iPass (IPAS) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

iPass (IPAS)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Paari päeva eest lugesin realmoney.com kommentaatori James Altucher'i kommentaari Shamrock Holdings nimelise investeerimisfirma kohta.

    Tegemist on juba 25 aastat tegutsenud firmaga, mille loojateks on Roy Disney ning Stanley Gold. Esimene neist on omanimelise ameerika meelelahutushiiu loonud Walt Disney vennapoeg. Teist tuntakse eelkõige kui suure kogemustepagasiga investorit.

    Viimasel ajal Walt Disney Co (DIS) halva mainega juhi Michael Eisner'i kohalt kõrvaldamisega kuulsust kogunud tandem on 25 aasta jooksul oma investoritele pakkunud 20% aastatootlust, mida võib lugeda igati heaks tulemuseks.

    Kuigi Shamrock Holdings koosneb neljast erinevast üksusest, siis tavainvestori seisukohalt on nendest kõige huvitavam ilmselt Shamrock Activist Value.

    Shamrock Activist Value tiim omab 20 aastast kogemust investeerimisel väikestesse ettevõtetesse eesmärgiga sundida juhtkonda tegutsema aktsionäride hüvanguks. Otsitakse ettevõtteid, mille turuväärtus vastab "deep value" kriteeriumitele, hinnatakse mida juhtkond peaks teisiti tegema, ostetakse suur osalust ning viiakse oma plaanid täide. Tavaliselt on tulemuseks märkimisväärne tõus ettevõtte turuväärtuses. Viimase 20 aasta jooksul on seda protsessi korratud 21 ettevõtte korral.

    Investeeringud jäävad tavaliselt oma mahult vahemikku $35-75 mln ning pikkuseks 18-24 kuud.

    Mõned näited on toodud ka firma koduleheküljel.

    Näiteks 2000. aasta aprillis osteti osalus Garan Inc (sümbol tol hetkel GAN)'s, mis tegeles lasteriiete tootmisega. Investorite ning analüütikute radarite all lennanud firma aktsiad hakkasid tõusma peale seda, kui juhtkond hakkas neid Shamrock'i nõudmisel aktiivselt turult tagasi ostma. Aasta hiljem ostis Warren Buffett'i juhtitud Berkshire Hathaway ettevõtte ära.

    iPass (IPAS)

    12. mai seisuga on Shamrock kokku ostnud 4.5 mln iPass (IPAS)'i aktsiat, mis esindavad umbes 7% väljas olevatest aktsiatest. 5.19-6.62

    iPas (IPAS), mis loodi 1996. aastal pakub oma klientidele võimalust turvaliselt internetti ühenduda. Kuna ettevõtetes pidevalt kasvab nende töötajate hulk, kes ei istu kontoris, vaid liiguvad pidevalt ringi ning vajavad ligipääsu internetti, siis iPass on ühena peamisest pakkujatest suutnud luua päris tõsiseltvõetava äri. Selle aasta käive peaks olema veidi alla $200 mln ning puhaskasumit $0.30 aktsia kohta.

    www.ipass.com

    Raske on hinnata ärimudeli jätkusuutlikkust, kuna dial-up moodustab siiani suurima osa käibest ning suuremad lahendusepakkujad võivad sarnase funktsionaalsuse oma toodetesse sisse ehitada.

    Siiski on Shamrock ostnud märkimisväärse koguse aktsiaid ning see annab põhjust uskuda, et nad näevad seal väärtust. Viimase kahe aasta jooksul on aktsiad kukkunud $25 tasemelt $6 kanti ning ostud on sooritatud vahemikus $5.19-6.62.

    Ise põhjendavad nad oma ostusid SEC' 13-D failis järgmiselt:

    SAVF acquired the Common Shares based on the Reporting Persons' belief that the Common Shares at current market prices are undervalued and represent an attractive investment opportunity. The Reporting Persons believe the Common Shares are undervalued for various reasons, including (but not limited to), uncertainty regarding the Company's transition of its customer base from dial-up access to broadband access, the shareholder litigation and the low yield earned on excess cash balances.

    The Reporting Persons have met, or may from time to time in the future meet, with the board of directors and management of the Company to discuss ideas to increase shareholder value.

    iPass (IPAS)'l on oma $380 mln turuväärtuse kohta ligemale $160 mln raha ning lühiajalisi investeeringuid, mis on ilmselt üheks peamiseks põhjuseks, miks Shamrock ettevõtte suhtes huvi tundma hakkas. Eks näis, mis nad sunnivad juhtkonda sellega tegema.

    Ei ole mingi soovitus, kuid lihtsalt huvitav jälgida.

    sB

  • Panin LHV Pro alla veel mõned täna iPass (IPAS)'i teemal avaldatud lisamõtted ühelt pisikeselt analüüsifirmalt.

    sB

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon