu siis paku raha, kui sul on naeratusest puudu siis naerata.
    Kui sul on millestki puudus siis püüa pakkuda teistele just seda sama ja sulle antakse vastu.

    Mis haridus sul endal on ja kelleks tahad saada?
    Lihtsalt küsimusi ritta seades saadki vastuseks pääp, pääp.
  • kurb tõdeda, aga Eestis vaid 3 korralikku ülikooli: TÜ, TTÜ ja TPÜ
  • See teeb tõesti kurvaks, ainult kolm ülikooli.

    Pigem teeb see nõutuks, et koolides ei saa õppida edukust, enesevalitsemist, analüüsivõimet ja rõõmsameelsust.

    Küll saab seda ise otsides õppida ja selle najal end hästi tunda.

    Mulle meeldib omada kontrolli oma tunnete üle.
  • 1) Edukust ei saagi õppida - see on asjaolude kokkulangevus mille toimumise tõenäosust saab suurendada oma tegevuse kaudu (networking, ülikooliharidus jne).
    2) Enesevalitsemine on õpitav, aga sel pole midagi pistmist ülikooliga. Kui sa oled dumbass monkey siis ei aita ülikool siin kohe kuidagi.
    3) Analüüsivõime on kogu elu jooksul arendatav oskus, millele on tõepoolest võimalik ülikoolis kaasa aidata, aga millele siiski luuakse baas geenide ja varajase arenguga.
    4) Rõõmsameelsus on:
    a) LOOMULIKUNA patoloogiline defekt, mis kipub esinema peamiselt tuhmimate kriitide karbis.
    b) FEIGITUNA sotsiaalse interaktsiooni katalüsaatorina pigem keskmiste või kirkamate kriitide karbis. Mõlemad suht lihtsasti spottitavad.

    5) Üleliigne võõrkeelsete sõnade ning laen- ja võõrsõnade, samuti ka keeruliste mitmerealiste lausekonstruktsioonide kasutamine tekstides on märk isiklikult tunnetatavatest puudulikest vaimsetest võimetest, mida üritatakse oma vaimupimeduses kompenseerida oletatavate "intelligentsete inimeste" tõenäolise asjaliku kõnepruugiga.

    :)
  • Sa oled see mida sa mõtled.
    Sa ei saavuta kunagi rohkemat kui sa ennast väärt tunned olevat.
    Ükski juhtum ei saa sulle teha nii palju haiget kui sinu suhtumine sellesse juhtumisse.
    Ja kui sa ennast valitsedes ise endale haiget ei tee mis siis takistab sul olla edukas.
    Nagu väärtpaberi tehingutes saab panna stopp lossi, saab selle panna ka olukordade süüdistamisele ja muretsemisele. Need ei vääri seda!

    Sa leiad kõigele põhjused mis ei sõltu sinust ja ongi OK. Sinu aju lõpetas lahenduste otsimise.
    Jama ju, oled tupikus mees.
  • Henry filosoofilised sügavasisulised mõtisklused isiksuslike omaduste ja eesmärkide saavutamise üle on jah uus tase LHV seni nii madalalt materiaalses ja egoistlikus keskkonnas!:)))
  • miller, mis ülikool see TPÜ on? kah midagi eriti diipi?
  • no offence henry, aga oled vist juhtimise ja müügi raamatuid äkki liiga palju lugenud?
  • tartu on nüüd UT
    tpü(tallinna pedagoogiline ülikool) on TU e. Tallinna Ülikool
    ttu on endiselt ttu
  • tommy555

    mina ei pööraks niipalju tähelepanu sinu küsimuse vormile kui sisule
    ja kurb, et see foorum siin delfipeldiku seinu taas meenutab

    kujutage ise ette, et olete vanuses, millal tuleb otsustada, kuhu kooli ja kursustele jms minna.
    kas ise ei küsiks nõu või?

    ise arvan sedamoodi, et pole niivõrd tähtis, millise nimetatud ülikoolidest valid, või valid mõne muu - eelkõige on vajalik õppida õppimist.
    Elus edaspidi ei saa kasutada täpselt koolisõpitut ehk teisisõnu tuleb pidevalt juurde õppida.

    Mulle tundub suht sümpaatne selline haridustee (rakendusliku kallakuga) - mõnes tunnustud ülikoolis bak.kraad - seal on põhihariduse osas reeglina teaduslikult kõrgel tasemel õppejõud.

    Siis paar aastat tööd ja "eneseleidmist" - siis alles magistriõpe - usu mind - suts vanemas eas õpid himuga ja endale, sellisel juhul pole takistuseks ka kõrged õppemaksud - kui "selgeks saad" suudad ka tagasi maksta.
    ja magistriõpe ei pea ilmitingimata olema samas teemas bak.kraadiga, juhul kui on uued huvid silmapiiril, võid eriala vahetada 180 kraadi.

    Teadusliku karjääri osas ei oska midagi kosta ...

    ehk oli natuke abiks.
  • See on midagi sellist, et mis siin puu all magad vea need banaanid turule ja siis ostad käru ja auto ja teenrid ja siis võid rahulikult puu all võrkkiiges olla ja ei pea midagi tegema.

    Mis see bak.kraad ja magistriõpe ja teaduslik karjäär ja 180 kraadi sulle annab siis.

    On sul midagi nendest olemas? Ja kuidas sul läheb? Palju see sulle sisse toob?
  • Ok pingutan vähe üle, loomulikult on haridus tähtis.
    Mul nimelt ei ole aga ikkagi olen tehases tootmisjuht ja maja omanik.
  • Henryhenryl on tuline õigus, kool ja haridus on bullshit, oluline on ainult see, mis rulli sisse toob.

    Aga kui sa tõesti millekski muuks ei kõlba (nagu allakirjutanu näiteks! :) kui valget neegrit mängima, siis soovitan proovida leid' väljapakutud eduvalemit. Isiklikult respekteerin selliseid inimesi töölevõtuprotsessis üle kõige, sest nad on oma hariduskäigus tõestanud 2 asja, et on võimelised tõsiselt õppima (baka) ja et on võimelised mõtlema (mag).

    Väike täiendus veel - see esmane baka on mõistlik teha mingil suht kitsal, eriti just tehnilisel erialal (paraku selliseid koole on vaid 3 ja TLÜ nende hulka eriti ei mahu, EPA küll), mitte aga üldintellektuaalstel teemadel (nagu avalik haldus või politoloogia) - mis muidugi ei välista pärastist edukust (a la henryhenry, parteiline karjäär, mis iganes), aga noh - kahju on raisatud ajast, kui selle jooksul ei suutnud ära tõestada isegi oma õppimisvõimelisust.
  • Sõbrad rull/papp/klots ei tohiks olla eesmärk, vaid vahend eesmärgi saavutamiseks.
    Teatud majandusliku rahuolu tasemel pole enam määravaks raha kogus. Olulisemaks muutuvad muud faktorid: nt. saad osta ravimit, mitte tervist; saad osta toitu, mitte söögiisu; saad osta vesivoodi, mitte magusat und; saad osta naist, mitte armastust jne.

    Ah, mis ma filosofeerin, eks igaüks mõtle ise oma eesmärkidele ja vahenditele, kuidas neid saavutada:)
  • Anette... teame teame, et igal täiendaval juurdetuleval varandusekroonil on kahanev piirväärtus... Samas on elus tänapäevaste standardite järgi siiski kaks konkreetset asja, mida ei saa sellisesse ümbritsevasse shallalaaa-suhtelisuse kisselli ära uputada. Need on raha ja (üllatus-üllatus) seks.

    Rulli kas on või ei ole ning magusa une ja armastuse ostmine... Rikas mees saab rulli eest parema koopia, kui vaene mees ehtsa. See -ehtsuse- komponent omas väärtust viimati u. 19. saj... Ma ei väida, et ehtsus ei omaks võib-olla väärtust individuaalsel tasandil, kuid ühiskond keskmisena on selle hüljanud. Kõik on müüdav/ostetav - sh tunded ja vaimsus. Äraostmatute kontseptsioonide eripära on see, et nad on lihtsalt väga kallid. Ühiskond ja indiviid keskmisena peavad isegi lühiajalise majandusliku kasu nimel põhimõtetest, ideaalidest ning isegi inimlikkusest loobumist täiesti normaalsena. Lihtlabane varas trügib ühiskondlikult kõrgele positsioonile ning ühtäkki ta ei olegi enam varas. Naine müüb ennast mitte tunnitaksiga, vaid sportauto, Versace hilpude ja hea elu eest...ja ta ei olegi prostituut, vaid lihtsalt edukas.. jne.

    Ja mida annab magistrikraad... Ilmselt selle, et tänapäeval, mil iga nolk on magister, oled vähemalt paberi järgi samal tasemel.
  • Noh, sellest 3+2 süsteemist ei tahaks foorumis hästi sõna võtta, sest see oleks kas hästi valjude piiksude pikk rida või asju õige nimega nimetades kuuluks kommentaar lihtsalt kiirele kustutamisele administraatori poolt...
  • 3-ga baka, 5ga magister, 6ga ISSAND JUMAL.
  • Kes tahab õppida, selle jaoks on google.com
  • to henryhenry

    mul on "peaaegu" kaks bak taseme paberit. esimese jätsin lõpuni tegemata, sest kahtlesin ka ise, milleks kuradiks seda ikka vaja on ja pere vajas toitmist ja ja easymoney(osta/müü) tuli muidu kah...

    magistrit pole veel hakanud tegema, sest pole kraadi arvus veel selgusele jõudnud, kuid teise bak hariduse omandamisel sain eriti hästi aru, mis vahe on linnukeste saamisel matrikklisse ja endale õppimisel.
    mis see mulle sisse toob?
    kümneid kordi rohkem, kui sellele kulutatud.
    viimane bak maksis ca 25000 aastas, tagasi olen teeninud, kuigi otsest =märki on raske panna, ca 10 korda rohkem, ja teenin veel.
    ja olen kindel, et ilma baashariduseta ei oleks ma nii edukas.

    jah maailmas on palju näited/inimesi, kes on ilma klassikalise hariduseta edukad ja haritud(loe iseõppijad). on ka igasugu imemehi ilma igasuguse hariduseta/harituseta ja ometi edukad.
    kuid neid on mitme suurusjärgu vähem arvuliselt, kui neid, kes on omandanud klassikaliselt hea hariduse ja omades head õppimisvõimet, arenevad edasi pidevalt ja on vägagi edukad.

    selliseid "bransone", kes komistavd "mihkel vanapõldude" otsa, ja kes teenitud rahaga ei oska muud peale hakata, kui seebikaid toota, neid on versus ",ttü,tü,oxford jms lipsudega " tuhandeid kordi vähem.
    neid, kes segamini õlle ja mensulappide reklaamidega seda ideaali kummardavad, on veelgi rohkem - ja see on nende õigus, tehku, mis tahavad...:).

    resumee - haridus annab harituse, kui seda ise tahad. ja haritus on "tulutoov".





  • Häid harimisvõimalusi ja silmaringi laiendamist võimaldab nt. www.wilmott.com saidi foorum. Seal haridust ei saa, harituks küll - kui vaid jaksu, pealehakkamist ning õppimistahet jagub.

    Mina oman bakalaureusekraadi majandusteaduses, kuid nüüd tunnen, et tahaks rohkem matemaatikat osata... ehk siis mõelda tahaks osta keerulisematel tasemetel kui seda praegu suudan.
  • To Leid
    Olen uhke Sinu üle.
    Minul ei jätkunud enesekindlust, et rohkem õppida kui kutsekeskoolis ludritamine seda on.
    Edasi mudelsepp metalli valu peal, sõjavägi, puussepp, treial, autoremondi luksepp, elektri luksepp, tööstustarvikute müüa, varustaja sadamas, süvenduse proj.juht, kartograaf, tootmisjuht.
    Vahepeale mahub üks aastane suhtluskoolitus 12 000 mis liitis ajule 30% ja üks raamat "Eesmärk" mis liitis veel ca 40%.
  • Henryhenry, kas tootmisjuht on siis tipp? Mis Su edasised eesmärgid on?

    Igatahes kui Sinu aju enne "Eesmärk" raamatu lugemist u. 70% praegusest ajust moodustas, siis on kurb küll. Ega see "Eesmärk" ikka ju mis teab keeruline raamat pole.

    No offence :P
  • henry,
    tsiteerides klassikuid - "kui peaksid veel Coelhot ka lugema siis lendab su katus päris pealt ära" :-)
  • haridus või haritus on igaühe oma asi. Inimesed ei ole võrdsed, kui puudub loomulik anne, siis tuleb seda mingit kanalit pidi omandada. See oli inimese poolt vaadatuna. Aga objektiivselt (näiteks majanduslik seis, teadustöö saavutused vms) määrab ära kui võimekas inimene siiski tegelikult on. Haridust või haritust saab vaadata kui vahendit oma eesmärgi saavutamisel. Millised on konkreetse inimese eesmärgid, seda teab ta ise paremini.

    Aga imelik, et selline teema LHV seinale pandi.
  • Priitp, Su tänane on ikka nädala komm, et mitte öelda jooksva kuu parim. Naersin kõhu nii kõverasse, et lapsed tulid teisest toast vaatama, mis juhtus! :))

    12 points, konkurentsitult!
  • to Priitp
    Tõesti hästi öeldud.
    Aga katus on mul kahe aasta eest hästi tehtud, pidas Pärnu ühe suurima tormi kenasti vastu.

    To Kristj
    Loomulikul ei arva tipus end olevat. Lapsena arvasin, et tore oleks 50`ni vähemalt vastu pidada. 12 aasta jooksul peaks veel üht-teist muuta suutma.

    Kui suudan olukorda kontrollida siis teen seda
    Kui ei suuda, lasen olukorral kontrollida end ja muudan end vastavalt.
  • Kui Supika haridusega on võimalik nii kaugele/kõrgele jõuda, siis pole mõtet inimese üle irvitada.
  • eks see supika haridus pane rohkem targematele harituse poole jaoks rõhku. samas ei ütle midagi halba kuna sellest supika hariduse powerist (tööjõust) ole just puudust, kõik on bak ja mag kraade täis ja ärijuhtumist õpitakse kambakesi miniseelikus referaate ostes.

    mõte oli suve algul minna supikasse lihtsalt isiklikuks meelelahutuseks vestlusele, kuid lugedes läbi selle teema siin muutus mu mõte täielikult.
  • kas te räägite et inimene "mõistab" või inimene "teab"?
    mõistma - tajub protsessi, eeldusi, järeldusi. voibolla ei saa koigest aru, aga teab what-if..
    teab - staatiline teave olukorrast. mis mida mojutab voi mis soltub - seda ei tea.
  • LHV foorumite usinate kirjutajate sekka on ilmunud uus EDUKAS liige - henryhenry!

    Minule eneseimetlejad ja kiidukuked ei meeldi, aga sellegipoolest on henryhenry ule hea meel, sest tema hariduse-teemaliste kommentaaride parim osa sisaldus lauses "nädalas 3 x tund aega trenni, puls 120-140l".
    38-aastase mehe kohta hea nait, kullap kuuleme temast veel pikkade aastakumnete jooksul. Oleks ainult loodus armuline ja katus vastu peaks...

    Edu!
  • spunk123
    Ka mina pidasin henryhenry pakutud edu saavutamise nippi parimaks.
  • henryhenry, "Eesmärgil" on kaks järge kah ;)
    "Asi pole vedamises" ja "Kriitiline ahel"
    PÕMM!
  • "Kriitilist ahelat" pole lugenud . soovitan Sulle veel "Mida ma õppisin onu Johni garaa˛is","Heast suurepäraseks" ja "Elluviimine"..

    Disclaimer: See "John" võis ka väga vabalt mõni teine nimi olla, ei mäleta.
  • Haridus antakse meile koolist, harituse me omandame elust ja osaliselt emapiimast.
    Mida universaalsem inimene on seda paremini ta elus hakkama saab.
    Kunagi üks õpetaja ütles: " MEES peab elus hakkama saama kõigi töödega peale ühe, sünnitamine."
    Eelnevates foorumites sai oma naiivsuses kellegi marjamaale tungitud, SORRY!
    ...aga geniaalsed lahendused on tihti väga lihtsad. Ei ole mõtet maailma tarka nendes foorumites ajada (kuna paljud ei saa aru millest jutt) ja oma ego väjendamiseks on ka miljon muud võimalust.
    Veel kord SORRY kui kellegi varbale astusin.
  • TRX, SORRY, aga ma ei mõista, millele Sa vihjad? Elik mille pärast vabandad ja kelle marjamaale oma arust tunginud oled?
  • Jutt nimelt energia foorumist, kinnisvarast .
  • Energia jutulõimega nõus, kinnisvara omaga mitte, kuna tegu juba suhteliselt maalähedase ja konkreetse asjaga.
  • Kuna ei pea ennast mingil alal spetsialistiks siis magnetväljadest jms. ei saa enamik aru.
    Nagu arvat on ka kinnisvaras targemaid kellele ei meeldi mu sekkumine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon