raha konverteerimine! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

raha konverteerimine!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • kandsin eegid lhv kontole ja tahtsin tehingut sooritada kuid siis tuli kiri,et ei saa tehingut sooritada ,et alla viie taalaste aktsiatega loss-stoppi tehingut ei tehta.nii ja siis avastasin et minu kontol on raha siiski konverditud.mis mõte on konvertida ma ei saa aru kui tehingut teha ei saa?ja pärast tuli e-mail,et tegime osalise tehingu sooritamise?mingi ajuvaba raha väljapressimine lhv-poolt !või siiski tulus äri teie jaoks seal?
  • Iga stop-loss orderi puhul antakse järgmine teade:

    Stop-loss orderit ei saa kasutada alla 5 dollariliste ning vähemkaubeldavate aktsiate puhul. Toodud piirangutele mittevastavusel order tühistatakse.


    Tegemist on börsisüsteemist tuleneva piiranguga ning erinevatel põhjustel ei ole võimalik orderi sisestamise hetkel antud piirangut rakendada - sellest ka siis pelgalt hoiatus. Põhjusteks näiteks see, et orderi täitmise ajaks võib olla hind liikunud, broneerimiseks kasutatav 15-20 min. viivitusega hind ei pruugi olla piisavalt täpne, kaubeldud kogus on ilmselt orderi täitmise hetkeks erinev jne. Seega kontrollib neid piiranguid LHV maakler ning mittevastavusel tühistab orderi, mida antud juhul ka tehti. Orderi osalist täitmist ei toimunud.

    Orderi edastamisel teostatakse valuuta konverteerimine selleks, et tagada vajaliku raha (valuuta) olemasolu orderi teostamiseks. Kuna orderi edastamise hetkel ei ole kõnealustele stop-loss piirangutele mittevastavus kindel ning order võidakse siiski teostada, siis ei saa ka konverteerimist ära jätta. Konverteerimine jääb alles ka peale orderi tühistamist, kuna eriti limiithinnaga ning stop-loss orderitega koos teostatud konverteerimisi ei saa hiljem tühistada põhjusel, et orderi edastamise ning selle tühistamise vahele jääb tihti pikem ajaperiood.

    Automaatse konverteerimise vältmiseks on kliendil alati võimalus enne orderi edastamist eraldi vajaliku summa peale konverteerimine teostada ning peale kõnealuse stop-loss orderi piirangute kohta teate saamist on võimalus orderite mitte edastada või edastada stop-loss orderi asemel tavaline (teade antakse ka orderi eelvaates).

    Seega ei ole tegemist ei ajuvaba väljapressimise ega ka mitte tulusa äriga.
  • Aga kas oleks tehniliselt võimalik broneerida summa olemasoleva(te)s valuuta(de)s (pluss mõni % kursiriski) ja konverteerida tehingu tegemise hetkel?
    Lihtsalt huvitab, mitte et leks seni probleeme olnud ;-)
  • Tehniliselt küll võimalik, kuid kisub liialt keeruliseks. Esiteks peaks hakkama siis mitme olemasoleva valuuta puhul (näiteks EEK ja EUR) eraldi küsima, et kummast broneerida soovid ning kui peab mitut erinevat valuutat broneerima, siis läheb asi veelgi keerulisemaks.
  • Vot ma ei saa aru, milleks on vaja hoida rahalisi vahendeid elaldi EUR'ide ja EEK'idena.
    Esiteks on kurss nende kahe vahel ju fikseeritud ja teiseks Tallinna Börsil käib kauplemine nagu nii EUR'ides. Seega võiks ju süsteem olla selline, et LHV süsteemides üldse mingit EEK kontot ei ole, et oleks ainult EUR konto, mille jääk/saldo/tehingud saaks vaadata ka EEK süsteemis kuigi reaalselt on kõik ikka EUR'ides. Ja see EUR konto võikski ollagi nn põhikontoks, kust siis vajalikke summasid koos lauris71 poolt mainitud reservprotsendiga broneeritakse. Ja siis saaks küll selle süsrteemi sisse viia, et konverteerimine toimub alles tehingu sooritamise hetkel, kui vajalikku valuutat piisavalt pole.
  • Tankist, ehk oskad siin kahtlustada mingit seost Eesti Vabariigis käibel oleva rahaga seoses??:)
  • Isegi siis, kui LHV enne Eesti Vabariiki EUR-ile üle läheks, võib tekida olukord, kus kontol on kaks erinevat valuutat - näiteks EUR ja USD ning soovitakse näiteks SEK aktsiaid osta - sitatsioon täpselt sama.. Tallinn börs ei ole sugugi ainuke, millel noteeritud aktsiaid LHV vahendab.
  • Ja tegelikult on ju Tallinna Börsil vaid hinnad EUR-ides ning rahad liiguvad ikka EEK-ides.
  • Hmmm... muide, kui mul praegu on kontol EUR ja USD, aga tahan osta SEK-s noteeritud käma, kas siis automaatne konverteerimine toimib ja kui siis kuidas?
  • Aga teie ei saanud aru, mida mina mõtlesin...

    LHV süsteemi siseselt ei ole vaja eraldi EEK kontot, kui on olemas EUR konto. Ja vastupidi ka. Sama hästi võib olla nende kahe valuuta jaoks ühine konto, mil nimks "põhikonto" või siis "EEK/EUR konto". See võib vabalt olla ka EEK konto, kui seadus seda nõuab, või vabalt EUR konto, TSE funktsionaalsest küljest vaadata. Aga minu idee järgi on see praktilises küljes igal juhul EEK ja EUR integreeritud konto.

    Ehk siis EEK ja EUR jaoks on üks ja sama konto, mille jääk/käive kajastuks mõlemas valuutas.
    Vahet pole, mis valuutas te seda kontoseisu juriidiliselt või vastavalt vajadusele vaatate. Idee on, et EEK ja EUR jaoks oleks üks konto, mida saaks vajadusel vaadata EEK kontekstis ja vajadusel EUR kontekstis. Ühesõnaga, et mingit EEK->EUR ega vastupidist konverteerimist kui täiendavat protseduuri ei toimuks. Et kui vaja, võtate selle konto pealt teenustasud EEKides ja börsitehingute eest EURides jne.

    See muudaks kokkuvõttes süsteemi lihtsamaks, kuna see konto oleks see nö põhiline konto, millelt raha USD'i või SEK'i konverteerimiseks võtta, kui USD'i ja SEK'i eelnevalt juba nende kontodele piisavalt konverteeritud ei ole.

    Nii saakski sisse viia süsteemi, kus konverteerimine põhivaluutast USD'i toimuks automaatselt alles siis, kui tehing reaalselt teostataks ja kui USD'i enda kontol piisavalt vahendeid pole. Kui EEK ja EUR on ühel nn põhikontol, siis ei tekkigi ju küsimust, kas võtta maha EEK kontolt või EUR kontolt. On üks põhikonto, mille jääk on EURides ja samal ajal EEKides ning sellelt konverteeritegi vastavalt kursile.

    Ja seda mõtet saab veel edasi arendada.
    Näiteks kui mingeid väärtpabereid USD'ides osta, siis orderisse peaks saama ära märkida, kas rahalised vahendid tehingu katteks võtta USD kontolt või põhikontolt (see EEK ja EUR ühine) vastavalt kehtivale kursile. Analoogselt oleks müügi korral.

    Põhiline idee on selles, et konverteerimine toimuks alati automaatselt ja et sellele ei peaks manuaalse ja täiesti iseseisva tegevusena aega raiskama. Samas see manuaalne konverteerimse võimalus peaks ka kasutusse jääma.


  • Üks vahemärkus ka ülekande EEK/EUR kurss ostul ja müümisel on erinev - seega ei vabane konverteerimisest enne, kui on kaks ametlikku maksevahendit EEK ja EUR!!

    EEK/EUR konto väärtuse näitamine ei ole kindlasti probleem aga välisvaluuta liikumine nõuab praegu konverteerimist.
  • Kas välisvaluutat ei saa enne konverteerida kui T+3 päeva on mööda läinud aktsiate müügist?
  • taavi186

    ei saa käsitsi konverteerida jah, teises valuutas ostmiseks aga saab kasutada, siis konverteerimine toimub automaatselt ...

  • Müüsin EUR-des maha ühe fondi osakud. Antud EURide eest soovisin osta teises valuutas olevaid aktsiaid.
    Tean, et antud fondiosakute müügist saadud EUR-id saan LHV kontolt välja kanda T+3 päeva pärast, kuid samas kui soovin antud EURide eest teha uut tehingut mille valuutaks oleks samuti EUR, siis on see võimalik koheselt(ei pea T+3 päeva ootama).

    Kui tahan aga uut tehingut teha mingis muus valuutas kui EUR, siis pean EURid kõigepealt konverteerima, kuid selleks peab jälle T+3 päeva ootama.

    Milleks see vajalik on? Kui EURides(ehk müügitehingu valuutas) saab kohe tehingut teha(enne T+3), siis miks ei võiks seda raha saada ka konverteerida?
  • rommy, miks peaks LHV tahtma sinu eest valuutariski enda kaela võtta?
    Raha saabub ju alles 3 päeva pärast ning seetõttu alles selle 3 päeva pärast saaks teostada reaalse konverteerimise - kui LHV võimaldaks raha konverteerimise sulle varem ning EUR sulle vajaliku tulemvaluuta vastu langeb, siis tähendab see ju LHV-le rahalist kahju.
  • eeldasingi et valuutarisk on põhjus, miks kohe konverteerida ei saa. samas üks postitus minust ülevalpool ütleb Henno et kui enne T+3 päeva soovitakse teises valuutas osta siis automaatse konverteerimise puhul(mida minu tehingu puhul ei tehtud) on see võimalik. Sellest tekkis ka eelnev küsimus
  • Kui mul on kontol eurod (kroone ei ole), ja Tallinna börsil on samuti hinnad eurodes, siis miks tahab süsteem minu eurod kõigepealt automaatselt kroonidesse konverteerida, kui tahan sealt aktsiaid osta? Kui asi on selles, et tegelikult on hinnad kroonides ja lihtsalt näidatud eurodes, et "seksimam" oleks vms, siis mulle tundub see minu kui tarbija eksitamisena.... Miks Tallinna börs nii teeb? Kui mul on eurod ja tahan eurodes noteeritud aktsiaid osta, siis peaks mul nagu õigustatud ootus olema, et vahepeal mu raha ei hakata üht- ja teistpidi konverteerima ja selle tegevuse pealt vaheltkasu võtma? Äkki saaksite neid eeskirju pisut valgustada?
  • spekulant Re: raha konverteerimine! 21/09/06 16:33
    rommy, miks peaks LHV tahtma sinu eest valuutariski enda kaela võtta?
    Raha saabub ju alles 3 päeva pärast ning seetõttu alles selle 3 päeva pärast saaks teostada reaalse konverteerimise - kui LHV võimaldaks raha konverteerimise sulle varem ning EUR sulle vajaliku tulemvaluuta vastu langeb, siis tähendab see ju LHV-le rahalist kahju.

    See T+3 on kohalike pankade väljamõeldis. Kui kannan raha USAsse, siis on T+3. Kui kannan raha USAst Eestisse, siis on raha järgmisel tööpäeval kohal. Siit võiks järeldada, et raha hoitakse kinni Eestis ja kes kinni hoiab, see võiks ka kursi muutusest tulenevad riskid kanda.
  • Väärtpaberite ostu-müügitehingute puhul pole T+3 väljamõeldis, vaid tegu reaalselt ajaga, mis kulub väärtpaberite õiguste ja kohustuste lõplikuks omanike vahetamiseks.
  • Tegelikult tõin ma näite lihtsalt raha edasi-tagasi kandmisest ja seal on selline ajaline erinevus.
  • Siiski, kuna ma tegin antud rahaga kande päeval tehinguid, siis USAs käib see õiguste-kohustuste tuvastamine ikkagi kiiremini.
  • Ma tahan osta TEOd .LTLe mul on vajalikust vähem. LHV konverteerib automaatselt juurde. Korras. Kui aga tahan orderit muuta, seda ei tehta. Miks? Kas vähendan kogust, või tühistan ja panen uue orderi. Siis toimib konverteerimine automaatselt.
  • Kui konto oleks võimendusega, siis sellisel juhul ei oleks tehingu hinna/koguse muutmisel probleemi. Kui on aga tavaline konto, siis konverteeritakse täpselt nii palju, kui tehingu sooritamiseks vaja läheb - eraldi juurde konverteerima muutmise korral ei hakata. Seega muutmissoovi korral oleks õigem order tühistada ja üles lasta uus order soovitud koguse ja hinnaga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon