Ostuorder ja turuhind - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ostuorder ja turuhind

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere! Mul on selline küsimus. Kui ma teen ostuorderit, ning ostuhinnaks ei pane midagi vaid jätan hind (turg)..siis tegelikult ostetakse aktsiaid turuhinnaga. Vaadatakse müügiordereid?
    Tegin täna ostuorderit ära. Kui hakkasin vaatama ostetud firma aktsiate tehingute loetelu, siis selgus et minu ostuhind oli kõige kallim!! 2.09 Teiselt aga 2,05, 2, 04 jne..Miks selline erinevus on? Kes otsustab mis hinnaga osta?Kas LHV spetsid? Või ma ise ämbrisse astusin? Kas ma pidin limiid hinna välja pakkuma? Kommenteerige palun. Olen esimest korda elus reaalselt aktsiaid ostnud...Siit arvatavasti kõik probleemid.
    Tehingud
    Aeg Hind Akts Tehingu tüüp
    11:56 2,05 LVL 130 AUTO
    11:54 2,09 LVL 120 AUTO
    11:52 2,05 LVL 300 AUTO
    11:21 2,05 LVL 300 AUTO
    10:28 2,04 LVL 20 AUTO
    10:27 2,04 LVL 180 AUTO
  • Tegemist on siis Liepājas metalurgs aktsiaga. Läti aktsiatega soovitan alati kasutada liimiitordereid! Kooliraha.
  • Need küsimused peaksid olema algajate rubriikides!

    Kui oled analüüsinud ja mõelnud ja mõelnud ja otsustanud, et soetad endale midagi.
    Järelikult on Sul kindel arusaamine mida see aktsia lähitulevikus või pikemas perspektiivis teeb.
    Kui loodad teenida pikemas perspektiivis pole erilist vahet kas 2,05 või 2,09. Lühemas perspektiivis kasutaksin mina küll piirhinda. (Tegelikult kasutan alati piirhinda) Turuhinna kasutamine on põhjendatud siis kui toimub pidev kiire liikumine ühes suunas ja on kindel soov tehingut teha. Sellised ükstapuha, mis hinna eest tehingud võivad küll teinekord halvasti lõppeda.
    Pigem on ikkagi tähtsad reeglid: kui see hind jõuab sinna maale siis olen tehinguga nõus.

    Sinu tehing sattus käsitlemisse lihtsalt sellel hetkel kui keegi oli nõus 2,09`ga müüma.
  • ostetakse sellise hinnaga millega keegi on nõus sulle niipalju neid kindlaid aktsiaid, mida tahad, müüma. kuna teised kogused olid ilmselt odavamalt kättesaadud. ostes turuhinnaga on võimalik sobiva koguse müüjal kergem enda "blockist" lahti saada.

    järgmine kord vaata ordereid ja vali selle järgi oma tehing soovitud hinnaga. kui sinu poolt soovitud hind on pakutavates orderides selle kogusega olemas, teostatakse sulle tehing, kui ei, siis teostatakse see siis, kui hind liigub sinu poolt soovitud tasemele.

    oleneda võib see veel "fill & kill" või "fill or kill" orderitüüpidest. ehk "täida ja tühista" ja "täida või tühista" esimesel juhul saad sa soovitud koguse kätte, teisel juhul ei ole müüja sulle lihtsalt nõus müüma vaid osa oma aktsiatest (nt. 120#, kuid tahab lahti saada nt. 1000# aktsiapakist.)

    loodan et oli abi.
  • Ok! Kõigele suured tänud kommentaaride eest!
  • Vipo, mille põhjal muidu seda aktsiat ostsid? ma ise olen ka seda vaadanud soetamise eesmärgil. samas see aasta pole nii hea kui eelmine, aga valdkond on iseenesest hea
  • No kõigepealt tuleks vaadata analoogilise veneturgu, sest suurem osa materjalidest tuleb sealt. Tean ka usaldusväärsetest kanalidest , et koostöö venemaaga jätkub ja ka kasvab nendel. Investeeringud tegin lähtudes pikkaajalisest perspektivist. Lisaks ka intuitsioon...:-)
  • vipo

    Ostuorderi puhul on turuhind on LHV maakleri poolt orderi börsile edastamise hetkel kehtiv parima hinnaga müügiorderi hind ja kui parima hinnaga müügiorderi kogus ei ole piisav Sinu orderi täitmiseks, siis täitmata koguse jaoks on turuhind paremuselt järgmise hinnaga müügiorderi hind jne. Müügiorderi puhul siis vastupidi ehk turuhind on parima hinnaga ostuorderi hind jne.

    Kuna LHV Powertraderi vahendusel on aktsiahinnad Tallinna, Riia ja Vilniuse Börsil reaalajas jälgitavad, siis on orderi sisestajal alati ka jälgida tehingu sooritamise momendi turuhinda. Allpool screenshot Sinu poolt mainitud aktsia tellimusraamatust LHV Powertraderis ca kella 13.30 seisuga.

    Antud ajahetkel ostuorderi sisestamise puhul oleks eeldatav turuhind kuni 70 aktsiale 2.05. Soovides osta 100 aktsiat saab turuhinnaga ostuorderi puhul 70 aktsiat hinnaga 2.05 ja 30 aktsiat hinnaga 2.09.

    Turuhinnaga orderi sisestamise puhul on see risk, et peale orderi edastamist maaklerile toimub börsil mõni aktsiatehing enne maakleri poolt orderi börsile edastamist ja ostuhind võib kujuneda kõrgemaks orderi edastamise hetkel nähtust. Näiteks kui vahetult Sinu poolt orderi sisestamise järel tehakse 1000 aktsia ostutehing, mille käigus omandatakse 70 aktsiat 2.05, 70+230 aktsiat 2.09 ja 300+300+30 aktsiat 2.15, siis peale seda jääb parimaks müügihinnaks ja ühtlasi ka turuhinnaks Sinu jaoks 2.15 - seda on 4,8% rohkem kui orderi sisestamise hetkel eeldasid.

    Selle riski tõttu ei ole mõttekas turuhinnaga orderi kasutamine. Võimalik ostuhind on reaalajas alati määratletav, kasutada tuleks limiithinnaga orderit. Eesti, Läti ja Leedu aktsiate puhul limiithinnaga orderitel täiendav teenustasu puudub.

    LHV kliendilepingus sätestatakse orderi täitmise kohustus 1 tunni jooksul, Tallinna, Riia ja Vilniuse Börsi reglemendis on maakleril orderi börsile edastamise kohustus 5 minuti jooksul alates selle saabumisest.

    Sinu poolt mainitud tehingukorraldus saabus maaklerile 11:54:03, täideti Riia Börsil 11:54.48 ja teave orderi täitmisest edastati Sulle 11:55:02

  • To Henno Viires!

    Henno tänan ka Sind põhjaliku kommentaari eest. Sellest on tõesti kasu on.
    Nii ma arvasingi. Puhas enda süü..Nüüd aga kogemus vähemalt käes:-)
  • pole vaja tänada, henno seletas palju põhjalikumalt sulle asja ära.
    vastavad illustratsioonid ja puha ;)
  • Last year Liepajas metalurgs boosted its sales volumes practically in all its sales markets.
    Profit grew twofold, true, also administrative costs nearly doubled.
  • Mis saab siis kui minu limiitostuorderi hind on odavaima müügioirderi hinnast kõrgem? Optsioonidega ma sain kõrgema hinnaga kuigi oli odavamaid pakkumisi, aga kuidas on aktsiatega?
  • "Limiit" sõnastubki selle originaal tähenduses ehk piir millest üle ei minda. Sootsama hinnaga on alati luba tehingut sooritada.
  • sivr

    Börsisüsteem ei lubagi Sulle kallima hinnaga osta kui on odavama hinnaga pakkumisi. Seega börsil kauplevate aktsiate ja optsioonide puhul ei tohiks sellist asja juhtuda.

    LHV optsioonid Eesti aktsiatele ei kauple börsisüsteemis ja sellist asja võib küll juhtuda, kuid sel juhul on tegu MAAKLERI EKSITUSEGA ja viga saab kohe parandatud kui sellele tähelepanu juhtida.
  • Minul on ostuorderi täitmisega jäänud üks asi pisut arusaamatuks ja foorumist ka ei osanud vastus leida. Näiteks order, mis on esitatud tähtajaga päeva lõpuni. Kas see päevalõpu oksjonil või järelturul enam ei osale?
  • No siis nad jätsid mul eile diskrimineerimise mõttes orderi täitmata. On ikka põrsad seal usas.
  • USA puhul tuleb vaadata konkreetset börsi, kus tehingut soovitakse teha. Samuti tuleb eraldi märkida, kas order osaleb järelturul. LHV investeerimskontolt tehtavad USA tehingud osalevad ainult regulaarsel kauplemisajal tehtavates tehingutes.
  • Vabandust, ma mõtlesin Balti börsi.
  • rivo20
    Ära põe. Minu viga, et kiiruga jätsin täpsustamata :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon